ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
«Επί θύραις» το πακέτο των αντιδραστικών αλλαγών

Η κυβέρνηση επιδιώκει να τις επιβάλει με τη συναίνεση της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ

Με τη συναίνεση της ΑΔΕΔΥ επιδιώκει η κυβέρνηση να επιβάλει το νέο πακέτο των νεοφιλελεύθερων και αντιυπαλληλικών μέτρων στη δημόσια διοίκηση, που παρουσίασε με την ομιλία της κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β. Παπανδρέου.

Η κυβέρνηση θα περιλάβει τις περισσότερες από τις αντιδραστικές «τομές» που προωθεί στο πλαίσιο του νεοσύστατου και ψευδεπίγραφου θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η διαδικασία αυτή, όπως είπε χτες (στον «Φλας») η Β. Παπανδρέου θα ξεκινήσει άμεσα και σύμφωνα με το νόμο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο τον Αύγουστο.

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις απέναντι στην ΕΕ, δίνει προτεραιότητα σε τρία βασικά θέματα. Πρώτον, τη σύνδεση μισθού - αποδοτικότητας, η οποία θα ανατρέψει το μισθολόγιο που ισχύει μέχρι σήμερα, αφού το βάρος θα δοθεί όχι στα χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά στην αποδοτικότητα. Τα κριτήρια μέτρησης αυτής της αποδοτικότητας, αλλιώς δείκτες αποτελεσματικότητας, επεξεργάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή - ήδη έχουν καθοριστεί περίπου 700- και η κυβέρνηση θα επιλέξει ορισμένα από αυτά, καθώς και τις υπηρεσίες όπου θα ξεκινήσει η εφαρμογή τους, που όμως θα γενικευτεί. Παράλληλα θα καθιερωθεί παράλληλα η «εθελούσια έξοδος» για τους εργαζόμενους στο δημόσιο, ξεκινώντας από τις υπηρεσίες που βρίσκονται στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων.

Γενικότερα, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει η Β. Παπανδρέου, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη στελέχωση του δημοσίου με εξειδικευμένο προσωπικό, αρχικά με υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αλλά στη συνέχεια θα καθιερωθεί ως υποχρεωτική προϋπόθεση για την πρόσληψη η φοίτηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Δεύτερον, αντικείμενο «διαλόγου» θα αποτελέσει το καυτό θέμα της απογευματινής λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, ξεκινώντας από τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το κρίσιμο ζήτημα όμως είναι ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της όσον αφορά το ωράριο των εργαζομένων (συνεχές ή «σπαστό»), γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες για κατάργηση του 8ωρου. Τρίτον, θα γίνει ασφυκτικότερος ο έλεγχος και η χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από δεκάδες διαδικασίες που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές, αλλά και την εφαρμογή του εκτρωματικού υπαλληλικού κώδικα. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται σειρά νέων μέτρων, όπως η καθιέρωση καθηκοντολογίου (γενικό και ανά υπουργείο), η επέκταση των Ομάδων Διοίκησης Εργου, η διαρκής αξιολόγηση και η καθιέρωση δεικτών αποτελεσματικότητας στο δημόσιο τομέα, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΕ, η ίδρυση σώματος αξιολογητών της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ειδικών επιτροπών αξιολόγησης σε κάθε υπουργείο.

Ακόμα αναβαθμίζεται και αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες το Σώμα Επιθεωρητών της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ ενισχύεται και με ειδικό εισαγγελέα. Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πειθαρχικού ελέγχου, θα λειτουργήσει το ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο δημόσιας διοίκησης. Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να καλλιεργήσει την εικόνα ότι οι αλλαγές αυτές αποτελούν απαίτηση της «κοινής γνώμης», χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό τόσο διάφορα γκάλοπ, όσο και το νέο εργαλείο πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, το Εθνικό Συμβούλιο Στρατηγικής για τη Δημόσια Διοίκηση.

ΕΛΛΗΝΟΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι

Το Βελιγράδι κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για συμμετοχή στις προσπάθειες ανατροπής του Σλ. Μιλόσεβιτς. Την περασμένη Δευτέρα, κλήθηκε στο γιουγκοσλαβικό υπουργείο Εξωτερικών ο Ελληνας πρεσβευτής, προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας για τη στάση που κρατά η ελληνική κυβέρνηση απέναντι στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι της χώρας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το Βελιγράδι κατηγόρησε την Αθήνα πως οργάνωσε και στήριξε οικονομικά και πολιτικά τη συνάντηση των φορέων που «συνθέτουν» τη σερβική αντιπολίτευση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα. Στην εν λόγω συνάντηση, όπως είναι γνωστό, ο στενός συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών Αλεξ Ρόντος είχε προσφωνήσει τον επίδοξο μονάρχη της Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάντερ Καραγιόργιεβιτς, «Μεγαλειότατο», ενώ ο ίδιος ο υπουργός δέχτηκε στο υπουργείο εκπροσώπους των δυνάμεων που αντιπολιτεύονται τον Μιλόσεβιτς.

Η Αθήνα απέρριψε το διάβημα, λέγοντας ότι δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση της εκδήλωσης, και «ξεπέρασε» το θέμα με την προσφώνηση προς τον Καραγιόργιεβιτς, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό «ατυχές».

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, υποστήριξε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα εσωτερικά της Γιουγκοσλαβίας. Η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτούς διαύλους με όλες τις δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας. Αυτό επιβάλλει το εθνικό συμφέρον, αυτό απαιτεί, άλλωστε, η προσπάθεια που κάνουμε προκειμένου να βοηθήσουμε στην απόλυτη εξομάλυνση της κατάστασης στη Γιουγκοσλαβία. Εχουμε επαφή και με τους εκκλησιαστικούς παράγοντες στο Κοσσυφοπέδιο και άλλους παράγοντες της Σερβίας, γιατί πιστεύουμε ότι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να παραμείνει ο σερβικός πληθυσμός στο Κοσσυφοπέδιο».

Προκειμένου να πέσουν οι τόνοι στις σχέσεις Αθήνας -Βελιγραδίου, μετά το διάβημα, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, έδωσε εντολή στον πρεσβευτή της χώρας στο Βελιγράδι να παραστεί στις εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο που πραγματοποιήθηκαν χτες στο Μέγαρο της Προεδρίας της Γιουγκοσλαβίας. Ανάλογη εντολή δόθηκε και στον διευθυντή του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις βαλκανικές υποθέσεις, να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις που οργάνωσε χτες η γιουγκοσλαβική πρεσβεία στην Αθήνα.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΠΕΒΛΗΘΗ Η ΧΟΥΝΤΑ
Δολοφονίες που συγκλόνισαν την Ελλάδα

3ο Μέρος

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελλήνων του Μόντρεαλ μετά τα Ιουλιανά
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ελλήνων του Μόντρεαλ μετά τα Ιουλιανά
Πέρα από το κλίμα βαρβαρότητας που επικρατούσε την περίοδο 1945-1965 σ' όλη την Ελλάδα, με όλα τα επακόλουθά του, που συνέθεταν τη μεγαλύτερη εθνική τραγωδία, καλλιεργώντας και το έδαφος της δικτατορίας, μερικά σημαντικά γεγονότα που «συνέβησαν», είναι αναγκαίο να υπογραμμιστούν.

* Στις 5 Μάρτη 1951, εκτελείται στη Θεσσαλονίκη ο 22χρονος φοιτητής και ΕΠΟΝίτης Νίκος Νικηφορίδης. Είχε καταδικαστεί σε θάνατο από έκτακτο στρατοδικείο, γιατί «είχε διαπράξει το ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα, συγκεντρώνοντας υπογραφές για τη διεθνή ύφεση και ειρήνη» (έκθεση Στοκχόλμης) - όπως χαρακτηρίστηκε η πράξη του από τους στρατοδίκες. Τι λάθος βάρβαρο και εγκληματικό θεέ μου..!

* Στις 30 Μάρτη του 1952, ακριβώς ένα χρόνο αργότερα, εκτελείται στην Αθήνα ο κομμουνιστής πολιτικός και διανοούμενος Νίκος Μπελογιάννης, με εντολή και πιέσεις προς την κυβέρνηση Πλαστήρα, από τον Αμερικανό πρεσβευτή Πιουριφόι και το Παλάτι.

* Στις 22 Μάη 1963 δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από παρακρατικούς δολοφόνους και αξιωματικούς της αστυνομίας του Καραμανλή, ο μαραθωνοδρόμος και ειρηνιστής βουλευτής της ΕΔΑ, Γρηγόρης Λαμπράκης. Η ενοχή θα υποχρεώσει τον Καραμανλή σε παραίτηση, δέκα μέρες μετά τη δολοφονία, και σε φυγή στο Παρίσι με πλαστό διαβατήριο.

* Στις 21 Ιούλη 1965 δολοφονείται στην Αθήνα από αστυνομικούς σε αντιπαλατιανή διαδήλωση ο φοιτητής και μέλος της Νεολαίας «Γρηγόρης Λαμπράκης», Σωτήρης Πέτρουλας.

* Στις 29 Νοέμβρη 1964, κατά τον εορτασμό της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, έγινε προβοκάτσια με έκρηξη νάρκης. Οι νεκροί ήταν δεκατρείς, και δεκάδες οι τραυματίες.

Εκλογικά πραξικοπήματα

Οι περισσότερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη μεταπολεμική περίοδο, στην Ελλάδα, ήταν νόθες, ή τουλάχιστον διαβλητές. Και όλες, ή σχεδόν όλες διεξήχθησαν με εκλογικά συστήματα που ευνοούσαν το κόμμα εκείνο που τα «κατασκεύαζε».

Θα αναφερθούμε εδώ σε δύο, που συντήρησαν την ανωμαλία, και έγραψαν ιστορία.

* Στις 16 Νοεμβρίου 1952 ο Παπάγος κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό ψήφων ΠΡΟΣΕΞΤΕ! 49,22% και ποσοστό εδρών ΚΡΑΤΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΑΣ! 82,30%.

* Στις 29 Οκτώβρη 1961 έγινε και βία και νοθεία. Ευρέθηκαν 500.000 παράνομοι ψήφοι, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε και καταγγέλθηκε σαν εκλογικό πραξικόπημα. Τις εκλογές «κέρδισε» ο Κ. Καραμανλής με ποσοστό ψήφων 50,81% και ποσοστό εδρών 58,66%. Το πραξικόπημα εδώ πραγματοποίησαν αξιωματικοί, το Παλάτι και οι Αμερικανοί.

Και μια πολεμική περιπέτεια

Οι συμφωνίες τις οποίες είχαν υπογράψει οι υποτακτικές κυβερνήσεις της Δεξιάς με τους Αμερικανούς, ποτέ δεν έγιναν γνωστές στον ελληνικό λαό. Ολες πάντως δέσμευαν αποικιακά την Ελλάδα απέναντι στο μεγάλο προστάτη και αφέντη. Με μια απ' αυτές τις «συμφωνίες» υποχρεωθήκαμε να στείλουμε ένα στρατιωτικό «εκστρατευτικό τάγμα», συν αεροπόρους κλπ., στη μακρινή Κορέα. Το Τάγμα αυτό, όπως λέγανε τότε κάποιες πληροφορίες (που διέρρεαν και έφταναν ως την Αθήνα) αντικαταστάθηκε τρεις ή τέσσερις φορές, γιατί κυριολεκτικά διαλύθηκε, αντίστοιχες φορές. Αυτή τη θλιβερή «συμμαχική» συμφωνία την πληρώσαμε με εκατοντάδες νεκρούς, και με αρκετά χρήματα, σε έξοδα συντήρησης, οπλισμού, μισθών και πυρομαχικών. Και γι' αυτά ο ελληνικός λαός δεν έμαθε ποτέ τίποτα, όπως συμβαίνει συνήθως.

Το τραγικό αστείο είναι, ότι οι φιλοπόλεμοι, φιλοαμερικανοί φωστήρες, είχαν γράψει και μελοποιήσει και ειδικό εμβατήριο, το οποίο τραγουδούσαν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Ελλάδας τότε, με πολύ καμάρι, και περισσότερη «εθνική υπερηφάνεια». Ελεγε λοιπόν το εμβατήριο:

«Και το Τάγμα που πήγε στην Κορέα

πολεμάει για τα ιδανικά,

κι έχει βάψει τους κίτρινους στο αίμα

δείχνοντάς τους τι θα πει λευτεριά...»

Θαυμάστε τους!!!

Στη σημερινή όμως εποχή, η σοσιαλιστική «κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Κώστα Σημίτη», όπως την αποκαλούν οι εκλεκτοί της, έστειλε στρατά (λένε μισθοφορικά) και στη Βοσνία, και στο Κόσσοβο.

Τελικά πόσους έχουν στείλει συνολικά; Πόσο κοστίζουν στην πατρίδα μας; Και πόσο μας κόστισαν επίσης, οι πύραυλοι και οι βόμβες που ρίξαμε στον άτυχο και φίλο και ομόθρησκο σερβικό λαό; Πότε θα μάθουμε την αλήθεια; Ισως ποτέ...

Αλλά ας κλείσουμε εδώ τη μικρή παρένθεση.

Η συμφορά και τα βάσανα του λαού μας δεν τελείωσαν με το τέλος της πρώτης 20ετίας μετά τον εμφύλιο, καθώς όλοι υπόσχονταν. Οι κακοί δαίμονες, εγχώριοι και ξένοι, συντηρούσαν τις φωτιές, ανάβοντας και καινούριες. Και φτάσαμε στο Παλατιανό ΙΟΥΛΙΑΝΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ, με όλες τις συντηρητικές και τραγικές διαστάσεις του, που δημιούργησαν απαράδεκτα εμπόδια, για μια ακόμη φορά, στην ειρηνική και ενωτική πορεία του λαού προς το μέλλον του.

Στη συνέχεια, δύο ολόκληρα χρόνια ο λαός μας αγωνιζόταν με όλες του τις δυνάμεις να εδραιώσει την ειρήνη του. Ομως οι πολιτικοί του από τη μια με τις προσδοκίες και τις αποστασίες, με τα σκάνδαλα και τη διαφθορά, το παλάτι, και οι Αμερικανοί από την άλλη με όλες τις ραδιουργίες, μια μερίδα του κλήρου, ο κόσμος του μεγάλου κεφαλαίου και μια μαφία ανεγκέφαλων αξιωματικών, στις 21 Απρίλη του 1967 έβγαλαν τα τανκς στους δρόμους και επέβαλαν τη δικτατορία.

Οπως είπαμε παραπάνω, τα πλοκάμια των ανθελλήνων, είχαν απλωθεί πολύ πλατιά και είχαν φτάσει ακόμα και στις μακρινές παροικίες των Ελλήνων μεταναστών. Στον Καναδά, στην Αμερική, στην Αυστραλία, στη Γερμανία κλπ., κλπ.

Δυο μήνες περίπου πριν εκδηλωθεί το πραξικόπημα, είχαν αρχίσει και κουβαλούσαν τους πράκτορές τους από τις παροικίες του εξωτερικού στο Κέντρο. Και ήταν δεκάδες τα καθάρματα, άεργοι και χρηματοδοτούμενοι από τις μυστικές υπηρεσίες και τη CIA. Ενας από αυτούς που ήρθε από το Σικάγο στην Αθήνα, έγινε και υπουργός στην κυβέρνηση της Χούντας. Ενας άλλος που ήρθε από το Μόντρεαλ του Καναδά, έγινε Νομάρχης Θεσσαλονίκης, και καθηγητής στη Σχολή Ευελπίδων. Σε υψηλές εμπιστευτικές θέσεις χρησιμοποιήθηκαν και οι άλλοι.

Αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών δεν κάθησε με σταυρωμένα χέρια. Ανέλαβε, οργάνωσε και διεξήγαγε έναν ωραίο και σκληρό αγώνα κατά της δικτατορίας, από την εποχή των Ιουλιανών. Και είχε, όπως θα δούμε στις συνέχειες, και αποτελέσματα σοβαρά και σημαντική προσφορά. Η περίπτωση των Ελλήνων του Καναδά αποτέλεσε υποδειγματική πρωτοπορία.

(Αύριο η συνέχεια)


Tου
Χρήστου ΚΟΛΥΒΑ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Ετοιμασίες για το «επόμενο βήμα»

Η Αγκυρα προετοιμάζει το κλίμα και την ατζέντα της τριμερούς συνάντησης που θα έχουν την ερχόμενη Τρίτη στη Νέα Υόρκη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Η συνάντηση αυτή θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους το «πρώτο βήμα» στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις Συμφωνίες για θέματα «χαμηλής πολιτικής». Διακηρυγμένος στόχος, τόσο της Ουάσιγκτον όσο και της Αγκυρας, είναι αυτό το επόμενο βήμα να αναζητήσει τρόπους και διαδικασίες για μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

Οπως είναι γνωστό, η επίσημη θέση της χώρας είναι πως αναγνωρίζει μόνο ένα ελληνοτουρκικό πρόβλημα, για το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί διμερή ελληνοτουρκική συζήτηση. Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα η θέση αυτή έχει αρχίσει να αναθεωρείται από την ελληνική κυβέρνηση.

Ετσι, λοιπόν, από την πλευρά της η Αγκυρα σπεύδει με δηλώσεις αξιωματούχων της να δημιουργήσει εντυπώσεις και να προετοιμάσει το έδαφος για εξελίξεις. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τζεμ και ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων κ. Κιβρίκογλου, σε δηλώσεις τους άφησαν να εννοηθεί ότι οι δύο χώρες είναι έτοιμες να προσέλθουν σε διμερή διάλογο, για θέματα Αιγαίου.

Οταν χτες ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας ρωτήθηκε σχετικά με τις τοποθετήσεις των Τούρκων αξιωματούχων, υποστήριξε: «Διάλογος και επικοινωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει διεξαχθεί, έχουμε προχωρήσει σε σύναψη εννέα συμφωνιών και η συζήτηση για την εφαρμογή αυτών των συμφωνιών θα συνεχιστεί. Από κει και πέρα, συνέχισε ο Δ. Ρέππας, το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ περιλαμβάνεται στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι. Εκεί, μεταξύ των άλλων, αναφέρεται πως τα όποια θέματα θεωρεί κάποια χώρα ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν, θα αντιμετωπιστούν με ειρηνική διαδικασία, χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή χρήσης βίας. Βεβαίως, τα θέματα αυτά αντιμετωπίζονται με την αξιοποίηση των διαδικασιών του Δικαστηρίου της Χάγης».

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Νηνεμία πριν την καταιγίδα

Τα πνεύματα στο Συνασπισμό μοιάζει να έχουν καταλαγιάσει, το κλίμα όμως θυμίζει τη νηνεμία πριν την καταιγίδα, που σίγουρα θα ξεσπάσει λίγο πριν ή λίγο μετά από το 3ο τακτικό Συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί τον Ιούνη. Την παραπάνω πεποίθηση ενισχύει η χτεσινή πρωτοφανής απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να θέσει τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλο, επικεφαλής της Επιτροπής Θέσεων, στην οποία το πάνω χέρι έχουν οι ανήκοντες ή οι επηρεαζόμενοι από το «αριστερό ρεύμα». Ετσι, είναι παραπάνω από σίγουρο ότι οι θέσεις του Συνεδρίου θα έχουν έντονη τη σφραγίδα του «ρεύματος», εξέλιξη που δεν ευχαριστεί τους «εκσυγχρονιστές», οι οποίοι τηρούν σιγήν ιχθύος για το τι σκέπτονται να πράξουν και για τις φήμες που τους θέλουν να αποχωρούν από το κόμμα πριν το Συνέδριο.

Κατά τα άλλα, συγκροτήθηκαν χτες η Οργανωτική και η Επιτροπή Καταστατικού, ενώ η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να προτείνει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή τη διεξαγωγή του Συνεδρίου από τις 29 Ιούνη έως τις 2 Ιούλη. Ως τότε σημαντικό σταθμό, όπου θα διαφανούν και οι διαθέσεις των «εκσυγχρονιστών», θα αποτελέσει η συνεδρίαση της ΚΠΕ, που μεταφέρεται για τις 13/14 Μάη, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στην Επιτροπή Θέσεων για την επεξεργασία τους.

Να σημειωθεί πως, όπως όλα δείχνουν, στελέχη που βρίσκονται πιο κοντά στις απόψεις των «εκσυγχρονιστών» θα κινηθούν τελικά στα πλαίσια της «κομματικής νομιμότητας», μαζί και οι «προεδρικοί», παρότι δε βλέπουν με καλό μάτι τη σύμπραξη Κωνσταντόπουλου - «ρεύματος». Χτες, εξάλλου ο Στ. Πιτσιόρλας - το δεξί χέρι του προέδρου μέχρι πρότινος, που όμως είχε διαφοροποιηθεί στην τελευταία ΚΠΕ - μιλώντας στον «Πλάνετ» εκτίμησε πως οι φωνές που λένε ότι ο ΣΥΝ πρέπει να έχει άλλου τύπου σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ έχουν πολύ μικρή επιρροή στο κόμμα και πως στο Συνέδριο η καταγραφή αυτής της άποψης θα είναι πάρα πολύ μικρή.

Σοσιαλισμός ή «σοβιετικός σχηματισμός»;

Παρουσιάστηκε προχτές στην ΕΣΗΕΑ βιβλίο του Κ. Κάππου

Το νέο βιβλίο του Κώστα Κάππου «Κριτική του Σοβιετικού Σχηματισμού», που εκδόθηκε από τις εκδόσεις «ΑΛΦΕΙΟΣ», παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχτές το πρωί στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Για το βιβλίο μίλησαν ο Κώστας Θύμης και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ το λόγο πήραν εκφράζοντας γνώμες και παρατηρήσεις αρκετοί παρευρισκόμενοι, ανάμεσα στους οποίους ο Παναγιώτης Γεωργιάδης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Λεων. Αυδής.

Αναφερόμενος στο νέο αυτό βιβλίο του ο Κ. Κάππος υπογράμμισε την ανάγκη να μελετηθεί σε βάθος το θέμα των χωρών του υπαρκτού σοσιαλισμού, ενώ δεν έκρυψε και τις δυσκολίες που ο ίδιος συνάντησε για να μπορέσει να συγγράψει την εν λόγω μελέτη για τη Σοβιετική Ενωση. Ο συγγραφέας του βιβλίου διευκρίνισε - κάτι που άλλωστε με μεγάλη σαφήνεια αποτυπώνεται στο βιβλίο - τη διαφωνία του με τη βασική εκτίμηση του ΚΚΕ ότι υπήρχε και οικοδομούνταν ο σοσιαλισμός στις χώρες αυτές. Ο Κ. Κάππος ισχυρίζεται ότι τα καθεστώτα αυτών των χωρών ήταν ένας ιδιαίτερος κοινωνικός αντιιμπεριαλιστικός αντικαπιταλιστικός σχηματισμός, με δικές του παραγωγικές σχέσεις, με δικό του εποικοδόμημα με ανταγωνιστικές τάξεις (διευθύνουσα - εκτελούσα)... Τέλος ο Κ. Κάππος σημείωσε με έμφαση ότι η γνώμη του αποτελεί μια προσέγγιση του θέματος και ζήτησε από το ΚΚΕ να ηγηθεί σε μια ουσιαστική συζήτηση για την επιστημονική προσέγγιση του ζητήματος.

Την κεντρική θέση του συγγραφέα ότι στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού δεν υπήρχε και δεν οικοδομούνταν σοσιαλισμός αντέκρουσε με επιχειρήματα ο Π. Γεωργιάδης, τονίζοντας την ανάγκη να προσεγγίζεται το όλο ζήτημα με τα εργαλεία της μαρξιστικής επιστήμης, με το διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ομιλητής στο ζήτημα του ορισμού των τάξεων, ενώ σημείωσε πως το ΚΚΕ απασχολήθηκε, απασχολείται και θα συνεχίσει να απασχολείται με το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε στον 20ό αιώνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Κόμμα μέσα από την επιστημονική έρευνα έχει καταλήξει στο βασικό για τους κομμουνιστές συμπέρασμα, πως στις χώρες αυτές υπήρχε σοσιαλισμός.

Εκκληση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών των εορταστικών ημερών του Πάσχα, η «Δημοκρατική Μέριμνα» διοργανώνει και φέτος την καθιερωμένη πασχαλινή οικονομική εξόρμηση και καλεί κάθε δημοκράτη να συνεισφέρει.

Στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Μέριμνα» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Πραγματοποιώντας και φέτος την πασχαλινή μας οικονομική εξόρμηση, προς άντληση πόρων για την ενίσχυση των θυμάτων πολιτικών διώξεων που περιθάλπουμε, απευθυνόμαστε πάλι σε σας, που χρόνια τώρα ενισχύετε την προσπάθειά μας.

Οπως σας είναι γνωστό, από την πολύχρονη επαφή μας μαζί σας, υπάρχουν ακόμα πολλοί αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, αλλά και άλλα θύματα πολιτικών διώξεων, που κατά τη διάρκεια των πολύχρονων αγώνων τους έχασαν τις δουλιές τους και την υγεία τους, με συνέπεια σήμερα - όσο απίστευτο κι αν φαίνεται αυτό - να στερούνται κάθε πόρου ζωής και ασφαλιστικής κάλυψης και να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης σε βαθιά πλέον γεράματα».

ΣΗΜ.: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας (Ακαδημίας 78, τηλ. 3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/480210/14.

«Επίσημη πρεμιέρα» των ενστάσεων

«Επίσημη πρεμιέρα» χτες των ενστάσεων κατά του κύρους της εκλογής βουλευτών, ενώ αναμένεται από σήμερα «μπαράζ» ενστάσεων και θεωρείται σίγουρο ότι τις επόμενες μέρες θα αλλάξουν χέρια αρκετές έδρες βουλευτών.

Οι περισσότερες από τις ενστάσεις που θα υποβληθούν στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) θα προέρχονται από «συντροφικά μαχαιρώματα», αφού θα γίνουν από επιλαχόντες εκτός Βουλής του ιδίου κόμματος. Δηλαδή, θα έχουμε αλλαγές στα πρόσωπα των βουλευτών σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, χωρίς να υπάρξει αλλαγή του συσχετισμού της δύναμης των εδρών των κομμάτων στη Βουλή.

Οι ενστάσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τις 40 και η συντριπτική πλειοψηφία θα είναι από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ή από έμπιστους φίλους τους, για να μην εκτεθούν οι ίδιοι. (Οι ενστάσεις θα αφορούν προηγούμενη θέση στο δημόσιο, καθυστερημένη παραίτηση κλπ.).

Ποδαρικό στις ενστάσεις έκανε ο ιδιώτης Δ. Σαρλής κατά της εκλογής του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών και υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, γιατί στην επίσημη δήλωσή του για συμμετοχή στις εκλογές το μικρό του όνομα αναφερόταν Γιώργος και όχι Γεώργιος.

Επίσης, χτες υπέβαλαν ενστάσεις:

Ο Αθ. Μάτης, πρώτος αναπληρωτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Τρικάλων κατά του εκλεγέντος Αθ. Μερενίτη, επειδή ήταν στέλεχος στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού και δεν υπέβαλε έγκαιρα την παραίτησή του.

Ο Β. Τσίπρας, πρώτος αναπληρωτής της ΝΔ στο νομό Ευρυτανίας κατά του συνυποψήφιου στο ίδιο κόμμα Δ. Τσιμάκη, όπου επικαλέστηκε το ασυμβίβαστο, καθώς ο εκλεγείς βουλευτής ήταν νομάρχης και δεν υπέβαλε την παραίτησή του εντός των χρονικών ορίων που επιτάσσει ο νόμος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ