ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Απρίλη 2000
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αγωνιστική επαγρύπνηση!

Μετά το χτύπημα της ασυδοσίας του «VILLAGE PARK», το Συντονιστικό καλεί σε επιφυλακή  για την προστασία του ωραρίου

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες να βρίσκονται σε αγωνιστική επιφυλακή, γιατί «τίποτα δεν τελείωσε» όσον αφορά το ζήτημα του ωραρίου, απευθύνει, με ανακοίνωσή του, το Συντονιστικό Σωματείων των Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες, μετά και την απόσυρση από τη νομάρχη Πειραιά Μ. Τσανάκη της απόφασης που είχε λάβει η ίδια, για επέκταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων του «VILLAGE PARK» μέχρι τις 11 το βράδυ.

Να σημειωθεί ότι η νομάρχης Πειραιά Μαρία Σορώτου - Τσανάκη με απόφασή της στις 27 Μάρτη είχε επιτρέψει σε όλα τα εμπορικά καταστήματα του «VILLAGE PARK» να λειτουργούν, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ και το Σάββατο από τις 10.30 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ! Η απόφαση πάρθηκε, ύστερα από αίτηση της επιχείρησης, χωρίς να ζητηθεί η - απαραίτητη - σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοτών και χωρίς να συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ βασιζόταν στον αυθαίρετο χαρακτηρισμό της επιχείρησης ως ...τουριστικό αξιοθέατο, μια και μόνο σε τουριστικές περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί ανάλογο ωράριο λειτουργίας!

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Συντονιστικού, «κάτω από την πίεση των εργαζομένων και τον συντονισμό των σωματείων στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών, η νομάρχης Πειραιά απέσυρε την αντεργατική απόφασή της. Ηταν μια μάχη που κερδήθηκε, όμως ο πόλεμος από την εργοδοσία και την κυβέρνηση συνεχίζεται για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και την εφαρμογή του ωρομισθίου».

Παράλληλα, το Συντονιστικό σημειώνει ότι στην προτροπή της νομάρχη Πειραιά για διάλογο, «εμείς απαντάμε ότι το μόνο διάλογο που κάνουμε είναι για την κατάργηση της μερικής απασχόλησης, την εφαρμογή της πλήρους απασχόλησης και του οκτάωρου, την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και τη δημοκρατία στους χώρους δουλιάς».

Επιπλέον το Συντονιστικό καταγγέλλει τη στάση του δημάρχου Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη, που στήριξε ουσιαστικά τη θέση της εργοδοσίας για επέκταση του ωραρίου και καλεί τους εργαζόμενους των καταστημάτων του «VILLAGE PARK», αλλά και όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο και τις υπηρεσίες να γραφτούν στα σωματεία τους, γιατί, όπως σημειώνουν: «Κυβέρνηση, μεγάλο κεφάλαιο καραδοκούν για να επανέλθουν με αποφάσεις, που, στο όνομα του "εκσυγχρονισμού", αλλά και της μείωσης της ανεργίας θα ισοπεδώσουν δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με θυσίες από τους εργαζόμενους».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΥΕΝ
Προμήνυμα επίθεσης

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν την πρόθεση της κυβέρνησης για νέα αντιναυτεργατικά μέτρα

Η υιοθέτηση των θέσεων της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστώνκαι άλλων εφοπλιστικών Ενώσεων, με άλλα λόγια η πρόθεση της κυβέρνησης για τη λήψη νέων, επικίνδυνων, αντιναυτεργατικών μέτρων, είναι αυτό που σκιαγραφείται από την ομιλία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Αυτό υπογραμμίζεται σε κοινό δελτίο Τύπου της ΠΕΜΕΝ και της ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», με την οποία καλούν τους ναυτεργάτες να δώσουν τη δική τους απάντηση, εντείνοντας τους αγώνες τους, αλλά και με τη μαζική τους παρουσία στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, της 7ης Μάη, στην πλατεία Κοραή, που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά.

Τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, σχετικά με τις υπουργικές δηλώσεις για την ποντοπόρο ναυτιλία, σύμφωνα με τις οποίες «οι ανταγωνιστές μας λαμβάνουν συνεχή μέτρα, τα οποία πρέπει να παρακολουθούμε», επισημαίνουν ότι πρόκειται για αναπαραγωγή των εφοπλιστικών θέσεων για ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του ελληνικού πλοίου, «προετοιμάζοντας το έδαφος για τον πλήρη αφελληνισμό της ναυτιλίας, για νέες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, για πλήρη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας».

Οσον αφορά τα περί «οικονομικής εξυγίανσης του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου», που ανέφερε ο υπουργός, τα σωματεία τονίζουν ότι: «Σημαίνει περιορισμό των ασφαλιστικών συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, υλοποίησης των αντικοινωνικών μέτρων για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, χειροτέρευση των συνταξιοδοτικών προϋποθέσεων, υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης». Ενώ σχετικά με την άρση του καμποτάζ, την οποία ο υπουργός την παρουσίασε με ιδιαίτερη έμφαση, η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ σημειώνουν ότι: «Είναι γνωστό και στον πιο αδαή ότι η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών πλήττει σοβαρά την κυριαρχία της χώρας μας και ανοίγει το δρόμο για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας».

Τα δύο σωματεία παρουσιάζουν, παράλληλα, το διεκδικητικό πλαίσιο των ναυτεργατών, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση και διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Την αύξηση των συντάξεων στο 80% του μισθού, την αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης την υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την προστασία των ανέργων, τη ριζική αναδιοργάνωση του ΓΕΝΕ, τη διατήρηση του καμποτάζ, την κατάργηση των αντιναυτεργατικών μέτρων και την αλλαγή της κατάστασης στην ΠΝΟ, τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και της ναυτικής νομοθεσίας.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ
Οργιάζει η εισφοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή

Νέα στοιχεία για τα χρέη της εταιρίας Λιγνού, χάος με τις οφειλές των ποντοπόρων

Συνεχώς νέα στοιχεία έρχονται στο «φως» για να δείξουν ότι η εισφοροκλοπή και η εισφοροδιαφυγή των εφοπλιστών σε βάρος του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου δεν έχει τέλος.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΝΑΤ, το σίριαλ των οφειλών της εταιρίας Λιγνού σε βάρος του ταμείου, που έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια, συνεχίζεται. Οπως έγινε γνωστό το πλοίο της εν λόγω εταιρίας «GOLDEN ORIZON», οφείλει στο ΝΑΤ 96.000 δολάρια. Ομως το κακό δε σταματάει εδώ. Το πλοίο, το οποίο βρίσκεται σε λιμάνι των ΗΠΑ, έχει βγει σε πλειστηριασμό εξαιτίας οφειλών του προς τράπεζες και άλλους, που φτάνουν τα 300 χιλιάδες δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι είναι άγνωστο αν το ΝΑΤ θα καταφέρει τελικά να εισπράξει έστω και ένα τμήμα των όσων του οφείλονται. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι ναυτεργάτες του πληρώματος του πλοίου στους οποίους η εταιρία Λιγνού χρωστάει επίσης 300 χιλιάδες δολάρια!

Η εταιρία Λιγνού αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της προστασίας που παρέχει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους εφοπλιστές, αφού δεν «τολμάει» να αλλάξει αυτό το σκανδαλώδες νομοθετικό πλέγμα που τους καλύπτει. Η εταιρία Λιγνού, έχει εγκαταλείψει πλοία και πληρώματα σε διάφορα λιμάνια, πλοία της αλλάζουν ονομασίες από τη μια στιγμή στην άλλη, οφείλει τεράστια ποσά στο ΝΑΤ και όμως το χέρι του νόμου δεν την αγγίζει!

Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τις οφειλές των ποντοπόρων πλοίων προς το ΝΑΤ επικρατεί κυριολεκτικά χάος αφού, σύμφωνα με στοιχεία του ταμείου, οι εκκαθαρίσεις των ποντοπόρων πλοίων βρίσκονται ακόμα στην οικονομική χρήση του 1997! Επιπλέον ακόμα η αρμόδια υπηρεσία δεν έχει ξεκινήσει τον έλεγχο των 590 περίπου ποντοπόρων πλοίων άνω των 3.000 κοχ, στα οποία εφαρμόστηκε ο τροποποιημένος όρος 8 των εγκριτικών πράξεων των πλοίων του άρθρου 13. Πρόκειται για την τροποποίηση που έκανε ο πρώην υπουργός Σταύρος Σουμάκης το Σεπτέμβρη του 1997, μειώνοντας τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών από την οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων τουλάχιστον κατά 50%.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΒΕΡΝΙΛΑΚ ΑΕ»
Διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις

Με προειδοποιητική τετράωρη στάση εργασίας (7πμ με 11πμ) απάντησαν προχτές οι 120 εργαζόμενοι του εργοστασίου παραγωγής χρωμάτων ΒΕΡΝΙΛΑΚ στη Μάνδρα Αττικής, στην εργοδοτική τρομοκρατία και στην άρνησή της για ουσιαστικές αυξήσεις.

Οι εργαζόμενοι προχώρησαν στη στάση εργασίας με απόφαση της Γενικής Συνέλευσής τους, απαιτώντας τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις 8% στους μισθούς. Και στα δύο αιτήματα των εργαζομένων, ο εργοδότης έχει δείξει αδιάλλακτη στάση, προτείνοντας αυξήσεις μέχρι 3%, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις ΓΣΕΕ και ΣΕΒ θα είναι μικρότερη!

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας, ο εργοδότης παρά τις μέχρι σήμερα υποσχέσεις, δεν έχει λάβει κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες εργασίας - δεν υπάρχει ούτε εξαερισμός - σε ένα εργοστάσιο με επικίνδυνα χημικά και τοξικά υλικά.

Από την άλλη, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η τρομοκρατία που ασκείται από την εργοδοσία, με την απειλή κυρίως της απόλυσης, είναι καθημερινή και μάλιστα ακόμα και στα μέλη του ΔΣ του σωματείου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ