ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αμεση μείωση της ύλης και πρόσβαση όλων στην τηλεκπαίδευση!

Eurokinissi

Την αβεβαιότητα και την αγωνία των μαθητών της Γ' Λυκείου που δεν γνωρίζουν ακόμα ούτε την ημερομηνία των πανελλαδικών εξετάσεων ούτε την ύλη τους, ενώ τα στελέχη του υπουργείου Παιδείας αναφέρονται στο θέμα με διαφορετικές δηλώσεις κάθε μέρα, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας. Μιλάει ακόμα για τα τεράστια προβλήματα της τηλεκπαίδευσης, η οποία στην ουσία δεν έχει ξεκινήσει, αφού το σύστημα «πέφτει» διαρκώς ή «σέρνεται», ενώ πολλοί μαθητές δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για να το παρακολουθήσουν ή δεν φτάνουν τα μέσα μιας οικογένειας για τηλεργασία των γονιών και τηλεκπαίδευση των παιδιών τους.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών απαιτεί:

  • «Να μειωθεί κατά πολύ και να ανακοινωθεί άμεσα η ύλη της φετινής Γ' ΓΕΛ στις πανελλαδικές. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να ανακουφίσει από το άγχος όσους δίνουμε φέτος πανελλαδικές. Αυτό να είναι το πρώτο μέτρο που θα πάρει το υπουργείο. Δεν γίνεται να λένε πως η τηλεκπαίδευση είναι για επανάληψη, αλλά να μη μειώνουν ταυτόχρονα την ύλη.
  • Να εξασφαλιστούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να συμμετέχουν ισότιμα όλα τα παιδιά στην τηλεκπαίδευση. Αυτό σημαίνει: Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν. Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.
  • Να υπάρξει με όσο πιο συγκεκριμένο τρόπο γίνεται επίσημη ανακοίνωση τι θα γίνει με τις πανελλαδικές. Δεν γίνεται κάθε μέρα η υπουργός και η υφυπουργός Παιδείας να λένε διαφορετικά γενικόλογα. Μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση να είναι πρώτη μέριμνα του υπουργείου να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις.
  • Να μην δοθούν φέτος ενδοσχολικές, προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις λόγω των συνθηκών. Να γίνεται η προαγωγή μας με τους βαθμούς τριμήνων/ τετραμήνων. Δεν γίνεται να δώσουμε ενδοσχολικές όταν δεν έχουμε διδαχθεί όλη την ύλη.
  • Να γίνει έκτακτη ενισχυτική διδασκαλία όταν ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές που δεν πάνε φροντιστήρια».
Live chat

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας παίρνει επίσης την πρωτοβουλία να πραγματοποιεί αυτό το διάστημα της πανδημίας live chat με τους μαθητές σε όλη την Ελλάδα, μέσω του λογαριασμού της στο instagram.

Μαθητές, εκλεγμένα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής, θα απαντούν σε ερωτήσεις μαθητών σχετικά με τον κορονοϊό και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα σχολεία. Για να συνεχίσει να ακούγεται δυνατά η φωνή των μαθητών!

Η πρώτη «συζήτηση» θα ανέβει την Παρασκευή 27/3.

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή στις εστίες για τους οικότροφους που το έχουν ανάγκη

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ

Καθολικές αντιδράσεις σε όλη τη χώρα συναντά η απόφαση της κυβέρνησης να εκκενώσει και να κλείσει τις φοιτητικές εστίες, αφήνοντας «στον αέρα» πολλούς φοιτητές που για διάφορους λόγους δεν μπορούν ή είναι επικίνδυνο να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία και άλλοι φορείς στηρίζουν το αίτημα να παραμείνουν οι εστίες ανοιχτές, να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας και να παραμείνουν σε αυτές οι φοιτητές που το έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε χτες νέα οδηγία, βάσει της οποίας οι φοιτητές από εστίες ή ξενοδοχεία που λειτουργούν ως εστίες μπορούν να μετακινηθούν εφάπαξ και δωρεάν προς την κατοικία την οποία διαθέτουν εντός της ελληνικής επικράτειας, με τα μεταφορικά μέσα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών, ωστόσο δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια όσων χρειάζεται να μετακινηθούν σε νησιά. Θυμίζουμε ότι από την απόφαση για εκκένωση των εστιών το υπουργείο έχει εξαιρέσει φοιτητές ορφανούς και από τους δύο γονείς και αλλοδαπούς φοιτητές που δεν διαθέτουν (οι ίδιοι ή συγγενείς τους έως β' βαθμού) κατοικία εντός της ελληνικής επικράτειας, για τους οποίους θα διατεθούν δωμάτια σε τουριστικά καταλύματα που θα παραμείνουν ανοιχτά. Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει όμως για τους εργαζόμενους φοιτητές ή για όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, που είναι επικίνδυνο να εκτεθούν σε μια μαζική μετακίνηση. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις που οι σύλλογοι εστιακών έχουν πάρει απόφαση να παραμείνουν στα δωμάτιά τους οι συμφοιτητές τους που το έχουν ανάγκη, τα Ιδρύματα προσπαθούν να τους εξαναγκάσουν να φύγουν κόβοντας τη σίτιση!

«Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλιστούν η δωρεάν και ασφαλής διαμονή όσων οικοτρόφων είναι αναγκαίο να μείνουν στις εστίες και η μετακίνηση όλων όσοι μπορούν και το επιθυμούν», ζητά με ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με ανακοίνωσή της, στην οποία σημειώνει:

«Πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες οι αποφάσεις και παρεμβάσεις των Συλλόγων Οικοτρόφων και των Φοιτητικών Συλλόγων που διεκδικούν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να εξασφαλιστούν οι εστιακοί φοιτητές. Κυβέρνηση και υπουργείο εξακολουθούν να μη δίνουν απαντήσεις. Η νέα οδηγία προβλέπει μετακίνηση των φοιτητών που το επιθυμούν από τις εστίες προς τον τόπο καταγωγής τους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλεψη για τους φοιτητές που χρειάζεται να μεταβούν σε νησιά και επομένως απαιτείται να καλυφθούν για εκείνους ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Παραμένουν ξεκρέμαστοι οι οικότροφοι που παραμένουν στις εστίες γιατί είναι εργαζόμενοι, που μάλιστα σε αυτές τις συνθήκες έρχονται αντιμέτωποι με ακόμη δυσμενέστερους όρους δουλειάς, ή για εκείνους που επιστρέφοντας στις οικογένειές τους θα θέσουν είτε τον εαυτό τους είτε τους οικείους τους σε κίνδυνο εφόσον ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα, γεννά ερωτήματα το γεγονός ότι την ίδια ώρα που εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας η κυβέρνηση αναγκάζει σε μετακίνηση εστιακούς σε όλη τη χώρα, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να βρίσκονται σε καραντίνα ή να έχουν συμπτώματα, με κίνδυνο τη διασπορά του ιού.

Να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για όλους όσοι είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες, χωρίς καμία επιβάρυνση των φοιτητών. Οι φοιτητικές λέσχες να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, με αυξημένα μέτρα προστασίας φοιτητών και εργαζομένων, οι φοιτητές να παίρνουν τα γεύματά τους συσκευασμένα. Να μετακινηθούν δωρεάν και με ασφάλεια όλοι οι εστιακοί που το επιθυμούν και μπορούν, με κάλυψη των συνολικών εξόδων μετακίνησής τους, ανεξάρτητα από τον τόπο μόνιμης κατοικίας και το κόστος της διαδρομής. Εδώ και τώρα να προσληφθεί προσωπικό με πλήρη δικαιώματα για την καθαριότητα και τη φύλαξη των εστιών. Εστιακοί και εργαζόμενοι να εφοδιαστούν δωρεάν με τα ατομικά μέσα προφύλαξής τους, να ελεγχθούν προληπτικά. Να πάψει ο εκβιασμός από τις διοικήσεις για τη διακοπή ρεύματος, νερού και των όποιων παροχών στις εστίες!».

ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαιτεί μια σειρά από άμεσα μέτρα για τους μαθητές

«

Μένουμε ενωμένοι και διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους και σε όλες τις συνθήκες!», καλεί με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), που απαιτεί μια σειρά από άμεσα μέτρα, όπως μείωση της ύλης, ρυθμίσεις για την ουσιαστική λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αποζημίωση για τις σχολικές εκδρομές, συνέχιση της διανομής των σχολικών γευμάτων, να μη γίνουν φέτος προαγωγικές εξετάσεις στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κ.ά. Παράλληλα, στην ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Ως ΑΣΓΜΕ, αντιλαμβανόμενοι την ανησυχία όλων των γονιών για τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας (κάλυψη της ύλης αλλά και την ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς), τη δυσκολία απασχόλησης των παιδιών στο σπίτι με τρόπο που δεν θα τους αποκόψει από την εκπαιδευτική διαδικασία, θέλουμε ο ελεύθερος χρόνος των μαθητών να γεμίσει εποικοδομητικά και η εκπαίδευση από απόσταση να είναι αποτελεσματική και να λειτουργήσει ισότιμα για όλους τους μαθητές της χώρας με ιδιαίτερη μέριμνα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου. Φυσικά, επισημαίνουμε ότι η όποια διαδικτυακή διδασκαλία δεν υποκαθιστά την εκπαίδευση με φυσική παρουσία και θα μας βρει αντίθετους κάθε σκέψη ή απόπειρα για γενίκευση αυτής της μορφής εκπαίδευσης και μετά την πρωτόγνωρη κρίση που βιώνουμε.

Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές διεκδικούμε ουσιαστικά μέτρα για να μη γίνει η διαχείριση της πανδημίας αφορμή για να μεγαλώσουν περαιτέρω οι κοινωνικές και μορφωτικές ανισότητες.

Γι' αυτόν τον λόγο, χαιρετίζουμε κάθε προσπάθεια των εκπαιδευτικών, είτε πρωτοβουλιακές είτε με αποφάσεις των Σωματείων τους, να βοηθήσουν τα παιδιά μας να διατηρήσουν την επαφή τους με το σχολείο. Τέτοιους εκπαιδευτικούς θέλουμε!».

Διαδικτυακή εκπομπή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

Διαδικτυακές εκπομπές για επίκαιρα ζητήματα που αφορούν εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές ξεκίνησε να εκπέμπει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Η πρώτη εκπομπή ασχολήθηκε με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την κατάσταση στα σχολεία, την κατάσταση στο χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης, ενώ περιελάμβανε και προτάσεις για δημιουργική αξιοποίηση του χρόνου στο σπίτι. Μπορεί κανείς να ακούσει την εκπομπή από τον σχετικό σύνδεσμο που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Γραμματείας (www.edupame.gr) ή απευθείας στη διεύθυνση: https://soundcloud.com/medslgjnsipx/1a-1

Ενδιαφέρουσες προτάσεις στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ

Ακόμα μία πρωτοβουλία της ΚΝΕ, ώστε να «ακονιστούν» το μυαλό και η καρδιά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αποτελούν οι πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που αναρτήθηκαν στην πρόσφατα ανανεωμένη ιστοσελίδα της Οργάνωσης (www.kne.gr).

Σε ειδικές κατηγορίες οι νέοι και οι νέες μπορούν να βρουν εκεί προτάσεις για βιβλία (και βιβλία για εφήβους), για ταινίες και ντοκιμαντέρ, μπορούν να βρουν αναρτημένες παραστάσεις από θεατρικές ομάδες της ΚΝΕ, stand up comedy, συναυλίες και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και ημερίδες.

Αυτές τις ώρες, το διάβασμα ενός καλού βιβλίου, μια καλή ταινία, δεν είναι μόνο για να περάσει ο χρόνος μένοντας στο σπίτι... Ολες οι προτάσεις που υπάρχουν, με αναλυτική παρουσίαση, τα βίντεο από θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, ανοίγουν «παράθυρο» στην αισιοδοξία, στη μαχητικότητα και τη συλλογικότητα.

Το «κόκκινο Αερόστατο» στο διαδίκτυο!

«Το κόκκινο Αερόστατο», το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, βρήκε έναν καινούριο τρόπο να επικοινωνεί με τους αναγνώστες του για όσο διάστημα χρειαστεί να μένει ο κόσμος σπίτι λόγω του κορονοϊού: Τη νέα ιστοσελίδα του, στη διεύθυνση www.aerostatostospiti.gr

Είναι μία ιστοσελίδα που θα ανανεώνεται συνεχώς με νέα παιχνίδια, δραστηριότητες, προκλήσεις, πολλά και ενδιαφέροντα θέματα από νέα και παλιότερα τεύχη του περιοδικού και φυσικά τις απαντήσεις των ίδιων των παιδιών!

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα από την ψηφοφορία για τα εξώφυλλα του περιοδικού; Ποιοι θα καταφέρουν πρώτοι να λύσουν το παζλ; Από ποια περιοχή θα πάρουμε τις περισσότερες φωτογραφίες;

Το «κόκκινο Αερόστατο» σας προσκαλεί να ταξιδέψετε μαζί του!
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org