ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
Η ιδιωτικοποιημένη Πρόνοια - Ειδική Αγωγή θα κοστίσει ζωές!

Απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο σχολείων τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, γενικό lock out... Kι όμως, έως και σήμερα καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει για τα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής που εξυπηρετούν περίπου 50.000 παιδιά, κανένα σχέδιο δεν έχει εκπονηθεί για την αντιμετώπιση της επιδημίας μέσα στα ιδιωτικά ιδρύματα που περιθάλπουν βαριά ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και ηλικιωμένους! Οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού αφήνονται εντελώς απροστάτευτες!

Σίγουρα δεν φταίει το ότι δεν γνωρίζουν πως ένα παιδί π.χ. με σύνδρομο Down ή εγκεφαλική παράλυση έχει συχνά συγγενή καρδιοπάθεια και μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πως υπάρχουν κατηγορίες ΑμεΑ που δεν αυτοεξυπηρετούνται, δεν διαθέτουν καν δεξιότητες επικοινωνίας, δεν μπορούν να τηρήσουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής χωρίς άμεση παρέμβαση και σωματική επαφή από φροντιστή.

Δεν τους λείπει η κοινή λογική για να καταλάβουν πως δεν γίνεται τα ίδια παιδιά που τα σχολεία τους έκλεισαν για πρόληψη της διασποράς του ιού, να πηγαίνουν κανονικά στα κέντρα που εξυπηρετούν παιδιά από όλα τα σχολεία του δήμου, πολλές φορές και διπλανών περιοχών. Αλλωστε, στα 4 διαφορετικά υπομνήματα που στείλαμε προς όλους του αρμόδιους φορείς, στα αιτήματα συνάντησης με τα υπουργεία, στα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, τους τα επισημάναμε με τον πιο έντονο τρόπο.

Δεν παίρνουν θέση, αλλά όχι γιατί δεν καταλαβαίνουν. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή! Τη γύμνια του συστήματός τους προσπαθούν να κρύψουν, την άναρχη λειτουργία αυτών των δομών με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, το γεγονός ότι ο εθνικός σχεδιασμός σε Πρόνοια - Ειδική Αγωγή υποτάσσεται στις ανάγκες του κεφαλαίου!

Η κυβέρνηση κλίνει σε όλες τις πτώσεις την «ατομική ευθύνη». Βεβαίως υπάρχει και αυτή. Ομως πρέπει επιτέλους να απαντήσει! Ποιανού ευθύνη είναι που:

  • Τα οικοτροφεία και οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης λειτουργούν, για να περιορίσουν το κόστος, με λιγότερο και από το προσωπικό ασφαλείας, με ελάχιστους νοσηλευτές, προσωπικό φροντίδας και καθαριότητας; Οπου άνθρωποι με διαφορετικά προβλήματα βρίσκονται στοιβαγμένοι όλοι μαζί στους ίδιους, ελάχιστους θαλάμους, σε χώρους που αποτελούν υγειονομικές βόμβες με κίνδυνο να εξελιχθούν σε κρεματόρια;
  • Τα ιδιωτικά κέντρα δεν υπάγονται αμιγώς σε κανένα υπουργείο, λόγω του ότι οι άδειες λειτουργίας τους (όπου υπάρχουν) είναι πολυδιάσπαρτες και ο κάθε ιδιώτης μπορεί έτσι να ενεργεί κατά το δοκούν, με γνώμονα πάντα το να εξασφαλίζει την πελατεία του, με αποτέλεσμα μέχρι και την τελευταία στιγμή, πολλά από αυτά τα κέντρα να παρέμεναν ανοιχτά;
  • Εταιρείες έχουν το δικαίωμα να λειτουργούν παράλληλα διαφορετικού τύπου δομές (από κέντρα μελέτης έως οικοτροφεία) και σε μία πιθανή υπαγωγή τους στην αναστολή συμβάσεων εργασίας λόγω μείωσης τζίρου μένουν στον αέρα ΑμεΑ, άνθρωποι που δεν μπορούν να επιβιώσουν αλλιώς;
  • Δεν υπάρχουν επιστημονικές επιτροπές για να καθορίσουν ποιες είναι οι απαραίτητες υπηρεσίες που δεν πρέπει να σταματήσουν και σε ποιους πληθυσμούς απευθύνονται, όπως και την ενημέρωση των ίδιων των πληθυσμών και του προσωπικού για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Που αν και όταν αυτές συστήνονται, με επιστημονικό υπεύθυνο συνήθως τον ίδιο τον εργοδότη, κατευθύνονται από την κερδοφορία του;
  • Δεν πληρούνται τα μέτρα προστασίας μέσα στους χώρους γιατί αποτελούν κόστος για τους εργοδότες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλούν με απόλυση όσους εργαζόμενους τα διεκδικούν; Που ακόμα και αν κάποιος είχε την καλή πρόθεση να τα τηρήσει, αδυνατεί να τα βρει στην αγορά γιατί δεν παρέχονται από το κράτος;
  • Τα κέντρα δεν διαθέτουν προσωπικό καθαριότητας κατά τις ώρες λειτουργίας τους, ούτε νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής ή ο έγκαιρος εντοπισμός μίας ασθένειας;
  • Οργίαζαν οι απολύσεις και οι αναγκαστικές άδειες στα ιδιωτικά κέντρα, την ώρα που συνολικά οι προνοιακές δομές κινδυνεύουν από την έλλειψη προσωπικού και υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για τη στήριξη ευάλωτων πληθυσμών;
  • Εργαζόμενοι που μένουν σε αναγκαστική καραντίνα λόγω συμπτωμάτων (αγνώστου ταυτότητας αφού δεν μπορούν να κάνουν το τεστ) θεωρούνται «αδικαιολογήτως απόντες» και ωθούνται σε παραίτηση ενώ έπραξαν το αυτονόητο;
  • Αναγκαίες θεραπευτικές πράξεις ευτελίζονται στη μορφή της τηλεσυνεδρίας, με τον κάθε ιδιώτη να διαφημίζει την πραμάτεια του σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, που ήρθαν για να μείνουν και να διαμορφώσουν στη συνέχεια θεραπείες και εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων;

Ποιος θα φορτωθεί την «ατομική ευθύνη», αν έστω κι ένας εξυπηρετούμενος νοσήσει και κινδυνεύσει, αν επαναληφθεί και στη χώρα μας η θλιβερή εμπειρία, απόρροια της ίδιας πολιτικής, των μαζικών θανάτων σε γηροκομεία και προνοιακά ιδρύματα της Ισπανίας, της Αμερικής κ.α.;

Κέρδος, ανθρώπινη ζωή και ασφάλεια δεν μπαίνουν στην ίδια πρόταση και οι σημερινές συνθήκες έχουν δώσει πολύτιμη πείρα σε όλους. Οι ιδιωτικές προνοιακές δομές και τα κέντρα Ειδικής Αγωγής πρέπει να ενταχθούν τώρα στο δημόσιο σύστημα Πρόνοιας! Να ενισχυθούν με το αναγκαίο προσωπικό και μέσα προστασίας, να ανοίξουν επιπλέον πτέρυγες για να καλυφθούν οι ανάγκες των εξυπηρετούμενων και η ασφαλής λειτουργία τους. Να εξασφαλιστούν η σταθερή χορήγηση φαρμάκων και η ιατρική παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων, η επαρκής υγιεινή και διατροφή μέσα στα ιδρύματα.

Κανένας εργαζόμενος να μη βγει σε «διαθεσιμότητα» ενώ υπάρχουν ακάλυπτες ανάγκες σε προσωπικό και θεραπευτικές πράξεις, να εξασφαλιστεί η πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη όλων! Να παρθούν πίσω όσες απολύσεις έγιναν από αρχές Μάρτη! Η κυβέρνηση, πριν ψάξει για εθελοντές, ας επιτάξει πρώτα τον ιδιωτικό τομέα. Θα βρει χιλιάδες, έμπειρους εργαζόμενους.


Σοφία ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ
Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή

ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
Απαιτεί μέτρα για την προστασία των τοξικοεξαρτημένων

Σε ανακοίνωσή του για την επιδημία του κορονοϊού και τις συνέπειες στους τοξικοεξαρτημένους και όσους βρίσκονται στη φάση της απεξάρτησης, το ΕΣΥΝ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι πολιτικές υποβάθμισης της προστασίας, περίθαλψης, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των τοξικοεξαρτημένων, από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, καθιστούν τους εξαρτημένους και τους θεραπευόμενους ακόμα πιο έκθετους στις συνέπειες του κορονοϊού.

Καταρχάς, πολλοί χρόνιοι χρήστες, είτε έχουν απεξαρτηθεί είτε βρίσκονται στην απεξάρτηση είτε είναι ακόμα εξαρτημένοι, έχουν παρουσιάσει μόνιμες βλάβες σε ευαίσθητα σωματικά όργανα, όπως το συκώτι και τα νεφρά, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μόνιμες θεραπείες, πολλές εκ των οποίων είναι ανοσοκατασταλτικές.

Οι εν ενεργεία χρήστες, ιδιαίτερα κάνναβης, οπιοειδών και μεθαμφεταμινών, όπως είναι το sisa, κινδυνεύουν να περιέλθουν σε καταστάσεις απειλητικές για την ίδια τους τη ζωή καθώς αυτές οι κατηγορίες ναρκωτικών (που είναι από τις πιο συχνές μεταξύ των εξαρτημένων) επιβαρύνουν το αναπνευστικό σύστημα, το οποίο επηρεάζει και ο κορονοϊός.

Ταυτόχρονα, είναι πιο ευάλωτοι στη μετάδοση καθώς η συνεχής αναζήτηση της ουσίας τούς οδηγεί στο δρόμο, χωρίς στέγη, χωρίς έγνοια και δυνατότητα για τήρηση των βασικών μέτρων υγιεινής και περιορισμού της μετάδοσης του ιού, ενώ, εξαιτίας και του κοινωνικού στιγματισμού, δεν έχουν άμεση πρόσβαση στις μονάδες παροχής Υγείας.

Δυστυχώς, η καραντίνα μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα στο βασικό στόχο της θεραπείας απεξάρτησης που είναι η κοινωνικοποίηση, η κοινωνική ένταξη, η καταπολέμηση της απομόνωσης. Συνεπώς, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος υποτροπής των ανθρώπων που δίνουν τη δική τους μάχη για απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη.

Φυσικά, η φροντίδα των ανθρώπων αυτών μέσα σε μια τέτοια κατάσταση δυσχεραίνεται από όλες τις αποφάσεις που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις».

Με βάση όλα τα παραπάνω, το ΕΣΥΝ διεκδικεί για τους τοξικοεξαρτημένους:

  • Να ξανανοίξουν και να διευρυνθούν τα κέντρα διανυκτέρευσης και να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο που θα αποτρέπει το συνωστισμό (π.χ. μονές κλίνες κ.τ.λ.). Να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό αλλά και με τον απαραίτητο ιατρικό, φαρμακευτικό και τεχνικό εξοπλισμό για την προστασία του προσωπικού και των εξαρτημένων.
  • Πλήρη και υποχρεωτική πρόσβαση των εξαρτημένων στις μονάδες Υγείας. Δημιουργία κινητών μονάδων Υγείας με εξειδικευμένο προσωπικό και προστασία του με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία από τον ιό (ολόσωμες στολές, υλικά αποστείρωσης, προστατευτικά τζάμια σε οχήματα κ.τ.λ.).
  • Δημιουργία κινητών μονάδων παράδοσης, ελέγχου κι επίβλεψης της λήψης των υποκατάστατων από τους εξαρτημένους που βρίσκονται σε προγράμματα υποκατάστασης. Στελέχωσή τους με το απαραίτητο προσωπικό κι εξοπλισμό, αντίστοιχο με τις κινητές μονάδες Υγείας.
  • Αμεση οικονομική ενίσχυση των προγραμμάτων απεξάρτησης και υποκατάστασης για την κάλυψη των αναγκών σε μέσα προστασίας.
  • Μέτρα προστασίας των ανθρώπων που βρίσκονται σε ανοιχτά προγράμματα «στεγνής» θεραπείας και απεξάρτησης που έχουν διακοπεί προσωρινά λόγω του κορονοϊού.
  • Δωρεάν παροχή από το κράτος όλων των προβλεπόμενων ειδών απολύμανσης και φύλαξης.
  • Δωρεάν παροχή όλου του απαραίτητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού όπου υπάρχει ανάγκη, για να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν πιο ζωντανή επικοινωνία μεταξύ των θεραπευόμενων, των οικογενειών και των θεραπευτών με στόχο τη διαχείριση έκτακτων αναγκών και την όσο το δυνατόν καλύτερη πρόληψη της υποτροπής.
  • Αμεσες προσλήψεις σε όλα τα θεραπευτικά προγράμματα και δημιουργία μονάδων επίσκεψης στο σπίτι με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας εργαζομένων, θεραπευομένων και οικογενειών.
  • Πλήρη στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου των θεραπευτικών προγραμμάτων με νέες προσλήψεις με σκοπό τον τακτικό έλεγχο της πορείας των θεραπευομένων κατά τη διάρκεια των μέτρων απαγόρευσης και τη συχνή επικοινωνία με αυτούς και τις οικογένειές τους.
  • Αμεση κάλυψη από το κράτος των οικονομικών υποχρεώσεων των θεραπευομένων όσον αφορά τα ενοίκια, τους λογαριασμούς κ.τ.λ. για 4 μήνες (παραπάνω αν τα μέτρα επεκταθούν).
  • Καταγραφή όλων των δυσκολιών και των δυνατοτήτων με σκοπό την αξιοποίηση των στοιχείων για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου συνέχισης της λειτουργίας των διαφόρων μονάδων απεξάρτησης σε πιθανές μελλοντικές αντίστοιχες συνθήκες.
Εύλογα ερωτήματα...

Από τη Δευτέρα, αστυνομική δύναμη επί της λεωφόρου Δημοκρατίας στους Αγίους Αναργύρους Αττικής, στο ύψος του σταθμού του προαστιακού σιδηρόδρομου, πραγματοποιεί ελέγχους στα διερχόμενα λεωφορεία του ΟΑΣΑ και σε ΙΧ αυτοκίνητα. Αυτό που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα είναι το πλήθος των αστυνομικών και των οχημάτων (ενδεικτικά, την Τρίτη το απόγευμα στο σημείο βρίσκονταν 17 αστυνομικοί και 6 οχήματα), που, όπως έλεγαν διερχόμενοι, παραπέμπει σε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση. Η παρουσία της δύναμης αυτής εντάσσεται στους ελέγχους για τον περιορισμό της κυκλοφορίας; Είναι όντως αναγκαία η παρουσία τόσων αστυνομικών, περιπολικών και βαν για τον έλεγχο του περιορισμού της κυκλοφορίας σε ένα σημείο στους Αγίους Αναργύρους;



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ