ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 26 Μάρτη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Ζητά να μονιμοποιηθούν οι σχολικές καθαρίστριες

Επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών με αφορμή εγκύκλιο σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού

Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενες σχολικές καθαρίστριες ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο, ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης. Αφορμή για τη συγκεκριμένη παρέμβαση είναι η εγκύκλιος σχετικά με την ενίσχυση δημοτικών δομών Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, που ανάμεσα σε άλλα προβλέπει την αξιοποίηση αυτών των εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες του δήμου. Ομως, όπως αναφέρει ο Κ. Πελετίδης, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η μονιμοποίηση με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς και η γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των δήμων και των Σχολικών Επιτροπών, ώστε να καλυφθεί η μισθοδοσία τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή ο δήμαρχος αναφέρει πως «πρόκειται για εργαζόμενες που απασχολούνται για 10 μήνες ετησίως (όσο διαρκεί η σχολική περίοδος) και αμείβονται με μέσο όρο 200-400 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τον αριθμό χρεωμένων σχολικών αιθουσών στη σύμβασή τους, με το χρόνο εργασίας να συναρτάται με τον αριθμό χρεωμένων αιθουσών, με ώρα έναρξης της εργασίας τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες (μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου), που σημαίνει ότι ήδη πολλές από αυτές συμπληρώνουν το ισχνό εισόδημά τους με συμπληρωματική ενασχόληση αλλού το πρωί, και άρα ποιο θεσμικό πλαίσιο επιτρέπει αυτή την ανατροπή στη ζωή και την εργασία τους και φυσικά είναι γνωστό σε εσάς ότι ακριβώς λόγω της "εργολαβικής" τους σχέσης εργασίας, που συντηρείται διαδοχικά από τις κυβερνήσεις, αυτές οι εργαζόμενες δεν έχουν άλλα δικαιώματα, π.χ. αναρρωτική άδεια αν αρρωστήσουν, επίδομα αδείας, κύησης, δεν δικαιούνται ούτε την άδεια ειδικού σκοπού που ισχύει για τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε αυτήν τη φάση.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση στο όνομα μίας δήθεν ίσης αντιμετώπισής τους επηρεάζει αρνητικά τις εργαζόμενες με σύμβαση μίσθωσης έργου, αφού τους αναθέτει καθήκοντα και υποχρεώσεις που δεν προβλέπονται νομοθετικά, ούτε δικαιολογούνται ηθικά. Συνιστά βλαπτική μεταβολή των εργασιακών σχέσεών τους, όπως περιγράφονται και στις ισχύουσες συμβάσεις που έχουν με τα ΝΠΔΔ, τις Σχολικές Επιτροπές.

Επιπρόσθετα, μας ανησυχεί το γεγονός πως τυχόν μετακίνησή τους σε νέο εργασιακό χώρο θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και νέους κινδύνους για την προσωπική τους υγεία από ό,τι επιδιώκεται να λύσει, αφού είναι απαραίτητος ο αναγκαίος χρόνος προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες που προκύπτουν στην απασχόλησή τους».

Στο πλευρό των ανήμπορων

Παράλληλα, από τον Κοινωνικό Οργανισμό του δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) σχεδιάστηκε και οργανώθηκε, σε συνεργασία και με άλλες υπηρεσίες του δήμου, η διανομή στο σπίτι των ενταγμένων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινά από σήμερα Πέμπτη 26/3 η διανομή τροφίμων στο σπίτι σε όλους τους ωφελούμενους του Κοινωνικού Παντοπωλείου (περισσότερες από 700 οικογένειες, με αντιστοιχούντα άτομα περισσότερα από 1.500), η οποία προβλέπεται να διαρκέσει περίπου δέκα μέρες κι ενώ προηγουμένως είχε γίνει η αυτόματη ανανέωση των καρτών για την προσεχή διανομή τροφίμων στους δικαιούχους, που λήγουν ή έχουν λήξει οι αιτήσεις τους. Παράλληλα, πραγματοποιείται διανομή τροφίμων σε οικογένειες Ρομά που διαμένουν σε καταυλισμούς.

«Σας σφίγγω τα χέρια»

Επιστολή του Πάολο Ταβιάνι στη «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών»

Η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» πήρε πρωτοβουλία και έστειλε μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης σε σκηνοθέτες που οι χώρες τους βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανάμεσά τους και στον σπουδαίο Πάολο Ταβιάνι.

Ο Πάολο Ταβιάνι είναι μία από τις πιο εξέχουσες φυσιογνωμίες στο χώρο της 7ης Τέχνης και μαζί με τον αδερφό του Βιτόριο, που «έφυγε» από τη ζωή πριν δύο χρόνια, έχουν υπογράψει μερικές από τις πιο σπουδαίες ταινίες του ιταλικού κινηματογράφου με μαρξιστική αισθητική και ματιά.

Στην επιστολή - απάντησή του, ο Πάολο Ταβιάνι σημείωσε ότι με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη διάβασε τον χαιρετισμό των Ελλήνων συναδέλφων, που του έδωσε ενέργεια. Κλείνοντας την επιστολή του σημείωσε:

«Φυλακισμένος στο σπίτι, όπως όλοι οι Ιταλοί, από τη βεράντα βλέπω τους δρόμους της Ρώμης έρημους, είναι πιο όμορφη, αλλά δεν είναι η Ρώμη μου.

Αγαπητοί φίλοι, με τον Βιτόριο συχνά θυμόμασταν τις μέρες μαζί σας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, τις συζητήσεις, τις σπουδές στον κινηματογράφο, τη ζωτικότητα της τέχνης με λίγα λόγια. Για λογαριασμό κι εκείνων που δεν είναι πλέον εδώ, σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας.

Σας σφίγγω τα χέρια έναν προς έναν. Εδώ ο ιός δεν το επιτρέπει.

Πάολο Ταβιάνι, 24/03/20».

«Εφυγε» από τη ζωή ο σ. Γιώργος Κολλάρος

Τον σύντροφο Γιώργο Κολλάρο, που «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της 25ης Μάρτη, αποχαιρετούν με ανακοίνωσή τους η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και η ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.

O σύντροφος Γιώργος ήταν μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης και μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ Πολυτεχνικής Ξάνθης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955 και εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη το 1974. Μαθητής πήρε μέρος στις διαδηλώσεις έξω από το Πολυτεχνείο τις μέρες της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Το 1975 εντάχθηκε στις γραμμές της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας και μετά από 4 χρόνια έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Ολα αυτά τα χρόνια συνέβαλε μέσα από διάφορες υπεύθυνες χρεώσεις στην κομματική δουλειά.

Ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση ως πρόεδρος του συλλόγου ΕΔΠ της Πολυτεχνικής Σχολής και μέλος της διοίκησης του Ενιαίου Συλλόγου μελών ΔΕΠ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης, συμμετείχε σε όλους τους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην Ξάνθη, είχε μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην περιοχή, ενώ ήταν εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ξάνθης το διάστημα 2010 - 2019.

Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σημειώνει πως «ήταν χαρακτηριστικό παράδειγμα του επιστήμονα που είναι ένα με τον λαό. Γνωστός σε κάθε χωριό του "Γιακά", σε κάθε γειτονιά της Ξάνθης, με τον "Ριζοσπάστη" στο χέρι όσο το επέτρεπε η υγεία του, προσπαθώντας να οργανωθεί η φτωχολογιά για να παλέψει τα προβλήματά της, να διαφωτιστεί για τις αιτίες των προβλημάτων, τη λύση τους.

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ τον αποχαιρετούμε με σεβασμό και αγάπη και εκφράζουμε στην σύζυγό του, στην οικογένεια και στους οικείους του τα πιο θερμά συλλυπητήρια».

  • Τον Γιώργο Κολλάρο, που επί σειρά ετών διετέλεσε επικεφαλής της Επιτροπής Ειρήνης Ξάνθης και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, αποχαιρετά με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη.
Σε έκτακτη κατάσταση η κοινότητα Εχίνου στην Ξάνθη

Σε έκτακτη κατάσταση κηρύχθηκε η κοινότητα Εχίνου του δήμου Μύκης στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Χτες το μεσημέρι, ανακοινώθηκε ότι κατέληξε ένας ηλικιωμένος στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης από τον Covid-19. Ετσι, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης, επιβλήθηκε προσωρινός περιορισμός των κατοίκων χωρίς καμία εξαίρεση μετακίνησης. Η καραντίνα ισχύει για δύο βδομάδες, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Την τροφοδοσία και τις λοιπές ανάγκες θα καλύπτουν η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Συνολικά στην Ξάνθη έχουν καταγραφεί 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων τα 4 στην πόλη, 3 στην ορεινή ζώνη και 1 στη Διομήδεια.

Αλλαγές σε σούπερ μάρκετ και τράπεζες

Δεν θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ την ερχόμενη Κυριακή, όπως αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, παρατείνεται ωστόσο κατά δύο ώρες το ωράριο λειτουργίας τους τις καθημερινές και κατά μία ώρα το Σάββατο. Συγκεκριμένα, από Δευτέρα έως Παρασκευή τα σούπερ μάρκετ θα λειτουργούν από 07.00 έως 21.00, το Σάββατο από 07.00 έως 20.00.

Επίσης, για όσο εφαρμόζονται τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων οι τράπεζες περιορίζουν αντίστοιχα και τις συναλλαγές που μπορούν να εκτελούνται στα υποκαταστήματα. Συγκεκριμένα, λήψεις μετρητών έως 400 ευρώ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω ΑΤΜ, όπως και καταθέσεις μετρητών έως 1.000 ευρώ. Επίσης, οι πληρωμές λογαριασμών τρίτων (Δημόσιο, Ενέργεια, ύδρευση, ασφάλειες, κ.λπ.) θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά. Στο δίκτυο καταστημάτων δεν θα εξυπηρετούνται πληρωμές λογαριασμών με χρήση μετρητών στο ταμείο, ούτε θα γίνονται ενημερώσεις βιβλιαρίων ταμιευτηρίου.

Πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από το ΣΕΗ

Την ίδια στιγμή, με σύνθημα «Μαζί δυνατοί» το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών συνέστησε Επιτροπή Αλληλεγγύης. Παράλληλα, μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα πραγματοποίησαν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας με σκοπό να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι στο θέαμα - ακρόαμα στα μέτρα στήριξης. Οπως καταγγέλλει, παρά τις επίμονες παρεμβάσεις, το υπουργείο δεν έχει πάρει ακόμα σχετική απόφαση για τα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά σετ και κάποιες εταιρείες παραγωγής υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν οικειοθελή αποχώρηση. Το ΣΕΗ καλεί όλους τους ηθοποιούς που βρίσκονταν σε καθεστώς αδήλωτης ή ανασφάλιστης εργασίας να απευθυνθούν στο Σωματείο. Κανείς να μην υπογράψει απόλυση ή οικειοθελή αποχώρηση. Ανακοινώνει, τέλος, ότι λόγω των συνθηκών, αναβάλλονται η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου και οι εκλογές που είχε προγραμματιστεί, βάσει του καταστατικού, να πραγματοποιηθούν τη Μεγάλη Δευτέρα. Η θητεία όλων των οργάνων παρατείνεται μέχρι και το Νοέμβρη του 2020.

Αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για το 2021

Με τις φωνές και τις διαμαρτυρίες να πληθαίνουν τις τελευταίες μέρες, τελικά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, που επρόκειτο να διεξαχθούν στο Τόκιο το ερχόμενο καλοκαίρι. Οι διοργανωτές και η ΔΟΕ έχουν στόχο η διοργάνωση να μετατεθεί για το 2021, ανέφερε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, ενώ η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, διευκρίνισε ότι οι Αγώνες θα συνεχίσουν να έχουν την επωνυμία «Τόκιο 2020», παρότι θα διεξαχθούν ένα χρόνο αργότερα. Σύμφωνη με την απόφαση της ΔΟΕ για αναβολή των αγώνων είναι και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, που μία διοργάνωση αναβάλλεται και μετατίθεται για άλλη χρονιά. Μέχρι τώρα, τρεις διοργανώσεις Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (1916, 1940 και 1944) ματαιώθηκαν λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, ενώ το ίδιο συνέβη με τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1940 και του 1944.

Εξάλλου, στην οριστική διακοπή του φετινού πρωταθλήματος της Basket League προχώρησε ο ΕΣΑΚΕ, κατόπιν συμφωνίας με τις 14 ΚΑΕ. Τέλος, σε περαιτέρω αναβολή της αγωνιστικής δραστηριότητας, πέραν των αρχικών προθεσμιών που είχαν ορίσει, προχώρησαν ΣΕΓΑΣ και Κολυμβητική Ομοσπονδία. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΟΕ αποφάσισε την αναστολή όλων των αγωνιστικών δραστηριοτήτων στα Αθλήματα του Υγρού Στίβου, έως τις 15 Ιούνη 2020. Ο ΣΕΓΑΣ με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε αναβολή των δραστηριοτήτων που ήταν προγραμματισμένες το επόμενο διάστημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ