ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Με τα ίδια εργαλεία θα «τσακίζει» το λαό

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκη

Νομιμοποίηση στη φορολεηλασία που υφίσταται ο λαός, αλλά και στα μνημόνια, προσέφερε απλόχερα χτες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδιος τομεάρχης Οικονομικών και Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκης, σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Βήμα». Χωρίς περιστροφές υποστήριξε ότι, αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα διατηρήσει στο ακέραιο τους φορολογικούς συντελεστές που εξανεμίζουν το ισχνό λαϊκό εισόδημα, την ίδια ώρα που σημείωνε ότι «ο λαός υπερφορολογείται»!

Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του για τα φορολογικά έσοδα (όταν δηλ. δήλωνε ότι «η Ελλάδα υποφέρει 20 χρόνια από λίγους φόρους» και συγκεκριμένα ότι «έχει μια μόνιμη τρύπα στη φορολόγηση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, θα τολμούσα να πω πιο πολύ των φυσικών προσώπων παρά των επιχειρήσεων»), ο Γ. Σταθάκης είπε τα εξής: «Δεν είπα τίποτα τέτοιο. Δεν είπα "υστερούν", αλλά "υστερούσαν". Εχει σημασία ο χρόνος και αφορούσαν επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα σε σχέση με τα φυσικά, σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πλήρωναν κανονικά τους φόρους τους κατ' αναλογία του ευρωπαϊκού μέσου όρου και σήμερα υπερφορολογούνται, διότι σηκώνουν μεγάλο βάρος. Το ίδιο με τον ΦΠΑ, με τους καταναλωτές, γιατί σήμερα έχουμε τον υψηλότερο στην Ευρώπη και έτσι και οι καταναλωτές υπερφορολογούνται. Αντιθέτως, τα νομικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις είχαν μια μεγάλη υστέρηση που σήμερα είναι μικρότερη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει. Εάν ισχύσει η σημερινή φορολογία και πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, θα έχουμε μεγαλύτερα έσοδα. Δεν θα αλλάξουμε κανέναν φορολογικό συντελεστή. Τα έσοδα θα αυξηθούν και η φοροδιαφυγή θα φέρει έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει αυτό».

Αλλά και για το ενδεχόμενο νέου μνημονίου ο Γ. Σταθάκης υποστήριξε πως τα οικονομικά δεδομένα δεν συνηγορούν υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου και πως αν επιβληθεί θα πρόκειται για πολιτική επιλογή, όχι επιβεβλημένη λόγω οικονομικών αναγκών (νομιμοποιώντας στην ουσία τα μνημόνια στο βαθμό που «τα επιβάλλουν» οικονομικές ανάγκες). Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν μπορεί να πει κανείς αν στέκει, αυτή τη στιγμή, η ιδέα ενός νέου μνημονίου, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, διότι προϋποθέτει μια νέα χρηματοδότηση. Παραδεκτά στοιχεία μιας νέας χρηματοδότησης είναι το χρηματοδοτικό κενό σχετικά με το χρέος της χώρας, τα περίφημα 11 δισ., τα οποία από οικονομική άποψη μπορούν να καλυφθούν με τρόπους που δεν επιβάλλουν την ανάγκη μιας νέας, έκτακτης χρηματοδότησης και είναι έτσι ένα θέμα διαχειρίσιμο, με την ΕΚΤ, τον ESM και τα εργαλεία που παρέχει. Αρα, η αναγκαιότητα δεν δικαιολογείται και επιβάλλεται από τις ανάγκες ή τις εντολές που έχει η τρόικα για να επιβάλλει να συναφθεί μνημόνιο. Εάν τίθεται μ' αυτούς τους όρους, είναι πολιτικό το ζήτημα και όχι οικονομικό».

Σε άλλη του συνέντευξη στον «Αθήνα 9.84», ο Γ. Σταθάκης επιβεβαιώνει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του χρέους προκύπτει από ανάγκες της καπιταλιστικής οικονομίας, όταν παραδέχεται «δεν λύνεται το πρόβλημα με επιμήκυνση και μείωση των επιτοκίων, διότι αυτά ωφελούν το δημόσιο χρέος αναμφίβολα, μετά το 2020 όμως. Το πρόβλημα του χρέους βαραίνει την ελληνική οικονομία με μη διαχειρίσιμο τρόπο από το 2014 έως το 2020. Και αυτό είναι εκ των πραγμάτων αντικείμενο διαπραγμάτευσης και ανεξαρτήτως του ΣΥΡΙΖΑ».

Διάψευση... που επιβεβαιώνει

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις χτες το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε... ερμηνευτική εγκύκλιο των δηλώσεων Σταθάκη, ισχυριζόμενο: «Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι αν ισχύσουν οι ίδιοι φορολογικοί συντελεστές για τα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις και παταχθεί η φοροδιαφυγή, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των φορολογικών εσόδων ... Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμετακίνητος από τη θέση του για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα».

Επιβεβαιώνουν, δηλαδή, ανοιχτά ότι θα αφήσουν απείραχτους τους φορολογικούς συντελεστές για το κεφάλαιο, οι οποίοι έχουν μειωθεί διαδοχικά από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και ταυτόχρονα επαναλαμβάνουν λέξη προς λέξη την κυβερνητική απάτη ότι η ανακούφιση του λαού και το «δίκαιο» φορολογικό σύστημα θα προέλθουν τάχα από την πάταξη της φοροδιαφυγής...

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Διαρθρωτικά μέτρα τόνωσης των επιχειρηματικών ομίλων

Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα ούτε από τα παζάρια της κυβέρνησης με την τρόικα, ούτε από τις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου
Ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα ούτε από τα παζάρια της κυβέρνησης με την τρόικα, ούτε από τις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), τα οποία σε αυτήν τη φάση επικεντρώνονται κυρίως στα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψη της κερδοφορίας των ισχυρών επιχειρηματικών Ομίλων. Στην ατζέντα των χτεσινών συναντήσεων της τρόικας με τα εμπλεκόμενα υπουργεία βρέθηκαν τα ζητήματα της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Στα παζάρια βρίσκονται τα θέματα που αφορούν σε παραπέρα «απελευθερώσεις» κλάδων και τομέων της οικονομίας, με προοπτική τη συγκέντρωση της πίτας στο λιανεμπόριο.

Εργοδοτικές εισφορές και ομαδικές απολύσεις

Στη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, εξετάστηκε το σχέδιο μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα, η κυβέρνηση υπερθεματίζει βάζοντας στο τραπέζι την εφάπαξ ελάφρυνση των επιχειρηματιών κατά 3,9%. Προβληματισμοί διατυπώνονται γύρω από το ύψος των απωλειών που θα επέλθουν σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και για τις τρόπους κάλυψης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών θα εξασφαλίσει σε ετήσια βάση πρόσθετα κέρδη στις επιχειρήσεις περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ, που θα φορτωθούν τις πλάτες των εργαζομένων, είτε η «τρύπα» των εσόδων του ΙΚΑ καλυφθεί εν μέρει από τον προϋπολογισμό ή με άλλον τρόπο, είτε αυτά θα λείψουν από το ΙΚΑ και θα μεταφραστούν σε νέες περικοπές σε συντάξεις και παροχές. Σε περίπτωση που δε γίνει εφικτή η εφάπαξ περικοπή, αναμένεται να προκριθεί η μείωση 2,6% φέτος και κατά 1,3% το 2015 ή το αντίστροφο.

Σχετικά με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η συγκυβέρνηση προβάλλει την ήδη υπάρχουσα συμφωνία των «κοινωνικών εταίρων» (του ΣΕΒ, άλλων εργοδοτικών οργανώσεων και συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών). Κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι ο υφιστάμενος όρος για την έγκριση των απολύσεων από τον υπουργό Εργασίας αποτελεί «ελληνικό φαινόμενο», καθιστώντας σαφή τον προσανατολισμό για νομοθέτηση νέου πλαισίου σε αυτή την κατεύθυνση.

Παζάρια για τράπεζες και στήριξη των ντόπιων βιομηχάνων

Η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο) αποτέλεσε αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης των υπουργών Περιβάλλοντος, Ι. Μανιάτη, και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, με τα κλιμάκια της τρόικας. «Οι προτάσεις μας είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ανάγκες της εθνικής οικονομίας», ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις εκ μέρους της τρόικας ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης των ντόπιων βιομηχάνων συνιστούν «κρατική προστασία». «Στέλνουμε άμεσα όλη την τεκμηρίωση που βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία, προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας στην ελληνική βιομηχανία, χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού», πρόσθεσε. Το στίγμα είχε δοθεί νωρίτερα με ανακοίνωση της «Χαλυβουργικής», σύμφωνα με την οποία, «η επιβίωση του κλάδου προϋποθέτει άμεση εφαρμογή σειράς μέτρων, που θα αποκαταστήσουν τη χαμένη ανταγωνιστικότητά του. Σε αντίθετη περίπτωση, οι επιπτώσεις για την Εθνική Οικονομία θα είναι ανεπανόρθωτες», σημειώνοντας ότι «η τελική συνολική τιμή ηλεκτρικής Ενέργειας, με την οποία χρεώνεται μια χαλυβουργία στην Ελλάδα, πλησιάζει τα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, τη στιγμή που σε Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 30 έως 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα»...

Στη συνάντηση, τέλος, της τρόικας με τη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας συζητήθηκε το ζήτημα της «ανακεφαλαιοποίησης» των τραπεζικών ομίλων, ενώ αντίστοιχη συνάντηση προγραμματίζεται με την Τράπεζα της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους ντόπιους τραπεζίτες, οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, όπως διαμορφώνονται στη βάση των «διαγνωστικών ελέγχων» της «BlackRock» για τα προβληματικά δάνεια, φτάνουν στα 5,5 δισ. ευρώ.

ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΚΗΝΙΚΟΥ
«Πρωτοβουλία των 58»: Κόλλησαν στο σταυρό;

Να μη συμμετάσχουν στο ενιαίο ευρωψηφοδέλτιο με το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα Λοβέρδου και τις άλλες κινήσεις της σοσιαλδημοκρατίας αποφάσισαν οι «58», στηρίζοντάς το παρόλα αυτά και μετέχοντας στην κοινή συνδιάσκεψη των εν λόγω δυνάμεων στις 8 και 9 Μάρτη.

Τις αποφάσεις των «58» μετέφερε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο, ο επικεφαλής τους, Ι. Βούλγαρης. Λέγεται ότι η υπόθεση «στράβωσε» από τη στιγμή που δεν προσχώρησαν στην πρωτοβουλία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως οι Λυκούδης, Ψαριανός και Παπαδόπουλος. Ωστόσο, οι πολλές γκρίνιες στο εσωτερικό των «58» ξεκίνησαν μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση των Σαμαρά - Βενιζέλου να ισχύσει στις ευρωεκλογές σταυρός προτίμησης και όχι η λίστα, άρα ελπίδες εκλογής είχαν μόνο όσοι είναι προβεβλημένα στελέχη ή έχουν πίσω τους κομματικό μηχανισμό...

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα fm», ο Νίκος Ανδρουλάκης, γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι το «εγχείρημα» της Κεντροαριστεράς «έγινε και για εκλογικούς λόγους και για πολιτικούς». Επανέλαβε την ανάγκη ουσιαστικά του συστήματος, «να υπάρξει ένας τρίτος πόλος, μια αξιόπιστη εκλογική δύναμη απέναντι στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ». Τέλος προσδιόρισε ως στόχο της ελληνικής «Ελιάς» να εκλεγούν δυο ευρωβουλευτές, «ο χώρος να πάει όσο γίνεται με καλύτερους όρους για να σχηματοποιηθεί η "Ελιά", η οποία θα προχωρήσει και στις βουλευτικές εκλογές με μια νέα ατζέντα».

Στη ΔΗΜΑΡ, εξάλλου, εντός των ημερών αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η διακήρυξη της συνεργασίας με παράγοντες και δυνάμεις του «κεντροαριστερού» χώρου, που θα συμμετέχει στις εκλογές με το όνομα «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία».

Μπροστά στην κάλπη φαίνεται να καταλαγιάζουν τα «πάθη» στο εσωτερικό του κόμματος, με τη μειοψηφία να εκφράζει στην ΚΕ, που συνεδρίασε το Σάββατο, την «κριτική της στήριξη» στην ηγεσία, δηλώνοντας ότι στηρίζει τις συνεργασίες που επιτεύχθηκαν, αν και τις χαρακτηρίζει ανεπαρκείς.

Στο χώρο της ΝΔ, τέλος, μιλώντας στο «Mega» η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της να είναι υποψήφια στις ευρωεκλογές (κατά πληροφορίες υπάρχουν στη ΝΔ σχέδια για τοποθέτησή της σε θέση επιτρόπου της Κομισιόν), ενώ εκφράστηκε θετικά για τον περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, την υποψηφιότητα του οποίου στηρίζουν και δήμαρχοι της ΝΔ. Τον Σγουρό ωστόσο χαρακτήρισε «κακό περιφερειάρχη» ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης.

Την ίδια στιγμή την υποψηφιότητά του για ευρωβουλευτής ανακοίνωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, χωρίς να ξεκαθαρίσει όμως με ποιο κόμμα θα κατέβει...

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ - ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
Ισχνοί ρυθμοί ανάκαμψης και «κίνδυνοι»

Η «εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων πολιτικής σε επίπεδο ΕΕ και σε επίπεδο κρατών - μελών» είναι η προϋπόθεση για την «περιορισμένη ανάκαμψη» της οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τις «Χειμερινές προβλέψεις 2014» που δημοσιοποιήθηκαν χτες από την Κομισιόν. Διαβλέπουν ως το «μεγαλύτερο κίνδυνο» την «εκ νέου απώλεια της εμπιστοσύνης λόγω στασιμότητας των μεταρρυθμίσεων σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο», ενδεχόμενο που θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομική δραστηριότητα στο χρονικό ορίζοντα των προβλέψεων», για τη διετία 2014 - 2015.

Ο αρμόδιος επίτροπος Ο. Ρεν, παρουσιάζοντας την έκθεση, δήλωσε ότι «η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος» και ότι «η ανταγωνιστικότητα στο εξωτερικό βελτιώνεται ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες χώρες», αλλά ταυτόχρονα ότι δεν δικαιολογείται ο εφησυχασμός καθώς «η ανάκαμψη εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένη»...

Οι προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες στα επίπεδα των αμέσως προηγούμενων «Φθινοπωρινών προβλέψεων» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ενώ οριακή «βελτίωση» καταγράφεται στο σύνολο της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, οι ρυθμοί ανάκαμψης του ΑΕΠ για τα επόμενα χρόνια αναμένονται ισχνοί και ευάλωτοι, η επίσημη ανεργία παραμένει σταθερά στα ύψη, ενώ ως νέος διαφαινόμενος κίνδυνος προσδιορίζεται το ενδεχόμενο «συνέχισης του πολύ χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη».

Ειδικότερα για την Ελλάδα:

  • ΑΕΠ: Βλέπουν ρυθμούς ανάκαμψης 0,6% για το 2014 και 2,9% για το 2015, σωρευτικά δηλαδή 3,5% για τη διετία, έναντι ρυθμού βύθισης πάνω από 23% την περίοδο 2008 - 2013.
  • «Κόστος εργασίας»: Η σωρευτική υποχώρηση την περίοδο 2010 - 2013 υπολογίζεται σε 15% και αφορά το λεγόμενο «μοναδιαίο κόστος εργασίας». Δηλαδή, το δείκτη με τον οποίο τα επιτελεία των καπιταλιστών μετράνε το «κόστος» για κάθε μονάδα παραγόμενου εμπορεύματος. Η πτώση αναμένεται να συνεχιστεί με ρυθμούς 1% (2014) και 0,7% (2015).
  • Επίσημη ανεργία: Από 27,3% το 2013, προδιαγράφεται για το 2014 στο 26% και για το 2015 στο 24%.
  • Κρατικό χρέος: Από 177% του ΑΕΠ για το 2013, αναμένεται στάσιμο για το 2014 (177%) και στο 171,9% για το 2015.

Σε σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι «οι χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνουν την ορθότητα των εκτιμήσεων της κυβέρνησης για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2013»...

Σε ό,τι αφορά τις διαφαινόμενες τάσεις στην ΕΕ, το ΑΕΠ των κρατών της Ευρωζώνης από ρυθμούς πτώσης 0,7% (2012) και 0,4% (2013), αναμένεται το 2014 και το 2015 να παρουσιάσει ανάκαμψη 1,2% και 1,8% αντίστοιχα. Σε αυτό το πλαίσιο στη Γερμανία οι εκτιμώμενοι ρυθμοί διαμορφώνονται για το 2014 σε 1,8% και για το 2015 σε 2%, στη Γαλλία αντίστοιχα 1% και 1,7%. Συνολικά στην ΕΕ, αναμένονται σε 2,9% και 3,2%.

Η επίσημη ανεργία στην Ευρωζώνη εκτιμάται για το 2014 σε 12% και για το 2015 σε 11,7%.

Προώθηση του «Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου»

Οι επανασχεδιασμοί στην αντιλαϊκή πολιτική και οι αναδιατάξεις των θεσμικών οργάνων που τη διεκπεραιώνουν, διαφαίνονται, σε «μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», μετά και την υπερψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης γύρω από τα πεπραγμένα της τρόικας στα κράτη της ΕΕ που εντάχθηκαν σε «μηχανισμούς στήριξης» (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία).

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις εκθέσεις για το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» και το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ΕΕ, σημείωσε ότι «έχουμε απομακρυνθεί από τα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα και την επείγουσα κατάσταση που αντιμετωπίσαμε, αλλά σήμερα έχουμε σημειώσει πρόοδο με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Η συγκεκριμένη αναφορά έχει να κάνει με τα διακρατικά δάνεια που διοχετεύθηκαν στην Ελλάδα από τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης, αλλά και από την πλευρά του ΔΝΤ, καθώς τότε, σύμφωνα με τους παράγοντες της ΕΕ, δεν υπήρχαν άλλα «κατάλληλα εργαλεία».

Η έκθεση για τα πεπραγμένα της τρόικας, γύρω από την οποία σηκώθηκε μπόλικος κουρνιαχτός, εστιάζει στη «θέσπιση σαφών, διαφανών και δεσμευτικών κανόνων» που θα διέπουν τις «διαδικασίες των θεσμικών οργάνων και την κατανομή των καθηκόντων τους». Στο πλαίσιο των μεταξύ τους ανταγωνισμών, η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου συνιστά τη ριζική επανεξέταση με τη «συμμετοχή του ΔΝΤ μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο (σ.σ. στο βαθμό που δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια από την ΕΕ), με παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόνο ως "σιωπηλού παρατηρητή"».

Στο διά ταύτα, συνιστάται η αντικατάσταση του ρόλου της τρόικας από ένα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο», πρόταση που θα πρέπει να κατατεθεί από την Κομισιόν στο τέλος του 2014. Εάν και δεν ομολογούνται περισσότερα για το ρόλο και τη λειτουργία του υπό διαμόρφωση μηχανισμού, είναι φανερό πως ο όρος «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο» εκτός των άλλων παραπέμπει και στη δυνατότητα «παρεμβάσεων» και έξω από τον στενό γεωγραφικό χώρο της ΕΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εξειδίκευση της γενικής πολιτικής ΕΕ και κεφαλαίου τα μνημόνια

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι προτάσεις της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, μειώσεις εργοδοτικών εισφορών, υλοποίηση των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ (για "απελευθέρωση" σε γάλα, ψωμί, φάρμακα, βιβλία κ.λπ.) αποτελούν απαιτήσεις εγχώριων και ξένων επιχειρηματικών ομίλων που εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και εκτοπίζουν τους μικρούς επαγγελματίες και παραγωγούς, με στόχο να διασφαλίσουν την καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία. Επιβεβαιώνουν ότι τα μνημόνια αποτελούν την εξειδίκευση της γενικής πολιτικής ΕΕ και κεφαλαίου. Επομένως, και η σημερινή και όποια άλλη κυβέρνηση αποδέχεται αυτό το αντιλαϊκό πλαίσιο θα ακολουθεί την ίδια πολιτική, ανεξάρτητα από τις κορόνες για σκληρές διαπραγματεύσεις».

Αναπροσαρμογές στην εξασφάλιση «ίδιων πόρων» της ΕΕ

Αλλους τρόπους εξασφάλισης «ίδιων πόρων» για την ΕΕ αναζητούν στα κεντρικά της Ευρωένωσης. Χτες στο Στρασβούργο οι πρόεδροι της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του Συμβουλίου της ΕΕ, Αντώνης Σαμαράς, κήρυξαν την πρώτη Σύνοδο της «Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τους ιδίους πόρους της ΕΕ» με επικεφαλής τον Μάριο Μόντι.

Η Ομάδα αναλαμβάνει να εξετάσει τους τρόπους μελλοντικής χρηματοδότησης της ΕΕ. Η σύστασή της συμφωνήθηκε στη διάρκεια των περσινών διαπραγματεύσεων για το πολυετές οικονομικό πλαίσιο της ΕΕ 2014 - 2020. Στόχος είναι με τις προτάσεις που θα καταθέσει (έως τα τέλη 2014) να στηθεί ένα νέο σύστημα, αντικαθιστώντας το υπάρχον που βασίζεται στις εισφορές των κρατών - μελών. Στην «Ομάδα» συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς, το σημερινό σύστημα των ιδίων πόρων πρέπει να αναδιαρθρωθεί: «Είναι ευρέως παραδεκτό σήμερα από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμικά όργανα ότι το ισχύον σύστημα είναι πολύπλοκο και δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Και πιστεύω ότι δικαίως η Επιτροπή στην πρότασή της του 2011, προέβαλε τη νέα προσέγγιση βασιζόμενη στην ανάγκη να βοηθηθούν πολλά κράτη - μέλη που αυτήν τη στιγμή προσπαθούν να επιτύχουν τη δημοσιονομική προσαρμογή, μέσω του κατάλληλου συνδυασμού πολιτικών», υποστήριξε.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ