ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ιδια πολιτική εφαρμόζουν όσοι υιοθετούν το πλαίσιο της ΕΕ στην Τοπική Διοίκηση

Συνέντευξη του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής στο ρ/σ «Real»

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real» και τη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή παραχώρησε συνέντευξη, χτες, ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, απ' όπου και τα ακόλουθα αποσπάσματα:

-- Ακόμη δεν έχει ανοίξει όλη η βεντάλια υποψηφιοτήτων και βλέπω και μια μεγάλη δυστοκία από πλευράς ΝΔ, τα στελέχη της έχουν μοιραστεί στα δύο για τον κ. Σγουρό. Η κα Μπακογιάννη και ο κ. Γεωργιάδης λένε ότι είναι πολύ καλός περιφερειάρχης, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι είναι πολύ κακός. Τι γίνεται, υπάρχει δυστοκία γι' αυτή την Περιφέρεια;

-- Αυτό ας το λύσουν μεταξύ τους. Εμείς αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι η μάχη αυτή είναι ενιαία, όποιος τάσσεται με την υπάρχουσα πολιτική και με το πλαίσιο της ΕΕ στην Περιφέρεια και τους Δήμους, εφαρμόζει την ίδια πολιτική. Αν κάνουμε μια μικρή εκτίμηση, πολύ γρήγορη, θα δείτε ότι σε όλες τις Περιφέρειες και όλους τους Δήμους της Ελλάδας, είτε ήταν επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ, ακολούθησαν ακριβώς την ίδια πολιτική. Και θα σας ξεκινήσω από το βασικό, ότι όποια κοινωνικά χαρακτηριστικά είχε η Τοπική Διοίκηση έχουν όλα καταργηθεί και έχουν αντικατασταθεί με την ανταποδοτικότητα.

-- Δεν γίνεται όμως να μην παίζει ρόλο το πρόσωπο στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για παράδειγμα, εσείς στις προηγούμενες εκλογές είχατε πάρει 15% στην Περιφέρεια Αττικής, μη μου πείτε ότι αυτό δεν οφείλεται και σε εσάς προσωπικά... Δεν είναι το ποσοστό του ΚΚΕ αυτό.

-- Τα πρόσωπα εκφράζουν πολιτικές και δεν μπορεί κανείς να αποσπάσει τα πρόσωπα από τις πολιτικές που εκφράζουν, αν τις εκφράζουν καλύτερα ή χειρότερα είναι άλλης τάξης θέμα. Αλλά το 15%, που πολύ σωστά είπατε, πρέπει να το θυμηθούν και τα διάφορα ΜΜΕ συνολικά, τα οποία θέλουν να μας βγάλουν εκτός μάχης εκ των προτέρων και στην Περιφέρεια και στο Δήμο της Αθήνας, που είχαμε πάρει μεγάλα ποσοστά, και να το περιορίσουν σε μια νέα δικομματική αντιπαράθεση. Εμείς είμαστε εδώ και παλεύουμε και σε αυτές τις εκλογές, γιατί η δική μας πολιτική έχει επιβεβαιωθεί όλα αυτά τα χρόνια και στην Τοπική Διοίκηση. Ημαστε οι μόνοι που σηκώσαμε μπαϊράκι και προειδοποιήσαμε το λαό ότι καταργούνται όλα όσα - με σκληρούς αγώνες - είχε κατακτήσει στον τομέα των Δήμων και των Περιφερειών. Εχουν αντικατασταθεί όλα με ανταποδοτικότητα, παιδικοί σταθμοί πληρώνονται, αθλητισμός πληρώνεται...

-- Χθες, για παράδειγμα, η αντίπαλός σας, η κα Δούρου, είπε ότι αλλιώς μαζεύει τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός. Εσείς συμφωνείτε μ' αυτό;

-- Αυτά είναι αστεία. Η ουσία είναι ότι στο θέμα των σκουπιδιών εμείς έχουμε καταθέσει και στην Περιφέρεια ολοκληρωμένη, τεκμηριωμένη επιστημονικά πρόταση για συνολική διαχείριση των σκουπιδιών, όχι μόνο στην Περιφέρεια Αττικής, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ποια είναι η διαφορά τώρα: Εμείς λέμε ότι τα σκουπίδια είναι χρυσός κυριολεκτικά. Αντί να δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους θα μπορούσε το θέμα να αντιμετωπιστεί με ένα εθνικό σχέδιο για όλη την Ελλάδα και ο κόσμος να μην πληρώνει για τα σκουπίδια, γιατί τα σκουπίδια τα πληρώνει τρεις φορές. Οταν τα αγοράζουν, όταν τα μαζεύουν και όταν μετά του τα ξαναπουλάνε για ρεύμα, γιατί π.χ. τα εργοστάσια καύσης - που εμείς διαφωνούμε ριζικά - εκτός των άλλων είναι κερδοφόρα διότι παράγουν και ηλεκτρική ενέργεια. Και αυτά τα καρπώνονται διάφοροι επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η λαϊκή αγανάκτηση πιάνει τόπο μόνο με ενίσχυση του ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση και παρουσίαση των υποψηφίων που στηρίζει το ΚΚΕ στις εκλογές του Μάη

Κατάμεστη η αίθουσα του ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ στη συγκέντρωση της ΚΟ Καρδίτσας. Στο βήμα, ο Γ. Χαρίτος
Κατάμεστη η αίθουσα του ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ στη συγκέντρωση της ΚΟ Καρδίτσας. Στο βήμα, ο Γ. Χαρίτος
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, νέοι, γυναίκες, μικροί ΕΒΕ πήραν μέρος στη συγκέντρωση που οργάνωσε τη Δευτέρα η ΚΟ Καρδίτσας του ΚΚΕ, στην αίθουσα του ΠΑΥΣΙΛΥΠΟΥ, στην οποία έγινε παρουσίαση των υποψηφιοτήτων που στηρίζει το ΚΚΕ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τους δήμους του νομού Καρδίτσας.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Μιχάλης Αναστασίου, Γραμματέας της ΤΕ Πόλης Καρδίτσας του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη συστράτευσης με το ΚΚΕ στα σύνθετα καθήκοντα των τριπλών εκλογών του Μάη.

Στην ομιλία του, ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του Κόμματος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

«Στην ενιαία μάχη των ευρωεκλογών και τοπικών εκλογών του Μάη, στόχος και στοίχημα είναι να εκφραστεί η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και στις αυταπάτες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Να εκφραστεί η καταδίκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν υπάρχει κάτι το διαφορετικό, ελπιδοφόρο που μπορούν να φέρουν αυτές οι εκλογές, αυτό είναι η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, με την καταδίκη των κομμάτων που πίνουν νερό στο όνομα της ΕΕ, των μονοπωλίων.

(...) Καλούμε τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, όσους βρέθηκαν μαζί με το ΚΚΕ στις εργατικές κι αγροτικές κινητοποιήσεις, όλους όσοι αισθάνονται ριζοσπάστες, αριστεροί, να το μετρήσουν καλά, να ξεπεράσουν ταλαντεύσεις, να πάνε με αποφασιστικότητα στην κάλπη και να στηρίξουν τη ρεαλιστική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Ας σκεφτούμε καλύτερα ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων από την αντιλαϊκή πολιτική θα πιάσει τόπο μόνο με ενίσχυση του ΚΚΕ, γιατί μόνο μ' αυτήν την πράξη ευθύνης μπορεί ο λαός να τιμωρήσει την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Αυτή η πολιτική», τόνισε, «δεν μπορεί να τιμωρηθεί με ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με ψήφο στους "58" και στη λεγόμενη "Ελιά", ούτε στη ΔΗΜΑΡ. Ολοι αυτοί προσπαθούν να μαζέψουν τα κομμάτια του ΠΑΣΟΚ που έπεσε για να ξαναστήσουν όρθιο το δέντρο της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Ομως, μια τέτοια επιλογή ούτε νέα, ούτε φιλολαϊκή είναι. Αντίθετα, είναι "από χέρι καμένη", γιατί είναι μπλεγμένη στα γρανάζια του ευρωμονόδρομου.

Είναι και εκείνες οι δυνάμεις που χρόνια τώρα εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική σε δήμους και περιφέρειες, ως διοικήσεις, άσχετα αν κρύβονται πίσω από την ταμπέλα του ανεξάρτητου, του ακομμάτιστου, του αυτοδιοικητικού».

«Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση», ανέφερε ο Γ. Χαρίτος και πρόσθεσε: «Με ισχυρό ΚΚΕ υπάρχει ελπίδα, υπάρχει προοπτική. Με ισχυρό ΚΚΕ, για μια πραγματικά ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, μια ισχυρή αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική λαϊκή συμμαχία για την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Υπάρχει η πρόταση διεξόδου, η δυνατότητα οργάνωσης της παραγωγής και της κοινωνίας από το λαό, για το λαό. Η πρόταση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, πρώτα απ' όλα επειδή συμφέρει το λαό, υπηρετεί τον εργαζόμενο.

Προχωράμε μπροστά. Δίνουμε τη μάχη αποφασιστικά. Εχουμε επικεφαλής των ψηφοδελτίων αγωνιστές και αγωνίστριες, ανθρώπους που μπορούν να προβάλουν τα αιτήματα του λαού παντού, στην Περιφέρεια, στους Δήμους, στο Ευρωκοινοβούλιο.

Καλούμε τους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις νέες να επιλέξουν το αγωνιστικό, ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές και στις τοπικές εκλογές τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Να ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των αστικών συγκοινωνιών

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΑΣΑ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, Σπύρο Χαλβατζή, βουλευτή του ΚΚΕ, και Γιάννη Κιούση, στέλεχος του Κόμματος, συναντήθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ), ύστερα από αίτημά του.

Ο Γρ. Δημητριάδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τις πρωτοβουλίες και δραστηριότητες του ΟΑΣΑ, για τους σχεδιασμούς ανάπτυξης του συγκοινωνιακού έργου, καθώς και για τη γενικότερη πολιτική που ασκεί ο οργανισμός.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης του δημοσίου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών, της ανάπτυξής τους, για κεντρικό σχεδιασμό του συγκοινωνιακού έργου και όχι μόνο, μείωση του εισιτηρίου, καθιέρωση δωρεάν εισιτηρίου στους ανέργους, δωρεάν μετακίνηση κατά το χρόνο μετάβασης και αποχώρησης των εργαζομένων από την εργασία τους.

Υπογράμμισε, επίσης, την ανάγκη για προσλήψεις προσωπικού, ώστε να καλυφτούν τα σοβαρά κενά που υπάρχουν στο προσωπικό του ΟΑΣΑ.

Προς άρση η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων

Στην άρση της απαγόρευσης της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων, που ίσχυε 15 ημέρες πριν τις εκλογές, σκοπεύει να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε στο ραδιοσταθμό «Real fm» ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης. «Μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ θα επιτρέπονται οι δημοσκοπήσεις και το ίδιο θα ισχύσει και στο δεύτερο γύρο. Οταν είχε αποφασιστεί η απαγόρευση το διαδίκτυο δεν είχε τη δυναμική που έχει σήμερα. Ο καθένας παραμονές τον εκλογών έλεγε ό,τι ήθελε, με αποτέλεσμα να προκαλεί σύγχυση στην κοινή γνώμη. Αυτό πρέπει να αλλάξει», ισχυρίστηκε ο υπουργός.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ