ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΒΟΥΛΗΣ ΑΠΟ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ
Πλήρης ταύτιση με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο απολογισμός της ελληνικής κυβέρνησης στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σε βάρος των λαών της ευρύτερης περιοχής ήταν το θέμα της ενημέρωσης που έκανε, χτες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ε. Βενιζέλος.

Για το Κυπριακό: Χαρακτήρισε «νέο στοιχείο το κοινό ανακοινωθέν μεταξύ του Αναστασιάδη και Ερογλου» και εκτίμησε ότι αυτό «τοποθετεί τα πάντα υπό τον έλεγχο του κυπριακού λαού, με τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, και αποκλείει ρητά οποιαδήποτε μορφή επιδιαιτησίας». Πρόσθεσε ότι «έχει σημασία η δημοψηφιακή δημοκρατία και η έννοια των συνιστωσών πολιτειών» και «να εξασφαλιστεί η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ δείχνοντας ότι τελικά το διακύβευμα είναι τα συμφέροντα των μονοπωλίων επισήμανε ότι «έχει σημασία η δήλωση Ομπάμα», που αναφερόταν στην «υποστήριξη στην άσκηση των "κυριαρχικών δικαιωμάτων" της Δημοκρατίας της Κύπρου, με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων».

Για την Ουκρανία: Ισχυρίστηκε ότι όσα συμβαίνουν εκεί προέρχονται από ένα «διαρκές ιστορικό πρόβλημα» και είπε ότι «η ευρωπαϊκή θέση είναι ότι απαιτείται συνολική προσπάθεια από όλες τις δυνάμεις, όχι μόνο πολιτικές, αλλά κοινωνικές, περιφερειακές, εθνοτικές, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η εδαφική ακεραιότητα και η δημόσια τάξη, η ασφάλεια της ζωής και των περιουσιών των πολιτών»!

Για την περιοδεία του στα Βαλκάνια: Η ενημέρωση συνοψίζεται στη φράση: «Μας ενδιαφέρει η παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων και των ελληνικών τραπεζών, η αγορά των χωρών αυτών».

Για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας: Εξέφρασε τη λύπη του γιατί «δυστυχώς η έξοδος του χημικού οπλοστασίου γίνεται προς τη Μεσόγειο καθώς υπάρχει και η προσφορά της Ιταλίας να προσφέρει το λιμάνι της Καλαβρίας. Αγωνιζόμαστε επί εβδομάδες να κινητοποιήσουμε άλλες χώρες να επιλεγεί άλλος χώρος εκτός Μεσογείου. Το γεγονός όμως ότι έχει επιλεγεί το ιταλικό λιμάνι το καθιστά δύσκολο». Επιβεβαίωσε πλήρως το ΚΚΕ που είχε καταγγείλει ότι η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ για να δώσει τη συνδρομή της στην επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων και μάλιστα η καταστροφή να γίνει στη Μεσόγειο. Ο Ε. Βενιζέλος είπε χαρακτηριστικά: «Οι ΗΠΑ πρότειναν να οργανωθεί μεγάλη επιστημονική, τεχνική τηλεδιάσκεψη όπου οι Αμερικανοί τεχνικοί θα ενημερώσουν Ελληνες εμπειρογνώμονες» για όλα τα ασφαλή μέτρα ώστε, τάχα, να μην πέσει τίποτα στη θάλασσα.

Το «σχέδιο Ανάν» απ' το παράθυρο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, παίρνοντας το λόγο, αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε τις ανησυχίες του ΚΚΕ ότι «οι εξελίξεις επιταχύνονται, υπάρχει κοινή διακήρυξη Αναστασιάδη - Ερογλου και θα λέγαμε τηλεγραφικά ότι το "σχέδιο Ανάν" έφυγε από την πόρτα και επιστρέφει από το παράθυρο». Οπως εξήγησε, «αυτό το λέμε γιατί επαναφέρεται η λύση στα βήματα αυτού του σχεδίου και το κρίσιμο σημείο είναι η αναφορά στα συνιστώντα κράτη που ουσιαστικά οδηγούν σε συνομοσπονδοποίηση και διχοτομική λύση». Πρόσθεσε: «Συνομοσπονδία σημαίνει δύο διαφορετικά κράτη και παράλληλα νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και κατοχής. Καταρχήν η αναφορά που γίνεται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία κατά τη γνώμη μας αναιρείται από την ύπαρξη δύο συνιστώντων κρατών. Δεν γίνεται αναφορά σαφής, ούτε έμμεση, ότι το ομόσπονδο που υποτίθεται ότι θα υπάρξει αποτελεί συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επομένως έχουμε όχι απλά επιφυλάξεις αλλά φοβούμαστε ότι οδηγούμαστε σε μία, τέτοια στην πραγματικότητα, διχοτομική λύση».

Οσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ επισήμανε πως το περιβόητο ευρωπαϊκό κεκτημένο κατέληξε να παραμένει το νησί - δηλαδή ένα δήθεν μέρος της ευρωπαϊκής επικράτειας - υπό κατοχή και από πάνω ο λαός της Κύπρου πήρε και ένα μεγάλο δώρο, «μέσα σε μία νύχτα οδηγήθηκε στη χρεοκοπία». Ξεκαθάρισε ότι: «Εμείς είμαστε αντίθετοι με ανοιχτή ή συγκαλυμμένη διχοτόμηση». «Στηρίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο ενιαία, κυρίαρχη, ανεξάρτητη, χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις. λέω και βάσεις, και παραμένουμε σε αυτή τη θέση».

Ωμή επέμβαση

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, «οι αιτίες - σημείωσε - δεν είναι ούτε ιστορικές, ούτε γενεαλογικές, ούτε πολυεθνικές ούτε τίποτα άλλο. Εδώ έχουμε μια ωμή, ανοιχτή επέμβαση των Αμερικάνων και της ΕΕ στην Ουκρανία». «Αυτά έχουν να κάνουν με τον ανταγωνισμό με τη Ρωσία για τον έλεγχο της περιοχής συνολικά, πρώτων υλών, δικτύων μεταφοράς. Αυτό είναι που συμβαίνει στην Ουκρανία». Αναφέρθηκε στην προσπάθεια και των εσωτερικών εκπροσώπων της αστικής τάξης, της πλουτοκρατίας, «που έχει καταληστέψει δηλαδή το μόχθο των λαών της Ουκρανίας όλα αυτά τα χρόνια», να «εμφανίζονται τώρα σαν σωτήρες». Ανέφερε ότι ΗΠΑ και ΕΕ για να φέρουν σε πέρας τα σχέδιά τους στην Ουκρανία «νεκρανάστησαν» τους φασίστες που ήταν «ψόφιοι ως το 1990» και σημείωσε: «Πολύ φοβούμαστε ότι πάει όπως η Γιουγκοσλαβία, δηλαδή να την κόψουν στα δύο και στα τρία. Εμείς δεν υποστηρίζουμε ούτε ότι πρέπει να προσδεθεί η Ουκρανία στην ΕΕ ούτε ότι πρέπει να προσδεθεί στη Ρωσία. Αλλά μια ανεξάρτητη πολιτική με μια άλλη προοπτική την οποία την έζησαν οι λαοί της Ουκρανίας. Και έχει χυθεί πολύ μελάνι και αν προκληθούμε μπορούμε να απαντήσουμε κιόλας για το πώς ζούσαν αδερφωμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια και πώς μέσα σε μία νύχτα οδηγούνται στον εμφύλιο και στην καταστροφή του λαού. Γιατί αυτός θα την πληρώσει».

Για τα Δυτικά Βαλκάνια συνολικά τόνισε ότι «είμαστε κατά της ένταξης στην ΕΕ όπως ήμασταν και κατά της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ. Οχι ότι τώρα είναι καλή η κατάσταση, είναι άθλια κυριολεκτικά και απαράδεκτη». «Είμαστε αντίθετοι και πιστεύουμε ότι θα εισπράξουν και αυτοί ό,τι εισέπραξε η Ελλάδα και όλες οι υπόλοιπες χώρες από την ένταξή τους στην ΕΕ. Για το θέμα της ΠΓΔΜ έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα. Γεωγραφικό προσδιορισμό στο θέμα του ονόματος, ό,τι αλυτρωτικό υπάρχει, διεκδικήσεις κ.λπ., να αρθούν όλα».

Το πρόγραμμα του Νίκου Σοφιανού

Το πρόγραμμα του Νίκου Σοφιανού, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας, για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα, Τετάρτη

-- Στις 8 π.μ.: Περιοδεία στα συνεργεία του ΟΠΑΝΔΑ (Λεωφόρος Αθηνών).

-- Στις 10 π.μ.: Περιοδεία στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου (οδός Αθηνάς).

-- Στις 3:30 μ.μ.: Συνάντηση με εκπροσώπους μικρών θεατρικών και καλλιτεχνικών χώρων στον «Ειλισσό» (Αγλαονίκης 3 & Βουλιαγμένης, Παγκράτι).

Αύριο, Πέμπτη

-- Στις 10 π.μ.: Περιοδεία στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό.

Σήμερα στη Νέα Ιωνία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Ν. Ιωνίας της ΚΟ Αττικής, στο κλειστό γυμναστήριο (Πευκάκια).

Δραστηριότητες μελών του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

-- Σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Ηρακλείου - Κρήτης του ΚΚΕ, σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα «Ανδρόγεω», θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου.

-- Σε εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση», που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ