ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δράση όλο το καλοκαίρι

Εντείνονται οι προετοιμασίες για το συλλαλητήριο στις 5 του Ιούλη

Με έναν νέο γύρο συλλαλητηρίων οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις κρατάνε ανοιχτό το μέτωπο της αντίστασης, συνεχίζουν την πάλη τους κόντρα στ' αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης που παραμένουν εν ισχύι. Ενδεικτικό της πρόθεσης της κυβέρνησης να προχωρήσει το Ασφαλιστικό είναι και οι συναντήσεις που όρισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους φορείς της εργοδοσίας. Ετσι αύριο συναντάται με το προεδρείο του ΣΕΒ και την προσεχή Δευτέρα 2 του Ιούλη με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των συντονιστικών επιτροπών, επιτροπών αγώνα και εργατικών κέντρων, για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται συλλαλητήρια σε 14 πόλεις της χώρας με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 5 του Ιούλη στην πλατεία Κάνιγγος στις 7.30 το απόγευμα.

Για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου ήδη το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων Συνδικαλιστών Αθήνας κατάρτισε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και αποφάσισε την οργάνωση πικετοφορίας την Πέμπτη 28 του Ιούνη. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων στις 6.30 το απόγευμα, ενώ από σήμερα στελέχη του ΠΑΜΕ ξεκινάνε περιοδείες σε χώρους δουλιάς.

Στην πρόσφατη συνεδρίασή του το Συντονιστικό της Αθήνας συζήτησε για την καλύτερη οργάνωση της δράσης των σωματείων της Αθήνας στο Ασφαλιστικό, αλλά και στα ζητήματα Υγείας, για τα οποία αυτό το διάστημα γίνονται κινητοποιήσεις. Επίσης, συζητήθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις σε «Ολυμπιακή» και ΟΤΕ, και εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους αγώνες των εργαζομένων της «Σόφτεξ» και του «Χίλτον».

Το Συντονιστικό καταγγέλλει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο, την προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων και το χτύπημα των διαδηλώσεων των εργαζομένων της «Σόφτεξ». Συμπαραστέκεται στις κινητοποιήσεις των γιατρών και των εργαζομένων στην Υγεία, που σήμερα συγκεντρώνονται μπροστά από το υπουργείο Υγείας. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους της Αθήνας να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου και να συμμετάσχουν στη διαδήλωση της Γένοβα.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ

Με κύριο στόχο να γίνει αισθητή η παρέμβαση και η παρουσία του ΠΑΜΕ καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, να υπάρξει συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης μέσα από πολύμορφες εκδηλώσεις, συνεδρίασε χτες η Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Τα μέλη της Γραμματείας αφού έκαναν απολογισμό της διαδήλωσης που διοργανώθηκε από κοινού με άλλες ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις στη Γενεύη, έξω από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας, υιοθέτησαν πρακτικά μέτρα για τη διοργάνωση της αποστολής στη Γένοβα.

Τα μέλη της Γραμματείας θα περιοδεύσουν σε χώρους δουλιάς, θα οργανώσουν συσκέψεις και συγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στις 5 του Ιούλη. Παράλληλα, αποφασίστηκε και φέτος κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις να δώσουν το δικό τους αγωνιστικό στίγμα.

Τα επόμενα συλλαλητήρια για το Ασφαλιστικό

Στη Λάρισα η Επιτροπή Φορέων για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης διοργανώνει συλλαλητήριο αύριο, Τετάρτη, στις 8.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο και να συνεχίσουν τον αγώνα για την οριστική απόσυρση των μέτρων.

Στη Μαγνησία το αγωνιστικό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, την Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου οι συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα εντείνουν τις προετοιμασίες τους με περιοδείες σε εργασιακούς χώρους.

Την Πέμπτη το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο και στην Καρδίτσα, ενώ στα Τρίκαλα το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 3 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στην Πάτρα

Με περιοδείες σε χώρους δουλιάς, αλλά και στην ύπαιθρο οι συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών με τα αγροτικά στελέχη της περιοχής, δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιτυχία του παναχαϊκού συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή αγροτών και εμπόρων, που θα γίνει στην Πάτρα την Πέμπτη 28 Ιούνη στις 8 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Επίσης, στην Κόρινθο η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης, την Τρίτη στις 3 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στα Περιβολάκια.

Στη Θεσσαλονίκη

Ολες οι δυνάμεις έχουν ριχτεί στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης για τη Σωτηρία και Διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, την Πέμπτη 28 Ιούνη στις 8.30 μ.μ. στην Πλατεία Αριστοτέλους. Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κάνουν καθημερινές εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς. Χτες έγιναν περιοδείες στο χώρο του δέρματος. Περιοδείες έγιναν και σε μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης. Οι συνταξιούχοι έκαναν εξορμήσεις σε ΚΑΠΗ της πόλης και σε αγορές και μοίρασαν χιλιάδες προκηρύξεις για το συλλαλητήριο.

Σήμερα το πρωί στα Γραφεία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται συνάντηση αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ με εκπροσώπους των βιοτεχνών και εμπόρων της πόλης.

«ΣΟΦΤΕΞ»
Ο αγώνας φέρνει αποτελέσματα

Ανακλήθηκαν οι 12 απολύσεις. Σε επαγρύπνηση οι εργαζόμενοι

Ανακλήθηκαν χτες - κάτω από το βάρος των κινητοποιήσεων - οι απολύσεις των 12 πωλητών της «ΣΟΦΤΕΞ», που είχε ανακοινώσει η διοίκηση της εταιρίας, στα πλαίσια της συνολικότερης παραγωγικής αποδιάρθρωσης που προωθεί. Η σταθερότητα στην αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα, έδειξε ότι ακόμα και με αρνητικούς συσχετισμούς οι μάχες που δίνονται μπορούν να είναι νικηφόρες. Το μέγα θέμα της επιστροφής της χαρτοβιομηχανίας στο δημόσιο τομέα παραμένει ανοιχτό, ωστόσο η ανάκληση των απολύσεων ενίσχυσε παραπέρα τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, που δηλώνουν ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουν όποια νέα επίθεση. Η εργοδοσία, εξάλλου, έχει κάνει καθαρό ότι δεν παραιτείται από τα συνολικότερα σχέδιά της για τεμαχισμό τμημάτων, εκχώρησή τους και συνεχείς μειώσεις προσωπικού.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη, ο αντιπρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων της «ΣΟΦΤΕΞ», Χρ. Κατσούλιας, δήλωσε στο «Ρ»: «Μετά από περίπου τρεις βδομάδες ανυποχώρητου αγώνα, σ' ένα περιβάλλον τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας, οι εργαζόμενοι είχαν μια σημαντική νίκη. Ταυτόχρονα, στείλαμε μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι αντιπαλεύουμε συνολικά την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Ο ίδιος, σχολιάζοντας ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας που αναφέρεται στη διάθεση της κυβέρνησης «για παρακολούθηση του θέματος, από κοντά όπως έκανε πάντα», σημείωσε: «Η κυβέρνηση το μόνο που έκανε όχι μόνο σήμερα, αλλά και όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να "βάζει πλάτη" στην εργοδοσία. Δεν πείθουν κανέναν εργαζόμενο, όταν βγαίνουν και λένε ότι τάχα παρέμβηκαν υπέρ των εργαζομένων, τη στιγμή που ζήσαμε στο πετσί μας, μέσα από τις τελευταίες κινητοποιήσεις, την κοροϊδία και του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Εργασίας. Δε θα επιτρέψουμε σε κανένα να εκμεταλλευτεί τον αγώνα μας, που ήταν το καθοριστικό σημείο, για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση οφείλει ν' αναλάβει τις ευθύνες της και να δώσει την πολιτική λύση που προτείνουν οι εργαζόμενοι με τις υπογραφές τους, την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης».


Συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τις ΣΣΕ

«Κινητικότητα» παρουσιάστηκε, το Σαββατοκύριακο και χτες, στις συζητήσεις ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ με τους εκπροσώπους της ΕΙΗΕΑ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Ενδεικτικό είναι ότι με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ ανέβαλε, προχτές, την απόφαση για συγκεκριμενοποίηση της ημερομηνίας κήρυξης της 48ωρης απεργίας που έχει αποφασιστεί, περιμένοντας οριστική απάντηση της εργοδοσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά, η ΕΙΗΕΑ έστειλε χτες γραπτές τις προτάσεις της με τις αυξήσεις που προτείνει (λέγεται ότι προτείνονται αυξήσεις 5% και, για τα δύο χαμηλότερα κλιμάκια μισθών, 5,5%). Αγνωστο παραμένει αν στις προτάσεις - απαντήσεις της Ενωσης Ιδιοκτητών περιλαμβάνονται και τα άλλα θεσμικά και εργασιακά αιτήματα που διεκδικεί ο κλάδος...

Ξεχωριστές συζητήσεις για τις συμβάσεις των άλλων εργαζομένων στα ΜΜΕ, γίνονται από τις αντίστοιχες Ενώσεις που, από κοινού με την ΕΣΗΕΑ, συντονίζονται για αγωνιστική διεκδίκηση ΣΣΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες, από την πλευρά της ΕΙΗΕΑ, γίνονταν προσπάθειες και ενέργειες με στόχο την υπόσκαψη της ενότητας δράσης που έχει επιτευχθεί σχετικά με τη διεκδίκηση ικανοποιητικών συμβάσεων στα ΜΜΕ.

Πάντως, σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να εξετάσει τις τελευταίες απαντήσεις των ιδιοκτητών και να αποφασίσει για την παραπέρα πορεία διεκδίκησης ΣΣΕ.

Σύσκεψη για Ασφαλιστικό - Υγεία

Σε σύσκεψη - συζήτηση καλεί η Αχτιδική Επιτροπή Υγείας του ΚΚΕ στον Πειραιά με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία», την Πέμπτη 28 Ιούνη στις 8 το βράδυ στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ στον Πειραιά (Μπουμπουλίνας 21). Ομιλήτρια της εκδήλωσης θα είναι η Μαρία Λαμπρινού, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας.

ΑΥΡΙΟ 5-9 π.μ.
Χωρίς ΗΣΑΠ και πράσινα λεωφορεία

Ακίνητοι θα παραμείνουν αύριο Τετάρτη οι συρμοί του «ηλεκτρικού σιδηροδρόμου» (ΗΣΑΠ) από τις 5 π.μ. μέχρι τις 9 π.μ. Τις ίδιες ώρες θα ακινητοποιηθούν και τα πράσινα λεωφορεία της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι ΗΣΑΠ κήρυξαν προειδοποιητικές στάσεις εργασίας, διεκδικώντας την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ για το 2001. Η επόμενη κινητοποίηση σε «ηλεκτρικό» και πράσινα λεωφορεία έχει αποφασιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή, 29 Ιούνη, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 3 μ.μ.

Με ανακοίνωσή τους, τα προεδρεία των Σωματείων Εργαζομένων ΗΣΑΠ καταγγέλλουν τη διοίκηση της επιχείρησης για παρελκυστική τακτική στην υπογραφή ΣΣΕ, επισημαίνοντας ότι μολονότι έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, οι αρμόδιοι αρνούνται να ικανοποιήσουν και τα πλέον αυτονόητα από τα αιτήματα των εργαζομένων. Παράλληλα, τονίζουν ότι μέχρι τώρα οι προτάσεις της διοίκησης της επιχείρησης, ουσιαστικά, κινούνται κάτω και από τα όρια της κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής, ενώ για τα θεσμικά αιτήματα δεν αποδέχεται καμία συζήτηση.

Οι εργαζόμενοι στον «ηλεκτρικό» και τα πράσινα λεωφορεία προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει σοβαρή εξέλιξη, είναι υποχρεωμένοι να κλιμακώσουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Απαντούν αγωνιστικά

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν, εργαζόμενοι, κάτοικοι και οι φορείς της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, αντιδρώντας στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και την άρνησή της να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για την περιοχή. Με συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ανεργίας των Δήμων Κηρέως - Νηλέως - Ελυμνίων στην πλατεία Μαντουδίου, έστειλαν μήνυμα αγανάκτησης αλλά και οργάνωσης αγώνα, μετά την άρνηση του πρωθυπουργού αλλά και του προέδρου της ΝΔ να συναντηθούν με την επιτροπή αλλά και τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποί τους στο κοινό αίτημα των φορέων για άμεση επαναλειτουργία της επιχείρησης των μεταλλείων στο Μαντούδι με δημόσιο έλεγχο, ότι «η επιχείρηση θα λειτουργήσει μόνο εάν βρεθεί ιδιώτης να την αγοράσει»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ