ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΤΒΑ
Δημοσιεύτηκε η πρόσκληση για το ξεπούλημά της

Ανοίγει και επίσημα, ο δρόμος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ - πωλείται από το 26 ως το 66% του μετοχικού της κεφαλαίου - με την αξιόλογη «προίκα» της τράπεζας

Με τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», χτες η κυβέρνηση, άνοιξε το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αγορά της ΕΤΒΑ αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα και στον ελληνικό Τύπο, ούτως ώστε τα ξένα και ντόπια ιδιωτικά συμφέροντα να βάλουν στο χέρι ακόμη μια ελληνική τράπεζα, που τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια χρέη της πληρώθηκαν από τον ελληνικό λαό.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ καταρτίστηκε από το διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο JP Morgan, που έχει προσληφθεί για να ιδιωτικοποιήσει την τράπεζα, ορίζει ως βασική προϋπόθεση, πως οι υποψήφιοι αγοραστές θα υποβάλουν προσφορά για την εξαγορά τουλάχιστον του 26% του μετοχικού κεφαλαίου, έως και το 66% που σήμερα κατέχει το ελληνικό δημόσιο. Ο χρόνος για την υποβολή μη δεσμευτικών προσφορών, ορίζεται από σήμερα, μέχρι και τις 16 Ιούλη. Σύμφωνα με ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Χριστοδουλάκη, που έγιναν την περασμένη Πέμπτη κατά τη διάρκεια της γενικής ετήσιας συνέλευσης της ΕΤΒΑ, πέραν της πώλησης, θα διερευνηθούν και οι δυνατότητες συνεργασίας και συγχώνευσης με άλλη τράπεζα.

Σ' αυτά τα πλαίσια, η ΕΤΒΑ, όπως εδώ και καιρό έχει δρομολογηθεί, απεμπλέκεται από όλες τις δραστηριότητές της, που δε σχετίζονται με τον τραπεζιτικό - πιστωτικό τομέα. Ετσι, υλοποιείται η απόσχιση των Βιομηχανικών Περιοχών (ΒΙΠΕ) και η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Για την πώληση του Σκαραμαγκά, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης, αποφασίστηκε να μην παραταθεί η ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους αγοραστές, που έχει οριστεί για τις 9 Ιούλη. Οι υποψήφιοι αγοραστές, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούσαν να παραταθεί η ημερομηνία μέχρι το τέλος Ιούλη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Αντίο και στις 2.700 μονάδες

Με πτώση έκλεισαν χτες 336 μετοχές

Παρελθόν φαίνεται ότι θα αποτελούν σύντομα - ενδεχόμενα και από σήμερα - και οι 2.700 μονάδες για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Χτες, μετά από μια «απογοητευτική», όπως τη χαρακτήρισαν αρμόδιοι παράγοντες, συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες 3,02% και αφού είχε μερικά σκαμπανεβάσματα και κάτω από τις 2.700 μονάδες, έκλεισε στις 2.702,2 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο της χρονιάς. Σ' αυτά τα επίπεδα ο Δείκτης βρισκόταν στα τέλη του 1998. Μικρό βέβαια το κακό για τους επαγγελματίες κερδοσκόπους, μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι για τον απλό κόσμο, τον οποίο η κυβερνητική προπαγάνδα έσπρωξε, το 1998 και ιδιαίτερα το 1999, στην οδό Σοφοκλέους, καλλιεργώντας το όραμα του «εύκολου κέρδους» και του πλουτισμού. Δεκάδες χιλιάδες «μικροεπενδυτές» έχουν ήδη χάσει το σημαντικά μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών τους κι... έπεται συνέχεια.

Κατά τη χτεσινή συνεδρίαση - σφαγή 336 μετοχικοί τίτλοι σημείωσαν ζημιές. Ενδεικτικό του άσχημου κλίματος είναι το γεγονός ότι μόνο 12 μετοχές είχαν «κέρδη» και οι 6 από αυτές σε ποσοστό μικρότερο του 1% και πάνω από 150 μετοχές έκλεισαν χτες στη χαμηλότερη τιμή του 2001. Συμπληρωματικά, ερωτηματικά και ανησυχίες για την από εδώ και πέρα πορεία των τιμών δημιουργεί το γεγονός ότι στις χαμηλότερες τιμές τους από τα μέσα του 1999 βρέθηκαν και «βαριές» μετοχές, όπως της Εθνικής, της Εμπορικής κλπ.

Οι λεγόμενοι παράγοντες της αγοράς, οι «θεσμικοί» ρεντιέρηδες και οι άλλοι καιροσκόποι «αιτιολογούν» την εξέλιξη με την κατάσταση που επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η αξία μια τέτοιας «ερμηνείας» είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ερχεται να συσκοτίσει τα πράγματα ακόμα περισσότερο, καθώς η πτώση στις τιμές των μετοχών δεν είναι ένα απλό συγκυριακό φαινόμενο, ούτε αποτέλεσμα των πολύ πρόσφατων γεγονότων. Από την αρχή του 2001 μέχρι χτες ο γενικός δείκτης έχασε περίπου 19,6%...

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Ο «φερετζές» της ποιότητας

«Λιβάνισμα» στην ποιότητα έγινε χτες στην 9η σύνοδο του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής (ΣΑΠ), πρωτοστατούντος του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη. Υπουργός και πλειοψηφία των παρατρεχάμενων που πήραν το λόγο, το έριξαν στις «ευχές» για να... ευδοκιμήσει η ποιότητα από το πολλαπλασιαστικό υλικό μέχρι το τελικό προϊόν. Επί της ουσίας το χτεσινό ΣΑΠ, όπως άλλωστε και όλα τα προηγούμενα, έγινε για λόγους δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων και απόκρυψης της ολέθριας κυβερνητικής πολιτικής, που στο όνομα της ποιότητας, χαντακώνει την ποιότητα, ξεκληρίζει τους αγρότες και αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές.

Η πραγματικότητα δείχνει πως κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση δε στηρίζουν την ποιότητα, αλλά τα βρόμικα κερδοσκοπικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των παραρτημάτων τους. Και υπάρχουν άπειρα τέτοια παραδείγματα. Ανάμεσα στα ποιο πρόσφατα είναι η ψήφιση -κι από την ελληνική κυβέρνηση- της κοινοτικής οδηγίας (18/2001) που ανοίγει το δρόμο για την κυριαρχία των μεταλλαγμένων. Ο νέος κανονισμός για το λάδι όπου ο ίδιος ο υπουργός Γεωργίας συμφώνησε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, σε μέτρα καταρράκωσης του ελαιολάδου και στήριξης του σπορέλαιου και των νοθειών. Ο υπουργός Γεωργίας όμως αρέσκεται σε υποκριτικές κορόνες για στήριξη της παραγωγής προϊόντων ποιότητας: Σε κείμενο που δόθηκε χτες στο ΣΑΠ το υπουργείο Γεωργίας στα μέτρα στήριξης της ποιοτικής γεωργίας περιλαμβάνει και «τη μακροχρόνια παύση εκμετάλλευσης γεωργικών γαιών». Δηλαδή την καταβολή κάποιων ψευτοεπιδοτήσεων σε αγρότες για να μην παράγουν τίποτα!

Το παραπάνω αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για το πώς θα υλοποιήσει τα ευρω-μέτρα περιορισμού της εγχώριας παραγωγής. Από την άλλη βέβαια επιτρέπει να μπαίνει στη χώρα ό,τι άρρωστο και επικίνδυνο παράγουν τα βιομηχανικά τέρατα της ΕΕ και των ΗΠΑ. Επιπρόσθετα ο υπουργός Γεωργίας στην ομιλία του δεν ανέφερε γιατί μέχρι τώρα η ποιότητα δεν πληρώνεται και οι αγροτοκτηνοτρόφοι εξαναγκάζονται να πουλάνε την παραγωγή σε εξευτελιστικές τιμές. Για παράδειγμα, η τιμή στο έξτρα παρθένο λάδι έπεσε γύρω στις 600 δραχμές το κιλό, όταν πριν τέσσερα χρόνια ξεπερνούσε τις 1.200 δραχμές το κιλό, επειδή έτσι θέλουν έμποροι και πολυεθνικές.

«ΠαραΣΑΠ»...

Ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε χτες ότι ιδρύεται άλλο ένα όργανο κοροϊδίας των αγροτών. Το όνομα αυτού, Εθνική Επιτροπή Αγροτικής Πολιτικής (ΕΕΑΠ) και θα λειτουργεί στα πλαίσια του ΣΑΠ ως διαρκές όργανο. Πρόεδρός του θα είναι υπουργός Γεωργίας και μέλη του, η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, η ΠΑΣΕΓΕΣ, η ΓΕΣΑΣΕ, η ΣΥΔΑΣΕ, το ΓΕΩΤΕΕ και οι πρόεδροι των Εθνικών Διεπαγγελματικών οργανώσεων. Ως παρατηρητές θα μπορούν να συμμετέχουν οι γενικοί διευθυντές του υπουργείου Γεωργίας, οι πρόεδροι των εποπτευομένων φορέων και οργανισμών του υπουργείου και οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και εξαγωγέων. Δηλαδή όσοι μαζεύονται και στο ΣΑΠ. Οπως επίσης ανακοινώθηκε, η ΕΕΑΠ θα έχει γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό χαρακτήρα, θα συνέρχεται κάθε δίμηνο και θα ασχολείται με τρέχοντα θέματα αγροτικής πολιτικής και θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 26.6.2001
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Αναμένονται νέες μειώσεις τιμών

Νέες μειώσεις για έκτη βδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο για τιμές των βενζινών από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ μετά από βδομάδες αυξήσεων αναμένεται μείωση και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης που είχε φτάσει την υψηλότερη τιμή του χρόνου.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - αναμένεται να μειωθούν κατά 7,5 δρχ. το λίτρο περίπου και του πετρελαίου κίνησης 3 - 3,5 δρχ. το λίτρο. Ετσι, σε έξι βδομάδες οι τιμές των βενζινών θα έχουν μειωθεί συνολικά κατά 35 δρχ. το λίτρο περίπου.

Εφόσον τελικά ανακοινωθούν οι παραπάνω μειώσεις, η «ενδεικτική» τιμή λιανικής πώλησης της βενζίνης σούπερ θα διαμορφωθεί στις 251,2 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 237,6 δρχ. το λίτρο. Η «ενδεικτική» τιμή του πετρελαίου κίνησης θα διαμορφωθεί στις 218,1 - 217,6 δρχ. το λίτρο.

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σε αναζήτηση «στρατηγικού συμμάχου»

Σε αναζήτηση συνεργασίας με ευρωπαϊκή τράπεζα βρίσκεται η Γενική Τράπεζα. Στη χτεσινή γενική συνέλευση των μετόχων ο πρόεδρος Ι. Μάνος έκανε λόγο για «ορθή και έγκαιρη στρατηγική συμπόρευση, στρατηγική συμμαχία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Η διοίκηση της Γενικής εκτιμά πως στην αγορά «υπάρχει θέση για τράπεζες μικρού βεληνεκούς» με την προϋπόθεση της αξιοποίησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων, «σαφή προσδιορισμό της πελατείας και ελέγξιμο λειτουργικό κόστος».

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων, ο πρόεδρος της Γενικής, Ι. Μάνος, ανακοίνωσε:

  • Την εξαγορά της εταιρίας χρηματοδοτικής μίσθωσης της Citibank.
  • Τη συμφωνία με τη Fiat για έκδοση πιστωτικών καρτών.
  • Την αύξηση κατά 176% που εμφανίζουν στο πεντάμηνο του 2001, οι χορηγήσεις νέων στεγαστικών δανείων και κατά 90% των καταναλωτικών δανείων.
  • Την πρόταση της διοίκησης που εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση, να μη διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση του 2000.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ