ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Ιούνη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ στη Γένοβα

Από τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ στη διαδήλωση της Γενεύης πριν από λίγες μέρες (17 Ιούνη)
Από τη συμμετοχή του ΠΑΜΕ στη διαδήλωση της Γενεύης πριν από λίγες μέρες (17 Ιούνη)
Με στόχο να αναδειχτεί η αντίθεση των εργαζομένων στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, να αποκαλυφθεί ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων των χωρών που αποφασίζουν και χαράζουν πολιτικές σε βάρος της παγκόσμιας εργατικής τάξης και σε όφελος του διεθνούς κεφαλαίου, οργανώνει την παρουσία του στη διαδήλωση της Γένοβα το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ ήδη σε προηγούμενη συνεδρίασή της είχε αποφασίσει την αυτοτελή αγωνιστική παρουσία των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στη διαδήλωση της 21ης Ιούλη. Με χτεσινή της ανακοίνωση καλεί τις ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, στελέχη και εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αποστολή του ΠΑΜΕ στη Γένοβα.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το ΠΑΜΕ με την παρουσία του στη Γένοβα συνεχίζει τη διεθνιστική του δράση στα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο και ταυτόχρονα εντείνει την αγωνιστική του παρουσία στο εσωτερικό της χώρας».

Οδηγίες για την αποστολή

1. Η αναχώρηση θα γίνει με πλοίο από την Πάτρα και την Ηγουμενίτσα την Πέμπτη 19 Ιουλίου. Η μεταφορά με τα πλοία της γραμμής θα γίνει στο κατάστρωμα που σημαίνει ότι πρέπει ο κάθε διαδηλωτής να έχει ένα «σλίπινγκ μπαγκ» (υπνόσακο).

2. Η αποστολή θα φτάσει στην περιοχή κοντά στη Γένοβα την Παρασκευή το βράδυ και οι διαδηλωτές θα κοιμηθούν σε οργανωμένα κάμπινγκ που θα διαθέτουν τουαλέτες, μπάνια, ρεστοράν και καφενείο. Για τον ύπνο χρειάζονται «σλίπινγκ μπαγκ» και σκηνές δύο ατόμων.

3. Το Σάββατο το μεσημέρι θα συμμετέχουμε στη διαδήλωση με το δικό μας μπλοκ δυνάμεων. Και το βράδυ θα γίνει διανυκτέρευση στο κάμπινγκ.

4. Την Κυριακή αναχωρούμε για Αγκόνα και από εκεί αργά το βράδυ για Πάτρα. Στην Πάτρα θα φτάσει το πλοίο τη Δευτέρα 23 Ιουλίου το μεσημέρι.

5. Η συμμετοχή για κάθε άτομο είναι τριάντα πέντε χιλιάδες δραχμές (35.000).

Δηλώσεις συμμετοχής στα σωματεία και απευθείας στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Εμμανουήλ Μπενάκη 28, τηλ. 3301.842, 3301.847).


ΔΙΚΗ «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ»
Γνώριζαν ότι ήταν σάπιες οι λαμαρίνες

Απανωτά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως, στην αίθουσα του Εφετείου Πειραιά, όπου από τις αρχές Ιούνη διεξάγεται η δίκη για το ναυάγιο του «ΑΙΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι πλοιοκτήτες αδελφοί Ηλιόπουλοι και ο «Ελληνικός Νηογνώμονας» (ΕΝ) γνώριζαν ότι το ναυάγιο αυτού του πλοίου ήταν προδιαγεγραμμένο, όμως ενεργώντας με αποκλειστικό γνώμονα την αύξηση των υπερκερδών τους θυσίασαν τη ζωή των 24 ναυτεργατών του πληρώματος. Το «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ» το μεσημέρι της 3ης Σεπτέμβρη 1994 βυθίστηκε αύτανδρο στη μέση του Ατλαντικού Ωκεανού, όταν οι σάπιες λαμαρίνες άνοιξαν σαν χαρτί. Ταυτόχρονα, κάθε μέρα της δίκης έρχεται να αυξήσει τις ευθύνες και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, το οποίο απροκάλυπτα εξακολουθεί να «κάνει πλάτες» τόσο σε αυτή την επικίνδυνη ιδιωτική εταιρία, όσο και στους εφοπλιστές. Αλλωστε με εξόφθαλμη κυβερνητική παρέμβαση έφυγε από το εδώλιο του κατηγορουμένου ο πλοιοκτήτης Α. Ηλιόπουλος απαλλαγμένος από την ποινή της 5ετούς φυλάκισης που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα. Στο εδώλιο κάθεται πλέον μόνο ο γενικός διευθυντής του «Νηογνώμονα» Δ. Μελισσηνός.

Χτες κατέθεσε ο Η. Σταυρουλάκης επιθεωρητής του ΕΝ μέχρι το 1993 και μέλος της ΠΕΜΕΝ, η οποία αποτέλεσε το βασικό συντελεστή για να βγουν στη φόρα μια σειρά εγκλήματα σε βάρος των ναυτεργατών, όπως ήταν και το συγκεκριμένο ναυάγιο. Ο συνδικαλιστής είχε απολυθεί από το «Νηογνώμονα» γιατί είχε αποκαλύψει ότι ο ρόλος της εταιρίας αυτής από το 1992, οπότε και ο έλεγχος των μετοχών πέρασε σε χέρια εφοπλιστών και άλλων επιχειρηματιών, δεν είχε σχέση με την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Ο μάρτυρας αποκάλυψε ότι από τον «Ελληνικό Νηογνώμονα» παραβιάστηκαν μια σειρά διεθνείς συμβάσεις ακόμα και οι ίδιες οι εγκύκλιοί του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους πλοιοκτήτες και να εκδώσει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας στο «ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ». Ειδικότερα το πλοίο είχε εκδιωχθεί το Μάη 1994 από το Γαλλικό Νηογνώμονα ως επικίνδυνο, επειδή οι πλοιοκτήτες δεν εκτέλεσαν τις επισκευές που τους είχαν οριστεί και οι οποίες αφορούσαν την αλλαγή των λαμαρινών του στις δεξαμενές έρματος και αλλού. Στις αρχές Ιούνη 1994 έσπευσε ο «Ελληνικός Νηογνώμονας», χωρίς να λάβει ως όφειλε υπόψη του τις παρατηρήσεις του προηγούμενου Νηογνώμονα και χωρίς να διενεργηθεί από τον ίδιο η κατάλληλη επιθεώρηση, να εκδώσει πιστοποιητικά! Αποτέλεσμα στις 3 Σεπτέμβρη το πλοίο βούλιαξε από ρήγμα που προκλήθηκε στην αριστερή Νο 5 δεξαμενή έρματος.


ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
Απεργούν για υπογραφή σύμβασης

Με τρίωρες στάσεις εργασίας που ξεκινούν από σήμερα και 24ωρη απεργία κλιμακώνουν τον αγώνα τους - που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του Ιούνη - οι εργαζόμενοι στην κατασκευή της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου, απαιτώντας από την κατασκευάστρια εταιρία την υπογραφή τοπικής σύμβασης εργασίας, μέσα από την οποία θα δοθούν λύσεις στα οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των εργαζομένων. Σήμερα και την Πέμπτη οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν τρίωρες στάσεις εργασίας και στις τρεις βάρδιες, ενώ την Τετάρτη θα γίνει 24ωρη απεργία.

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους ζητούν: Αύξηση μισθών, επαρκή μέτρα ασφαλείας, ίση μεταχείριση των εργαζομένων, επιδόματα θαλάσσης και ύψους, οι αλλαγές ειδικοτήτων σε εργάτες, βοηθούς τεχνίτες και οικοδόμους να γίνονται στην ώρα τους και επισημαίνουν ότι χάρη στη σκληρή δουλιά των εργαζομένων το έργο βρίσκεται ήδη έξι μήνες πιο μπροστά από τις αναμενόμενες ημερομηνίες, τονίζοντας: «Οι εργαζόμενοι στη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου δε θα γίνουν θύματα εν ονόματι οποιωνδήποτε στοιχημάτων που βάζουν οι υπουργοί και οι παράγοντες του κράτους για το πότε θα τελειώσει το έργο. Ζητούμε επιτέλους να μπορούμε να ζούμε σαν άνθρωποι και να γυρίζουμε σώοι και αβλαβείς στα σπίτια μας».


ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΣΠΑ
Χωρίς αυτοδυναμία η ΠΑΣΚΕ

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση προτείνει η ΕΣΚ

Μετά από πολλά χρόνια η ΠΑΣΚΕ απώλεσε την αυτοδυναμία στην Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης της Ομοσπονδίας, που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο, η δύναμη της ΠΑΣΚΕ μειώθηκε κατά μια έδρα, από 11 σε 10. Η ΔΑΚΕ, που παραιτήθηκε σύσσωμη από το ΔΣ της ΟΣΠΑ και προκάλεσε τις εκλογές, εξασφάλισε τις έξι έδρες που είχε. Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση - Συνεργαζόμενοι (ΕΣΚ - Σ) διατήρησε τις δυνάμεις της, εξασφαλίζοντας δύο έδρες. Από μια έδρα έλαβαν η «Διακλαδική Συνεργασία» (ΣΥΝ - ΚΕΔΑ), οι εκπρόσωποι της ΕΧΠΑ (πιλότοι) και η «Ανεξάρτητη Συνεργασία Εργαζομένων ΟΑ», ενώ δεν εξασφάλισε έδρα η Ενιαία Κίνηση Συνοδών - Φροντιστών.

Χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών, πέραν της απώλειας της αυτοδυναμίας της ΠΑΣΚΕ, είναι ότι το ψηφοδέλτιο συνεργασίας της ΕΣΚ - Σ εξασφάλισε 13 ψήφους και μια έδρα στη ΓΣΕΕ (στην προηγούμενη θητεία δεν είχε εκλέξει εκπρόσωπο).

Μετά το πέρας των εκλογών εκείνο που μένει και απασχολεί τους εργαζόμενους είναι το μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα, που απ' ό,τι φαίνεται είναι δυσοίωνο, καθότι οι κυρίαρχες παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δε δείχνουν διατεθειμένες να αντιπαλέψουν το ξεπούλημα της ΟΑ, ενώ η «Διακλαδική Συνεργασία» διαλύθηκε ήδη «στα εξ ων συνετέθη» («έσπασε» σε τρία κομμάτια).

Οι δυνάμεις της ΕΣΚ - Σ, όπως είχαν δηλώσει και στο τελευταίο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΟΣΠΑ, συγκρότησαν ψηφοδέλτιο συνεργασίας με όσους δείχνουν ενδιαφέρον να αγωνιστούν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΟΑ, αλλά και ενάντια στην ίδια την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της. Η συνεργασία αυτή βρήκε ανταπόκριση στους εργαζόμενους και έφερε και αποτέλεσμα, με την ανάδειξη εκπροσώπου στη ΓΣΕΕ. Κυρίως, όμως, η συνεργασία αυτή έδωσε ένα άλλο στίγμα στους εργαζόμενους του εθνικού αερομεταφορέα: Οτι υπάρχουν ταξικές δυνάμεις και άλλοι συνδικαλιστές που μπορούν και θέλουν να αντισταθούν σε αυτή την πολιτική.

Η ΕΣΚ - Σ κάλεσε σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους, σε μια Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του εθνικού αερομεταφορέα και ήδη άρχισε η συγκέντρωση υπογραφών για τη συγκρότησή της. Στόχος είναι, στο αμέσως επόμενο διάστημα, να γίνει η πρώτη συγκέντρωση για την εκλογή συντονιστικού οργάνου της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι η ΕΣΚ -Σ απευθύνθηκε για συνεργασία και σε άλλες δυνάμεις, ανεξάρτητα από το αν συμμετείχαν ή όχι στο ψηφοδέλτιο, ενώ έχει αφεθεί ανοιχτό το μέτωπο της συνεργασίας για αμέσως μετά τις εκλογές.

Η ΕΣΚ -Σ, στο μεθαυριανό συμβούλιο της ΟΣΠΑ για την ανάδειξη προεδρείου, θα προτείνει να συγκροτηθεί αντιπροσωπευτικό, αναλογικό προεδρείο, όπου η κάθε παράταξη θα έχει την ευθύνη της ψήφου της στα θέματα που θα προκύπτουν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ