ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Νέες στάσεις εργασίας αύριο ενάντια στις απολύσεις, για δουλειά με δικαιώματα

Με νέες 4ωρες στάσεις εργασίας, αύριο Παρασκευή, συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας EDILMAC στο μεταλλείο της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, απαιτώντας επαναπρόσληψη των δύο απολυμένων συναδέλφων τους και ικανοποίηση των αιτημάτων τους για δουλειά με δικαιώματα και μέτρα για την ασφάλεια της εργασίας.

Καθολική ήταν άλλωστε η συμμετοχή και στις χτεσινές 4ωρες στάσεις εργασίας, σε όλες τις βάρδιες, ενώ δεν πέρασε και η προσπάθεια της εργοδοσίας να προκαλέσει τεχνητή ένταση και να βάλει στη δουλειά περισσότερους εργαζόμενους με πρόσχημα το προσωπικό ασφαλείας. Δεν έπιασαν τόπο ούτε οι φωνές, οι απειλές και οι προκλήσεις του μηχανικού παραγωγής, που ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της εταιρείας - εργολάβου.

Στο πλευρό των εργαζομένων, που μέρες τώρα δίνουν τη μάχη για το δικαίωμα στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς και μέτρα προστασίας της ζωής τους, βρέθηκε χτες το Σωματείο Γεωτρυπανιστών «Αγιος Γεώργιος». Εξέφρασε τη στήριξη στον δίκαιο αγώνα τους και έκανε παρέμβαση στην εργοδοσία για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Οι εργαζόμενοι της EDILMAC, συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ), συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν αν δεν δικαιωθούν.

Διεκδικούν άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους που πετάχτηκαν στο δρόμο με τη λήξη της δίμηνης σύμβασής τους, ενώ την ίδια ώρα χρειάζεται προσωπικό για τη συνέχιση του έργου. Επίσης, μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου, αυξήσεις στους μισθούς για τους χαμηλόμισθους, καμία απόλυση, τήρηση όλων των κανόνων αερισμού στο υπόγειο μεταλλείο, των κανόνων ασφαλείας και των γεωτεχνικών μοντέλων για την υποστήριξη της στοάς (ξεσκάρωμα, γκανάιτ, αγκύρια, RRS, πλέγμα), συνολικά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Αφήνει «στον αέρα» τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου παρακολουθούν το θέμα...»: Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το αν θα πάρει μέτρα για να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις 37 οδηγών τουριστικών λεωφορείων στις οποίες προχώρησαν δύο μεγάλες επιχειρήσεις στην Κρήτη.

Η Ερώτηση κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη και συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.

Ο υπουργός όχι μόνο πρόσφερε πλήρη κάλυψη στους επιχειρηματικούς ομίλους των τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα που προβάλλουν οι οδηγοί με συνεχείς αγωνιστικές και απεργιακές κινητοποιήσεις. Οπως είπε, «έχει ξεκινήσει διαδικασία τριμερούς συνεννόησης με τα συλλογικά όργανα των εργαζομένων και με τις δύο επιχειρήσεις»...

Οι 500 οδηγοί τουριστικών λεωφορείων της Κρήτης από πέρσι το καλοκαίρι αγωνίζονται ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, που αξιοποιώντας την πανδημία θέλει να βγάλει από τη μέση τα όποια εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει. Οι εταιρείες αρνούνται να ανανεώσουν την τοπική κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παραπέμποντας τους εργαζόμενους στην Εθνική Γενική ΣΣΕ, χάνοντας έτσι δικαιώματα που απέκτησαν μετά από 15 και 20 χρόνια δουλειάς.

Δεν εφαρμόζουν το νόμο 1836/1989, που προβλέπει (άρθρο 38) ότι οι επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων που έχουν προσλάβει και απασχολούν οδηγούς στα λεωφορεία τους για την τουριστική περίοδο, υποχρεούνται να επαναπροσλάβουν τους ίδιους οδηγούς και κατά την επόμενη τουριστική περίοδο, από τότε που αυτή θα αρχίσει.

Από πάνω, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες τουριστικών λεωφορείων στην Κρήτη, η «Union» και η «Cretan Holidays», «καθαρίζοντας» συνολικά για το σινάφι τους, απέλυσαν εκδικητικά συνολικά και οι δύο 37 εργαζόμενους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, για να τρομοκρατήσουν τον κλάδο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε ότι είναι πρόκληση να μην τηρείται από την κυβέρνηση ούτε η δική της νομοθεσία όσον αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ την ίδια ώρα με ΠΝΠ και απανωτά νομοσχέδια προσφέρει αφειδώς προνόμια και χρήμα στους ομίλους, όλα βγαλμένα από το ξεζούμισμα του λαού. «Με το ΦΕΚ του Δεκέμβρη του 2020 τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού έδωσαν σε πράκτορες τουριστικών λεωφορείων και τουριστικών τρένων έκτακτη αποζημίωση ύψους 21.000.000 ευρώ ακατάσχετα, αφορολόγητα, χωρίς κρατήσεις, τέλη και εισφορές. Από το Ταμείο Επιχειρηματικότητας 1.000.000 ευρώ, επιστρεπτέες και μη επιστρεπτέες προκαταβολές».

Την ίδια ώρα, οι οδηγοί είναι σε δεινή κατάσταση, χωρίς εισόδημα εδώ και ένα χρόνο, ή απολύονται από πάνω μετά από τόσα χρόνια δουλειάς και τις περισσότερες φορές χωρίς αποζημίωση. «Πείτε μας - ρώτησε ξανά ο Μ. Συντυχάκης - τι δώσατε στους οδηγούς ή τι θα τους δώσετε τώρα, τι θα κάνετε;», για να μην πάρει καμία απάντηση από τον υπουργό.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Στον αγώνα για το εισόδημα, τις θέσεις εργασίας και μέτρα προστασίας
  • Στάση εργασίας την Τετάρτη 31/3 για διανομείς, σερβιτόρους, μάγειρες, μπουφετζήδες
  • Στις 9 Απρίλη η μέρα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα

Κινητοποίηση για τους διανομείς και τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων στον Επισιτισμό οργανώνει την Τετάρτη 31 Μάρτη το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, απευθύνοντας κάλεσμα αγώνα «για τη διασφάλιση του εισοδήματος και των θέσεων εργασίας, για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας μας».

«Σταματάμε τη δουλειά και τη διανομή», τονίζει το Συνδικάτο, προκηρύσσει τετράωρη στάση εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) και οργανώνει μοτοπορεία που θα ξεκινήσει στις 12 μ. από το Σύνταγμα.

«Διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες, παλεύουμε ενάντια στις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που εδώ και ένα χρόνο διαχειρίζεται την πανδημία προς όφελος των εργοδοτών. Στον νέο νόμο που φέρνουν για τα Εργασιακά και νομιμοποιεί την τσάμπα εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, τη δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, τις νέες μειώσεις σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές», σημειώνει το Συνδικάτο στην ανακοίνωσή του.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της κινητοποίησης συνεχίζονται οι εξορμήσεις και περιοδείες: Σήμερα, Πέμπτη, στο ζαχαροπλαστείο «Elias» στο Περιστέρι, σε «L' Artigiano» και «Dominos» στου Ζωγράφου. Την Παρασκευή 26/3, στα επισιτιστικά καταστήματα στην πλατεία Πετρουπόλεως και σε «Mikel», «Dennis», «Γρηγόρης», «Ρουμελιώτη» στου Ζωγράφου. Το Σάββατο 27/3, στα επισιτιστικά καταστήματα σε Θηβών και Ιερά Οδό, σε «Pizza Fan» και «Just Pizza» στα Ανω Ιλίσια. Την Τρίτη 30/3, στα επισιτιστικά καταστήματα σε Θηβών και Ιερά Οδό.

Στο μεταξύ, μέρα κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα οργανώνουν στις 9 Απρίλη σωματεία στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Συντονίζοντας τα βήματά τους και τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, 21 κλαδικά σωματεία μπροστά στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν στέλνουν το δικό τους μήνυμα σε κυβέρνηση και εργοδοσία: «Ούτε ένας λιγότερος στη δουλειά! Ούτε ένα ευρώ λιγότερος μισθός! Ούτε ένα λεπτό παραπάνω εργασία! Μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους!».

Νέο χαράτσι ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους

Τους φορτώνει και την αμοιβή των ιδιωτών στους οποίους αναθέτει να βγάζουν τις συντάξεις!

Την πρόθεση της κυβέρνησης όχι μόνο να βάλει ιδιώτες - εργολάβους, «πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές», όπως τους ονομάζει, να βγάζουν τις συντάξεις, ιδιωτικοποιώντας κρίσιμες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά και να φορτώσει μέρος της αμοιβής τους στους ίδιους τους συνταξιούχους επιβεβαιώνει το υπουργείο Εργασίας.

Σχολιάζοντας χτες σχετικές «διαρροές», σύμφωνα με τις οποίες για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης η αμοιβή των ιδιωτών που θα αναλάβουν τους φακέλους θα επιμερίζεται μεταξύ του ΕΦΚΑ και των ίδιων των αιτούντων, μια «άτυπη ενημέρωση» του υπουργείου ήρθε να τις επιβεβαιώσει.

Συγκεκριμένα, η ενημέρωση ενώ κάνει λόγο για «πρόωρα δημοσιεύματα για τον τρόπο πληρωμής των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων» σημειώνει ότι «η πολιτεία θα συμμετάσχει στην κάλυψη της σχετικής δαπάνης», εννοώντας ότι θα ...συμμετάσχουν προφανώς και οι συνταξιούχοι! Επιπλέον, το υπουργείο λέει ότι «επιμέρους παράμετροι είναι νωρίς ακόμα για να οριστικοποιηθούν».

Ακόμα πιο προκλητικός είναι ο τρόπος που επιχειρείται να δικαιολογηθεί το πρόσθετο χαράτσι στους συνταξιούχους καθώς, όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «οι συνταξιούχοι ούτως ή άλλως θα είναι ωφελημένοι από αυτή τη διαδικασία γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δουν επιτάχυνση στην έκδοση των συντάξεών τους»!

Δηλαδή, αφού χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις μετέτρεψαν σε μαρτύριο την απονομή της σύνταξης, τώρα η κυβέρνηση τους φορτώνει και την υποτιθέμενη «λύση» του προβλήματος, που στην ουσία είναι η επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ.

«Δούρειος ίππος» η ανάθεση των συντάξεων σε ιδιωτικά γραφεία

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί κάθε διαδικασία μερικής ή ολικής ιδιωτικοποίησης του ΕΦΚΑ, για μια πραγματική δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, καλεί τους εργαζόμενους του Οργανισμού και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ο Σύλλογος Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων (ΣΥΑΤ).

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Κ. Χατζηδάκη, που αναθέτει σε ιδιωτικά γραφεία να εκδίδουν συντάξεις, ο ΣΥΑΤ κάνει λόγο για «δούρειο ίππο της Κοινωνικής Ασφάλισης» και σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Την κυβέρνηση δεν την έπιασε ο πόνος για τις εκκρεμείς συντάξεις (...) Πίσω από την όποια "επιτάχυνση" της έκδοσης των συντάξεων θέλει να κρύψει την επιλογή της για την προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Κοινωνικής Ασφάλισης, του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και των επαγγελματικών ταμείων».

«Η αιτία - συνεχίζει η ανακοίνωση - του τεράστιου αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, κύριων, επικουρικών και εφάπαξ, στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίες διαρκώς αυξάνονται, είναι η δραματική μείωση του προσωπικού, η έλλειψη στοιχειωδών υλικοτεχνικών υποδομών και οι διαρκείς ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς αρχή, μέση και τέλος και η κατάληξη στην "τερατογένεση" του e-ΕΦΚΑ».

Ειδικά για τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού σημειώνει:

«Πρώτα στοχοποιεί τους ελάχιστους εναπομείναντες εργαζόμενους του Φορέα χαρακτηρίζοντάς τους "γραφειοκράτες", διαβάλλοντάς τους στα μάτια των συνταξιούχων, μετά απευθύνεται στου νέους ασφαλισμένους για να βρουν συνταξιοδοτική κάλυψη στις κεφαλαιαγορές (!) με υποχρεωτική "επένδυση" των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης και, τέλος, θέλει να εκδίδουν συντάξεις "πιστοποιημένα γραφεία - εργολάβοι".

Πριν από τον τωρινό υπουργό ο προκάτοχός του είχε βρει τη λύση στο "πάτημα ενός κουμπιού". Μετά ήρθε ο project manager και τώρα με το αζημίωτο τα "πιστοποιημένα γραφεία" που θα εκδίδουν τάχα συντάξεις χρησιμοποιώντας βέβαια και τους υπαλλήλους του Ταμείου αφού δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όπως άλλωστε γίνεται και τώρα με τους ιδιώτες που "εργάζονται" στον e-ΕΦΚΑ (π.χ. ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου κ.λπ.)».

Τέλος, απευθύνει κάλεσμα και στις «συνταξιουχικές οργανώσεις σε ενιαίο μέτωπο και αγώνα υπεράσπισης της μεγαλύτερης κατάκτησης των εργαζομένων, που είναι η Κοινωνική Ασφάλιση».

Εργατικό «ατύχημα» στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 23/3, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ενας 32χρονος εργαζόμενος τραυματίστηκε στο πόδι και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου». Σύμφωνα με πληροφορίες, τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να απεμπλέξει τον κεντρικό γάντζο συγκράτησης παρτίδας σιδηροδοκών.

Προανάκριση για το συμβάν διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ