ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να δοθεί ποσόστωση στις πανελλαδικές για τους μαθητές σεισμόπληκτων περιοχών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

INTIME NEWS

Να δοθεί ποσόστωση στις πανελλαδικές για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Σάμου ζητά το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, σημειώνοντας:

«Από τις 30 Οκτωβρίου και τον καταστροφικό σεισμό, οι μαθητές της Σάμου ζουν μια πρωτόγνωρη κατάσταση σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού και τη συνεχόμενη τηλεκπαίδευση.

Πρόκειται για μια κατάσταση ιδιαίτερα στρεσογόνα, αφού στα προβλήματα που δημιουργεί η τηλεκπαίδευση στην κοινωνικοποίηση και τη μαθησιακή διαδικασία των μαθητών προστέθηκε και το σοκ από το σεισμό και ο χαμός των δύο μαθητών.

Ειδικά για τους μαθητές της Γ' Λυκείου η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη, αφού μέσα σε όλες αυτές τις συνθήκες καλούνται να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες, παλεύοντας καθημερινά με τις αντιξοότητες και τη δυνατότητα σύνδεσης, την προσαρμογή σε άλλο οικιακό περιβάλλον για όσους αναγκάστηκαν να αλλάξουν σπίτι ή και με τη διαβίωση σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιά και τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό.

Θεωρούμε απαραίτητη τη λήψη μέτρων που θα ανακουφίζουν και αν μη τι άλλο θα διευκολύνουν τους μαθητές της Γ' Λυκείου, ώστε να δώσουν τις εξετάσεις τους με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους», σημειώνουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση και ζητούν από την υπουργό Παιδείας «μέριμνα ώστε να υπάρξει ποσόστωση στις πανελλαδικές για τους σεισμόπληκτους μαθητές της Σάμου, όπως και των άλλων σεισμόπληκτων περιοχών».

Στη Λάρισα

Αντίστοιχο αίτημα για τους μαθητές της Γ' Λυκείου των σεισμόπληκτων περιοχών της Λάρισας εκφράζουν με επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας και δεκατέσσερα 15μελή λυκείων της πόλης.

Οι μαθητές θυμίζουν ότι ο δήμος τους κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολλοί έχουν αναγκαστεί να μετοικήσουν σε φιλικά και συγγενικά σπίτια ακόμα και εκτός της πόλης. Επισημαίνουν ότι εν μέσω της πανδημίας τα σχολεία ανοιγοκλείνουν συνεχώς λόγω των πολλών κρουσμάτων, ενώ επίσης αρκετά απ' τα σχολεία έχουν κριθεί ακατάλληλα, την ώρα που οι μετασεισμικές δονήσεις είναι συνεχείς και αισθητές καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου...

Για τους μαθητές όλα τα παραπάνω, παράλληλα με την επώδυνη προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, δημιουργούν μια ιδιαίτερα πιεστική κατάσταση, γι' αυτό και ζητούν «ειδικό ποσοστό για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, για τους μαθητές και αποφοίτους οι οποίοι διαμένουν και φοιτούν σε περιοχές που έχουν πληγεί εξαιτίας του ισχυρού σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021 σε όλο το νομό Λάρισας». Ζητούν ακόμα το δικαίωμα αυτό να ισχύει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του σχολικού έτους 2020-2021, καθώς και για τους αποφοίτους που κατοικούσαν μόνιμα στις ως άνω περιοχές και υπέβαλαν Αίτηση - Δήλωση για τις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2021.

Την επιστολή υπογράφουν η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας και τα 15μελή Συμβούλια των Λυκείων: Μουσικό Σχολείο, 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 6ο, 7ο, 8ο, 9ο, 10ο, 12ο και 14ο ΓΕΛ, 7ο ΕΠΑΛ και ΓΕΛ Νίκαιας.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΛΑΡΟΣ
ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΚΩΣΤΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ προσφέρω στο ΚΚΕ 50 ευρώ μέσω της Οργάνωσης Παγκρατίου.

Ρένα

***

ΦΩΤΟ

Σήμερα κλείνει ένας χρόνος χωρίς τον σύντροφο ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΛΑΡΟ. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955, εγκαταστάθηκε στην Ξάνθη το 1974, ήταν παντρεμένος με 3 παιδιά. Μέχρι τον θάνατό του ήταν μέλος της Τομεακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ.

Στη 45χρονη πορεία του (1975 - 2020) μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στάθηκε πιστός στις ιδέες και στα ιδανικά του Κόμματος μέχρι την τελευταία στιγμή. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του στην ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος στην Ξάνθη και από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης στην Ξάνθη. Ηταν χαρακτηριστικό παράδειγμα του επιστήμονα που είναι ένα με το λαό. Λαϊκός άνθρωπος, με ιδιαίτερη αμεσότητα. Συνέβαλε στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν στην Ξάνθη, για να μη μείνει κανένα λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης. Εκλεγμένος για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έγινε αγαπητός στο λαό της Ξάνθης μέσα από τις μάχες που έδινε μέσα και έξω από τα Δημοτικά Συμβούλια, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα του λαού για Υγεία, Παιδεία, Εργασία, Πολιτισμό και Αθλητισμό.

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής και της δράσης του παρέμεινε ακλόνητος κομμουνιστής, σεμνός άνθρωπος και αγωνιστής για τα δίκια του λαού.

Σύντροφε Γιώργο, στο δρόμο που βάδισες για 45 ολόκληρα χρόνια, περήφανος και αλύγιστος, ακολουθούμε χιλιάδες, με την ίδια μαχητικότητα, «για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».

Στη μνήμη σου, σύντροφοι και φίλοι προσφέρουμε στο Κόμμα 350 ευρώ μέσω της Κομματικής Οργάνωσης Ξάνθης του ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Η ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ αποχαιρετά τον αγωνιστή ναυτεργάτη και για 40 χρόνια μέλος του Κόμματος ΒΑΡΖΑΚΑΝΟ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ (ΜΠΑΜΠΗ), που «έφυγε» ξαφνικά από κοντά μας την Κυριακή 21 Μάρτη. Υπήρξε για χρόνια μέλος του ΔΣ του «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Οι ναυτεργάτες και οι σύντροφοί του στην Οργάνωση θα τον θυμούνται πάντα και διδάσκονται από τη συμβολή του στην αγωνιστική πείρα. Στη μνήμη του συντρόφου Μπάμπη κάνουμε συμβολική προσφορά 50 ευρώ στο Κόμμα.

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
ΚΟ Ναυτεργατών

***

ΦΩΤΟ

Συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγος, μάνα και γιαγιά ΣΤΕΛΛΑ ΘΩΜΑΪΔΗ. Δούλεψε και ανταποκρίθηκε με συνέπεια και αφοσίωση, έμεινε πιστή στα ιδανικά του Κόμματος και έπαιρνε συνειδητά μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων. «Εφυγε», αλλά θα είναι πάντα στην καρδιά μας σαν αξιολάτρευτη, πιστή σύζυγος και στοργική μάνα, που θυσίαζε τα πάντα για το καλό όλων μας.

Ο σύντροφός της Κώστας Θωμαΐδης

ΣΤΕΛΛΑ ΘΩΜΑΪΔΗ
ΣΤΕΛΛΑ ΘΩΜΑΪΔΗ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΒΑΡΖΑΚΑΝΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΜΠΑΜΠΗΣ) ΒΑΡΖΑΚΑΝΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να σταματήσουν οι πιέσεις στα αθλητικά σωματεία μπροστά στις εκλογές

Να σταματήσουν άμεσα οι πρακτικές της κυβέρνησης να εξασκεί πολύπλευρη πίεση σε σωματεία και ανθρώπους του Αθλητισμού ενόψει των αρχαιρεσιών στις Αθλητικές Ομοσπονδίες, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, με στόχο να ελέγξει ποικιλόμορφα τις αρχαιρεσίες στις Αθλητικές Ομοσπονδίας, και όσον αφορά τις διαδικασίες αλλά και μέσω της προώθησης αρεστών στην κυβέρνηση υποψήφιων σχημάτων και προσώπων.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Αυτό το διάστημα γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες καταγγελιών από ανθρώπους των αθλητικών σωματείων για πιέσεις και εκβιασμούς που δέχονται από κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να υποστηρίξουν τους εκλεκτούς της κυβέρνησης στις αρχαιρεσίες που διεξάγονται στις Αθλητικές Ομοσπονδίες.

Αυτό καταγράφηκε ήδη στις Ομοσπονδίες που έχουν ολοκληρώσει τις εκλογές τους, και απ' ό,τι φαίνεται θα κορυφωθεί όσο τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά για την κυβέρνηση και τον υφυπουργό Αθλητισμού. Ιδιαίτερα η ηλεκτρονική ψηφοφορία ευνοεί τέτοιου είδους παρεμβάσεις, αφού από την αρχή έχει καταγγελθεί ότι ως διαδικασία δεν είναι αδιάβλητη.

Καλούμε την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να σταματήσουν εδώ και τώρα τις πιέσεις και τις παρεμβάσεις στους εκλέκτορες των σωματείων, ώστε να εκφράσουν ανεμπόδιστα τη θέληση των σωματείων τους στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org