ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάρτη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οχι στη «Λευκή Βίβλο» της καταστολής

Αντιλαϊκό - αντιδραστικό κείμενο, που προδιαγράφει την κατεύθυνση της καταστολής τον 21ο αιώνα, χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της τη «Λευκή Βίβλο», την οποία παρουσίασε πρόσφατα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, η Επιτροπή για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η "Λευκή Βίβλος για την ασφάλεια", που παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είναι ένα αντιλαϊκό - αντιδραστικό κείμενο, που προδιαγράφει την κατεύθυνση της καταστολής τον 21ο αιώνα. Με ιδιαίτερο κυνισμό παρουσιάζεται η νέα φιλοσοφία για τους μηχανισμούς καταστολής στην υπηρεσία της διασφάλισης της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης. Δυναμώνει την κατασταλτική λειτουργία της αστυνομίας, που αναλαμβάνει πρωταρχικό ρόλο στην υποταγή της εργατικής τάξης, του λαού και ιδιαίτερα της νεολαίας. Ο λαός αντιμετωπίζεται ως "εσωτερικός εχθρός" στο βαθμό που δεν ενσωματώνεται στην κυρίαρχη πολιτική και ιδεολογία. Στην κατεύθυνση αυτή, καθίσταται θεμελιακή αξία για την κοινωνία η διατήρηση, προστασία και εμβάθυνση της αποδοχής των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Μέσα από τις γραμμές της λεγόμενης "Λευκής Βίβλου" γίνεται φανερή η αγωνιώδης προσπάθεια του σάπιου συστήματος να επιβιώσει. Οι εμπνευστές της αντιλαμβάνονται ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας των μεγάλων αλλαγών που θα κλονίσουν συθέμελα το σημερινό άδικο και σαθρό κοινωνικό οικοδόμημα και θα οδηγήσουν σε ανατροπές. Γι' αυτό γίνεται προσπάθεια ξεπλύματος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας αλλά και ενοχοποίησης του σοσιαλισμού. Γι' αυτό ιδιαίτερα αποκαλυπτικά αναφέρεται στη "Λευκή Βίβλο" ότι οι μηχανισμοί καταστολής θα δράσουν σε εποχές αύξησης των κοινωνικών εντάσεων που χαρακτηρίζονται "από την πόλωση των κοινωνιών, από την αντιπαράθεση των ταυτοτήτων και την ανάπτυξη πολυπληθών κινημάτων διαμαρτυρίας και διεκδίκησης δικαιωμάτων".

Με βάση τη "Λευκή Βίβλο" αντιμετωπίζονται ως εχθρός οι εργαζόμενοι και οι νέοι που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, τα οποία στραγγαλίζονται για τη στήριξη του κεφαλαίου. Η καταστολή αποσκοπεί στην ισοπέδωση των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων, χαρακτηρίζεται προαπαιτούμενο για την οικονομική ανάπτυξη του καπιταλισμού, την προσέλκυση επενδύσεων και την ανταγωνιστικότητά του.

Την προτεραιότητα αυτή υπηρετεί το νέο επιχειρησιακό πλαίσιο δράσης της αστυνομίας. Από τη μια πλευρά, επιχειρεί να φτιασιδώσει την καταστολή με τις μορφές της λεγόμενης "Κοινοτικής Αστυνόμευσης", δηλαδή με την αξιοποίηση της Τοπικής Διοίκησης και το σύγχρονο χαφιεδισμό και, από την άλλη πλευρά, λειτουργεί ο "μεγάλος αδελφός" με τη διεθνή συνεργασία όλων των κατασταλτικών μηχανισμών των ιμπεριαλιστικών κρατών και οργανισμών, των στρατηγικών συνεργασιών σε βάρος των εργατικών τάξεων όλων των χωρών.

Η αστυνομία είναι κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους, δεν αλλάζει ούτε μετασχηματίζεται. Απευθυνόμαστε όμως και στους ίδιους τους αστυνομικούς. Δεν ταυτίζουμε όλους τους απλούς αστυνομικούς, που προέρχονται από φτωχά αγροτικά και λαϊκά στρώματα, με το βάρβαρο κατασταλτικό μηχανισμό που υπηρετούν. Η πάλη για την κατάργηση των αντιδραστικών νόμων που περιορίζουν τα λαϊκά δικαιώματα αφορά και τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Κανένας αστυνομικός να μη σηκώσει το γκλομπ και να μη ρίξει χημικά ενάντια στο λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του.

Να καταργηθούν τα ΜΑΤ, η ΟΔΟΣ, η ΔΡΑΣΗ, οι ΟΠΚΕ, τα ΕΚΑΜ, η ΔΙΑΣ, η πανεπιστημιακή αστυνομία και όλες οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες.

Ο λαός μας επίσης χρειάζεται να παλέψει για να καταργηθούν τα τεχνικά μέσα που σακατεύουν όσους αγωνίζονται για το δίκιο τους.

Να αποσυρθούν και να καταστραφούν οι "ΑΙΑΝΤΕΣ" και κάθε άλλο μέσο κατασταλτικού ρόλου.

Να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων, των πορειών και όλων των διαμαρτυριών του λαού. Σε κάθε περίπτωση να απαγορευτεί η χρήση πυροβόλων όπλων όλων των τύπων εναντίον τους.

Να απαγορευτεί επίσης στις διαδηλώσεις - πορείες και διαμαρτυρίες του λαού η ρίψη δακρυγόνων, καπνογόνων, χημικών, οι χειροβομβίδες κρότου - λάμψης.

Είναι ανάγκη. Δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής από το λαό και τη νεολαία. Αγώνας μαζικός. Να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα και η καταστολή».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Απαίτηση των νησιωτών να κλείσουν τα κέντρα εγκλωβισμού των προσφύγων

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Ανατολικής Σάμου πραγματοποίησε προχτές το Εργατικό Κέντρο Σάμου, με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη στο νησί.

«Η ανακοίνωσή του, ότι τους επόμενους μήνες θα κλείσει το ΚΥΤ του Βαθιού και θα ανοίξει το νέο κολαστήριο στου Ζερβού, δεν ξεγελά κανέναν ότι δήθεν θα λυθεί το πρόβλημα», τονίζει το Εργατικό Κέντρο Σάμου. Προσθέτει ότι «το νέο στρατόπεδο κράτησης προσφύγων και μεταναστών είναι αποτέλεσμα της πολιτικής εγκλωβισμού, της κυβέρνησης της ΝΔ όπως και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, που βασίζεται απόλυτα στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και σε όλες τις αντιδραστικές διατάξεις και συμφωνίες της ΕΕ, τις συνέπειες των οποίων βιώνουν με τον πιο άθλιο τρόπο πρόσφυγες, μετανάστες και φυσικά οι κάτοικοι του νησιού.

Σε αυτές βασίζεται και το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ, για το οποίο ο τσακωμός και τα παζάρια ακόμη και μεταξύ κρατών - μελών της ΕΕ αφορούν μόνο τα αντικρουόμενα συμφέροντα των μονοπωλίων της Ευρώπης και της Τουρκίας και σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητούν την αντιδραστική πολιτική για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό. Είναι εις βάρος των ξεριζωμένων, καθώς και του ντόπιου πληθυσμού. Το Εργατικό Κέντρο Σάμου αταλάντευτα συνεχίζει τον αγώνα κόντρα στην επικίνδυνη πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, αντίθετα με όσους τα έχουν "διπλώσει" αποδεχόμενοι τον εγκλωβισμό, με θέσεις που χτυπούν τη ρίζα του προβλήματος και δίνουν άμεση ανακούφιση στα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, και στους κατοίκους του νησιού.

Καλούμε τα σωματεία, τους φορείς, το λαό του νησιού μας να δυναμώσουν τον αγώνα με κάθε τρόπο για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών προς τις χώρες προορισμού τους, να κλείσουν όλα τα hot spots, να σταματήσουν τα έργα στου Ζερβού. Να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και όποια άλλη τους εγκλωβίζει, και να αποσυρθεί το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ».

«Με "κλειστά αυτιά" στην απαίτηση του σαμιώτικου λαού να μη γίνει το νησί φυλακή της ΕΕ, ήρθε και έφυγε από τη Σάμο ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης», τονίζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατ. Σάμου.

Στη συνάντηση του δημάρχου και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων με τον υπουργό Μετανάστευσης, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» εκπροσώπησε ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τζίχας, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το στρατόπεδο συγκέντρωσης που φτιάχνετε στου Ζερβού, ανεξάρτητα από το πόσους θα φιλοξενήσει όταν ανοίξει, γίνεται με το βλέμμα στο ζοφερό μέλλον για τους λαούς της περιοχής. Οι ανταγωνισμοί για τους ενεργειακούς πόρους και τους δρόμους μεταφοράς έχουν κάνει την Ανατολική Μεσόγειο πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί από στιγμή σε στιγμή, με ευθύνη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της χώρας μας, που είναι μπλεγμένη "μέχρι τα μπούνια" σ' αυτό το επικίνδυνο κουβάρι. Γνωρίζετε ότι θα έχουμε νέες στρατιές ξεριζωμένων και γι' αυτό ετοιμάζεστε. Ο εγκλωβισμός θα ενταθεί και θα είναι μόνιμος.

Μόνη πραγματική λύση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι: Ο άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα. Η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για τις χώρες που επιθυμούν, με το δικαίωμα να υποβάλλουν εκεί τις αιτήσεις ασύλου. Το κλείσιμο του άθλιου καταυλισμού στο Βαθύ και το σταμάτημα των εργασιών για τη γιγάντια φυλακή στου Ζερβού.

Να αποσυρθεί το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, που "γκριζάρει" τα νησιά μας, και να γίνονται στο εξής όλες οι διαδικασίες καταγραφής - ταυτοποίησης και ασύλου στην Τουρκία, ως πρώτη χώρα εισόδου, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ. Μέχρι τον απεγκλωβισμό και του τελευταίου πρόσφυγα, να λειτουργήσει μέσα στον καταυλισμό υγειονομική μονάδα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τα απαραίτητα μέσα, για να ελέγχεται καθημερινά και να περιοριστεί η διασπορά του Covid-19, που με ευθύνη της κυβέρνησης έχει πάρει σοβαρές διαστάσεις και απειλεί όλο το νησί.

Κάθε άλλη συζήτηση και διαπραγμάτευση είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, αποτελεί πρόσχημα ώστε να ολοκληρωθούν τα σχέδια ΕΕ - κυβέρνησης για τον μόνιμο εγκλωβισμό των θυμάτων του ιμπεριαλισμού στα νησιά μας, στην Ελλάδα».

Και πάλι αντιπυρική περίοδος χωρίς τα απαραίτητα μέσα

Σε ...ετοιμότητα είναι ο κρατικός μηχανισμός και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, όπως ισχυρίστηκαν μετά την προχτεσινή ευρεία σύσκεψη στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, στο σχετικό δελτίο Τύπου δεν γίνεται καμιά αναφορά στα κονδύλια που θα διατεθούν για το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) όταν πέρσι για το σύνολο των λειτουργικών αναγκών του κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού πυροπροστασίας, που αφορά την ετοιμότητα του ΠΣ, η κυβέρνηση φρόντισε να «ενισχυθούν» με μόλις 272.000 ευρώ επιπλέον οι πιστώσεις σε σχέση με το 2019. Μείωσε κατά 1.839.851 ευρώ τις πιστώσεις για τη συντήρηση, την επισκευή και τα καύσιμα ενός πεπαλαιωμένου και επιβαρυμένου με βλάβες στόλου 3.350 οχημάτων. Διατήρησε το επίπεδο μείωσης του μέσου όρου των πιστώσεων για τα τελευταία 11 χρόνια (2010 - 2020) στο 22%, με συνολική αφαίρεση από έναν τόσο νευραλγικό τομέα όπως το ΠΣ 1.207.993.093 ευρώ.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, όπως αναφέρθηκε, εξετάστηκε διεξοδικά η επιχειρησιακή προετοιμασία του ΠΣ και του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, «με ιδιαίτερη έμφαση στον σχεδιασμό για τα επίγεια και εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, ενώ επιβεβαιώθηκε η πλήρης ετοιμότητά τους ενόψει έναρξης της αντιπυρικής περιόδου». Λόγια ωραία που κάθε χρονιά κρύβουν τη σκληρή πραγματικότητα.

Οσον αφορά δε τα εναέρια μέσα αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με τον επικουρικό ρόλο που έχουν στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, γίνεται σκόπιμη υπερπροβολή της συμβολής τους, για να προσπερνιέται η αναγκαιότητα για ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων σε μέσα, υποδομές και προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δαπάνες γι' αυτά αναμένεται να τιναχτούν στα 40,8 εκατ. ευρώ, όταν πέρσι ήταν 23 εκατ. και πρόπερσι 17 εκατ.

Με άλλα λόγια, και φέτος οι πυροσβέστες θα ξεσπιτωθούν μεταφερόμενοι σε κάθε γωνιά της χώρας για να συμπληρώσουν τα οργανικά κενά του Σώματος που είναι χιλιάδες, θα εργάζονται όσο αντέχουν, ενώ θα μεταφέρονται από περιφέρεια σε περιφέρεια σε περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ