ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Νέα κινητοποίηση σήμερα, με αγωνιστική «υποδοχή» στον υπουργό Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στις 10 π.μ. στο Νοσοκομείο του Ρίου, όπου η κυβέρνηση οργανώνει φιέστες αντί για ουσιαστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας

Με φιέστες και κόβοντας κορδέλες χωρίς αντίκρισμα επιδιώκει η κυβέρνηση να κουκουλώσει τη διαχρονικά άσχημη κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η οποία όλο και επιδεινώνεται. Μετά τα δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ (όλα από «δωρεές») που εγκαινίασε αλλά ακόμη δεν λειτουργούν λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, σήμερα ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας εγκαινιάζει την Καρδιοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου.

Αγωνιστικά θα τον «υποδεχθούν» συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής, οργανώνοντας παράσταση διαμαρτυρίας στην πύλη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου στις 10 π.μ., μετά από κάλεσμα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (ΕΚΠ). Είναι οι δεκάδες φορείς που υπογράφουν την Επείγουσα Ανοιχτή Επιστολή, την οποία σκοπεύουν να παραδώσουν στον Β. Κικίλια.

Η σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας δίνει συνέχεια στον πολύμορφο αγώνα που ξεδιπλώνουν το τελευταίο διάστημα το ΕΚΠ, σωματεία και φορείς της πόλης, διεκδικώντας την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο χτες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, παραδίδοντάς του την Επιστολή.

Η Επιστολή - απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας - αναδεικνύει ως αιτήματα την άμεση προμήθεια και διάθεση όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, την άμεση επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος». Ακόμα, την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού, τη δημιουργία κλινών ΜΕΘ που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής, την επίταξη του ιδιωτικού θεραπευτηρίου «Ολύμπιον» και των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων του νομού.

Σε νέα ανακοίνωσή του το ΕΚΠ τονίζει την ανησυχητική έξαρση των κρουσμάτων στην Πάτρα, με τις κλινικές και τις ΜΕΘ να γεμίζουν επικίνδυνα και τους χώρους δουλειάς να γίνονται εστίες υπερμετάδοσης. «Η μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στα σούπερ μάρκετ της πόλης μας, σε μεγάλα εμπορικά καταστήματα, στο νοσηλευτικό ίδρυμα "Κιβωτός της Αγάπης" αλλά και στις φυλακές Αγίου Στεφάνου, έχουν την αποκλειστική σφραγίδα και εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης, που εδώ και έναν χρόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας», σημειώνει. Και ξεχωρίζει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το ίδρυμα «Κιβωτός», «όπου μέχρι σήμερα, παρότι ήταν προτεραιότητα, δεν έχουν εμβολιαστεί εργαζόμενοι και τρόφιμοι».

«Φτάνει πια αυτή η κατάσταση! Τώρα είναι η ώρα, τώρα είναι ανάγκη να βγούμε μπροστά. Τώρα είναι ανάγκη να οργανώσουμε τον αγώνα μας για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας, των δικαιωμάτων μας», σημειώνεται στο αγωνιστικό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου.

Εγκαινιάζουν Καρδιοχειρουργική κλινική ενώ περιορίζουν τις χειρουργικές επεμβάσεις...

«Σε ποιο νοσοκομείο θα προγραμματιστούν καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, όταν με εντολή του ίδιου του υπουργού έχουν μειωθεί όλες οι επεμβάσεις στο 20%;

Σε ποιο νοσοκομείο θα λειτουργήσει, όταν οι κλινικές για τις ανάγκες του κορονοϊού επιτάσσονται η μία μετά την άλλη;

Σε ποια ΜΕΘ θα νοσηλευτούν μετεγχειρητικά οι ασθενείς, όταν όλη η ΜΕΘ ενηλίκων - συμπεριλαμβανομένης και της Καρδιοχειρουργικής ΜΕΘ - έχει μετατραπεί σε ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid;».

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά ερωτήματα θέτει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της κοροϊδίας της κυβέρνησης με αφορμή τη σημερινή φιέστα εγκαινίων.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της κλινικής, η ΕΙΝΑ σημειώνει ότι αυτή πρέπει «να βασίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, αποκλειστικής κρατικής χρηματοδότησης, με αύξηση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Ειδικά σε μια περίοδο που γίνεται συντονισμένη επίθεση στα δημόσια καρδιοχειρουργικά κέντρα (π.χ. Παιδοκαρδιοχειρουργικό «Αγία Σοφία»), πιθανή ιδιωτικοποίησή της ή λειτουργία με όρους ΣΔΙΤ - ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων πρέπει να αποτραπεί, ώστε να διασφαλιστεί αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν περίθαλψη στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας».

Στα παραπάνω προσθέτει ως προϋποθέσεις την άμεση ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ Καρδιοχειρουργικής (καθώς σήμερα οι λιγοστές που υπήρχαν έχουν γίνει ΜΕΘ Covid), χειρουργεία, πρόσληψη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού και ταυτόχρονα επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «Νοσημάτων Θώρακος».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς τώρα!

Παράσταση διαμαρτυρίας από το Εργατικό Κέντρο στην Αντιπεριφέρεια πραγματοποιήθηκε χτες από το ΕΚ Πειραιά

Συναγερμό έχουν σημάνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και τα σωματεία - μέλη του για την έκρηξη των κρουσμάτων στον Πειραιά (προχτθές Τρίτη καταγράφηκαν 250 νέα κρούσματα και χτες άλλα 143), αφού είναι φανερό ότι αυτή συνδέεται με την κατάσταση στους χώρους δουλειάς και τα πρωτόκολλα - «λάστιχο» της εργοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε αγωνιστική παρέμβαση στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά, μεταφέροντας τα δίκαια αιτήματα για άμεσα μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας τις ευθύνες κυβέρνησης και εργοδοσίας, όπως τα ανύπαρκτα τεστ και ιχνηλατήσεις, η μη ενημέρωση των εργαζομένων για κρούσματα κ.λπ. Μεταξύ άλλων μεταφέρθηκαν τα στοιχεία για τα 30 κρούσματα στο λιμάνι, τα 15 σε ένα μόλις καράβι (το «Κνωσός», στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη), όπως και πολλά ακόμα στα εργοστάσια της περιοχής. Συρροές καταγράφονται καθημερινά σε σούπερ μάρκετ, με έναν εργαζόμενο μάλιστα να έχει χάσει τη ζωή του. Αντίστοιχη κατάσταση διαμορφώνεται και σε ιδιωτικές κλινικές και άλλους χώρους.

Η κινητοποίηση ανέδειξε επίσης τα ζητήματα των τεράστιων ελλείψεων στις δομές Υγείας, της καθυστέρησης του εμβολιασμού, την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αφού οι λεωφορειακές γραμμές μειώνονται αντί να αυξάνονται κ.λπ. Ξεχώρισαν επίσης την οξυμένη υγειονομική κατάσταση στους μετανάστες, στις δομές, αλλά και στις γειτονιές που μένουν, την ανάγκη για μέτρα προστασίας τους.

Η Αντιπεριφέρεια, από την πλευρά της, οχυρωμένη πίσω από την «αρμοδιολογία», αρκέστηκε να απαντήσει ότι ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει την πανδημία, πάντα στο ...πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, την ίδια στιγμή που η περιφερειακή αρχή εξειδικεύει στην Τοπική Διοίκηση την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής που υποβαθμίζει τις κρατικές δομές Υγείας. Στο ίδιο πλαίσιο προφανώς επέμεινε ότι η καλύτερη πρόληψη είναι η ...ατομική ευθύνη, δηλαδή η μάσκα και το πλύσιμο των χεριών.

Ειδικά δε για το λιμάνι του Πειραιά, η Αντιπεριφέρεια έχει την υγειονομική ευθύνη, ενώ οι ισχυρισμοί της ότι έχουν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αντικρούονται από την ίδια την κατάσταση που μετέφεραν οι εκπρόσωποι του ΕΚ. Παρέθεσαν άλλωστε μια σειρά από χώρους, όπως στα καράβια, όπου υπήρξαν κρούσματα και μόνο μετά από παρεμβάσεις των σωματείων σταμάτησαν τη δουλειά και πάρθηκαν επιπλέον μέτρα, κόντρα στην πρόθεση της εργοδοσίας για κουκούλωμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 7 είναι τα συνεργεία (14 εργαζόμενοι όλοι κι όλοι) που διατίθενται για ελέγχους τήρησης των μέτρων υγιεινής σε χώρους δουλειάς, στα σχολεία κ.λπ.

Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων σημείωσαν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους, κόντρα στην απροθυμία της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών για ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνέντευξη Τύπου αύριο για την πανδημία στους χώρους δουλειάς

Συνέντευξη Τύπου, αύριο, Παρασκευή, στη 1 μ.μ., θα παραχωρήσει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με θέμα: «Η πανδημία στους χώρους εργασίας ένα έγκλημα διαρκείας». Η συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του ΠΑΜΕ στο YouTube https://youtu.be/u24IYAD17fI.

Οπως αναφέρει στο σχετικό δελτίο Τύπου, «πρόκειται για την εξέλιξη της πανδημίας που θερίζει σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, όπου η διασπορά του ιού είναι κυριολεκτικά εκτός ελέγχου και καταργούνται εργατικά δικαιώματα.

Ενώ ολόκληρες περιοχές εξακολουθούν και είναι στο "κόκκινο", με εφαρμογή σκληρών περιορισμών στη μετακίνηση, η κυβέρνηση αφήνει την εργοδοσία ασύδοτη να προσαρμόζει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τις συνθήκες δουλειάς με κριτήριο το κέρδος.

Η προστασία της υγείας των εργαζομένων υποβιβάζεται κάτω από την ανάγκη της "ομαλής λειτουργίας των επιχειρήσεων" που μέχρι σήμερα έχει στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές, με πιο πρόσφατη την τραγική απώλεια τους συναδέλφου μας σε σούπερ μάρκετ της Αττικής.

Οχι μόνο επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες που έχουν κάνει τα Συνδικάτα όλο αυτό το διάστημα για ανύπαρκτα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αλλά αναδεικνύονται και οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης που έχει αφήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς χωρίς υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, την ίδια πολιτική που ακολουθεί άλλωστε και στη δημόσια Υγεία».

Εξάπλωση του ιού σε εργοστάσιο στο Κορωπί

Την εργοδοσία της εταιρείας «Alpla» για τη μη λήψη των απαραίτητων μέτρων ώστε να σταματήσει την εξάπλωση του ιού στο εργοστάσιό της στο Κορωπί, ενώ εδώ και μέρες «γνωρίζει για την ύπαρξη πολλών κρουσμάτων» σε αυτό, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Ελαιουργοσαπωνοποιείων - Πυρηνελαιουργείων - Σπορελαιουργείων - Καλλυντικών - Απορρυπαντικών και Εργατοτεχνικού και Υπαλληλικού Προσωπικού Χημικής Βιομηχανίας Νομού Αττικής.

Το σωματείο επισημαίνει ως αιτίες τις αλλαγές στις βάρδιες, την εντατικοποίηση, τα μοριακά τεστ που «γίνονται με το σταγονόμετρο», το ότι δεν έχει γίνει καμία απολύμανση στο χώρο και ότι «δεν βγήκαν οι συνάδελφοι που απαιτούνταν σε καραντίνα».

Απευθυνόμενο στους εργαζόμενους, τους καλεί να συσπειρωθούν σε αυτό και να οργανώσουν τον αγώνα τους «ενάντια στην εντατικοποίηση, στους μισθούς πείνας, για να παρθούν μέτρα προστασίας της ζωής μας».

Σήμερα η κινητοποίηση σωματείων στον Εύοσμο

Σε κινητοποίηση για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων, σήμερα, Πέμπτη 25/2, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, καλούν τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου & Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας, Επιχειρήσεων Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας και Γραφικών Τεχνών - Τύπου & Χάρτου. Απαιτούν από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του εργατικού - λαϊκού κινήματος για μέτρα προστασίας και μαζικά τεστ στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ