ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Νέες μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων και στο β' τρίμηνο

Οι λαοί δέσμιοι της εμπορευματοποίησης, των ανταγωνισμών και των συμφωνιών ΕΕ - φαρμακοβιομηχανιών

Σε περισσότερα από 112,7 εκατ. ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, ενώ οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι προσεγγίζουν τα 2,5 εκατομμύρια.

Την ίδια στιγμή, ο ρυθμός των παραδόσεων εμβολίων και των εμβολιασμών εξακολουθεί να καθορίζεται από τους μεγάλους φαρμακευτικούς ομίλους. Ετσι, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» που επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο, η «AstraZeneca» αναμένεται ότι θα παραδώσει στην ΕΕ λιγότερα από τα μισά εμβόλια απ' όσα προβλέπεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Θα παραδώσει δηλαδή λιγότερες από 90 εκατ. δόσεις, όταν είχαν συμφωνηθεί 180 εκατομμύρια.

Αυτό το προβλεπόμενο έλλειμμα έρχεται να προστεθεί στη μεγάλη μείωση των παραδόσεων κατά το πρώτο τρίμηνο και απομακρύνει ακόμα περισσότερο τον στόχο για επίτευξη ανοσίας στον πληθυσμό. Οι συνολικές παραδόσεις εμβολίων της «AstraZeneca» στην ΕΕ ενδέχεται να είναι γύρω στα 130 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Ιούνη, πολύ λιγότερες από τα 300 εκατ. που προβλέπει το συμβόλαιο.

Να σημειωθεί πως στο συμβόλαιο της «AstraZeneca» με την ΕΕ, το οποίο «διέρρευσε» την περασμένη βδομάδα, καθίσταται σαφές ότι η Κομισιόν και οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να μηνύσουν τη φαρμακοβιομηχανία για πολλά ζητήματα, ιδίως εάν υπάρχουν «καθυστερήσεις στην παράδοση του εμβολίου βάσει της παρούσας συμφωνίας».

Με βάση τη σύμβαση, η εταιρεία έχει δεσμευτεί ότι τα εμβόλια θα παράγονται σε δύο εργοστάσια στη Βρετανία, ένα στο Βέλγιο και ένα στην Ολλανδία. Ομως προς το παρόν η εταιρεία δεν εξάγει τα εμβόλια που παρασκευάζονται στη Βρετανία, τηρώντας άλλη σύμβαση που έχει υπογράψει με τη βρετανική κυβέρνηση.

Καθυστερήσεις στις παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ σημειώθηκαν και από τις εταιρείες «Pfizer» - «BioNTech» και «Moderna».

«Οι παρασκευαστές εμβολίων είναι εταίροι μας στην πανδημία αυτή. Και αυτοί επίσης αντιμετωπίζουν ασύγκριτα προβλήματα, αντιμετωπίζουμε συνέχεια νέα ζητήματα που συνήθως καταφέρνουμε να επιλύσουμε φιλικά», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, οι ηγέτες της Πολωνίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Λιθουανίας ζητούν η αλυσίδα παραγωγής και διανομής εμβολίων να μεταφερθεί εντός ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η παραγωγική δυνατότητα για σημερινά και μελλοντικά εμβόλια. Τέτοιες προσπάθειες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και γίνονται διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ΕΕ, αλλά και κρατών, όπως σε Γερμανία και Γαλλία.

Στο μεταξύ, στην περιβόητη «διπλωματία των εμβολίων» αναφέρεται ο διεθνής Τύπος, με τα ρεπορτάζ να σημειώνουν πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, που είναι θεωρητικά υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ, έχουν βρεθεί ακάλυπτες από την ΕΕ και έχουν αφεθεί «στο έλεος» της Μόσχας και του Πεκίνου.

Συνεχίζεται η συζήτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να ζητά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συντονισμού σε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (IATA) ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει ένα «ταξιδιωτικό πάσο» (travel pass) για την COVID-19 στα τέλη Μάρτη.

Στη Γερμανία, την εισαγωγή πιστοποιητικού εμβολιασμού για χρήση στα κινητά τηλέφωνα από το τέλος του β' εξαμήνου αποφάσισε το «υπουργικό συμβούλιο κορονοϊού», αναφέρει η «Bild». Αυτό θα χρησιμοποιείται για την είσοδο των εμβολιασμένων π.χ. σε συναυλίες ή εστιατόρια. Επιπλέον, τρία «γρήγορα» τεστ κορονοϊού, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς μόνος του, είναι από χτες διαθέσιμα στη Γερμανία.

1.913 νέα κρούσματα - Στους 357 οι διασωληνωμένοι

Παράταση του lockdown στην Αττική προαναγγέλλει η κυβέρνηση

Ακόμη 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.913 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 357 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 184.686 και των θανόντων σε 6.731.

Το Rt (δείκτης μεταδοτικότητας) για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,95.

Τη βδομάδα 15 - 21 Φλεβάρη έγιναν 1.629 νέες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Την ίδια περίοδο το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,4% σε σύνολο 124.268 μοριακών και 106.623 rapid tests που πραγματοποιήθηκαν.

Χτες Τετάρτη οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν 304, ενώ ο μέσος όρος ημερήσιων εισαγωγών του 7ημέρου ήταν 258 ασθενείς.

Από τα νέα κρούσματα, 70 είναι υπό διερεύνηση, 870 εντοπίστηκαν στην Αττική (Ανατολική Αττική 99, Βόρειος Τομέας Αθήνας 106, Δυτική Αττική 31, Δυτικός Τομέας Αθήνας 134, Κεντρικός Τομέας 235, Νότιος Τομέας 104, Πειραιάς 143, ΠΕ Νήσων 17), 200 στη Θεσσαλονίκη, 98 στην Αχαΐα, 54 στην Εύβοια, 47 στη Λάρισα, 45 στη Φθιώτιδα.

Στο μεταξύ, από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων σε αστικά λύματα (περίοδος 15 - 21 Φλεβάρη) παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο σε σχέση με την προηγούμενη βδομάδα, μεταξύ άλλων συν 265% στο Ηράκλειο Κρήτης, 98,1% στο Ρέθυμνο, 89,1% στη Λάρισα, 85,1% στα Χανιά, 22% στη Θεσσαλονίκη. Η Αττική παρουσιάζει φθίνουσα τάση (-16,2%), διατηρώντας ωστόσο υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου.

Κυβερνητική προαναγγελία για παράταση του lockdown στην Αττική

Παράταση του lockdown στην Αττική πέραν και της 1ης Μάρτη προανήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χτες στο υπουργικό συμβούλιο. Οπως είπε, σημειώθηκε «μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Για άλλη μια φορά επέμεινε «να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν», την ίδια ώρα που η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι από μόνα τους τα περιοριστικά μέτρα «δεν δουλεύουν», ακριβώς γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει ούτε τώρα ουσιαστικά μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

Κάνοντας το μαύρο άσπρο για τις μεγάλες καθυστερήσεις, είπε ότι είναι «πολύ θετικό νέο (...) η γρήγορη πρόοδος στη διαδικασία των εμβολιασμών», καθώς όπως εκτίμησε «σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου», όταν μετά από δύο ολόκληρους μήνες οι εμβολιασμοί είναι μόλις 794.000 και από αυτούς μόνο οι 272.000 αφορούν τη 2η δόση...

Κι όμως, απογειώνοντας την κοροϊδία, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος ότι... «η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού»!

Σημειωτέον, η αντιμετώπιση της πανδημίας θα βρεθεί στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σήμερα Πέμπτη.

Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε Αρκαδία και Ναύπλιο

Από σήμερα Πέμπτη, με απόφαση της Πολιτικής Προστασίας, η Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας εντάσσεται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο»), ενώ ο δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο»).

Περιοδεία του ΚΚΕ στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου

Τις αγωνίες και τα προβλήματα των κατοίκων και των επαγγελματιών στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου από τις επιπτώσεις της πολιτικής που τους αφήνει εκτεθειμένους στην πανδημία, την ίδια ώρα που επιβάλλει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, συζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες, συνοδευόμενος από στελέχη της ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε με εκπροσώπους των Εμπορικών Συλλόγων Ευόσμου και Κορδελιού και με εκπροσώπους των Συλλόγων Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου και Ποντίων «Παναγία Κρεμαστή». Από τις συζητήσεις αναδείχθηκε ότι οι πολιτιστικοί σύλλογοι εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν καμία δραστηριότητα, με αποτέλεσμα να μένουν πίσω και όλες οι πρωτοβουλίες που είχαν πάρει για την ανάπτυξή τους. Στην κατεύθυνση στήριξής τους, το ΚΚΕ δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες, τόσο σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης όσο και Βουλής.

Στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των επαγγελματιών αναδείχθηκε ο παραλογισμός που βιώνουν σε έναν κεντρικό δρόμο, την οδό Καραολή - Δημητρίου, που αποτελεί σύνορο δύο δήμων: Στη μία πλευρά, στα όρια του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, τα καταστήματα είναι κλειστά, ενώ στην άλλη, στα όρια του δήμου Παύλου Μελά, είναι ανοιχτά. Ζήτησαν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα καταστήματα που παραμένουν κλειστά και τόνισαν την ανάγκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και τη στήριξη των εισοδημάτων τους.

Τα στελέχη του ΚΚΕ τούς έδωσαν να μελετήσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε το Κόμμα στη Βουλή για τους αυτοαπασχολούμενους και ακόμα δεν έχει συζητηθεί.

Τέλος, στις συζητήσεις καταγγέλθηκε ο αποκλεισμός 120 μαθητών, κατοίκων του Ευόσμου, από τη διά ζώσης εκπαίδευση που συνεχίζεται στο σχολείο τους! Συγκεκριμένα, μαθητές του 5ου Γυμνασίου Σταυρούπολης του δήμου Παύλου Μελά (λειτουργεί κανονικά), υποχρεώθηκαν να μείνουν εκτός της διά ζώσης εκπαίδευσης καθώς είναι κάτοικοι Ευόσμου. Καλούνται δε για όσο ισχύουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να κάνουν τηλεκπαίδευση με άλλους εκπαιδευτικούς και φυσικά χωρίς το πρόγραμμα της τηλεκπαίδευσης να συμβαδίζει με το ωρολόγιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου τους. Ο Σύλλογος Γονέων και η διεύθυνση του σχολείου αντέδρασαν και ζήτησαν παρέμβαση του υπουργείου για ενιαία λύση που όμως δεν δίνεται.

Διευκρίνιση

Η εφημερίδα μας έλαβε επιστολή εκ μέρους της διοίκησης της εταιρείας «Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), σχετικά με δημοσίευμά μας στις 24/2/2021, με αφορμή το εξώδικο που στάλθηκε σε βάρος του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών μετά από καταγγελίες του για τη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων στο Μετρό από την πανδημία.

Η επιστολή σημειώνει ότι η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ δεν απείλησε με διώξεις και δεν κοινοποίησε εξώδικο στο Σωματείο και στον πρόεδρό του, ενώ αναφέρει ότι λαμβάνει όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από τη διασπορά του κορονοϊού και ότι η κατάσταση στο εσωτερικό της εταιρείας είναι ελεγχόμενη.

Από την πλευρά της εφημερίδας, διευκρινίζουμε ότι το εξώδικο σε βάρος του προέδρου του Σωματείου δεν στάλθηκε από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, αλλά από τομεάρχη της εταιρείας. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν αναιρεί τη σοβαρότητα των καταγγελιών των εργαζομένων για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στη ΣΤΑΣΥ και σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τις συρροές κρουσμάτων κορονοϊού στις αστικές συγκοινωνίες, για τις ευθύνες της κυβέρνησης για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, οχήματα και ανταλλακτικά, οι οποίες οδηγούν στον συνωστισμό επιβατών και εργαζομένων, κ.ο.κ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ