ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Ζοφερό περιβάλλον στο ξεκίνημα μιας νέας ζωής

ICON

Στο ζοφερό περιβάλλον που έχουν δημιουργήσει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καλούνται να ζήσουν χιλιάδες νέοι που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια ή να απλά να ζήσουν ανεξάρτητα από την οικογένεια που τους μεγάλωσε. Μια τέτοια προοπτική εξαρτάται όλο και λιγότερο από τη θέλησή τους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν φροντίσει ώστε οι αντιασφαλιστικοί και αντεργατικοί νόμοι, οι μισθοί πείνας και οι αυξήσεις - κοροϊδία, οι όλο και περιορισμένες παροχές κοινωνικής πρόνοιας να βάζουν σοβαρά εμπόδια στο ίδιο το ξεκίνημα της ανεξάρτητης από τους γονείς ζωή των νέων παιδιών.

Οι πρόσφατες προεκλογικές τους υποσχέσεις και τα προγράμματά τους αποκαλύπτουν ότι τα χειρότερα για τους νέους έρχονται. Ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα στην προσχολική αγωγή, νέα κίνητρα στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία παιδικών σταθμών από αυτές, μετακύληση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και νέα οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες για υποβαθμισμένες υπηρεσίες. Ο «Καποδίστριας 2» προβλέπει την ανάληψη ακόμα περισσότερων αρμοδιοτήτων από τους δήμους και τις νομαρχίες στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Υγείας και της Πρόνοιας.

Μέτρα που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που ενισχύουν την ανισοτιμία της γυναίκας και αναβαπτίζονται μέσα από επιδόματα πτωχοκομείου. Αυτά προκύπτουν από τις θέσεις της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων της ΝΔ και από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις θέσεις του για τη φροντίδα του παιδιού και την υποστήριξη της οικογένειας. Θέσεις που όχι απλά βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες των νέων που θέλουν να κάνουν οικογένεια, αλλά είναι και στοχοπροσηλωμένες στην κερδοφορία των επιχειρηματιών.

Ας δούμε συνοπτικά τα κυριότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι νέοι εργαζόμενοι, τι είδους εμπόδια ορθώνονται καθημερινά μπροστά τους:

 • Το 44% των ανέργων (204.400 άτομα) είναι άνθρωποι ηλικίας μέχρι 29 ετών και το 25,5% είναι νέοι μέχρι 25 ετών. Το ποσοστό ανεργίας στους πτυχιούχους φτάνει το 7%.
 • Περισσότεροι από 250.000 εργαζόμενοι αμείβονται με τα κατώτερα όρια των μισθών (626 ευρώ μεικτά), ενώ σχεδόν 1,8 εκατ. άνθρωποι αμείβονται με μισθό μικρότερο των 1.000 ευρώ.
 • Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι δουλεύουν ανασφάλιστοι, ενώ στους νέους το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά.
 • Τα νοικοκυριά δαπανούν περισσότερα από 284,6 εκατ. ευρώ το χρόνο για υπηρεσίες φύλαξης των παιδιών στο σπίτι, για δίδακτρα σε παιδικούς σταθμούς και παιδότοπους, προκειμένου να εργαστούν και οι δυο γονείς.
 • H φροντίδα και η φύλαξη του 80,5% των παιδιών έως 2 ετών γίνεται από συγγενείς ή άλλα άτομα. Για την ηλικία των 3 έως 5 ετών, το ποσοστό όσων φυλάσσονται από συγγενείς ή άλλα άτομα ανέρχεται στο 56,8%, ενώ μόνο το 7,3% συμμετέχει σε προγράμματα φύλαξης σε σχολείο.

Ε. Μ.

Τι λέει η ΝΔ

Οι κοινοί στόχοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση των ιδιωτών και των επιχειρήσεων δεν μπορούν να αποκρυφτούν. Η μεταφορά των παιδικών σταθμών στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επί ΠΑΣΟΚ, που έφερε νέα οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες, συνεχίστηκε και επί ΝΔ. Μάλιστα, άρχισε και η «αποκέντρωση» της εκπαίδευσης με την προσχολική αγωγή να μετατίθεται από φέτος στους δήμους. Οπως και το ΠΑΣΟΚ, έτσι και η ΝΔ σχεδιάζει την όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της ΤΑ στην πρόνοια και στις κοινωνικές υπηρεσίες, κάτι που σημαίνει την υποβάθμιση και εμπορευματοποίησή τους.

Τη στιγμή που στα 4 - σχεδόν - χρόνια θητείας της η ΝΔ δεν προχώρησε στην υλοποίηση μέτρων, όπως η «πολυδιαφημισμένη» εξομοίωση τριτέκνων με τους πολύτεκνους, ή μέτρων που θίγουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, σχεδιάζει, σύμφωνα με την Γραμματεία Γυναικείων Θεμάτων, νέα οικονομικά βάρη στις οικογένειες, για τη δημιουργία δομών προσχολικής αγωγής και φύλαξης των παιδιών από τις μεγάλες επιχειρήσεις, για ευέλικτα ωράρια, ακόμα και για ...ανταλλαγή ενσήμων μεταξύ των δύο συζύγων! Επιβεβαιώνοντας και με αυτό τον τρόπο την «αξιοσύνη» της σαν υπηρέτης του μεγάλου κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα:

 • Ενισχύεται η ανισοτιμία της γυναίκας, καθώς με τροπολογία που κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα, «η συμπληρωματική μεταφορά ενσήμων από τον ένα σύζυγο στον άλλο, ώστε να καταστεί δυνατή η κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων αριθμού ενσήμων για τη συνταξιοδότηση, μέτρο που διευκολύνει ιδιαίτερα τις γυναίκες, που δε συμπλήρωναν μέχρι τώρα τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων για συνταξιοδότηση»! Πρόκειται για μια εντελώς αντιδραστική θέση, που πλήττει την ανεξαρτησία της γυναίκας, βρίσκεται μακριά από την ανάγκη της για σταθερή δουλιά με πλήρη δικαιώματα και σύνταξη στα 55.
 • Επιπλέον, η ΝΔ κάνει λόγο για «υποχρέωση των επιχειρήσεων να συνδράμουν στη διευκόλυνση των μητέρων με ελαστικά ωράρια, φύλαξη των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, πρόσληψη μελών μονογονικής οικογένειας». Η ΝΔ θα ...υποχρεώσει τις επιχειρήσεις να εφαρμόζουν ελαστικά ωράρια! Αυτή είναι η απάντηση της ΝΔ στην ανάγκη των νέων γυναικών και γενικότερα των εργαζομένων για μόνιμη 5ήμερη και 7ωρη σταθερή δουλιά.
 • Αντί για τη δημιουργία παιδικών σταθμών κρατικών, δωρεάν και αναβαθμισμένων, η κυβέρνηση της ΝΔ προτείνει - όπως και το ΠΑΣΟΚ - να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις για να παρέχουν στις εργαζόμενες λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών! Το σχετικό πρόγραμμα απόδοσης οικονομικών κινήτρων στις επιχειρήσεις θα χρηματοδοτηθεί από το ΚΠΣ, δηλαδή θα δίνεται στις επιχειρήσεις ζεστό χρήμα για αμφίβολης ποιότητας παιδικούς σταθμούς και, επιπλέον, άμα κλείσει η επιχείρηση, να μένουν και τα παιδιά χωρίς σχολείο! Η φύλαξη των παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς γίνεται υπόθεση ενός κοινοτικού προγράμματος και όχι του κράτους, όπως θα έπρεπε. Και, μάλιστα, ενός προγράμματος χρηματοδότησης επιχειρήσεων. Είναι και αυτό ένα παράδειγμα της επικίνδυνης για τους εργαζόμενους «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Εικόνες και ψέματα!

Στη μέση στήθηκε, καμαρωτή - καμαρωτή, εκείνη. Η ξανθιά διευθύντρια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης! Γύρω της πανέμορφα νεαρά κορίτσια και κάποια, πολύ λιγότερα, αγόρια. Ολοι τους μέσα στην τρελή χαρά. Απέναντί τους οι φωτογράφοι και τα συνεργεία της τηλεόρασης. Κάποια στιγμή φτάνει και το κερασάκι της τούρτας. Ο πρόεδρος! Νέες χαρές, νέα γέλια, νέοι αλαλαγμοί. Δεν είναι λίγο να βγαίνεις φωτογραφία με ένα σταρ του σινεμά! Εσύ δίπλα στον Γιώργο! Ω! «Θεέ» μου, τι τύχη!

Την ίδια στιγμή, αλλού, στο πανέμορφο Βασιλικό Θέατρο, άλλα νεαρά άτομα, πανέμορφα και ευγενικά και ετούτα, οι ταξιθέτες και οι ταξιθέτριες, αλλά και άλλοι εργαζόμενοι δουλεύουν με ωρομίσθιο. Αλλος εκβιασμός και ετούτος! ΄Η ωρομίσθιο ή εθελοντισμός! Αυτή είναι η πραγματικότητα της ελληνικής νεολαίας. Ωρομίσθιο για να σε έχουν πάντα ενέχυρο ή ένταξη στο πρόγραμμα εθελοντισμού για να μπαίνεις τζάμπα στο σινεμά (αν υπάρχουν ελεύθερες θέσεις). Βέβαια, για τους εθελοντές, υπάρχει το έκτακτο επίδομα. Το προνόμιο να βγάζουν φωτογραφίες με τον Γιώργο!

Δυο «θαυμάσιες» και πολύ αποκαλυπτικές εικόνες, στην ίδια πόλη την ίδια στιγμή. Πενήντα; Εκατό; Παραπάνω; Πόσα ακριβώς είναι τα θύματα του εθελοντισμού; (Τα θύματα του ωρομίσθιου τα ξέρουμε. Είναι χιλιάδες). Πόσες ακριβώς είναι οι παγίδες που έστησαν; Τα έφεραν από την Αθήνα, και άλλες πόλεις υποθέτω, με το γλειφιντζούρι ότι θα μπαίνουν στο σινεμά, ότι θα συναναστρέφονται με σταρ, ότι θα βγάζουν φωτογραφίες με εκείνη, και προπαντός, με τον Γιώργο. Και, πού ξέρεις, όλο και κάποιος παραγωγός μπορεί να βρεθεί! Για δουλιά δεν μπαίνει ζήτημα! Τέτοια ελπίδα δεν υπάρχει!

Να σου πιάνεται η «ψυχή». Να νιώθεις την επιθυμία να κάνεις κάποια ακρότητα! Να μπεις μπροστά στους φακούς και να τους χαλάσεις την πόζα! Να πιάσεις από τα μαλλιά εκείνη και απ' το γιακά τον Γιώργο και να τους πετάξεις στη θάλασσα. Και ενώ θα τους εμποδίζεις να βγουν στη στεριά και θα τους κρατάς μέσα στα βρώμικα νερά του Θερμαϊκού μέχρι να πάρουν το χρώμα τους και τη βρώμα τους, να τους μαλώνεις: «Αφού είναι τόσο ευχάριστα, όπως δείχνει η στημένη φωτογραφία που βγάλατε, γιατί δεν εντάσσεστε και εσείς στον εθελοντισμό, υποκριτές! Αφού όλα είναι τόσο χαριτωμένα, όπως δείχνουν στην άθλια φωτογραφία που στήσατε, για να απαθανατίσετε το γεγονός, γιατί δε γίνεστε και εσείς εθελοντές, Φαρισαίοι!».

Τότε θα βλέπαμε αν θα είχε όρεξη για δημόσιες σχέσεις η Δέσποινα, για τσαχπινιές ο Γιώργος. Οι οποίοι τώρα, με τους παχυλούς μισθούς που παίρνουν και τα άλλα, ακόμα πιο παχυλά, προνόμια, δείχνουν να ζουν σε παραζάλη. Ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν τέτοιο ανέλπιστο. Ιδιαίτερα ο Γιώργος. Ο οποίος έχει τόσο ξαφνιαστεί με την τύχη του, που απ' τη χαρά του παριστάνει τη μέλισσα, που παίζει κουτσό μόνη της, παριστάνει το παιδί με τη σανίδα του σκέιτ και πότε - πότε, όταν του μένει καιρός, παριστάνει και τον πρόεδρο! Τον πρόεδρο που πιάνει αλά μπρατσέτα τη διευθύντρια και βγάζουν φωτογραφίες με εξαπατημένα παιδιά.

Φυσικά, δεν είναι δική τους η ευθύνη. Η ευθύνη βαρύνει την κυβέρνηση που απροκάλυπτα εκβιάζει. Την κυβέρνηση η οποία με τη χυδαία πολιτική της (ή ωρομίσθιο ή εθελοντισμός) φέρνει τη νεολαία στην απελπισία. Ομως, εγώ τα βάζω με ετούτους, όχι γιατί μου είναι πρόσφοροι και πιο κοντινοί, αλλά γιατί ετούτοι είναι οι κράχτες αυτής της πολιτικής! Είναι τα δολώματα!

Χωρίς τον χαριτωμένο σταρ και τη φιλόδοξη διευθύντρια, δε θα ήταν τόσο εύκολο το «στήσιμο» της φωτογραφίας. Της φωτογραφίας που ενώ την έστησαν και την πλούτισαν με την παρουσία τους, ούτε μια στιγμή δε γύρισαν να την κοιτάξουν. Τσαφ το φλας και την κοπάνισαν! Αν είχαν την εντιμότητα και το θάρρος να πιάσουν στα χέρια τους το ενσταντανέ, θα βλέπανε πως τα περισσότερα παιδιά δε γελούσανε, έκλαιγαν! Εμένα τουλάχιστον αυτό μου είπαν μερικά (όλα πτυχιούχα μα άνεργα) που ρώτησα: «Καλά, ρε, σας εκμεταλλεύονται και εσείς γελάτε και από πάνω;». «Δε γελάμε», μου είπαν, «κλαίμε». «Ψάχνω για δουλιά, δεν υπάρχει τίποτα, ήθελα να δω μερικές ταινίες, ήρθα». Ομως, δε σκέφτεσαι πως παίρνεις τη δουλιά κάποιου, του εαυτού σου τελικά, αφού κάποιος θα έπρεπε να κάνει με αμοιβή τη δουλιά που κάνεις εσύ χωρίς χρήματα; «Γι' αυτό σου λέω, δε γελάμε. Κλαίμε, φίλε μου»!


Του
Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νέοι εργαζόμενοι, μπροστά στις δυσκολίες - που η ίδια η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει - για σταθερή δουλιά με αξιοπρεπή μισθό, για φθηνή κατοικία, για δωρεάν υγεία και παιδεία, μπροστά στην ακρίβεια κλπ., είναι ενδεικτικά της αντιλαϊκής του πολιτικής, ακόμα και τα μέτρα που προτείνει σαν αξιωματική αντιπολίτευση, όπως τα ...2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού - κι αυτό με εισοδηματικά κριτήρια - και το «άνοιγμα» Εθνικού Λογαριασμού για το Παιδί με 1.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Κίνητρα για ιδιωτικές δομές προσχολικής αγωγής και φύλαξης

Στην ανάγκη των νέων ζευγαριών για δωρεάν, δημόσιους και αναβαθμισμένους Παιδικούς Σταθμούς, το ΠΑΣΟΚ απαντά με τριμερή κάλυψη των τροφείων (κράτος - δήμος - οικογένεια), δηλαδή εκτός από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οικογένεια θα επιβαρύνεται και με επιπλέον δημοτικά τέλη και απευθείας με τροφεία. Επιπλέον, η τριμερής αυτή κάλυψη θα ισχύει και για τη φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικούς σταθμούς, ως «αναπτυξιακό κίνητρο για τον ιδιωτικό τομέα»! Δηλαδή, άμεση ενίσχυση των επιχειρηματιών στο χώρο της φύλαξης των παιδιών και της προσχολικής αγωγής. Το ΠΑΣΟΚ ...«δεσμεύεται» για πλήρη κάλυψη των αναγκών φύλαξης βρεφών - νηπίων σε μια οκταετία!

Κίνητρα δίνονται και στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία ιδιωτικών δομών προσχολικής φροντίδας και εκπαίδευσης και μάλιστα σε περιοχές με χρήσεις γης επαγγελματικών - επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σε μεγάλα συγκροτήματα (ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ, βιομηχανίες, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια).

Νέα οικονομικά βάρη μέσω Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη της οικογένειας αποτελούν «υπόσχεση» για μετακύληση των εξόδων της φύλαξης των παιδιών, της προσχολικής αγωγής και της φροντίδας των ηλικιωμένων στην πλάτη των λαϊκών οικογενειών, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

 • Επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών στους σταθμούς από τον κρατικό/δημοτικό προϋπολογισμό.
 • Δίκτυο κοινωνικής παρέμβασης σε κάθε δήμο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικογένειας.
 • Ενα κέντρο ανά νομαρχία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Μακριά από την επιστημονική λογική και την ουσία της προσχολικής αγωγής, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για κατ' οίκον φύλαξη των παιδιών από προγράμματα που θα «τρέχουν» οι ΟΤΑ (σ.σ. επιπλέον οικονομική επιβάρυνση μέσω δημοτικών τελών, ανταποδοτικότητα κλπ.). Συγκεκριμένα, δεσμεύεται για τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων επαγγελματικών και συνεταιρισμών γονέων στο πλαίσιο της κοινωνικής εργασίας, με προτεραιότητα σε γυναίκες άνεργες - ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας - ή μονογονείς.

Εν ολίγοις, θα τους δίνουν ένα χαρτζιλίκι για να φυλάνε τα παιδιά στο σπίτι. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για «διευθέτηση» του ζητήματος μέσω του εθελοντισμού. Στην ίδια λογική, στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται και η επέκταση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», αντί για σύγχρονες, δωρεάν κρατικές δομές φροντίδας των ηλικιωμένων.

ΚΚΕ
Απαιτούνται «γενναία» φιλολαϊκά μέτρα

Οπως διατυπώθηκε στην απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ για τη Νεολαία, τον Οκτώβρη του 2005, απαιτούνται «γενναία» φιλολαϊκά μέτρα, τα οποία θα ανατρέπουν τα αντικειμενικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν σήμερα τα νέα ζευγάρια στο να οργανώσουν τη ζωή τους με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις. Χρειάζονται ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στην οικονομία και στην κοινωνία, αναβαθμισμένη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία και Υγεία. Η προστασία της μητέρας και του παιδιού, οι ανάγκες του νέου ζευγαριού, που θέλει να αποκτήσει παιδί, πρέπει να είναι υπόθεση αποκλειστικά και μόνο κρατική.

Το ΚΚΕ διεκδικεί:

 • Ολοκληρωμένο δίκτυο κοινωνικών εγκαταστάσεων για την οικογένεια, το παιδί, τα άτομα της τρίτης ηλικίας, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής, στην αύξηση του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.
 • Κρατικούς δωρεάν σύγχρονους βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημόσια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και νηπίων.
 • Κατ' οίκον στήριξη του νέου ζευγαριού που απέκτησε παιδί.
 • Ειδικά μέτρα στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών.
 • Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τις μητέρες.
 • Δημιουργία δικτύου κρατικών παιδικών κατασκηνώσεων για όλα τα παιδιά των εργαζομένων και των ανέργων. Προτεραιότητα στις οικογένειες με άνεργο, στις μονογονεϊκές, φτωχές λαϊκές οικογένειες, στους μετανάστες.
 • Παροχή υπηρεσιών και φροντίδα με κρατική υποδομή και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων κακοποίησης του παιδιού.
 • Βοήθεια σε παιδιά που έχουν δυσπροσαρμοστικούς γονείς ή και επικίνδυνους, οικογένειες με ιδιαίτερα προβλήματα που δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org