Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007 - αριθ. φύλλου: 9940

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΑ
Lingua... φράγκα!

Οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ για την υπαγωγή της «γλωσσικής κατάρτισης» στις ανάγκες του κεφαλαίου

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν η ΕΕ ομολογεί ότι «γλώσσες ίσον μπίζνες» δεν μπορεί να υπάρχει πια καμία αυταπάτη για την ειλικρίνεια της ευρω-ενωσιακής προπαγάνδας περί «προστασίας της διαφορετικότητας» και του «γλωσσικού πλουραλισμού». Σε δύο «μαζώξεις» πολιτικών στελεχών της ΕΕ και εκπροσώπων του κεφαλαίου στις Βρυξέλλες (τον περασμένο Σεπτέμβρη) και τη Λισαβόνα (την περασμένη Δευτέρα) με αποκλειστικό θέμα το πώς θα «δέσουν» τη γλωσσική εκπαίδευση στο «άρμα» της «ανταγωνιστικότητας», έγινε σαφές ότι η ΕΕ θα προστατεύει και θα αναπτύσσει με τους δικούς της όρους μόνο εκείνες τις γλώσσες που θα είναι κατά περίπτωση χρήσιμες στα μονοπώλια. Οι σχετικές συζητήσεις, κείμενα και έρευνες απογυμνώνουν τη γλώσσα από την κοινωνική και πολιτισμική σημασία της και το θλιβερό «κέλυφος» που απομένει χρησιμοποιείται ως «όπλο» στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.


ΣΕΛ.  3ΙΣΤΟΡΙΑ
Οι Ελληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ

Ελληνες προλετάριοι, χωρικοί και άλλοι προοδευτικοί άνθρωποι συμμετείχαν ενεργά στις επαναστατικές διαδικασίες δίπλα στους αλλοεθνείς - αλλά ομοίους ταξικά - συναγωνιστές τους. Τα παραδείγματα είναι πολλά.


ΣΕΛ.  9  -  12
ΜΟΥΣΙΚΗ
Μονόπρακτα του Μεσοπολέμου

Εργα Στραβίνσκι, Βάιλ, Πουτσίνι στη Λυρική Σκηνή.


ΣΕΛ.  4
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Οταν οι αγώνες εμπνέουν...

Σύντομη αναφορά σε έναν λαϊκό - αυτοδίδακτο ζωγράφο, τον Θωμά Μώλο.


ΣΕΛ.  5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση

Πρόοδος στην κατανόηση μιας φοβερής ασθένειας. Οπλισμένοι με τη νέα γνώση, οι ερευνητές είναι σε θέση να προτείνουν ενδεχόμενες θεραπείες.


ΣΕΛ.  7
Οδική (αν)ασφάλεια

Μια πολιτική - καρμανιόλα που κοστίζει ζωές.


ΣΕΛ.  20


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org