Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τι λέει το ΠΑΣΟΚ

Μπροστά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νέοι εργαζόμενοι, μπροστά στις δυσκολίες - που η ίδια η πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει - για σταθερή δουλιά με αξιοπρεπή μισθό, για φθηνή κατοικία, για δωρεάν υγεία και παιδεία, μπροστά στην ακρίβεια κλπ., είναι ενδεικτικά της αντιλαϊκής του πολιτικής, ακόμα και τα μέτρα που προτείνει σαν αξιωματική αντιπολίτευση, όπως τα ...2.000 ευρώ για τη γέννηση κάθε παιδιού - κι αυτό με εισοδηματικά κριτήρια - και το «άνοιγμα» Εθνικού Λογαριασμού για το Παιδί με 1.000 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό!

Κίνητρα για ιδιωτικές δομές προσχολικής αγωγής και φύλαξης

Στην ανάγκη των νέων ζευγαριών για δωρεάν, δημόσιους και αναβαθμισμένους Παιδικούς Σταθμούς, το ΠΑΣΟΚ απαντά με τριμερή κάλυψη των τροφείων (κράτος - δήμος - οικογένεια), δηλαδή εκτός από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οικογένεια θα επιβαρύνεται και με επιπλέον δημοτικά τέλη και απευθείας με τροφεία. Επιπλέον, η τριμερής αυτή κάλυψη θα ισχύει και για τη φιλοξενία παιδιών σε ιδιωτικούς σταθμούς, ως «αναπτυξιακό κίνητρο για τον ιδιωτικό τομέα»! Δηλαδή, άμεση ενίσχυση των επιχειρηματιών στο χώρο της φύλαξης των παιδιών και της προσχολικής αγωγής. Το ΠΑΣΟΚ ...«δεσμεύεται» για πλήρη κάλυψη των αναγκών φύλαξης βρεφών - νηπίων σε μια οκταετία!

Κίνητρα δίνονται και στις επιχειρήσεις για τη δημιουργία ιδιωτικών δομών προσχολικής φροντίδας και εκπαίδευσης και μάλιστα σε περιοχές με χρήσεις γης επαγγελματικών - επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και σε μεγάλα συγκροτήματα (ΒΙΠΕ, ΒΙΟΠΑ, βιομηχανίες, πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια).

Νέα οικονομικά βάρη μέσω Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη της οικογένειας αποτελούν «υπόσχεση» για μετακύληση των εξόδων της φύλαξης των παιδιών, της προσχολικής αγωγής και της φροντίδας των ηλικιωμένων στην πλάτη των λαϊκών οικογενειών, μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

  • Επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών στους σταθμούς από τον κρατικό/δημοτικό προϋπολογισμό.
  • Δίκτυο κοινωνικής παρέμβασης σε κάθε δήμο, με εξειδικευμένες υπηρεσίες για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικογένειας.
  • Ενα κέντρο ανά νομαρχία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας.

Μακριά από την επιστημονική λογική και την ουσία της προσχολικής αγωγής, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για κατ' οίκον φύλαξη των παιδιών από προγράμματα που θα «τρέχουν» οι ΟΤΑ (σ.σ. επιπλέον οικονομική επιβάρυνση μέσω δημοτικών τελών, ανταποδοτικότητα κλπ.). Συγκεκριμένα, δεσμεύεται για τη δημιουργία μητρώου πιστοποιημένων επαγγελματικών και συνεταιρισμών γονέων στο πλαίσιο της κοινωνικής εργασίας, με προτεραιότητα σε γυναίκες άνεργες - ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας - ή μονογονείς.

Εν ολίγοις, θα τους δίνουν ένα χαρτζιλίκι για να φυλάνε τα παιδιά στο σπίτι. Ανοίγει επίσης ο δρόμος για «διευθέτηση» του ζητήματος μέσω του εθελοντισμού. Στην ίδια λογική, στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται και η επέκταση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», αντί για σύγχρονες, δωρεάν κρατικές δομές φροντίδας των ηλικιωμένων.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org