ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαζικές εξορμήσεις για την κατάργηση των διοδίων

Μαζικές εξορμήσεις στους σταθμούς διοδίων των Αφιδνών, Ελευσίνας, Μεγάρων και Νέας Περάμου με σύνθημα «να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια» πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

Στην εξόρμηση στο σταθμό διοδίων της Ελευσίνας, παραβρέθηκαν ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών και ο Μανώλης Βαρδαβάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ελευσίνας.

Σε δηλώσεις του, ο Δ. Κουμπούρης σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Να καταργηθούν όλα τα διόδια. Να μην πληρώνει ο λαός και οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί για όλους τους εργαζόμενους και το λαό. Από αυτήν την άποψη, χρειάζεται να ισχυροποιηθεί και το λαϊκό κίνημα και να απαιτήσει λύσεις σύμφωνα με τις σύγχρονες πραγματικές τους ανάγκες και όχι με τα ψίχουλα που θέλουν κάθε φορά να πετάνε. Ο αγώνας θα συνεχιστεί».

Στα Μέγαρα παραβρέθηκε ο Αντώνης Χοροζάνης, υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στις Αφίδνες ο Μιχάλης Χασιώτης, υποψήφιος δήμαρχος Ωρωπού.

Τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μοίρασαν ανακοινώσεις στους διερχόμενους οδηγούς με τη θέση του Κόμματος για κατάργηση των διοδίων και κάλεσαν σε ενίσχυση του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές.

Στη σχετική ανακοίνωση, ανάμεσα σ' άλλα, σημειώνεται: «Τα πανάκριβα διόδια που έχουν περικυκλώσει την Αττική κάνουν απαγορευτική την καθημερινή μετακίνηση του λαού μας και των παιδιών του προς τη δουλειά τους, το σχολειό τους, τα νοσοκομεία κ.λπ., ενώ προβλέπονται και νέες αυξήσεις για το μέλλον. To KKE εναντιώνεται στις προκλητικές αυξήσεις - "φωτιά" των διοδίων και την τοποθέτηση νέων από την κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δε δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από την ολοκληρωτική κατάργηση των διοδίων τώρα!

Επανειλημμένα οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", πρότειναν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφέρεια να διεκδικήσει την κατάργηση των διοδίων, η οποία καταψηφίστηκε από όλες τις άλλες δυνάμεις: Οι εκλεγμένοι της συγκυβέρνησης ζητούν να υπάρχουν διόδια "έξω από την περιφέρεια" και οι εκλεγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν να μην αυξηθούν και να υπάρχουν "κάποιες απαλλαγές". Το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων που επίσης καταψηφίστηκε.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων και του εργατικού - λαϊκού κινήματος για:

  • Να καταργηθούν όλα τα διόδια.
  • Εργα και υποδομές που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος, χωρίς να επιβαρύνεται ο λαός και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές και με δωρεάν χρονικές ζώνες, συγκοινωνίες. Δημόσια έργα, λαϊκή περιουσία.
  • Να σταματήσουν οι διώξεις ενάντια σε όσους πάλεψαν και παλεύουν κατά των αυξήσεων και των νέων τοποθετήσεων διοδίων.

Στις περιφερειακές - δημοτικές εκλογές ψηφίζουμε "Λαϊκή Συσπείρωση"».

ΠΙΕΡΙΑ
Την Παρασκευή η δίκη για τα διόδια

Με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών δικάζονται στις 28 Μάρτη, στην Κατερίνη, 7 κάτοικοι της Πιερίας, ανάμεσά τους και στελέχη του ΚΚΕ, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στις 29 Γενάρη 2012 στα διόδια της Λεπτοκαρυάς ενάντια στα δυσβάσταχτα χαράτσια των διοδίων. Η κινητοποίηση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο των αγωνιστικών δράσεων των αγροτών.

Ψηφίσματα καταδίκης της ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στα διόδια και συμπαράστασης στους διωκόμενους έχουν εκδώσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Πλαταμώνα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταμώνα και άλλοι φορείς της περιοχής.

Την ένταση της καταστολής και της ποινικοποίησης των δίκαιων αντιδράσεων εργαζομένων και κατοίκων στα διοδιο-χαράτσια, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δίου - Ολύμπου. Οπως σημειώνει, «στοχεύει στον εκφοβισμό του αγωνιζόμενου λαού, προκειμένου να αποδεχτεί την απαράδεκτη αύξηση και επέκταση των διοδίων. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει τα υπέρογκα κέρδη των κατασκευαστικών ομίλων, στους οποίους έχει παραδώσει με ληστρικές συμφωνίες τη λαϊκή περιουσία των μεγάλων δημόσιων δρόμων».

Επιπλέον, τονίζει ότι «τα πανάκριβα διόδια που έχουν περικυκλώσει την Πιερία κάνουν απαγορευτική την καθημερινή μετακίνηση του λαού μας και των παιδιών του προς τη δουλειά τους, το σχολειό τους, τα νοσοκομεία κ.λπ., ενώ προβλέπονται νέες αυξήσεις για το μέλλον καθώς και η κατασκευή πλευρικών διοδίων στον Πλαταμώνα ως το Σεπτέμβρη του 2015».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Η «μονταζιέρα» του ΣΥΡΙΖΑ και του Στάθη Σταυρόπουλου

Είναι καιρός τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει συντονισμένη επίθεση - συκοφάντηση στο ΚΚΕ. Δε θα μπορούσε να λείπει από αυτό το σχέδιο ο Στάθης Σταυρόπουλος του «enikos», που όποτε ο ΣΥΡΙΖΑ ζορίζεται από τις αποκαλύψεις του ΚΚΕ αναλαμβάνει το βρώμικο ρόλο να ρίξει λάσπη στο ΚΚΕ πασπαλισμένη με δήθεν «τίμια και αντικειμενική αριστερή κριτική». Βέβαια, στην προσπάθειά του αυτή, ο υπερασπιστής του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στη «μονταζιέρα». Στο δρόμο για τα υπουργεία, φαίνεται ότι υιοθετούν και τις μεθόδους των κομμάτων που έχουν ήδη περάσει από αυτά.

Ο Στάθης Σταυρόπουλος φτάνει στο σημείο να παραποιεί τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Αν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα... Ο Στάθης Σταυρόπουλος ισχυρίζεται ότι το ΚΚΕ βάζει «πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ στον ίδιο παρονομαστή με τη Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι» και ότι τάχα το ΚΚΕ έχει φτάσει στο σημείο να έχει «εμπάθεια που φθάνει να τσουβαλιάζει από πλευράς ηγεσίας του ΚΚΕ τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή ως απότοκα των "αγανακτισμένων"». Μάλιστα, με βάση τον παραπάνω ακροβατισμό, ο Στάθης Σταυρόπουλος κατρακυλάει τόσο χαμηλά ώστε να υποστηρίξει ότι το ΚΚΕ «φτάνει απέναντι. Σ' αυτά που προπαγανδίζουν τα μέσα ενημέρωσης του καθεστώτος, καθώς και τα κόμματα του δικομματικού μονοκομματισμού. Ποιον βοηθάει αυτό; Ποιος ωφελείται απ' αυτό; Ποιος ωφελείται απ' τον δισταγμό του λαού (αν εν τέλει ο δισταγμός επικρατήσει) να δοκιμάσει ο ίδιος να διαμορφώσει την τύχη του;».

Το να κατηγορείς το ΚΚΕ ότι προωθεί το «δισταγμό» του λαού να «δοκιμάσει ο ίδιος να διαμορφώσει την τύχη του» αποτελεί από μόνο του ξετσίπωτη συκοφαντία. Αυτή η συκοφαντία του Στάθη Σταυρόπουλου εναντίον του ΚΚΕ, δηλαδή του μόνου κόμματος που παλεύει για να συνειδητοποιήσει ο λαός τη δύναμή του και να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, αποδεικνύει ότι ακριβώς ο ΣΥΡΙΖΑ δρα για να μην καταλάβει ποτέ ο λαός τη δύναμή του και να μην πάρει την υπόθεση στα χέρια του, για να μην αμφισβητηθούν τα θεμέλια του σάπιου συστήματος που έχει φέρει το λαό στη σημερινή κατάσταση.

***

Ενοχλούνται στον ΣΥΡΙΖΑ που το ΚΚΕ δεν πατάει την μπανανόφλουδα και δεν κλείνει τα μάτια, αποκαλύπτει στο λαό το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως της νέας σοσιαλδημοκρατίας, του ενός εκ των δύο πόλων στο νέο διπολισμό. Ενοχλούνται γιατί οι αποκαλύψεις του ΚΚΕ είναι ακριβώς αποκαλύψεις. Γιατί το ΚΚΕ δεν ασκεί ηθικοπλαστική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάνει δίκη προθέσεων (όπως ισχυρίζεται ψευδώς ο Στάθης Σταυρόπουλος). Ενοχλούνται γιατί το ΚΚΕ ασκεί πολιτική κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ με βάση τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική τοποθέτηση των στελεχών του. Ενοχλούνται, γιατί ο λαός έχει πάρει χαμπάρι το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ, βλέπει τις θέσεις του, καταλαβαίνει ότι πρόκειται για έναν ακόμα επίδοξο διαχειριστή της δυστυχίας του και όχι για ένα κόμμα με γραμμή ρήξης και ανατροπής, που θα ξεθεμελιώσει τη δυστυχία του λαού.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να θέλει να κοροϊδεύει το λαό χωρίς να υπάρχει κανείς να αποκαλύπτει πολιτικά το ρόλο και τη θέση του, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προτιμάει το ΚΚΕ να μην υπάρχει καν και αν υπάρχει να το «βουλώνει», όμως δε θα του κάνουμε τη χάρη. Μπορεί ο Στ. Σταυρόπουλος και άλλοι αρθρογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ να υποτιμούν το αναγνωστικό κοινό, σερβίροντάς του ως «ρεπορτάζ» ψεύδη, συκοφαντίες και λογικούς ακροβατισμούς, όμως και σε αυτόν τον τομέα βρισκόμαστε στην αντίπερα όχθη.

***

Ακριβώς επειδή δεν υποτιμούμε καθόλου τη νοημοσύνη των αναγνωστών, παραθέτουμε αυτούσια την τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που προκάλεσε το μένος του Στάθη Σταυρόπουλου, για να καταλάβει ο κάθε αναγνώστης ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δεν είπε καθόλου αυτά για τα οποία τον κατηγορεί ο Στάθης Σταυρόπουλος και να βγάλει τα συμπεράσματά του από τον τρόπο με τον οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραποιούν τις τοποθετήσεις του ΚΚΕ για να το συκοφαντήσουν. Ιδού η απάντηση του Δημήτρη Κουτσούμπα στο «Βήμα της Κυριακής» (23/3): «Βεβαίως και υπάρχει οργή, μόνο που πολλές φορές σε δυσκολεύει να δεις ποιος φταίει, ποια είναι η αιτία. Η λαϊκή οργή για να είναι αποτελεσματική θα πρέπει να μεταφραστεί σε συνειδητή επιλογή. Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή. Μια τέτοια τυφλή οργή μπορεί ευκαιριακά να πριμοδοτήσει και αντιδραστικά, οπισθοδρομικά σχήματα και μορφώματα, όπως τους εγκληματίες ναζιστές της ΧΑ, μπορεί να πλέει σε "θολά ποτάμια", μπορεί να στεγάζεται σε καιροσκόπους και τυχοδιώκτες της "κυβερνώσας αριστεράς" ή σε σχήματα διαχείρισης που μοιράζουν φρούδες ελπίδες για καλύτερη διαχείριση, με ανανέωση - αναπαλαίωση του πολιτικού προσωπικού. Ομως τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Γιατί πίσω από το πολιτικό προσωπικό και τα διάφορα σχήματα που εμφανίζονται, άλλα ως "κομήτες", άλλα με μεγαλύτερη διάρκεια, βρίσκεται ένα σύστημα, σάπιο ως το μεδούλι, που έχει όνομα, λέγεται "καπιταλισμός", βρίσκονται συμμαχίες που είναι σφηγκοφωλιές για τους λαούς, όπως η ΕΕ, βρίσκεται μια τάξη που είναι στον αντίποδα από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι επομένως πιο περίπλοκο το ζήτημα, να αποφασίσει ο καθένας και η καθεμιά με ποιον να πάει και ποιον να αφήσει».

Οι ύβρεις του Στ. Σταυρόπουλου επιστρέφονται σ' αυτόν και στο κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι γιατί έτσι το θέλει το ΚΚΕ, αλλά γιατί αυτό αποδεικνύει καθημερινά η ίδια η πραγματικότητα. Ο μόνος που κάνει «διαρκή δίκη προθέσεων» στο ΚΚΕ, το «συκοφαντεί διαρκώς για δολιότητα, μάλιστα με μια εμπάθεια που αγγίζει τα όρια της ψύχωσης» είναι οι αρθρογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών και ο Στάθης Σταυρόπουλος. Δε θα στραβωθούμε επειδή αυτοί ονειρεύονται υπουργικές θεσούλες.


Κ. Α.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Ζητάμε την κατάργηση όλων των διοδίων τώρα!

Σε δήλωσή του, για τις προκλητικές αυξήσεις - «φωτιά» των διοδίων και την τοποθέτηση νέων, ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής στις επικείμενες εκλογές, τονίζει:

«Είναι απαράδεκτο, σε μια περίοδο που ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μια τεράστια μείωση του εισοδήματός του, που έχει χρυσοπληρώσει την κατασκευή σύγχρονων δρόμων, που πληρώνει τέλη κυκλοφορίας και ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, η κυβέρνηση να τον χαρατσώνει, να του απαγορεύει ουσιαστικά την καθημερινή του μετακίνηση με τα πανάκριβα διόδια που έχουν περικυκλώσει την Αττική.

Είναι πρόκληση για το λαό, τόσο από τα κόμματα της συγκυβέρνησης όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, ενώ επανειλημμένα οι προτάσεις του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να διεκδικήσει η Περιφέρεια την κατάργηση των διοδίων, καταψηφίστηκαν από όλες τις άλλες δυνάμεις.

Είμαστε αντίθετοι στις προκλητικές αυξήσεις - "φωτιά" των διοδίων και στην τοποθέτηση νέων. Ζητάμε την κατάργηση όλων των διοδίων τώρα! Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις ενάντια σε όσους πάλεψαν και παλεύουν κατά των αυξήσεων και των νέων τοποθετήσεων διοδίων».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org