ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 2014
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις αθλητικές επιχορηγήσεις

Παρέμβαση στη Βουλή, με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης, έκανε το ΚΚΕ για το θέμα των αθλητικών επιχορηγήσεων. Στην Ερώτηση, που υπογράφει ο Θανάσης Παφίλης και απευθύνεται στον υπουργό Αθλητισμού - Πολιτισμού, αναφέρεται:

«Οι περικοπές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη χρηματοδότηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών δίνουν τη χαριστική βολή στο χώρο του αθλητισμού. Πετσοκόβονται, στην κυριολεξία, ακόμα και αυτά τα λιγοστά κονδύλια που είχαν απομείνει. Συνολικά, σε ομοσπονδίες (αθλητικές και μη) και σε συνδέσμους για το 2014 θα δοθεί το ποσό των 11.242.400 εκατομμυρίων ευρώ. Η μείωση σε κάποιες ομοσπονδίες σε σχέση με το 2013 και το 2012 ξεπερνά το 50%. Οπως φαίνεται, οι επιχορηγήσεις που ανακοινώθηκαν 12/03/2014 και επίσημα, σε πολλές περιπτώσεις δε φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού των Ομοσπονδιών, πόσο μάλλον για προετοιμασίες και το αναπτυξιακό πλάνο.

Είναι φανερό ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του Αθλητισμού έχει σαν στόχο η κρατική επιχορήγηση να καλύπτει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες και οι υπόλοιπες δαπάνες να καλύπτονται από πόρους των ίδιων των φορέων.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι τραγικές. Επί της ουσίας, με βάση τα παραπάνω καλούνται όλες οι Αθλητικές Ομοσπονδίες όπως και όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα να λειτουργήσουν αποκλειστικά σαν επιχειρήσεις για να καλύψουν έξοδα προγραμματισμού και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Μοιραία οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία θα "σπρωχτούν" ακόμα περισσότερο στην αναζήτηση χορηγού για την επιβίωσή τους. Θα ενισχυθεί η ανταποδοτική λειτουργία με τη γενίκευση της μηνιαίας συνδρομής και την αύξηση του κόστους συμμετοχής των αθλουμένων (εξοπλισμός κ.λπ.). Θα προχωρήσει η εξαφάνιση αθλημάτων χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον, η παράδοση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην ιδιωτική πρωτοβουλία κ.ά.

Το πιο σοβαρό αποτέλεσμα είναι ότι ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία θα στερηθούν το αναγκαίο - για την υγεία και την προσωπικότητά τους - δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή, το οποίο υποβαθμίζεται συνολικά και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Χιλιάδες οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερο, από το πενιχρό εισόδημά, για την άθληση των παιδιών τους, ενώ άλλες θα αποκλειστούν τελείως. Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές, γιατί συνδέονται με τη σωματική και ψυχική υγεία του λαού και της νεολαίας, αφού η έλλειψη φυσικής αγωγής εντείνει τα προβλήματα που αφορούν την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, την έκταση της παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες και την εμφάνιση προβλημάτων υγείας (καρδιακά νοσήματα, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες κ.ά.) στους νέους.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιστραφεί αυτή η τραγική κατάσταση;

  • Τι μέτρα θα πάρουν έτσι ώστε να συνεχιστεί και να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τους φορείς του αθλητισμού, ομοσπονδίες, σωματεία, ΕΟΕ, εθνικά αθλητικά κέντρα κ.λπ., έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του σχεδιασμού τους με στόχο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για άθληση».
Εκδήλωση για τον Αθλητισμό στην Ηλιούπολη

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Ηλιούπολη
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στην Ηλιούπολη
Εκδήλωση και συζήτηση με θέμα τον αθλητισμό ως ανάγκη για το λαό και τη νεολαία, αλλά και το ρόλο της Τοπικής Διοίκησης, διοργάνωσαν οι Οργανώσεις Ηλιούπολης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Νίκος Γελαδάς, κοσμήτορας ΤΕΦΑΑ στο ΕΚΠΑ, Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Ηλιούπολης και Βαγγέλης Γείτονας, μέλος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο κόσμος που έδωσε το «παρών» στην αίθουσα του ειδικού σχολείου της περιοχής, όπου έγινε η εκδήλωση, μετά τις παρεμβάσεις των καλεσμένων, συμμετείχε σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, όπου ακούστηκαν γνώμες και εμπειρίες, τέθηκαν ερωτήματα και αναλύθηκαν τα προβλήματα του αθλητισμού σε τοπικό αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο.

Η Τασία Τσατσούλη, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ηλιούπολη είναι από τις περιοχές που βίωσαν τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού σήμερα με τον τραγικό θάνατο ενός παιδιού σε γήπεδο 5x5, όταν χτυπήθηκε από δοκάρι τέρματος που κατέρρευσε. Οπως είπε, «η ανάγκη για κέρδος των επιχειρηματιών που βλέπουν την άθληση ως εμπόρευμα, οδηγεί σε μια σειρά από επικίνδυνες καταστάσεις». Παράλληλα, μίλησε για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την αθλητική δραστηριότητα στο Δήμο, όπου άνθρωποι με καταδικαστικές αποφάσεις από το νόμο και εμπλοκή τους στο σκάνδαλο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υπό την ανοχή της Δημοτικής Αρχής και εφαλτήριο τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ΠΑΕ της περιοχής, δραστηριοποιούνται σε αθλητικές δραστηριότητες (π.χ. τα γήπεδα 5x5), με σκοπό το δικό τους κέρδους. «Χρειάζεται συλλογική πάλη απ' όλο το λαό και ιδιαίτερα τους ανθρώπους του αθλητισμού, προκειμένου αυτός να γίνει δικαίωμα και ενταγμένος στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων της νεολαίας των εργαζομένων», επισήμανε η Τ. Τσατσούλη.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Γελαδάς ανέλυσε τις επιπτώσεις που προκαλεί και στη χώρα μας η έλλειψη σωματικής άσκησης, αναφέροντας μάλιστα ακραίες περιπτώσεις του εξωτερικού, όπου η παχυσαρκία αποτελεί σύγχρονη μάστιγα. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι αποδεδειγμένο σήμερα πως το καπιταλιστικό σύστημα ό,τι κάνει καλό στην υγεία το εκμεταλλεύεται εμπορικά για να βγάλει κέρδος, όπως π.χ. συμβαίνει με την αύξηση της τιμής συγκεκριμένων τροφίμων που είναι ευεργετικά για τους ανθρώπους. Το ίδιο συμβαίνει και με τον αθλητισμό, είπε.

Ο Βαγγέλης Γείτονας μίλησε για τις έρευνες της ΕΕ που αφορούν την έλλειψη της σωματικής άσκησης σήμερα στις ευρωπαϊκές χώρες και τις επιπτώσεις της, οι οποίες όπως είπε «σκοντάφτουν» στον αντιδραστικό χαρακτήρα της ίδιας της ΕΕ και τον υποκριτικό της ρόλο. Οπως εξήγησε, τα όποια συμπεράσματα δεν αξιοποιούνται προς όφελος του λαού, αλλά για τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, αφού για παράδειγμα παραδέχονται το πρόβλημα έλλειψης άθλησης, ωστόσο η ίδια η ΕΕ με τις πολιτικές της παραδίνει τον αθλητισμό στα ιδιωτικά συμφέροντα, θέλοντας να απαλλαγεί από το κόστος.

ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1
«Κλείδωσε» τετράδα ο ΠΑΟΚ

Την παρουσία του στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας «κλείδωσε» ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ μετά τη δύσκολη νίκη επί της Κηφισιάς για την 22η αγωνιστική της Α1 . Τα αποτελέσματα: Κολοσσός Ρόδου - Πανιώνιος 75 - 64, Ηλυσιακός - Αρης 51 - 63, Απόλλων Π - Τρίκαλα 67 - 74, ΠΑΟΚ - Κηφισιά 92 - 83, Ικαρος Χαλκίδας - Παναθηναϊκός 64 - 85, Ρέθυμνο - ΚΑΟΔ 77 - 72, Ολυμπιακός - Πανελευσινιακός 96 - 64.

Η βαθμολογία: Παναθηναϊκός 43, Ολυμπιακός 40, Πανιώνιος 37, ΠΑΟΚ 36, Κηφισιά 34, ΚΑΟΔ 33, Τρίκαλα 31, Ρέθυμνο 31, Απόλλων Π 31, Αρης 31, Κολοσσός Ρ. 30, Πανελευσινιακός 27, Ικαρος Χ. 28, Ηλυσιακός 27.

ΔΙΕΘΝΗ
Με... υπογραφή Μέσι

Με... υπογραφή του Λιονέλ Μέσι, η Μπαρτσελόνα νίκησε στη Μαδρίτη τη Ρεάλ με 4-3 και έβαλε φωτιά στην κορυφή της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Μαζί με την Ατλέτικο θα παλέψουν πλέον επί ίσοις όροις για τον τίτλο μέχρι την τελευταία αγωνιστική.

Ο αγώνας θεωρείται από τους καλύτερους των δυο ομάδων τα τελευταία χρόνια, χωρίς να λείψουν τα νεύρα, ενώ υπήρξε μια αποβολή για τους γηπεδούχους (Σ. Ράμος 61'). Δυο γκολ για τους γηπεδούχους σημείωσε ο Μπενζεμά (20', 24') και ο Ρονάλντο (55' πεν). Για τους «Μπλαουγκράνα» σκόραραν με χατ τρικ ο Μέσι (42', 65' πεν., 84' πεν.) και ο Ινιέστα (7').

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Αλλαγή σκηνικού στη... μάχη για παραμονή

Στο σκηνικό για τη μάχη της παραμονής στην κατηγορία συγκεντρώθηκε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην 30ή αγωνιστική της Super League. Τα αποτελέσματα: Παναιτωλικός - Αστέρας Τρίπολης 0-1, Πανθρακικός - Αρης 2-1, Παναθηναϊκός - Απόλλων Σμύρνης 3-1, ΠΑΟΚ - ΠΑΣ Γιάννινα 2-1, Ξάνθη - Πανιώνιος 2-0, Εργοτέλης - Ολυμπιακός 1-4, Καλλονή - ΟΦΗ 1-0, Ατρόμητος - Πλατανιάς 3-0.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 80, Ατρόμητος 62, ΠΑΟΚ 62, Παναθηναϊκός 59, Αστέρας Τρίπολης 54, Πανθρακικός 40, ΟΦΗ 38, Παναιτωλικός 37, Καλλονή 36, Λεβαδειακός 36, ΠΑΣ Γιάννινα 36, Εργοτέλης 35, Πανιώνιος 34, Απόλλων Σμ. 29, Βέροια 28, Πλατανιάς 28, Αρης 20.

Εμβόλιμη αγωνιστική

Για την 31η αγωνιστική, που θα γίνει το επόμενο διήμερο 26 και 27 Μάρτη, θα γίνουν τα παιχνίδια: ΤΕΤΑΡΤΗ: Βέροια - Ξάνθη (15.00), Πλατανιάς - Λεβαδειακός (15.00), Αρης - Εργοτέλης (17.15), ΟΦΗ - Ατρόμητος (17.15), Πανιώνιος - Παναιτωλικός (17.15), Αστέρας Τρίπολης - Ολυμπιακός (19.30), Παναθηναϊκός - Καλλονή (19.30). ΠΕΜΠΤΗ: ΠΑΣ Γιάννινα - Πανθρακικός (17.15), Απόλλων Σμύρνης - ΠΑΟΚ (19.30).

FOOTBALL LEAGUE (25η αγων.)

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Φωστήρας - Παναιγιάλειος 0-0, Χανιά - Αστέρας Μαγούλας 1-0, Φωκικός - Γλυφάδα 2-1, Επισκοπή - Πανηλειακός 1-0, Αχαρναϊκός - Ολυμπιακός Βόλου 0-0, Παναχαϊκή - Βύζας Μεγάρων 3-0, Ηρακλής Ψαχνών - Καλλιθέα 1-1. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός Β. 53, Χανιά 47.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Αναγέννηση Καρδίτσας - Ηρακλής 2-1, Νίκη Βόλου - Βατανιακός 4-0, Ζάκυνθος - Αιγινιακός 0-3, Δόξα Δράμας - Αναγέννηση Γιαννιτσών 4-0, Καβάλα - Απόλλων 1926 0-3, Τύρναβος - Πιερικός 1-2, Εθνικός Γαζώρου - Κέρκυρα 1-2. Η βαθμολογία: Κέρκυρα 56, Νίκη Βόλου 53.

ΒΟΛΕΪ
Πρωτιά στο... νήμα για ΑΕΚ

Η νίκη της ΑΕΚ με 3 - 0 επί του Ολυμπιακού που της έδωσε την πρώτη θέση στο φινάλε της κανονικής περιόδου στην Α1 γυναικών και πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ ξεχώρισε στην 22η αγωνιστική. Υποβιβάστηκαν οι: Ηρακλής Κηφισιάς, Ιωνες και Σταυρούπολη. Τα αποτελέσματα: Σταυρούπολη - Μαρκόπουλο 3 - 1, ΑΕΚ - Ολυμπιακός 3 - 0,Ηρακλής Κηφισιάς - Παναθηναϊκός 1 - 3, Ιωνες - Ρέθυμνο 1 - 3, Βριλήσσια - Μακεδόνες 3 - 1. Πανναξιακός - Ηρακλής 3 - 0. Η βαθμολογία (ΤΕΛΙΚΗ): ΑΕΚ 61, Ολυμπιακός 60, Βριλήσσια 52, Παναθηναϊκός 50, Παναξιακός 43, κ.τ.λ.

  • Α` φάση πλέι οφ ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός-Βριλήσσια.
  • Α1 ανδρών (20ή αγων.): Αρης - Παμβοχαϊκός 2-3, Νίκη Αιγινίου - Εθνικός Αλέξ. 3-2, Φοίνικας Σύρου - Λαμία 3-2, Ολυμπιακός - ΑΕΚ 3-1, ΠΑΟΚ - Παναχαϊκή 3-0. Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 47, Εθνικός Αλεξ 44, Κηφισιά 44 (19 αγων) , Φοίνικας Σύρου 43 κτλ.Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org