Τρίτη 25 Μάρτη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τις αθλητικές επιχορηγήσεις

Παρέμβαση στη Βουλή, με την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης, έκανε το ΚΚΕ για το θέμα των αθλητικών επιχορηγήσεων. Στην Ερώτηση, που υπογράφει ο Θανάσης Παφίλης και απευθύνεται στον υπουργό Αθλητισμού - Πολιτισμού, αναφέρεται:

«Οι περικοπές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στη χρηματοδότηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών δίνουν τη χαριστική βολή στο χώρο του αθλητισμού. Πετσοκόβονται, στην κυριολεξία, ακόμα και αυτά τα λιγοστά κονδύλια που είχαν απομείνει. Συνολικά, σε ομοσπονδίες (αθλητικές και μη) και σε συνδέσμους για το 2014 θα δοθεί το ποσό των 11.242.400 εκατομμυρίων ευρώ. Η μείωση σε κάποιες ομοσπονδίες σε σχέση με το 2013 και το 2012 ξεπερνά το 50%. Οπως φαίνεται, οι επιχορηγήσεις που ανακοινώθηκαν 12/03/2014 και επίσημα, σε πολλές περιπτώσεις δε φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού των Ομοσπονδιών, πόσο μάλλον για προετοιμασίες και το αναπτυξιακό πλάνο.

Είναι φανερό ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο του Αθλητισμού έχει σαν στόχο η κρατική επιχορήγηση να καλύπτει μόνο τις ανελαστικές δαπάνες και οι υπόλοιπες δαπάνες να καλύπτονται από πόρους των ίδιων των φορέων.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα είναι τραγικές. Επί της ουσίας, με βάση τα παραπάνω καλούνται όλες οι Αθλητικές Ομοσπονδίες όπως και όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα να λειτουργήσουν αποκλειστικά σαν επιχειρήσεις για να καλύψουν έξοδα προγραμματισμού και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους. Μοιραία οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία θα "σπρωχτούν" ακόμα περισσότερο στην αναζήτηση χορηγού για την επιβίωσή τους. Θα ενισχυθεί η ανταποδοτική λειτουργία με τη γενίκευση της μηνιαίας συνδρομής και την αύξηση του κόστους συμμετοχής των αθλουμένων (εξοπλισμός κ.λπ.). Θα προχωρήσει η εξαφάνιση αθλημάτων χωρίς επενδυτικό ενδιαφέρον, η παράδοση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην ιδιωτική πρωτοβουλία κ.ά.

Το πιο σοβαρό αποτέλεσμα είναι ότι ο λαός και ιδιαίτερα η νεολαία θα στερηθούν το αναγκαίο - για την υγεία και την προσωπικότητά τους - δικαίωμα στην άσκηση και τη φυσική αγωγή, το οποίο υποβαθμίζεται συνολικά και μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Χιλιάδες οικογένειες θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη περισσότερο, από το πενιχρό εισόδημά, για την άθληση των παιδιών τους, ενώ άλλες θα αποκλειστούν τελείως. Οι συνέπειες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές, γιατί συνδέονται με τη σωματική και ψυχική υγεία του λαού και της νεολαίας, αφού η έλλειψη φυσικής αγωγής εντείνει τα προβλήματα που αφορούν την ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών, την έκταση της παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες και την εμφάνιση προβλημάτων υγείας (καρδιακά νοσήματα, μυοσκελετικές δυσλειτουργίες κ.ά.) στους νέους.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε να αντιστραφεί αυτή η τραγική κατάσταση;

  • Τι μέτρα θα πάρουν έτσι ώστε να συνεχιστεί και να αυξηθεί η κρατική επιχορήγηση προς τους φορείς του αθλητισμού, ομοσπονδίες, σωματεία, ΕΟΕ, εθνικά αθλητικά κέντρα κ.λπ., έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του σχεδιασμού τους με στόχο την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για άθληση».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ