ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δεν έχουν τέλος τα χαράτσια για τους συνταξιούχους

Μετά τις περικοπές στις επικουρικές που συνεχίζονται, έρχεται τώρα και η παρακράτηση των αναδρομικών

Το γνωστό και ξεφτισμένο τροπάρι ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις «έγιναν δίκαια», επειδή δεν επιβλήθηκαν «οριζόντιες μειώσεις», επανέλαβε χτες (ΑΝΤ1) ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, για να προσθέσει πως οι μειώσεις αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων, ενώ η αλήθεια είναι πως αφορούν τουλάχιστον το 20% όσων λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, πολλοί από τους οποίους είδαν μειώσεις από 30% έως και 50%.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως αν έχουν κοπεί συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπολείπεται των 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά), τότε είναι λάθος που «θα διορθωθεί». Σημειώνεται ότι το ΕΤΕΑ προχώρησε στις μειώσεις χωρίς να ενημερώσει για τον τρόπο που επιβλήθηκε στον καθένα η συγκεκριμένη περικοπή, πράγμα που δεσμεύτηκε να κάνει κατόπιν εορτής και μετά την κατακραυγή που ξέσπασε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γολγοθάς των συνταξιούχων δεν σταματά εδώ, καθώς με την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων στις 4 Οκτώβρη, μειώσεις αναμένεται να δουν άλλες 25.000 περίπου συνταξιούχοι, προερχόμενοι από διάφορα ταμεία, ενώ με τις πληρωμές του Νοέμβρη θα γίνουν περικοπές και σε ορισμένες ακόμα κατηγορίες επικουρικών.

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα (μέχρι την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας) παραμένει ο τρόπος που θα γίνει η παρακράτηση των αναδρομικών για τη μείωση που επιβλήθηκε στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προτίθεται να θέσει πλαφόν 10% στην παρακράτηση, όμως το ποσό της κάθε δόσης δεν θα υπολείπεται των 50 ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πολλοί από τους 250.000 συνταξιούχους στους οποίους επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις, θα δουν τις επικουρικές τους σχεδόν να εξανεμίζονται τους μήνες που θα τους παρακρατούνται τα αναδρομικά. Ειδικότερα, σε όσους η περικοπή επιβλήθηκε στη σύνταξη του Αυγούστου, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνη και Ιούλη, την διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην παλιά και τη νέα κομμένη σύνταξη.

Οσους έπληξε το δεύτερο κύμα των περικοπών, που έγινε τον Σεπτέμβρη, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν για Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο. Ενα μήνα παραπάνω θα πληρώσουν αναδρομικά και όσοι υποστούν περικοπές με την σύνταξη του Οκτώβρη.

Παιχνίδια εντυπώσεων με το ΑΚΑΓΕ

Και ενώ η λεηλασία του εισοδήματος των συνταξιούχων «καλά κρατεί», χτες η διοίκηση του ΙΚΑ, με αφορμή την απόρριψη της εισήγησης για κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Ταμείου από το ΑΚΑΓΕ, με ανακοίνωσή της, «διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου» (καταβάλλονται την άλλη Πέμπτη).

Ολοι, βέβαια, γνωρίζουν ότι ο βασικός λόγος της πρόσκαιρης «ομαλοποίησης» στην οικονομική ρευστότητα του ΙΚΑ είναι η κατακρεούργηση των συντάξεων, η συσσώρευση χρεών προς ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ, για λογαριασμό των οποίων το ΙΚΑ εισπράττει τις εισφορές των ασφαλισμένων και δεν αποδίδει κατά ένα μεγάλο μέρος τους. Εξάλλου, η δραματική μείωση των εσόδων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου δεν μπορεί να αποκρυφτεί και αποτυπώνεται ανάγλυφα τόσο στην υψηλή εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, στις συνεχώς μειούμενες αμοιβές των εργαζομένων, όσο και στις μειώσεις στη χρηματοδότηση του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γι' αυτό στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΙΚΑ, όταν συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του από το ΑΚΑΓΕ, ο Μανώλης Ραλλάκης εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, αφού υπενθύμισε ότι και αυτός ο λογαριασμός συστάθηκε από την αφαίμαξη των συνταξιούχων, απαίτησε να μην κατευθυνθεί στην κάλυψη των σημερινών ελλειμμάτων του και καταψήφισε τη σχετική πρόταση.

Οπως σημείωσε, τα ελλείμματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με είσπραξη των χρωστούμενων από τις μεγαλοεπιχειρήσεις, με χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, με επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών και την ενίσχυση του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες του.

Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Τρίτη

Με κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στις πρώην ΔΕΚΟ (ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και το 34% της ΔΕΗ) που εντάσσονται στο νέο υπερ-ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της πρώτης «αξιολόγησης».

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη και εκείνη τη μέρα, στις 6.30 μ.μ., η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί σε συλλαλητήριο, στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στο μεταξύ, με ομόφωνες αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ) και ύστερα από προτάσεις που κατέθεσαν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, έγινε χτες συγκέντρωση και ενημέρωση των εργαζομένων, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της επιχείρησης.

Αύριο, στις 6 το απόγευμα, θα γίνει νέα συγκέντρωση στον κινηματογράφο «Δεξαμενή» στο Κολωνάκι. Τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθούν τρίωρες στάσεις εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ. και 3 μ.μ. - 6 μ.μ.) και στις 10.30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση εργαζομένων στο κτίριο της ΕΥΔΑΠ στα Ιλίσια (οδός Λαοδικείας). Θα ακολουθήσει πορεία στη Βουλή, όπου θα επιδοθεί σχετικό ψήφισμα. Την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, οι κινητοποιήσεις κλιμακώνονται με 24ωρη απεργία.

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται για τον ίδιο λόγο και οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές» (πρώην ΟΣΚ, ΘΕΜΙΣ, ΔΕΠΑΝΟΜ), στο πλαίσιο αποφάσεων της Γενικής τους Συνέλευσης.

Χτες, έγιναν στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή. Τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη θα γίνουν νέα στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στη 1 το μεσημέρι. Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από τη Βουλή. Την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη θα επαναληφθεί η Γενική Συνέλευση.

Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ, η υπαγωγή της στο υπερ-ταμείο συνιστά βήμα στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, με δυσμενείς συνέπειες για τους εργαζόμενους και το λαό.

Στη χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων, τοποθετούμενος εκ μέρους του ΠΑΜΕ, ο Μ. Χαράτσης σημείωσε ότι ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική απαιτείται ενιαίο μέτωπο πάλης, οργάνωση και συντονισμός με τους εργαζόμενους σε άλλους κλάδους, ενάντια στο υπερ-ταμείο, στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση, στις ανατροπές στα Εργασιακά και στον συνδικαλιστικό νόμο.

Πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

Περιφερειακές συγκεντρώσεις οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην Αθήνα και σε εφτά ακόμα πόλεις, ενάντια σε παλιές και νέες περικοπές στις συντάξεις, στην Υγεία, στις κοινωνικές παροχές. Συγκεκριμένα, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ καλούν σε πανσυνταξιουχική - παναττική συγκέντρωση τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά). Αντίστοιχες συγκεντρώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα: Στην Πάτρα, για τους συνταξιούχους της Πελοποννήσου, στις 5/10 (10.30 π.μ., πλατεία Ολγας). Στο Ηράκλειο, για όλη την Κρήτη, στις 6/10 (11.30 π.μ., πλατεία Ελευθερίας). Επίσης, στην Αρτα, για τους συνταξιούχους της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας, στις 6/10 (10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο). Στη Λάρισα, για την περιοχή της Θεσσαλίας, στις 7/10 (10 π.μ., κεντρική πλατεία). Στη Λαμία, για τη Στερεά Ελλάδα, στις 7/10 (10.30 π.μ., πλατεία Πάρκου). Στη Θεσσαλονίκη, για τους συνταξιούχους της Μακεδονίας, στις 12/10 (11 π.μ., πλατεία Βενιζέλου). Στην Αλεξανδρούπολη, για τη Θράκη, στις 13/10 (11 π.μ., Επιμελητήριο Εβρου).

Δύο ακόμα εργατικά «ατυχήματα»

Την πλήρη απαξίωση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με ευθύνη της εργοδοσίας, καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, με αφορμή το εργατικό «ατύχημα» που συνέβη στις 20 Σεπτέμβρη όταν «ο συνάδελφος Γιάννης Τσακίρης, που εργαζόταν στην εργολαβική εταιρεία "Αστερίας" σε εργασίες χρωματισμού επί του πλοίου ΜΙΝΕΡΒΑ ΒΑΣΩ, στην Νο 2 δεξαμενή των Ναυπηγείων Ελευσίνας, τραυματίστηκε σοβαρά, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστούν τα δάκτυλα του χεριού του τη στιγμή της εργασίας του».

Στο μεταξύ, με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκε χτες στο νοσοκομείο εργαζόμενος σε βιοτεχνία απορρυπαντικών στο Μενίδι, όπου λίγο μετά τις 8.30 π.μ. εκδηλώθηκε πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι χτες αργά αιτία, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στον εξοπλισμό της επιχείρησης.

Τέλος, κινητοποίηση στο Διοικητήριο του Ορυχείου Νότιου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) πραγματοποίησε προχτές το Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) με αφορμή το τελευταίο εργατικό ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε εργαζομένων. Μέλη του Συνδικάτου περιόδευσαν σε όλα τα συνεργεία του χώρου και ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους.

Συνεχίζουν την επίσχεση στον ΟΑΣΘ

Συνέχιση της επίσχεσης εργασίας μέχρι να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, αποφάσισαν χτες, μέσα από μαζική γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ. Αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία προς τα γραφεία του Οργανισμού, με ενδιάμεσους σταθμούς τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ και το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος τους από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΣΘ, αλλά και τις αντεργατικές τοποθετήσεις του δημάρχου, που μιλά για ανάγκη επιστράτευσης των εργαζομένων και τους καλεί να δουλέψουν απλήρωτοι. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα Ιούλη, Αυγούστου και σε λίγες μέρες θα οφείλονται και τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη. Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΑΣΘ εκφράζουν οι Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης και παράλληλα απαιτούν σύγχρονη, φθηνή και ασφαλή συγκοινωνία.

Παύση δίωξης συνδικαλιστή

Παύση της δίωξης του προέδρου του Συνδικάτου Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής και ενός πρώην εργαζόμενου στην εταιρεία «Newsphone» αποφάσισε χτες το δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία της «Newsphone» είχε προχωρήσει σε μήνυση κατά των δύο αγωνιστών για τη συμμετοχή τους, μαζί με άλλους συνδικαλιστές και εργαζόμενους του κλάδου, σε κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις ενάντια στις απολύσεις που έκανε το 2011. Στο μεταξύ, αναβολή ζήτησε και πήρε χτες η εργοδοσία (νέα δίκη στις 27/1/2017) από το δικαστήριο του Βόλου όπου θα συζητιόταν η αγωγή της απολυμένης από την εταιρεία ΒΕΜΕΚΕΠ συνδικαλίστριας Χρυσούλας Τασολάμπρου. Εκπρόσωποι δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων συμμετείχαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης που καλούσε στα δικαστήρια το Συνδικάτο Μέταλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org