Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Δεν έχουν τέλος τα χαράτσια για τους συνταξιούχους

Μετά τις περικοπές στις επικουρικές που συνεχίζονται, έρχεται τώρα και η παρακράτηση των αναδρομικών

Το γνωστό και ξεφτισμένο τροπάρι ότι οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις «έγιναν δίκαια», επειδή δεν επιβλήθηκαν «οριζόντιες μειώσεις», επανέλαβε χτες (ΑΝΤ1) ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, για να προσθέσει πως οι μειώσεις αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων, ενώ η αλήθεια είναι πως αφορούν τουλάχιστον το 20% όσων λαμβάνουν επικουρική σύνταξη, πολλοί από τους οποίους είδαν μειώσεις από 30% έως και 50%.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως αν έχουν κοπεί συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής υπολείπεται των 1.300 ευρώ μεικτά (1.120 ευρώ καθαρά), τότε είναι λάθος που «θα διορθωθεί». Σημειώνεται ότι το ΕΤΕΑ προχώρησε στις μειώσεις χωρίς να ενημερώσει για τον τρόπο που επιβλήθηκε στον καθένα η συγκεκριμένη περικοπή, πράγμα που δεσμεύτηκε να κάνει κατόπιν εορτής και μετά την κατακραυγή που ξέσπασε.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γολγοθάς των συνταξιούχων δεν σταματά εδώ, καθώς με την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων στις 4 Οκτώβρη, μειώσεις αναμένεται να δουν άλλες 25.000 περίπου συνταξιούχοι, προερχόμενοι από διάφορα ταμεία, ενώ με τις πληρωμές του Νοέμβρη θα γίνουν περικοπές και σε ορισμένες ακόμα κατηγορίες επικουρικών.

Στο μεταξύ, σε εκκρεμότητα (μέχρι την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας) παραμένει ο τρόπος που θα γίνει η παρακράτηση των αναδρομικών για τη μείωση που επιβλήθηκε στις επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο προτίθεται να θέσει πλαφόν 10% στην παρακράτηση, όμως το ποσό της κάθε δόσης δεν θα υπολείπεται των 50 ευρώ.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πολλοί από τους 250.000 συνταξιούχους στους οποίους επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις, θα δουν τις επικουρικές τους σχεδόν να εξανεμίζονται τους μήνες που θα τους παρακρατούνται τα αναδρομικά. Ειδικότερα, σε όσους η περικοπή επιβλήθηκε στη σύνταξη του Αυγούστου, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνη και Ιούλη, την διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην παλιά και τη νέα κομμένη σύνταξη.

Οσους έπληξε το δεύτερο κύμα των περικοπών, που έγινε τον Σεπτέμβρη, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν για Ιούνη, Ιούλη και Αύγουστο. Ενα μήνα παραπάνω θα πληρώσουν αναδρομικά και όσοι υποστούν περικοπές με την σύνταξη του Οκτώβρη.

Παιχνίδια εντυπώσεων με το ΑΚΑΓΕ

Και ενώ η λεηλασία του εισοδήματος των συνταξιούχων «καλά κρατεί», χτες η διοίκηση του ΙΚΑ, με αφορμή την απόρριψη της εισήγησης για κάλυψη μέρους του ελλείμματος του Ταμείου από το ΑΚΑΓΕ, με ανακοίνωσή της, «διαβεβαιώνει τους ασφαλισμένους ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου» (καταβάλλονται την άλλη Πέμπτη).

Ολοι, βέβαια, γνωρίζουν ότι ο βασικός λόγος της πρόσκαιρης «ομαλοποίησης» στην οικονομική ρευστότητα του ΙΚΑ είναι η κατακρεούργηση των συντάξεων, η συσσώρευση χρεών προς ΟΑΕΔ και ΕΟΠΥΥ, για λογαριασμό των οποίων το ΙΚΑ εισπράττει τις εισφορές των ασφαλισμένων και δεν αποδίδει κατά ένα μεγάλο μέρος τους. Εξάλλου, η δραματική μείωση των εσόδων του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου δεν μπορεί να αποκρυφτεί και αποτυπώνεται ανάγλυφα τόσο στην υψηλή εισφοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, στις συνεχώς μειούμενες αμοιβές των εργαζομένων, όσο και στις μειώσεις στη χρηματοδότηση του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γι' αυτό στην προχτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης του ΙΚΑ, όταν συζητήθηκε το θέμα της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του από το ΑΚΑΓΕ, ο Μανώλης Ραλλάκης εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, αφού υπενθύμισε ότι και αυτός ο λογαριασμός συστάθηκε από την αφαίμαξη των συνταξιούχων, απαίτησε να μην κατευθυνθεί στην κάλυψη των σημερινών ελλειμμάτων του και καταψήφισε τη σχετική πρόταση.

Οπως σημείωσε, τα ελλείμματα πρέπει να αντιμετωπιστούν με είσπραξη των χρωστούμενων από τις μεγαλοεπιχειρήσεις, με χτύπημα της εισφοροδιαφυγής, με επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών και την ενίσχυση του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση τις ανάγκες του.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org