ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ
Συντήρηση του ψηφοθηρικού κλίματος

Το κλίμα της εξαπάτησης και του προεκλογικού εγκλωβισμού των ψηφοφόρων ιδιοκτητών αυθαιρέτων, επιχειρεί να συντηρήσει η κυβέρνηση, με διάφορες νέες ανακοινώσεις και εξαγγελίες. Συγκεκριμένα:

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να μειώσει τις εντυπώσεις από τη συνέντευξη Τύπου του ΤΕΕ, που απέδειξε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το νομοσχέδιο περί αυθαιρέτων είναι επικίνδυνο, αντισυνταγματικό και ανεφάρμοστο, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο 134 πολεοδομικών μελετών που εκπονούνται και αφορούν 88.287 στρέμματα σε όλη την Ελλάδα. Εκείνο, όμως, που «ξέχασε» να αναφέρει είναι ότι οι μελέτες αυτές για τις εντάξεις νέων περιοχών στα σχέδια πόλης χρονολογούνται ακόμη και από την... εποχή του Τρίτση. Παραλείπει να πει ότι ακόμη και αν ακολουθηθούν οι διαδικασίες του νομοσχεδίου, που αγγίζουν τα όρια της αντισυνταγματικότητας, η πολεοδόμηση των εκτάσεων αυτών δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν περάσουν τέσσερα χρόνια.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ άρχισε χτες να διοχετεύει στον Τύπο σχέδιο εγκυκλίου, που θα επιδώσει την επόμενη βδομάδα στις πολεοδομίες (εντελώς παράνομα, αφού δεν έχει ψηφιστεί κανένας νόμος!) με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συνδεθούν με τα δίκτυα νερού και ρεύματος. Αν τελικά είναι αυτά τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν, τότε αποκαλύπτεται ότι ο εμπαιγμός των ιδιοκτητών αυθαιρέτων είναι ακόμη πιο προκλητικός.

Συγκεκριμένα ανάμεσα στα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται θα είναι βεβαίωση υπογεγραμμένη από διπλωματούχο μηχανικό, ότι το κτίσμα δεν είναι επικίνδυνο από στατική άποψη. Οπως, όμως, δήλωσαν χτες οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ δεν μπορεί κανείς μηχανικός να δώσει τέτοιο χαρτί κοιτώντας το κτίριο με «τα μάτια», καθώς δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για την κατάστασή του και να μεταβληθεί σε υπόδικο αν αυτό πέσει σε περίπτωση σεισμού. Δύο άλλα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται θα είναι η υπεύθυνη δήλωση για το χρόνο κατασκευής και η Πράξη Χαρακτηρισμού.

Και μόνο από αυτά φαίνεται ο εισπρακτικός χαρακτήρας των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, καθώς στη συνέχεια - και πριν από τη ρευματοδότηση - προφανώς θα ακολουθήσει η πληρωμή του τσουχτερού προστίμου στην Εφορία...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολιτική αναξιοπρέπεια Βούγια

«Οι προσπάθειες απαλλαγής της κυβέρνησης από τις πολιτικές ευθύνες της για τη μη επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Θεσσαλονίκης, δεν πρόκειται να ξεγελάσουν κανέναν».

Τα παραπάνω σημειώνουν με ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα», με αφορμή χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία», όπου εμφανίζεται ο Σπύρος Βούγιας, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δημοτικός σύμβουλος, να «αποκαλύπτει» πως πραγματοποιήθηκε συνάντηση των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου Θεσσαλονίκης και μάλιστα αναδείχτηκε η σύμπλευσή τους για την εγκατάσταση μέσου σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ - ΤΡΑΜ) στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

Με ανακοίνωσή της η «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» ξεκαθαρίζει πως: «Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπου της παράταξής μας με τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως δήλωσε ο κ. Σ. Βούγιας για το ΜΕΤΡΟ και το ΤΡΑΜ. Ουδέποτε διατυπώσαμε σαν παράταξη ταυτόσημη άποψη με τον Βούγια, πολύ δε περισσότερο, δε συμπλέουμε με τις απόψεις του για τα μέτρα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης. Η πρακτική των "αποκαλύψεων" ανύπαρκτων συναντήσεων δημιουργεί τεράστιο ηθικό και πολιτικό ζήτημα. Αναδεικνύει την πολιτική αναξιοπρέπεια, τον αμοραλισμό, τα προσωπικά συναισθήματα πολιτικής ανασφάλειας για την πολιτική επιβίωση σαν πολιτική πρακτική». Και καταλήγει τονίζοντας πως «η Δημοτική Παράταξη "ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα" διατυπώνει πάντοτε δημόσια τη θέση της απέναντι στο λαό της Θεσσαλονίκης γιατί σέβεται αυτούς που την ανέδειξαν στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Και «πακέτο νομικής βοήθειας»!

Μέσα στο κλίμα των «πακέτων» που εξαγγέλλει συνεχώς τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση Σημίτη, ήρθαν να προστεθούν και οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης Φ. Πετσάλνικου για παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλών εισοδημάτων.

Ο υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται ότι θα παρέχεται νομική βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 2/3 των κατώτατων ετήσιων αποδοχών που προβλέπει η εκάστοτε Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα 5.400 ευρώ το χρόνο).

«Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει νομικό συμπαραστάτη και κάθε άλλη αναγκαία βοήθεια για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του ενώπιον των δικαστηρίων», ισχυρίστηκε ο Φ. Πετσάλνικος. Και αυτό τη στιγμή που η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης περιορίζει συνεχώς τα λαϊκά εισοδήματα, σπρώχνοντας πολλές οικογένειες στη φτώχεια, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει προωθήσει μέτρα (αύξηση παράβολων κλπ.) που κάνουν ακριβότερη την προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Μάλιστα, ο ίδιος ο Φ. Πετσάλνικος έχει στα συρτάρια του έτοιμο ένα άλλο νομοσχέδιο που κάνει ακόμα πιο ακριβή την προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια (προβλέπει σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και δεκαπλάσια αύξηση στα παράβολα που θα πρέπει να καταβάλλουν οι διάδικοι).

Δικαιούχοι της «νομικής αρωγής» είναι και οι πολίτες των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, καθώς και πολίτες τρίτου κράτους, εφόσον έχουν νόμιμη κατοικία ή συνήθη διαμονή στην ΕΕ.

Ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα απευθύνεται στο δικαστή της περιφέρειας, όπου πρόκειται να γίνει η δίκη και θα επισυνάπτει στην αίτησή του τα αναγκαία δικαιολογητικά. Ο δικαστής θα διορίζει δικηγόρο από τον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο, ο οποίος θα πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προβλέπεται επίσης η απαλλαγή σε κάποιες περιπτώσεις από τα δικαστικά έξοδα.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και συγχαίρω τον σύντροφο που βρήκε το πορτοφόλι μου στο χώρο του Φεστιβάλ και το παρέδωσε χτες 22/9/03 στα γραφεία της ΚΟΑ.

Αυτό είναι το ήθος των κομμουνιστών.

Παρακαλώ να επικοινωνήσει μαζί μου. (Το τηλέφωνό μου στα γραφεία της ΚΟΑ και του «Ριζοσπάστη» 210-3843.571).

Συντροφικά

Α.Τ.

Νέα απεργία στην εφημερίδα «Κέρδος»

Απήργησαν χτες και οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιοσταθμό Ν. Ηρακλείου

Με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων πραγματοποιήθηκε χτες η νέα 24ωρη απεργία στην οικονομική εφημερίδα «Κέρδος», που ξεκίνησε στις 4.30 μ.μ. χτες και ολοκληρώνεται σήμερα την ίδια ώρα. Αίτημα της ΕΣΗΕΑ που κήρυξε την απεργία και των εργαζόμενων δημοσιογράφων είναι ανάκληση των τριών απολύσεων συναδέλφων τους.

Οι εργαζόμενοι στο «Κέρδος» πραγματοποίησαν χτες γενική συνέλευση στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, όπου εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι τη νίκη.

Σε ανακοίνωσή τους τα ΔΣ των ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ και της Ενωσης Εφημεριδοπωλών Αθηνών κάλεσαν τους εργαζόμενους σε αγωνιστική επαγρύπνηση και δηλώνουν ότι σε περίπτωση που δεν ανακληθούν άμεσα οι απολύσεις θα προχωρήσουν και σε νέες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στην εφημερίδα «Κέρδος» τις επόμενες μέρες, καθώς και σε κάθε άλλο νόμιμο και πρόσφορο μέσο.

Την ίδια ώρα, με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στον ραδιοφωνικό σταθμό του Δήμου Ηρακλείου Αττικής «Επικοινωνία 94 FM», με αίτημα την εξόφληση των δεδουλευμένων για το μήνα Αύγουστο.

Καμιά ανακοίνωση, κανένα δελτίο ειδήσεων δε βγήκε στον «αέρα» του σταθμού και μετά από αυτό, η διοίκηση του σταθμού δεσμεύτηκε για πληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων μέσα στις επόμενες μέρες. Οπως τονίζεται και στην ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στον ραδιοφωνικό σταθμό «Επικοινωνία», σε περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά καθυστερήσει τις πληρωμές θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Μολυσμένο νερό στα Γιάννενα

Την αντιμετώπιση του προβλήματος ζήτησε, με Επίκαιρη Ερώτηση, ο Σπ. Στριφτάρης.

Τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποκατάσταση της μόλυνσης στην πηγή της Κρύας, από την οποία υδρεύονται τα Γιάννενα, ζήτησε χθες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπύρος Στριφτάρης.

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Λ. Παπαδήμας, παραδέχτηκε ότι υπήρξε ένα κρούσμα στις συγκεκριμένες πηγές, αλλά όμως η μόλυνση αυτή δεν επηρέασε τελικά τους καταναλωτές νερού της πόλης. Είπε ότι αμέσως διακόπηκε η λειτουργία της σχετικής γεώτρησης και τώρα πλέον παρακολουθούνται όλες οι γεωτρήσεις με δειγματοληψίες και αναλύσεις από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Κατά τον υφυπουργό, αιτία της μόλυνσης είναι το ότι στην περιοχή υπάρχουν στάβλοι και απορροφητικοί βόθροι, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα θα λυθεί και ήδη, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, έγιναν οι σχετικές συσκέψεις και δημοπρατούνται συστήματα απολύμανσης.

Ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι καινούριο και τα τελευταία δέκα χρόνια παρουσιάζονται τέτοια προβλήματα. Εμείς, υπογράμμισε, ανησυχούμε για την κατάσταση αυτή και πολύ περισσότερο, επειδή η κυβέρνηση μάς έχει συνηθίσει να λέει πολλά και να κάνει λίγα. Θα ήθελα, κατέληξε, να επιστήσω την προσοχή της κυβέρνησης, γιατί κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει με την υγεία των πολιτών.

Ακίνητα και σήμερα τα ταξί στην Αττική

Χωρίς ταξί και σήμερα Αθήνα και Πειραιάς, μετά τις αδιέξοδες συναντήσεις που είχαν χτες οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) με τους αρμόδιους της κυβέρνησης. Οι αυτοκινητιστές ταξί της Αττικής έχουν ακινητοποιήσει από την περασμένη Δευτέρα τα οχήματά τους, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση - με μια σειρά μέτρων - μεθοδεύει την παράδοση των υπηρεσιών ταξί «στα ισχυρά συμφέροντα που καραδοκούν». Η 4ήμερη κινητοποίηση που αποφάσισε το προεδρείο του ΣΑΤΑ λήγει μεθαύριο Παρασκευή στις 5 τα ξημερώματα. Σήμερα οι αυτοκινητιστές ταξί έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 π.μ. κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου τους και πορεία διαμαρτυρίας. Κινητοποιήσεις για σήμερα και αύριο έχουν εξαγγείλει και οι αυτοκινητιστές ταξί των Νομών Αχαΐας και Λάρισας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ