ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Καθημερινή αγωνιστική δράση για να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι την κρίση
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις αύριο στα εργοτάξια

Από τις στάσεις εργασίας και τις συνελεύσεις της περασμένης βδομάδας
Από τις στάσεις εργασίας και τις συνελεύσεις της περασμένης βδομάδας
Σε νέες στάσεις εργασίας και συνελεύσεις στα εργοτάξια, μετά τις επιτυχημένες αντίστοιχες παρεμβάσεις στις 18/6, προχωρά αύριο Πέμπτη το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Την ίδια μέρα έχει ζητήσει συνάντηση με τον εργοδοτικό φορέα του κλάδου (ΣΤΕΑΤ), προκειμένου να θέσει τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στις Γενικές Συνελεύσεις και το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Εχουμε πληρώσει πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Συνεχίζουμε πιο μαχητικά, πιο αποφασιστικά», τονίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα καθημερινά σε κάθε εργοτάξιο και γιαπί, στις γειτονιές, στα παραρτήματά του.

Σε στάση εργασίας σε μια σειρά εργοτάξια καλεί και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής.

Χιλιάδες οικοδόμοι ακόμα δεν έχουν λάβει το επίδομα

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδία Οικοδόμων καταγγέλλει τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή του επιδόματος «ειδικού σκοπού» στους εργαζόμενους του κλάδου.

Αρχικά, η κυβέρνηση δεν είχε συμπεριλάβει στους δικαιούχους του επιδόματος χιλιάδες οικοδόμους, δασεργάτες και εργαζόμενους στις Κατασκευές, κάτι που άλλαξε κάτω από την αποφασιστική διεκδίκηση και τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας και των σωματείων της. Ωστόσο, ενώ ο χρόνος πληρωμής στους δικαιούχους ορίστηκε για τις 13 Μάη, σήμερα, δυο μήνες μετά, δεν έχει καταβληθεί σε πολλούς εργαζόμενους.

«Από τότε μέχρι και σήμερα το υπουργείο Εργασίας και η κυβέρνηση κοροϊδεύουν ασύστολα χιλιάδες οικοδόμους», τονίζει η Ομοσπονδία και εξηγεί πως ένα σημαντικό κομμάτι των δικαιούχων ακόμα περιμένουν να λάβουν το επίδομα, χωρίς το υπουργείο Εργασίας να δίνει καμία ενημέρωση για την καταβολή του. Την ίδια στιγμή, «η δικαιολογία που διαρρέουν από το υπουργείο Εργασίας, για τη μεγάλη καθυστέρηση της καταβολής των 800 ευρώ, είναι ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου και διασταύρωσης της ορθότητάς τους». Η Ομοσπονδία απαιτεί η κυβέρνηση και το υπουργείο, που αυτήν την περίοδο έχουν στις προτεραιότητές τους την ενίσχυση των μέτρων καταστολής, να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους και να καταβάλουν άμεσα το επίδομα.

Αντίστοιχες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος καταγγέλλει και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας. Απαιτεί να καταβληθούν άμεσα τα 800 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη «η ήδη βεβαρημένη κατάσταση στους χώρους δουλειάς επιδεινώθηκε, η ανεργία ξεπέρασε το 90%, με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, υποαπασχολούμενους, άνεργους και τις οικογένειές τους».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ - ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ
Ξανά στους δρόμους αύριο σε Αττική, Κέρκυρα και Κρήτη

Από την προχτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας
Από την προχτεσινή διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομίας
Σε νέα κινητοποίηση προχωρούν αύριο, Πέμπτη, στις 4 μ.μ., στο Σύνταγμα (Βασ. Γεωργίου), σωματεία και εργαζόμενοι στον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού.

Στην κινητοποίηση καλούν το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, το Συνδικάτο Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Αττικής, το Σωματείο Τουριστικών Συνοδών, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία «Marriot», «Ζαφόλια», «Royal Olympic», «Grand Resort Lagonisi», «Intercontinental», «Crowne Plaza», «Stanley», «Novotel» και στις επισιτιστικές επιχειρήσεις «Select» και «Newrest».

«Για τους εργαζόμενους με σύμβαση ή εποχικούς στα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, για τους οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, για τους ξεναγούς, για τους τουριστικούς συνοδούς, για τους χιλιάδες εργαζόμενους με μία από τις 16 μορφές ελαστικής απασχόλησης», τα μέτρα της κυβέρνησης προβλέπουν «στην καλύτερη περίπτωση» επιδόματα των 534 ευρώ το μήνα, όπως εξηγούν στην κοινή τους ανακοίνωση, ενώ χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που αποκλείονται ακόμα και από αυτά.

«Οργανώνουμε πλέον συντονισμένα την κλιμάκωση του αγώνα μας με νέες κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας», σημειώνουν.

Στην ίδια κατεύθυνση, αύριο, Πέμπτη, οργανώνονται κινητοποιήσεις επίσης στις εξής περιοχές:

  • Στην Κέρκυρα, το Συνδικάτο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού καλεί τους εργαζόμενους να γεμίσουν ξανά τους δρόμους του νησιού, με συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Τις προηγούμενες μέρες έγιναν μαζικές συσκέψεις ενημέρωσης των εργαζομένων, κατά τις οποίες εκφράστηκε η αγανάκτησή τους για τα κυβερνητικά μέτρα που τους καταδικάζουν στη φτώχεια, όπως και για τη στάση των ξενοδόχων, που αρνούνται προσχηματικά τη διεκπεραίωση της επαναπρόσληψης των εποχικών και την ένταξή τους στο καθεστώς αναστολής εργασίας.
  • Στα Χανιά, σε κινητοποίηση στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, προχωρά το Σωματείο Επισιτισμού Ν. Χανίων, καλώντας σε συμπόρευση σωματεία και φορείς.
  • Στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο. Στην ανακοίνωσή του τονίζει την ανάγκη να συνεδριάσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των σωματείων του κλάδου για την οργάνωση συνελεύσεων και κινητοποιήσεων, για την κλιμάκωση του αγώνα.
  • Στο Λασίθι, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων «Τάλως» και το Σωματείο Εργαζομένων Ξενοδοχείου «TUI BLUE ELOUNDA BREEZE» καλούν σε κινητοποίηση στις 10 π.μ., στην Αντιπεριφέρεια.
  • Στη Ρόδο, τα επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων στα ξενοδοχεία «Sheraton», «Miramare» και «Amilia Mare & Paradise Village», καθώς και εργαζόμενοι από μεγάλα ξενοδοχεία καλούν σε σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Αρχαίου Σταδίου.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν: Να διασφαλιστεί το εισόδημα όλων με βάση τις ΣΣΕ. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Καμία εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας. Ενταξη στο μηχανισμό στήριξης όλων των «ελαστικά» απασχολούμενων. Να απαγορευτούν οι απολύσεις, να ακυρωθούν όσες έγιναν. Ακύρωση χρεώσεων σε ΔΕΗ, νερό, τηλέφωνο, εφορία, τράπεζες, απαγόρευση πλειστηριασμών.

Πανελλαδική στάση εργασίας σήμερα στους δήμους

Από τη συγκέντρωση του κλάδου την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας
Από τη συγκέντρωση του κλάδου την περασμένη βδομάδα στο υπουργείο Εργασίας
Σε πανελλαδική στάση εργασίας (7 π.μ. - 12 μ.) προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι εργαζόμενοι στους δήμους, με απόφαση της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕ ΟΤΑ).

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής οργανώνει συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 8.15 π.μ. Επιπλέον, καλεί τα σωματεία στους δήμους σε οργάνωση Γενικών Συνελεύσεων και συγκεντρώσεων, καθώς και σε συμμετοχή στη νέα κινητοποίηση που θα γίνει στις 30 Ιούνη, μαζί με τους υγειονομικούς.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης στις 9.30 π.μ.

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα των δήμων και των Περιφερειών», τονίζει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, «ακόμα και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, υλοποιείται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (...) Εχει μετατρέψει τους δήμους σε έναν διευρυμένο φορομπηχτικό μηχανισμό, έχει εμπορευματοποιήσει και συρρικνώσει κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες και δομές, ιδιωτικοποιεί ακόμη περισσότερες και ανατρέπει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζομένων. Η εξαγγελία της μεταφοράς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην αρμοδιότητα της Τοπικής Διοίκησης υπηρετεί την εμπορευματοποίησή της». Σε άλλο σημείο επισημαίνει ότι «ο αγώνας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις περνάει μέσα από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

Καμία επανάπαυση για το ανθυγιεινό επίδομα και τα ΒΑΕ

Με τη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στρέφονται επίσης ενάντια στον σχεδιασμό των κυβερνήσεων για παραπέρα μείωση των ειδικοτήτων που δικαιούνται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την απένταξή τους από το καθεστώς των ΒΑΕ.

Το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί αναμενόταν στα τέλη Ιούνη, όμως με τροπολογία της προηγούμενης βδομάδας η κυβέρνηση δίνει παράταση για την ολοκλήρωσή του έως τις 31 Οκτώβρη. Ως προς την εξέλιξη αυτή το Συνδικάτο σημειώνει πως «γνωρίζουμε καλά ότι βασική αιτία που δεν προχωρά στο πόρισμά της η επιτροπή του υπουργείου Εργασίας είναι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων», ωστόσο τονίζει ότι δεν χωρά καμιά επανάπαυση.

Κάλεσμα συμμετοχής στις σημερινές κινητοποιήσεις των Συνδικάτων απευθύνει η ΔΑΣ ΟΤΑ, καλώντας τους εργαζόμενους στους δήμους «σε κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης και των δημάρχων».

Παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Πειραιά

Στο μεταξύ, παράσταση διαμαρτυρίας στον δήμο Πειραιά πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Οδηγών - Μηχανικών και Εργατοτεχνιτών Δήμου Πειραιά μαζί με τα Σωματεία Εργαζομένων Δήμων Κορυδαλλού, Περάματος, Χαϊδαρίου και Λυκόβρυσης - Πεύκης, «ενάντια στην προκλητική συνδικαλιστική δίωξη συναδέλφου αλλά και την απάνθρωπη απόλυση συνάδελφου συμβασιούχου ορισμένου χρόνου, μητέρας δύο ανήλικων παιδιών», όπως αναφέρει το κλαδικό Συνδικάτο.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον γγ του δήμου απαίτησαν «να σταματήσει κάθε συνδικαλιστική δίωξη του συναδέλφου και να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη της συναδέλφου. Διευκρινίζουμε ότι η συνάδελφος είχε προσληφθεί με 3μηνη σύμβαση στην υπηρεσία πρασίνου, δούλεψε για 5 μέρες και μετά "θυμήθηκε" ο δήμος να βγάλει νέα απόφαση που την άφηνε εκτός». Ο γγ ανέφερε σχετικά με τη συνδικαλιστική δίωξη πως «είναι απόφαση του δημάρχου και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον δήμαρχο», ενώ για την απόλυση «μας "συνέστησε" να συντάξουμε μια επιστολή προκειμένου να απαντήσει η υπηρεσία».

Το Συνδικάτο επισημαίνει πως «δεν είναι η πρώτη φορά που συνάδελφοί μας αντιμετωπίζουν τέτοιες συμπεριφορές από τη συγκεκριμένη διοίκηση του δήμου. Της δηλώνουμε ότι θα μας βρίσκει μπροστά της όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί».

Η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας του κλάδου, τέλος, πραγματοποίησε χτες συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών. Τα θέματα που μπήκαν ήταν τα ΒΑΕ, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κατάργηση του νόμου που επιτρέπει στους ιδιώτες να νοικιάζουν από τους δήμους μηχανήματα για να κάνουν εργασίες των δήμων. Ακόμα μπήκε το θέμα μονιμοποίησης των εργαζομένων που δουλεύουν στους δήμους μέσα από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, των απολυμένων της 3Κ και το μεγάλο πρόβλημα των προδιαγραφών των παιδικών σταθμών.

Οπως αναφέρει η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της, «για όλα αυτά τα θέματα μόνο θετικές απαντήσεις δεν πήραμε από τον υπουργό. Για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά ο υπουργός δήλωσε ότι δίνοντας παράταση θα λυνόταν το πρόβλημα». Ακόμα υπερασπίστηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους, «δήλωσε ότι τα αιτήματα των δήμων είναι περίπου στις 10.000 και από αυτά θα εξυπηρετηθούν περίπου τα 850, δηλαδή λιγότερο από το 1/12 των αιτημάτων».

Για τη νομοθεσία που επιτρέπει στους εργολάβους να νοικιάζουν μηχανήματα από τους δήμους παρέπεμψε στον υπουργό Περιβάλλοντος. Για τη μονιμοποίηση «ήταν ξεκάθαρος ότι δεν πρόκειται να μονιμοποιηθεί αυτός ο κόσμος. Οπως επίσης και για τους 200 εργαζόμενους που απολύθηκαν από την 3Κ». Δεν είπε κουβέντα για τους παιδικούς σταθμούς ούτε για την κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ.

Η ΔΑΣ σχολιάζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει βάλει πλώρη να ξεκάνει το σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας», καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία να οργανώσουν την πάλη και στην κατεύθυνση αυτή να συμμετάσχουν στη σημερινή πανελλαδική στάση εργασίας.

Διαμαρτυρία για τους πρώην εργαζόμενους σε «Ελευθεροτυπία» και «Ευρώπη»

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν, αύριο, Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, διεκδικώντας μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους που έχουν πεταχτεί στην ανεργία μετά από το «λουκέτο» σε επιχειρήσεις του κλάδου.

Οφειλόμενες αποδοχές και αποζημιώσεις εξακολουθούν να εκκρεμούν εδώ και μια δεκαετία για τους 850 πρώην εργαζόμενους στην εταιρεία «Χ. Κ. Τεγόπουλος» («Ελευθεροτυπία»). Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου προχώρησε τη Δευτέρα σε σύσκεψη με τους εργαζόμενους και οργανώνει αύριο διαμαρτυρία στο υπουργείο, «για να πληρώσουν κράτος, εργοδοσία και τραπεζίτες δεδουλευμένα και αποζημιώσεις». Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι εργαζόμενοι είναι ακόμα μια φορά οι «χαμένοι», εξαιτίας του πτωχευτικού κώδικα. Ετσι, ενώ ανέμεναν η πώληση κτιρίου της επιχείρησης να οδηγήσει σε καταβολή έστω ενός μέρους των οφειλόμενων, η ανακοπή κατά του πίνακα διανομής που άσκησαν οι τράπεζες (Alpha και Πειραιώς) αναγκάζουν τους εργαζόμενους σε νέες μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι τρία χρόνια μετά το «λουκέτο» στο πρακτορείο «Ευρώπη», με παράλληλη μεταφορά του έργου του στο πρακτορείο «Αργος», παραμένουν στην πλειοψηφία τους χωρίς δουλειά και εισόδημα. Οπως υπενθυμίζει η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων, οι εργαζόμενοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά, αντί όμως να επιστρέψουν στη δουλειά παραμένουν στην ανεργία, ενώ από τις 20 Ιούνη έχουν βρεθεί χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η Ενωση και οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Να εφαρμοστεί η απόφαση του δικαστηρίου και να πιάσουν άμεσα δουλειά στην «Αργος» με όλα τα δικαιώματά τους. Εκτακτο οικονομικό βοήθημα 800 ευρώ σε όσους είναι σε επίσχεση και δεν εργάζονται. Επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, που έληξε στις 20 Ιούνη, μέχρι το Φλεβάρη του 2021.

Προετοιμάζουν αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις στη «Νηρέας»

Αγωνιστική απάντηση στις απολύσεις 32 εργαζομένων αποφάσισαν να δώσουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης ιχθυοκαλλιέργειας «Νηρέας» στην Αιτωλοακαρνανία.

Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων «Νηρέα» Αιτωλοακαρνανίας, που πραγματοποιήθηκε στον Αστακό την περασμένη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα να εξουσιοδοτήσουν το Διοικητικό Συμβούλιο να προκηρύξει στάση εργασίας και να προχωρήσει σε συνάντηση με την εργοδοσία για την ανάκληση των απολύσεων, όπως και να κλιμακώσει με 24ωρη απεργία αν το αίτημα δεν γίνει αποδεκτό. Το Σωματείο καλεί επίσης τους φορείς της περιοχής να στηρίξουν με κάθε τρόπο τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στις μεθοδεύσεις της επιχείρησης.

Η εταιρεία επικαλείται προσχηματικά τον «μη επαγγελματισμό» των εργαζομένων, που δουλεύουν για χρόνια σε αυτό το πόστο, για να προχωρήσει στις απολύσεις και να παραχωρήσει τη φύλαξη σε μεγάλη εταιρεία σεκιούριτι.

Τις απολύσεις έχουν επίσης καταγγείλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, ενώ σχετικό ψήφισμα έχει υιοθετήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου - Βόνιτσας.

Αύριο η συνέλευση των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου»

Την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία της «Αφοί Βλάχου» καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου, καθώς μετά από μήνυσή της καλούνται σε προανάκριση ο πρόεδρος του Συνδικάτου και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, στις 30 Ιούνη.

Οπως επισημαίνει το Συνδικάτο, η κίνηση αυτή «είναι ξεκάθαρα εκδικητική» απέναντι στους εργαζόμενους και τη δεκαήμερη απεργία τους πριν από έναν σχεδόν χρόνο, με την οποία πέτυχαν την επαναπρόσληψη «ενοικιαζόμενου» συναδέλφου τους. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν αποφάσεις για την απάντηση που θα δώσουν, στη συνέλευσή τους στο χώρο του εργοστασίου, αύριο Πέμπτη 25/6.

Συνελεύσεις και αρχαιρεσίες σωματείων

-- Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Τρικάλων απευθύνει κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις αρχαιρεσίες που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο, Πέμπτη, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου (σήμερα 2 μ.μ. έως 10 μ.μ., αύριο 1 μ.μ. έως 9 μ.μ.).

-- Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας καλεί στις αρχαιρεσίες που ξεκινάνε σήμερα και ολοκληρώνονται την Παρασκευή. Σήμερα και αύριο θα γίνουν σε χώρους δουλειάς, ενώ την Παρασκευή στο Εργατικό Κέντρο (10 π.μ. έως 4 μ.μ.).

-- Το Σωματείο Καθαριστριών Μαγνησίας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Παρασκευή 26/6, στις 6.30 μ.μ. στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου (Μακρινίτσης 38).

-- Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας προχωρά σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 28/6, στις 10 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων.

-- Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 5/7, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων κάτω από τα γραφεία του (Αριστοτέλους 11 - 15, 5ος όροφος).

-- Το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Αττικής καλεί σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 6/7, στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΑ.

Μηχανοκίνητη πορεία στη Μυτιλήνη

Σε συγκέντρωση αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο Πάρκο του ΙΚΑ και μηχανοκίνητη πορεία καλεί το Παλλεσβιακό Εργατικό Κέντρο.«Απέναντι στις απολύσεις, στην απληρωσιά, στο χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων, στην αβεβαιότητα, στη ζωή με τα ψίχουλα των επιδομάτων ή χωρίς ούτε καν αυτά, στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και στην εντατικοποίηση, στο ξεχείλωμα του ωραρίου μέσω της τηλεργασίας και στην εκ περιτροπής εργασία, ξεκαθαρίζουμε: "Φτάνει πια! Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά!"», σημειώνει στο κάλεσμά του.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης

Σύσκεψη, στην οποία καλεί όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία του κλάδου«που θέλουν να ορθώσουμε τείχος αντίστασης στη νέα αντεργατική λαίλαπα», οργανώνει σήμερα Τετάρτη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Γ' Σεπτεμβρίου 48β), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Στη σύσκεψη θα συζητηθούν οι τρόποι αγωνιστικής δράσης ενάντια στη συντονισμένη επίθεση των εργοδοτών του κλάδου. «Με εμπλουτισμένο το πλαίσιό μας, μπροστά στις νέες συνθήκες να δώσουμε και εμείς συντονισμένη απάντηση με τη δράση μας», καλεί το ΣΕΤΗΠ, «με όπλο μας το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης και κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων του κλάδου».

Επίσης, αύριο Πέμπτη, το κλαδικό Συνδικάτο οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο ΟΤΕ (Γ' Σεπτεμβρίου 110), τονίζοντας ότι «μπροστά στα αντεργατικά σχέδια που επεξεργάζεται η διοίκηση του ΟΤΕ με τις αποσχίσεις έργου, οφείλουμε να οργανώσουμε το δικό μας σχέδιο υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων μας».

Στις συσκέψεις καλεί με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ ΟΤΕ.

Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις στη ΝΟΚΙΑ

Κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στις απολύσεις που έχει εξαγγείλει η εργοδοσία της ΝΟΚΙΑ πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο τετράωρης στάσης εργασίας.

Η εργοδοσία έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε οκτώ απολύσεις μέχρι το τέλος Ιούνη και συνολικά σε 13 απολύσεις έως το τέλος του έτους.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε το ΣΕΤΗΠ, το οποίο καλεί τους εργαζόμενους να προχωρήσουν άμεσα σε Γενική Συνέλευση και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

ΞΑΝΘΗ
Συλλαλητήριο για τα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα»

Σε συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης προχωρούν αύριο Πέμπτη, στις 7 μ.μ., σωματεία της Ξάνθης, καλώντας όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουν τη φωνή τους για τα συνεχόμενα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» στην περιοχή.

Τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος Ξάνθης, Εργαζομένων Δημοτικών και Κοινοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης και Αποχέτευσης Ν. Ξάνθης (ΔΕΥΑΞ), Λιμενεργατών Λιμένος Λάγος «Η Εθνική Σωτηρία» και η Παμμηχανική Ενωση Ξάνθης, με κοινή τους ανακοίνωση, απαιτούν την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του πρόσφατου θανατηφόρου «ατυχήματος» στο εργοτάξιο της κατασκευαστικής «ΑΚΤΩΡ» και καλούν όλους τους εργαζόμενους μέσα από την πάλη με τα συνδικάτα τους να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να αγωνιστούν για υπογραφή ΣΣΕ, με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αυξήσεις μισθών, με μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Παράλληλα, στάση εργασίας για την ίδια μέρα (12 μ. έως τη λήξη της βάρδιας) στο εργοτάξιο του κάθετου οδικού άξονα Βουλγαρίας - Εχίνου - Ξάνθης στο Δημάριο Ξάνθης, όπου έχασε τη ζωή του ο τρίτος κατά σειρά εργαζόμενος σε διάρκεια 5 μηνών στην περιοχή, κήρυξε χτες η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

Κινητοποίηση των σιδηροδρομικών

Σε στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) και σε συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (Καρόλου 1-3) προχωρούν αύριο Πέμπτη οι σιδηροδρομικοί.

Η ΔΕΣΚ καλώντας στην κινητοποίηση αναφέρει ότι η κυβέρνηση προωθεί τις ΣΔΙΤ για τη συντήρηση της υποδομής, μειώσεις μισθών, ενώ καλύπτει τις απολύσεις που έκανε η εργοδοσία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τις ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, «ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΔΙΚΤΥΟ (ΜΕΤΑ) στα σωματεία, την ΠΟΣ και τη ΓΣΕΕ», που δεν κάνουν τίποτα για να οργανώσουν τον αγώνα των εργαζομένων.

Η ΔΕΣΚ προβάλλει τα εξής αιτήματα: Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και των ΠΝΠ. Καμιά μείωση μισθού, καμιά απώλεια εισοδήματος, καμιά δυσμενής μεταβολή εργασιακών σχέσεων, καμιά ιδιωτικοποίηση στις δραστηριότητες του ΟΣΕ. Προσλήψεις, ΣΣΕ για όλους, με αυξήσεις μισθών και δικαιώματα.

Στην κινητοποίηση καλεί και η Επιτροπή Απολυμένων ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Υπενθυμίζεται ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το καλοκαίρι του 2019 έχει απολύσει πάνω από 120 εργαζόμενους - οι περισσότεροι απόφοιτοι της σιδηροδρομικής «Σχολής Διττής Εκπαίδευσης» - ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στους μαθητές που τελειώνουν τη σχολή στο τέλος του μήνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org