Δρομολογείται η συγκρότηση μιας «δομής ασφάλειας» κατά τα πρότυπα του ΟΑΣΕ στη Ανατολική Μεσόγειο
Από τις εργασίες της Διάσκεψης |
Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει αποσπάσει τα εύσημα από την ευρωατλαντική συμμαχία και σηματοδοτεί την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους στο ξεδίπλωμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, όχι βέβαια προς όφελος του λαού, αλλά για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Στη Διάσκεψη συμμετείχαν 20 αντιπροσωπείες, απ' τις οποίες 10 ήταν από κράτη του αραβικού κόσμου, απ' τον Αραβικό Σύνδεσμο και το Συμβούλιο Συνεργασίας των Κρατών του Κόλπου, ενώ συμμετείχε και η Ινδονησία ως παρατηρητής. Επίσης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 7 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρώπης.
Η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τον Ιούνη του 2018 και σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, θα έχει ως κύριο θέμα συζήτησης «τη δημιουργία ενός πλαισίου και μιας δομής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αντίστοιχη με τη ΔΑΣΕ και τον ΟΑΣΕ που έχουμε στην Ευρώπη».
Είναι φανερό ότι οι ζυμώσεις αφορούν τη συγκρότηση μιας ευρωΝΑΤΟικής δομής, συμπληρωματικά στις ήδη υπάρχουσες, για να προωθείται καλύτερα και να εμπεδώνεται η ιμπεριαλιστική «σταθερότητα» στην ευαίσθητη από κάθε άποψη περιοχή της Αν. Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, όπου συγκρούονται ανταγωνιστικά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, το παραπάνω σχέδιο αφορά τη σύσταση ενός κοινού χώρου ασφάλειας «με βάση τη διεθνή εμπειρία και ιδιαίτερα εκείνη του ΟΑΣΕ», «μια δομή ασφάλειας για την Ανατολική Μεσόγειο», που αργότερα θα επιδιωχθεί η επέκτασή της ανατολικότερα και νοτιότερα.
Οπως είπε, «το ζήτημα της ασφάλειας, εφόσον επιδιώκουμε να σταθεροποιήσουμε την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα θελήσουμε στο μέλλον να το επεκτείνουμε και προς το νότο και προς ανατολάς. Κάναμε ένα σοβαρό βήμα. Συγκροτούμε άλλη μια διεθνή οργάνωση με πρωτοβουλία της Ελλάδος και βρίσκουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση από οποιαδήποτε άλλη φορά. Αυτή η ανταπόκριση καταδεικνύει ότι το κύρος της χώρας μας και η αναγνώριση του ρόλου της είναι μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε».
Αποφασίστηκε, επίσης, να προωθηθούν δύο νέα τριμερή σχήματα συνεργασίας, το ένα με Ελλάδα - Βουλγαρία - Αρμενία και το άλλο με Ελλάδα - Βουλγαρία - Γεωργία. Επίσης, να προωθηθεί η συνεργασία των τεσσάρων βαλκανικών κρατών - μελών της ΕΕ με τις τέσσερις χώρες του Βίσεγκραντ.
Την οικονομική διάσταση της πρωτοβουλίας και τα οφέλη που προσδοκά για την ελληνική αστική τάξη, περιέγραψε σε συνέντευξη Τύπου ο Ν. Κοτζιάς. Αναφερόμενος στο ασταθές περιβάλλον στα βόρεια και στα ανατολικά της χώρας, ο Ελληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Είναι ολοφάνερο ότι αυτό το περιβάλλον δεν ωθεί στην κατεύθυνση περισσότερων συνεργασιών και ανάπτυξης της οικονομίας μας. Αρα, πρέπει δραστήρια να αλλάξουμε, όσο μπορούμε, την ατζέντα. Να βγάλουμε θετικά στοιχεία σύμπτυξης και συνεργιών, οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, ώστε να φτιάξουμε ένα καλύτερο περιβάλλον για την οικονομία μας.
Δηλαδή, πέρα από τη θεματολογία της ειρήνης, της ασφάλειας και των σχέσεων με τα άλλα κράτη, υπάρχει κι ένα θέμα ενδιαφέροντος στενά ελληνικό: Σε ποιο περιβάλλον αναπτύσσεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία. Και πρέπει αυτό να το καλυτερεύσουμε. Είμαστε πια σε θέση να βοηθήσουμε συνειδητά προς μια τέτοια κατεύθυνση».
Σύμφωνα, τέλος, με τον υπουργό, εφεξής μια ομάδα από έμπειρους διπλωμάτες θα καθοδηγεί τη δράση στο διάστημα που μεσολαβεί των Διασκέψεων και θα συσταθεί μια «κατευθυντήρια ομάδα» από νέους διπλωμάτες που θα «τρέχει» τα διαφορετικά σχέδια που συμφωνήθηκαν, π.χ. στον οικονομικό τομέα, ιδιαίτερα στον τουρισμό, στις μεταφορές, ίσως στη φαρμακοβιομηχανία κ.α.
Οι επιδιώξεις αυτές συνδέονται με την αναβάθμιση της ΝΑΤΟικής βάσης της Σούδας, την πιθανή μεταφορά μέρους της δραστηριότητας της βάσης του Ιντσιρλίκ, ανάλογα και με την εξέλιξη των διεθνών ανταγωνισμών, την πολυετή ανανέωση της σύμβασης που φαίνεται να επιδιώκεται. Ολα αυτά όχι μόνο δεν εγγυώνται "ασφάλεια και σταθερότητα" αλλά, αντίθετα, εγκυμονούν πολύ σοβαρούς κινδύνους για το λαό αφού εμπλέκουν ακόμη πιο αποφασιστικά τη χώρα στους οξυμένους ανταγωνισμούς. Καλούμε τον εργαζόμενο λαό, τους μαζικούς φορείς να σταθούν απέναντι στην εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή».
Σειρά πρωτοβουλιών αναπτύσσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) στις Βρυξέλλες, επ' αφορμή της ετήσιας Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Χτες, η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρρο Γκόμες, και ο εκτελεστικός γραμματέας, Ηρακλής Τσαβδαρίδης, συμμετείχαν σε ανοιχτή εκδήλωση κατά του ΝΑΤΟ, με διοργανωτή τη βελγική οργάνωση - μέλος του ΠΣΕ, INTAL.
Σήμερα Τετάρτη, από τις 11 π.μ. έως τις 4 μ.μ., θα γίνει διεθνής αντιΝΑΤΟική διάσκεψη σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών, όπου θα εισηγηθούν η πρόεδρος του ΠΣΕ, Σοκόρρο Γκόμες, και ο γενικός γραμματέας Θανάσης Παφίλης. Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίζει ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, έχουν δηλώσει συμμετοχή εκπρόσωποι αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων από 18 χώρες (Βέλγιο, Πορτογαλία, Κύπρος, Τουρκία, Τσεχία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, ΗΠΑ, Βραζιλία, Καναδάς, Ιταλία, Σερβία, Συρία, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, Ιράν, Πολωνία και Ελλάδα). Επίσης, θα χαιρετίσουν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) και της Διεθνούς Ενωσης Δημοκρατικών Νομικών (IADL).
Μετά τη διάσκεψη, το ΠΣΕ θα συμμετέχει με δικό του διεθνές μπλοκ στη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του ΝΑΤΟ, στις 5 μ.μ., με σημείο συνάντησης τον βόρειο σιδηροδρομικό σταθμό (Gare du Nord).
Από την Ελλάδα βρίσκεται στις Βρυξέλλες 20μελής αντιπροσωπεία, ανάμεσα στους οποίους ο Σταύρος Τάσσος, Πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, ο Γιώργος Χαλαβατζής, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, η Μαιρήνη Στεφανίδη, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ, η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, και ο Μάλαμας Τσαρδάκης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕΘΑ.
Αύριο Πέμπτη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, η Επιτροπή Ειρήνης οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή μας, η προκλητικότητα της Τουρκίας και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης». Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Θεσσαλονίκης.
Εκδήλωση αφιερωμένη στις δύο τραγικές επετείους του Παλαιστινιακού λαού, στη «Νάκμπα» του 1948 και στη «Νάξα» του 1967, διοργανώνουν η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 27 Μάη, στις 7 μ.μ., στη μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί ταινία για τον Μαρουάν Μπαργούτι, έναν από τους πιο γνωστούς Παλαιστίνιους αγωνιστές και ηγέτες του Παλαιστινιακού λαού, που είναι έγκλειστος στις ισραηλινές φυλακές και απεργός πείνας.
Με ανακοίνωσή τους, ΕΔΥΕΘ και Παλαιστινιακή Παροικία αναφέρονται στους πολιτικούς κρατούμενους που βρίσκονται για πολλά χρόνια στις φυλακές του Ισραήλ με βαριές καταδίκες. Σημειώνουν ότι «από τις 17 Απρίλη, περίπου 2.000 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας διαρκείας» και καλούν σε δυνάμωμα της αλληλεγγύης.
Παγκρήτια κινητοποίηση στη βάση της Σούδας διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης την Κυριακή, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, στις 12 το μεσημέρι. Θα χαιρετίσουν ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.
Μετά τη διαδήλωση θα ακολουθήσουν λαϊκό γλέντι στα Καθιανά Ακρωτηρίου και παρουσίαση της ειδικής έκδοσης που επιμελήθηκαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης και αφορά την αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, Νίκο Πατεράκη.
Το Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., στο παλιό λιμάνι, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κρητική μουσική και τη συμμετοχή του αθλητικού χορευτικού ομίλου «Οι Πελασγοί», του Τ. Ψαλιδάκη και του συγκροτήματός του. Χαιρετισμό θα απευθύνει η Ελπίδα Παντελάκη, Γενική Γραμματέας της ΕΕΔΥΕ. Σε συμμετοχή στις εκδηλώσεις καλεί και η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.
Η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ οργανώνει αποστολή συμμετοχής στην παγκρήτια κινητοποίηση. Η αναχώρηση από το λιμάνι του Πειραιά θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 27 Μάη (προσέλευση 7 μ.μ.) με το πλοίο «ΕΛΥΡΟΣ» και η αναχώρηση από τα Χανιά προγραμματίζεται το βράδυ της Κυριακής 28 Μάη από το λιμάνι της Σούδας.