ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ματώνουν το λαό σε ορίζοντα δεκαετιών για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Οι αντιπαραθέσεις Ευρωζώνης - ΔΝΤ γίνονται με δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση σε βάθος δεκαετιών, όπως δείχνουν και τα σενάρια που συζητιούνται

Copyright 2017 The Associated

Οι αντιπαραθέσεις Ευρωζώνης - ΔΝΤ γίνονται με δεδομένη την αντιλαϊκή επίθεση σε βάθος δεκαετιών, όπως δείχνουν και τα σενάρια που συζητιούνται
Με «ελάχιστο κοινό παρονομαστή» τα αντιλαϊκά μέτρα της τρέχουσας όσο και της προηγούμενης μνημονιακής περιόδου εξελίσσονται τα παζάρια γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, παράλληλα και σε συνδυασμό με την «παραγωγή» πρωτογενών πλεονασμάτων, και μάλιστα με τον χρονικό ορίζοντα να τοποθετείται στο έτος 2060!

Την ίδια ώρα, οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στη γερμανική κυβέρνηση και την πλευρά του ΔΝΤ χαρακτηρίζονται από τις έντονες αβεβαιότητες και τις τεράστιες διαφορές ως προς τη «ρεαλιστικότητα» των προβλέψεων σχετικά με τις προοπτικές ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία για τα επόμενα χρόνια, και πολύ περισσότερο για τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα, σε ορίζοντα δεκαετιών. Σε αυτό το πλαίσιο, η αποκατάσταση του κρατικού χρέους σε «βιώσιμα» επίπεδα, έτσι ώστε να αποπληρώνεται «στο ακέραιο και εγκαίρως», θα απαιτεί διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα και παρεμβάσεις, είτε σε φάση στασιμότητας ή πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και του ΑΕΠ, είτε σε φάση ανάκαμψης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση για άμεσες «διορθωτικές» παρεμβάσεις ξεκίνησε στο πλαίσιο της προχτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες, που κατέληξε χωρίς τις τελικές αποφάσεις, όπως αυτές που αφορούν στην επικύρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», την αποδέσμευση της δόσης από τα δάνεια της Ευρωζώνης προς το ελληνικό κράτος, και βέβαια σχετικά με την «ελάφρυνση» του χρέους και για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς της περιόδου 2023 - 2060. Για την ώρα, και ενώ τα παζάρια συνεχίζονται, το ύψος των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ «κλείδωσε» για την περίοδο 2018 - 2023, δηλαδή για μια 5ετία μετά την προγραμματισμένη τυπική λήξη του τρέχοντος μνημονίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, το «συνολικό πακέτο» της αντιλαϊκής συμφωνίας παραπέμπεται για την επόμενη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, στις 15 Ιούνη.

«Ψήνεται» συνοδευτικό πακέτο παρεμβάσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά έχει επεξεργαστεί πρόταση για την τόνωση της ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, η οποία μεταξύ άλλων περιέχει την παράταση του τρέχοντος καθεστώτος για τις Συλλογικές Συμβάσεις και για την περίοδο μετά το 2018, καθώς επίσης και συνοδευτικό πακέτο με «διαρθρωτικές παρεμβάσεις», όπως για το «άνοιγμα» των αγορών κ.ά, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι συνολικές προτάσεις.

Παράλληλα, σε χτεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, επισήμανε ότι το ΔΝΤ είχε κάνει στο παρελθόν πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και γι' αυτό, όπως είπε, είναι διστακτικό στο θέμα της συμμετοχής του στο «πρόγραμμα», ενώ παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την επίτευξη λύσης στο επόμενο Γιούρογκρουπ (15 Ιούνη).

Την ίδια ώρα, η γερμανική πλευρά «κουμπώνει» την πρόταση για πλεονάσματα πάνω από 2% του ΑΕΠ στην περίοδο 2023 - 2060 σε ρυθμούς ανάκαμψης της τάξης του 1,3% κατά μέσο όρο στην μακροπρόθεσμη περίοδο, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο. Σε αυτό το πλαίσιο, η τόνωση της ανάκαμψης προϋποθέτει «εδώ και τώρα» αντιλαϊκά μέτρα νέας κοπής, πέρα και πάνω από αυτά που ψηφίστηκαν τις προάλλες με τον εφαρμοστικό νόμο - 4ο μνημόνιο.

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση ανεβάζει τον πήχη για τα πλεονάσματα και την ανάκαμψη, προκειμένου το γερμανικό κράτος να μην φορτωθεί τη «χασούρα» από τυχόν μελλοντική ελάφρυνση του χρέους.

Ο «ρεαλισμός» της αντιλαϊκής πολιτικής

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Π. Τόμσεν, σε χτεσινές δηλώσεις του, αμφισβητώντας τις προβλέψεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ανάκαμψη και τους στόχους για τα πλεονάσματα, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για «περισσότερο ρεαλιστικές υποθέσεις» και «μεγαλύτερη σαφήνεια».

Οπως είπε, «προκειμένου να προχωρήσουμε περαιτέρω, χρειάζεται ένα αξιόπιστο πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ δέχεται τις παραμέτρους της συμφωνίας του Mάη του 2016, και ξεκαθάρισε πως οι ρυθμίσεις για το κρατικό χρέος θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του «προγράμματος», αλλά θα πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν πριν από τη λήξη του.

Θυμίζουμε πως το ΔΝΤ, σε πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία, ουσιαστικά διαβλέπει φαινόμενα κόπωσης στην οικονομική δραστηριότητα για τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας ρυθμό μεγέθυνσης μόλις 1% για το 2022, με ό,τι αυτό βέβαια μπορεί να συνεπάγεται στην πορεία διαμόρφωσης της μάζας των κρατικών φορολογικών εσόδων και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Την ίδια ώρα, τα ποσοστά της επίσημης ανεργίας, με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, για την προσεχή περίοδο προβλέπεται ότι θα παραμένουν ουσιαστικά στο ύψος τους. Θυμίζουμε για παράδειγμα τις σχετικά πρόσφατες επισημάνσεις από τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος, Π. Τόμσεν, σύμφωνα με τον οποίο θα χρειαστούν 21 χρόνια προκειμένου η επίσημη ανεργία στην Ελλάδα να υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, το χαμήλωμα του πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα που βάζει το ΔΝΤ στο αντιλαϊκό τραπέζι, καθώς και η «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους, συνδέονται με την «απελευθέρωση» δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να εφαρμοστούν νέα μέτρα και παρεμβάσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε σενάριο, Ευρωζώνη και ΔΝΤ, μαζί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, έχουν ως δεδομένο την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, με προοπτική την ανάκαμψη του κεφαλαίου και την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων.

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του νέου υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη στάση της γερμανικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ καταλήγουν σε συμβιβαστικές συμφωνίες.

Εξάλλου, όπως μεταξύ άλλων αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ: «Τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, ο φόρος εισοδήματος, η αγορά εργασίας και ο ενεργειακός τομέας. Πρέπει να υποστηρίξουν τη φιλική προς την ανάπτυξη επανεξισορρόπηση της οικονομίας και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας πιο ισχυρή».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναγωνισμός με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κοροϊδία και την εξαπάτηση του λαού

Σε μια προσπάθεια να εξαπατήσει το λαό ότι αποτελεί εναλλακτική λύση στην αστική διακυβέρνηση, για να «βγάλει τη χώρα από την κρίση», επιδόθηκε χτες εκ νέου ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση του κόμματός του. «Η ΝΔ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την έξοδο της χώρας από την κρίση, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία και την έχασαν», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές θα τις κερδίσει και πως «δεν θα τάξουμε ούτε απάτες, ούτε αυταπάτες, ούτε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε».

Στην πραγματικότητα, η ΝΔ και ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρούν να κρύψουν τη στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το γεγονός ότι οι όποιες εναλλακτικές προτάσεις που διατυπώνουν, αφορούν τον τρόπο με τον οποίο θα συνεχίσουν την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά στρώματα για την ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις, περιοδείες και εκδηλώσεις με στελέχη του ΚΚΕ και θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος προγραμματίζονται σε συνοικίες και τόπους δουλειάς:

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Κορυδαλλού καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων (παλιό Νεκροταφείο). Θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 8 π.μ., περιοδεία στα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 7 μ.μ, οι Εδαφικές ΚΟΒ της ΤΟ Αχαΐας καλούν σε εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Την Παρασκευή 26 Μάη:

-- Στις 8 π.μ., περιοδεία στα ΕΛΠΕ Ελευσίνας, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτή.

-- Στις 8.30 μ.μ, στον Τύρναβο, στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ.

Το Σάββατο 27 Μάη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης, οι ΚΟΒ Κυψέλης Αττικής διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους». Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Θα ακολουθήσει βίντεο και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Την Κυριακή 28 Μάη, στις 8 μ.μ., η ΤΕ Μενιδίου - Φυλής διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, στο Δημοτικό Θέατρο «Σοφοκλής» στον Κόκκινο Μύλο, με θέμα «Ο καπιταλισμός γεννάει κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά. Παλεύουμε για την ανατροπή του». Θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, μέλος του Γραφείου της ΠΕ Δυτικής Αθήνας και Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα - αφιέρωμα από το Συγκρότημα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7 μ.μ., οι Κλαδικές ΚΟΒ της ΤΟ Αχαΐας καλούν σε εκδήλωση στην Αγορά Αργύρη (Αγίου Ανδρέου 12). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Την Τετάρτη 31 Μάη

-- Στις 7 μ.μ., οι ΚΟ Μετάλλου της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής διοργανώνουν συζήτηση, στο παλιό Δημαρχείο της Δραπετσώνας, με θέμα «Ζούμε για να δουλεύουμε ή δουλεύουμε για να ζούμε; Ο Μαρξ για τον εργάσιμο χρόνο». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., η ΤΟ ΕΒΕ Αττικής καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα του σωματείου Συνταξιουχικών Οργανώσεων (Σωκράτους 23). Θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org