ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επαιξαν με την ψυχή τους

Μεγάλη εκδήλωση ακολούθησε τον τελικό του τουρνουά, την περασμένη Κυριακή στο γήπεδο της Χωράφας

Η βραδιά έκλεισε με ροκ μουσική
Η βραδιά έκλεισε με ροκ μουσική
«Λεφτά δεν υπάρχουν. Οχι τουλάχιστον στις δικές μας τσέπες». «Για να παίξουμε μπάλα σε ομάδα, πρέπει να πληρώνουμε 20 με 40 ευρώ το μήνα». «Δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, ζούμε στο τσιμέντο, όλα είναι ιδιωτικά, γήπεδα, γυμναστήρια». «Ούτε προαύλιο δεν υπάρχει στο σχολείο, μόνο ένας χώρος έξω από αυτό, έχουν καρφώσει μια μπασκέτα και εκεί κάνουμε μάθημα ...γυμναστικής». «Φέτος έκοψαν και τα σχολικά πρωταθλήματα». «Φροντιστήρια, διάβασμα, ξένες γλώσσες, λεφτά και χρόνος για αθλητισμό πουθενά». «Ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στα ναρκωτικά, μαθαίνεις να έχεις στόχο, πειθαρχία και αφοσίωση. Είναι κρίμα να κατρακυλάει ο άλλος στα ναρκωτικά και να μη χαίρεται τη ζωή του». «Ολο και πιο συχνά συναντάμε ναρκωτικά. Παντού. Στο σχολείο, στις παρέες, στη γειτονιά». «Θέλουν να μας υποτάξουν, να μας καθηλώσουν, να μας κάνουν ό,τι γουστάρουν». «Είμαστε ομάδα. Τίποτα δε μας χωρίζει με τους μετανάστες. Αντίθετα, έχουμε παλιούς λογαριασμούς με αφεντικά και επιχειρηματίες».

Φώτης, Εργκους, Σπύρος, Ισα, Παναγιώτης, Κρις, Γιώργος, Κώστας παίζουν μπάλα με την ψυχή τους, σαν αυτήν που θα έπαιζαν στις αλάνες αν υπήρχαν, και, στα ημίχρονα, μας περιγράφουν την καθημερινότητά τους. Σε αυτές τις συνθήκες, μακριά από ΠΑΕ και προέδρους, στοιχήματα και βία στις κερκίδες, ολοκληρώθηκε προχτές το τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5 των Οργανώσεων Δυτικού Τομέα Αττικής, που έγινε σε 9 δήμους της Δυτικής Αθήνας, με θέμα: «Κλώτσα τη μπάλα όχι τη ζωή». Ενα τουρνουά πολλαπλών στοχεύσεων, που έβγαλε «κόκκινη» σε όλα τα ναρκωτικά, σε σπόνσορες και στο ρατσισμό και, όπως αποδείχθηκε, είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσουν κι άλλα.

Αγωνιστικό στιγμιότυπο στο γήπεδο
Αγωνιστικό στιγμιότυπο στο γήπεδο
Ο τελικός έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, με συνθήματα στην κερκίδα και καθαρό παιχνίδι στο γήπεδο, την ομάδα των «Χιονανθρώπων» να σηκώνει την κούπα και τις υπόλοιπες 41 ομάδες που συμμετείχαν να βραβεύονται για τη συμμετοχή τους στην τελετή απονομής. Αυτό το τουρνουά δεν ήταν ανταγωνιστικό, όλοι έπαιζαν για τη φανέλα. Του σχολείου, της παρέας, της ομάδας.

«Η ΚΝΕ είναι η μοναδική πολιτική νεολαία, που με σταθερότητα παλεύει ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Η θέση μας αυτή πηγάζει από το γεγονός ότι αγωνιζόμαστε για μια άλλη κοινωνία όπου κουμάντο θα κάνει ο λαός και στόχος της θα είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος μιας χούφτας καπιταλιστών, επιχειρηματιών, εφοπλιστών. Και μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή, καλούμε τους νέους από εργατικές οικογένειες να μην αφήσουν τη νεανική αγανάκτηση, τα νεανικά τους όνειρα να πάνε χαμένα στο δρόμο της φυγής, της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες», τόνισε η Ελευθερία Βενέτη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Υπογράμμισε, δε, την απόφαση της Οργάνωσης να βάλει «στην πρώτη γραμμή την καθοριστική αιτία ύπαρξης του προβλήματος των ναρκωτικών, που δεν είναι άλλη από το σύστημα που ζούμε, τον καπιταλισμό και τα αδιέξοδα που προκαλεί». Απογυμνώνοντας τα ιδεολογήματα της άρχουσας τάξης που έχουν να κάνουν με το διαχωρισμό ναρκωτικών ουσιών, υποκατάσταση, αποποινικοποίηση, ναρκω-κουλτούρα, επισήμανε ότι «μέσα στα σχολεία φαίνεται να καλλιεργείται η ανοχή στο φαινόμενο των ναρκωτικών, μέσα από απόψεις που λένε ότι είναι δικαίωμα κάποιου αν θέλει να κάνει χρήση». Ομως, όπως τόνισε: «Η "φυγή", η υποταγή στην αναζήτηση και εξασφάλιση της δόσης δεν είναι ελευθερία, ούτε πράξη αντίστασης και απειθαρχίας στο σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης. Δεν αλλάζει τη σημερινή βαρβαρότητα, είναι στήριγμα των καταπιεστών. Η χρήση και εξάρτηση είναι αιτία αποστράτευσης των νέων από την πάλη για την ικανοποίηση των πραγματικών τους αναγκών, είναι ψεύτικη διέξοδος αποξένωσης. Γι' αυτό οι καπιταλιστές την εμφανίζουν ως "ελευθερία", γι' αυτό καλλιεργούν τη ναρκω-κουλτούρα».

Η βραδιά έκλεισε με ροκ μαθητική συναυλία με τους «Jethro Talimpan» και το ραντεβού με την Οργάνωση ανανεώνεται για το επόμενο διάστημα στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που θα έχουν σύνθημα: «Επιλέγουμε το δρόμο της ανατροπής. Για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει».


«ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΛΕΙΣΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ»
Ζωτικός χώρος στους μεγαλοεπιχειρηματίες

«Ενδεικτική λίστα» με ακόμη 136 δραστηριότητες

Από τις 2 του Ιούλη ενεργοποιείται η οριζόντια διάταξη του νόμου για το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων». Σύμφωνα με ρύθμιση, σε 4 μήνες μετά τη δημοσιοποίηση του νόμου στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» καταργείται κάθε τυχόν «περιορισμός» στην άσκηση κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας, ανοίγει δηλαδή το έδαφος για τη βίαιη συγκέντρωση κλάδων και δραστηριοτήτων που σήμερα χαρακτηρίζονται για τη σχετική διασπορά τους, για τη μάζα των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιείται στους χώρους αυτούς. Με αυτό τον τρόπο έρχονται να διευκολύνουν την είσοδο των ισχυρών επιχειρήσεων, δείχνουν την πόρτα της εξόδου στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ ταυτόχρονα δρομολογούν τις νέες ανατιμήσεις στα τιμολόγια και τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Το υπουργείο Οικονομικών δημοσιοποίησε έναν «ενδεικτικό και μη εξαντλητικό κατάλογο» με ακόμη 136 επαγγέλματα, τα οποία «εμπίπτουν» στο νόμο για τις λεγόμενες απελευθερώσεις. Είναι ολοφάνερο το γεγονός ότι σκοπεύουν να κλιμακώσουν και με άλλα επαγγέλματα, προκειμένου να εκχωρήσουν περισσότερο ζωτικό χώρο και μερίδια στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η ενδεικτική λίστα, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει: Αισθητικός, αρτοποιός, ασφαλιστικός πράκτορας, διαιτολόγος, διασώστης ασθενοφόρου, διερμηνέας, εικονολήπτης, επιβατηγά ταξί δημόσιας χρήσης (αγοραία), επιχείρηση τουριστικών λεωφορείων, εφημεριδοπώλης, ηλεκτρολόγος, ηλεκτροσυγκολλητής, ηχολήπτης, ιδιωτικά σχολεία, κοινωνικός λειτουργός, μαία, μεσιτικά επαγγέλματα, μεταφραστής, λιανικό εμπόριο, λιμενεργάτης, ξυλουργός, οδοντοτεχνίτης, οικονομολόγος, σκηνοθέτης, τεχνικός αυτοκινήτων, τεχνικός κινητής τηλεφωνίας, τεχνικός κινηματογράφου - τηλεόρασης, υδραυλικός, φορτοεκφορτωτής, φυσικοθεραπευτής, ψυκτικός, ψυχολόγος, ωδεία κ.ά.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αλλού αυτά, κ. Σκανδαλίδη!

Ο κ. Σκανδαλίδης είναι «χαρισματικός» στις πολιτικές ψευδολογίες και «ειδικευμένος» στις πολιτικές προβοκάτσιες. Εκπαιδεύτηκε στη θέση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και στα υπουργικά πόστα που, κατά καιρούς, κατείχε. Κι αποτελεί μέγα πολιτικό ψεύδος κι αντιστροφή της πραγματικότητας να ισχυρίζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να σώσουν την αγροτική ασφάλιση από την ιδιωτικοποίηση! Οπως είναι πολιτική προβοκάτσια, εμμέσως πλην σαφώς, να αφήνει να εννοηθεί ότι το ΚΚΕ, αντιδρώντας στο νέο νόμο της κυβέρνησης και για τον ΕΛΓΑ, «δουλεύει» για την ιδιωτικοποίηση της αγροτικής ασφάλισης!!

Τι είπε, συγκεκριμένα, στη Βουλή ο κ. Σκανδαλίδης, προκειμένου να δικαιολογήσει τις τεράστιες αυξήσεις που επιβάλλονται στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, χωρίς, μάλιστα, να παρέχεται εγγύηση για αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιάς; «Προσπαθούμε - είπε - να σώσουμε τον ΕΛΓΑ και θα περιμέναμε από το ΚΚΕ να βάλει πλάτη σ' αυτό. Να σώσουμε τον ΕΛΓΑ για να μην πάνε στην ιδιωτική ασφάλιση οι αγρότες». Ποιος τα λέει αυτά; Ο υπουργός μιας κυβέρνησης που θέλει και προωθεί την ιδιωτικοποίηση των πάντων, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου. Και ποιον κατηγορεί ότι δεν βοηθάει ν' αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις; Το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που όχι μόνο αντιτίθεται στην πολιτική εξυπηρέτησης των ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων σε βάρος των συμφερόντων του λαού, αλλά την πολεμάει, παντού και πάντα, με κάθε τρόπο και με όλες τις δυνάμεις του.

***

Ο κ. Σκανδαλίδης θέλει να κρύψει το γεγονός ότι είναι ο νέος νόμος για την αγροτική ασφάλιση που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ - κάποια άρθρα του ψηφίστηκαν και από τη ΝΔ και από τον ΛΑ.Ο.Σ - ο οποίος την οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στα χέρια των ιδιωτών. Και κάνει ό,τι η γάτα με τις ακαθαρσίες της... Ομως, οι αγρότες το έχουν πάρει χαμπάρι και γι' αυτό ξεσηκώνονται σ' όλη τη χώρα με σύνθημα «Οχι στον νόμο έκτρωμα για την αγροτική ασφάλιση - όχι στο "χαράτσι" για τον ΕΛΓΑ». Ζορίζεται πολύ ο υπουργός επειδή οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν υποκύπτουν στον κυβερνητικό εκβιασμό, αρνούμενοι να υπογράψουν, εν λευκώ, εξουσιοδότηση στον ΕΛΓΑ για να εισπράξει τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, το «χαράτσι», από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Κι επιχειρεί, με ψέμματα, να «θολώσει τα μάτια» των αγροτών, ώστε να μη βλέπουν την πραγματικότητα. Ψέμα ο ισχυρισμός του πως η κυβέρνηση είναι υπέρ του να μην πληρώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι για τη δήλωση ΟΣΔΕ. Αν, πράγματι, αυτό ήθελε, δεν θα άφηνε Ενώσεις Συνεταιρισμών να παρανομούν «χαρατσώνοντας» τους παραγωγούς για τη δήλωση ΟΣΔΕ.

***

Οσον αφορά στις προβοκατόρικες «μπηχτές» του κ. Σκανδαλίδη κατά του ΚΚΕ, θα του λέγαμε «αλλού αυτά», γιατί «στο τζάμι λάσπη δεν κολλάει» και θα τον συμβουλεύαμε να μην τα βάζει με το ΚΚΕ. Αλλωστε, κανέναν δεν πρόκειται να πείσει με τα ψεύδη και τις προβοκάτσιες του, αφού όλος ο αγροτικός κόσμος ξέρει καλά ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει και παλεύει για ΕΛΓΑ κρατικό φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει το σύνολο της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, για το 100% της ζημιάς από όλους τους φυσικούς κινδύνους και όλες τις αρρώστιες. Στο πλαίσιο της πολιτικής πρότασης του ΚΚΕ για Λαϊκή Εξουσία - Λαϊκή Οικονομία μπορεί να προωθηθεί μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κατά των συμφερόντων των μονοπωλίων, για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Μια αγροτική ανάπτυξη με κοινωνικοποίηση της συγκεντρωμένης γης, συνεταιριστικοποίηση της διάσπαρτης αγροτικής γης και παραγωγής και δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών που θα προωθούν κοινές καλλιεργητικές εργασίες με κρατική στήριξη. Ετσι, θα διασφαλίζεται σταθερή δουλειά και καλό εισόδημα για τους αγροτοκτηνοτρόφους, επαρκή, φτηνά και υγιεινά τρόφιμα για τη διατροφή του ελληνικού λαού, καθώς και οι αναγκαίες πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.


Βαγγέλης ΜΠΟΥΤΑΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ