ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΗΣ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Νέες πρωτοβουλίες από σωματεία και φορείς

Συνεχίζονται οι συσκέψεις αποτίμησης των κινητοποιήσεων και παραπέρα προγραμματισμού της δράσης

Από τη σύσκεψη στο Βόλο
Από τη σύσκεψη στο Βόλο
Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι συσκέψεις που οργανώνουν οι τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ για την αποτίμηση της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 4 Φλεβάρη και τον παραπέρα προγραμματισμό της δράσης σωματείων και φορέων, με αίτημα αιχμής να αποσυρθεί το σχέδιο - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό και κλιμάκωση με νέα 48ωρη απεργία, αν η κυβέρνηση φέρει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Τη Δευτέρα έγινε στο Βόλο μαζική σύσκεψη σωματείων, φορέων, Επιτροπών Αγώνα, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, φοιτητών και γυναικών με πρωτοβουλία της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Ανάμεσα σε άλλα, αποφασίστηκε να γίνει συγκέντρωση στο Βόλο την 1η Μάρτη και να στηριχτούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα γίνουν στη διάρκεια της βδομάδας, όπως ο συμβολικός αποκλεισμός των γραφείων του ΟΑΕΕ αύριο Πέμπτη 25/2. Επίσης, θα εκδοθεί κοινό κάλεσμα - ανακοίνωση και θα επιδιωχθεί να ενταθούν οι συλλογικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς, στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης.

Ο προγραμματισμός συνδικάτων και φορέων περιλαμβάνει επίσης τα εξής:

  • Σήμερα, Τετάρτη, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής οργανώνει σύσκεψη ΔΣ και εργαζομένων στα γραφεία του Συνδικάτου (Χρυσάφη 10, Ηλιούπολη) για το Ασφαλιστικό και ιδιαίτερα για τα ΒΑΕ. Αύριο, Πέμπτη, οργανώνει σύσκεψη με τους εργαζόμενους στις κοινωνικές δομές, που παραμένουν απλήρωτοι για πέντε και πλέον μήνες, ενώ κινδυνεύουν με απόλυση μετά τον Ιούνη. Τέλος, την Τρίτη 1/3 σχεδιάζει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 2 μ.μ., με αιχμή το Ασφαλιστικό και τα ΒΑΕ.
  • Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο, την Παρασκευή 26/2, στις 6.30 μ.μ., μαζί με αυτοαπασχολούμενους λογιστές που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ. Καλεί επίσης σε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 2/3.
  • Τα Σωματεία Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη 25/2, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, με θέμα τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, αλλά και στον κλάδο της ιδιωτικής Υγείας.
  • Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης οργανώνει περιοδείες σε χώρους δουλειάς και καλεί σε σύσκεψη σωματείων και φορέων αύριο Πέμπτη 25/2, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσά του.
  • Αύριο Πέμπτη 25/2 η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου διοργανώνει στις 10.30 π.μ., κινητοποίηση στο Δημαρχείο με αίτημα την απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου για το Ασφαλιστικό.
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου διοργανώνει σύσκεψη σωματείων και φορέων, την Παρασκευή 26 Φλεβάρη, στις 8 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).
  • Κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη 25/2, ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο οργανώνουν και οι Λαϊκές Επιτροπές Αιγάλεω και Χαϊδαρίου και μαζικοί φορείς της Αγίας Βαρβάρας. Καλούν σε συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο ΙΚΑ (Περικλέους) στο Αιγάλεω και στη συνέχεια σε πορεία στα γραφεία του ΟΑΕΕ στην πλατεία Δαβάκη (Ιερά Οδός 310).
  • Τρία σωματεία της Μεσσηνίας (Οικοδόμων, Εργαζομένων στον Ιδιωτικό Τομέα, Εργαζομένων στη ΔΕΥΑ) καλούν σε σύσκεψη την Τετάρτη 2/3, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής.
  • Παρεμβάσεις στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΕ θα κάνουν την Τετάρτη 2/3 Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων. Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε το περασμένο Σάββατο με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αποτελεσματικότερη στήριξη του κράτους στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Σε εξέλιξη είναι από χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο: «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης (...) συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια - αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)».

Το νομοθέτημα αυτό αποτελεί βασική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το «έργο» των προηγούμενων κυβερνήσεων, στον κρατικό μηχανισμό και εισάγει μεταρρυθμίσεις σε όλη την κλίμακα της κρατικής διοίκησης, με στόχο να κάνει το έργο της πιο αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, αναφερόμενος ενδεικτικά στα άρθρα του νομοσχεδίου επισήμανε: «Εισάγετε το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και ισχυρίζεστε ότι έτσι γίνεται αντικειμενική η επιλογή των κρατικών διοικητικών στελεχών. Μόνο που το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, που συστήνετε γι' αυτό το σκοπό, απλώς προτείνει και ο υπουργός τελικά κάνει την επιλογή».

Οπως σημείωσε, στο Ειδικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι εργοδοτικοί φορείς, ενώ εισάγει τη συνέντευξη των υποψηφίων, στην οποία θα εξετάζεται ακόμα και η προσωπικότητά τους! «Οσο για το βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που φέρνετε, κατηγοριοποιούνται ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι και πλήττονται ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αφού μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι τον δεύτερο βαθμό», συνέχισε.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται αυτόν τον δημόσιο τομέα αλλά «την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στην εργασία, τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους, που πηγάζουν ακριβώς από αυτήν την αξιοπρέπεια». «Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όλα τα λαϊκά στρώματα, έχουν συμφέρον και ανάγκη από μια κρατική Δημόσια Διοίκηση, που βασική της αποστολή θα είναι να υπηρετεί μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν τον πυρήνα του. Για παράδειγμα, ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση επειδή ενεργοποιεί το Εθνικό Μητρώο το 2018 και όχι τους επόμενους μήνες. Σε διαδικαστικού τύπου θέματα ήταν και η κριτική του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο Ι. Φωτήλας, από το Ποτάμι, κατέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν οργανώνει τη Δημόσια Διοίκηση κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, και από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ο Γ. Αϊβατίδης είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει «τον κρατικό λειτουργό» σε «πειθήνιο όργανο των διεθνών τοκογλύφων».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΤΑΞΙ ΤΗΣ ΠΑΣΕΒΕ
Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις!

Διαμαρτυρία την Παρασκευή στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Κάλεσμα στους αυτοαπασχολούμενους των ταξί να κλιμακώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης μαζί με όλους τους εργαζόμενους, συμμετέχοντας σε 48ωρη απεργία αν η κυβέρνηση φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή, απευθύνουν οι Επιτροπές Αγώνα Ταξί της ΠΑΣΕΒΕ.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωση, «παρόλο που η αναδουλειά αυξάνεται, τα χρέη μεγαλώνουν σε τράπεζες, Εφορία και ΟΑΕΕ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες παίρνουν συνεχώς νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Δουλεύουν σταθερά, υπηρετώντας το δρόμο που έχουν χαράξει μαζί με τα μονοπώλια, την ΕΕ και την τρόικα».

Παράλληλα, οι Επιτροπές Αγώνα καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι με την ανοχή της συνεχίζονται οι διώξεις ταξιτζήδων για τις κινητοποιήσεις του 2011, ενάντια στην «απελευθέρωση» του επαγγέλματος.

«Συνεχίζουν μετά από πέντε χρόνια να στέλνουν χιλιάδες συναδέλφους στα δικαστήρια, γιατί θέλουν να μας τρομοκρατήσουν για να μην αγωνιζόμαστε» σημειώνουν οι Επιτροπές Αγώνα και καλούν την Παρασκευή 26 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με αίτημα να σταματήσουν οι διώξεις με νομοθετική ρύθμιση.

Καταγγέλλουν, τέλος, ότι «η πλειοψηφία του ΣΑΤΑ κάνει γαργάρα το πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουμε πάνω από 7.000 συνάδελφοι. Αυτή η βιομηχανία των δικών για την πλειοψηφία του ΣΑΤΑ δεν χρειάζεται καμιά νομοθετική παρέμβαση, είναι οι ίδιοι που μας έλεγαν ότι θα σταματούσαν τις δίκες και να μην ανησυχούμε. Δεν είναι τυχαίο ότι αρνούνται τη σύγκλιση του ΔΣ και τη Γενική Συνέλευση που καταστατικά ζητούν 1.040 συνάδελφοι με τις υπογραφές τους και χιλιάδες ακόμα, για να ενημερωθούμε και να οργανώσουμε τον αγώνα μας». Τις διώξεις καταγγέλλει και η ΟΒΣΑ.

Κινητοποιήσεις επιστημονικών φορέων

Οι Επιτροπές Αγώνα αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων καλούν τους δικηγόρους να συμμετάσχουν στο συμβολικό αποκλεισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης (Λεωφ. Μεσογείων 96) αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί. Οι δικηγόροι βρίσκονται σε αποχή από τα καθήκοντά τους και σε κινητοποιήσεις, για να μην περάσει το αντιασφαλιστικό σχέδιο - λαιμητόμος. Επίσης, σε στάση εργασίας (από τις 9 π.μ. έως τις 12 μ.) και κινητοποίηση στο ΤΣΜΕΔΕ (Παλαιών Πατρών Γερμανού 3, πλατεία Κλαυθμώνος) προχωρά αύριο, Πέμπτη 25/2, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, διεκδικώντας να πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ