Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αποτελεσματικότερη στήριξη του κράτους στους επιχειρηματικούς ομίλους

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής

Σε εξέλιξη είναι από χτες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για το αντιδραστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης με τίτλο: «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης (...) συστήματα αξιολόγησης, προαγωγών και επιλογής προϊσταμένων (διαφάνεια - αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης)».

Το νομοθέτημα αυτό αποτελεί βασική παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας το «έργο» των προηγούμενων κυβερνήσεων, στον κρατικό μηχανισμό και εισάγει μεταρρυθμίσεις σε όλη την κλίμακα της κρατικής διοίκησης, με στόχο να κάνει το έργο της πιο αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων και της ανάκαμψης της οικονομίας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, αναφερόμενος ενδεικτικά στα άρθρα του νομοσχεδίου επισήμανε: «Εισάγετε το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης και ισχυρίζεστε ότι έτσι γίνεται αντικειμενική η επιλογή των κρατικών διοικητικών στελεχών. Μόνο που το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, που συστήνετε γι' αυτό το σκοπό, απλώς προτείνει και ο υπουργός τελικά κάνει την επιλογή».

Οπως σημείωσε, στο Ειδικό Συμβούλιο συμμετέχουν ο ΣΕΒ και οι υπόλοιποι εργοδοτικοί φορείς, ενώ εισάγει τη συνέντευξη των υποψηφίων, στην οποία θα εξετάζεται ακόμα και η προσωπικότητά τους! «Οσο για το βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που φέρνετε, κατηγοριοποιούνται ακόμα περισσότερο οι εργαζόμενοι και πλήττονται ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, αφού μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι τον δεύτερο βαθμό», συνέχισε.

Ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν υπερασπίζεται αυτόν τον δημόσιο τομέα αλλά «την αξιοπρέπεια των εργαζομένων στην εργασία, τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους, που πηγάζουν ακριβώς από αυτήν την αξιοπρέπεια». «Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, όλα τα λαϊκά στρώματα, έχουν συμφέρον και ανάγκη από μια κρατική Δημόσια Διοίκηση, που βασική της αποστολή θα είναι να υπηρετεί μια ανάπτυξη σε όφελος του λαού», είπε ανάμεσα σε άλλα.

Η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης καταψήφισαν το νομοσχέδιο, χωρίς βέβαια να αμφισβητούν τον πυρήνα του. Για παράδειγμα, ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Γεωργαντάς, «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση επειδή ενεργοποιεί το Εθνικό Μητρώο το 2018 και όχι τους επόμενους μήνες. Σε διαδικαστικού τύπου θέματα ήταν και η κριτική του ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, ο Ι. Φωτήλας, από το Ποτάμι, κατέκρινε την κυβέρνηση επειδή δεν οργανώνει τη Δημόσια Διοίκηση κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα, και από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή ο Γ. Αϊβατίδης είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει «τον κρατικό λειτουργό» σε «πειθήνιο όργανο των διεθνών τοκογλύφων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ