ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Απαράδεκτη η σύμβαση που υπέγραψε η Ομοσπονδία

Προβλέπει «αύξηση» κατά 0,30 ευρώ τη μέρα από τον Απρίλη του 2017 για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους!

Στο περιεχόμενο της Συλλογικής Σύμβασης που υπέγραψε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΥΤΕ) με τους ξενοδόχους, καθώς και στη διαδικασία μέσα από την οποία αυτή προέκυψε, αναφέρεται το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η σύμβαση διατηρεί τους μειωμένους, από το 2012, μισθούς για τους επόμενους 18 μήνες, ενώ προβλέπει «αύξηση» 1%, δηλαδή κατά 30 λεπτά του ευρώ τη μέρα, από τον Απρίλη του 2017.

Οσον αφορά τη διαδικασία μέσα από την οποία προέκυψε, το Συνδικάτο καταγγέλλει τα εξής: Η σύμβαση υπογράφηκε από τα 6 μέλη της Διοίκησης, σε σύνολο 19 μελών, χωρίς να έχει προηγηθεί ολομέλεια, χωρίς να ρωτηθούν τα σωματεία - μέλη της Ομοσπονδίας και έχοντας αποκλείσει από τη διαπραγμάτευση την παράταξη της ΔΑΣ, δηλαδή τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Στη χώρα των 25 εκατομμυρίων τουριστών, οι εργαζόμενοι που δούλεψαν εξαντλητικά όλο το 2015 θα επιβραβευτούν με 1% τον Απρίλη του 2017! Οταν, έως τότε, θα έχουν περάσει από τη χώρα πάνω από 35 εκατομμύρια τουρίστες, πάνω 40 δισ. ευρώ στις τσέπες των μεγάλων τουριστικών ομίλων.

Στη χώρα των τριών μνημονίων, που έφεραν φτώχεια και βάσανα σε όλη την εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα, των δεκάδων ελαστικών μορφών δουλειάς που κατάργησαν τη σταθερή και μόνιμη δουλειά, των χιλιάδων απλήρωτων πρακτικάριων και νέων από προγράμματα κατάρτισης, η Συλλογική Σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας δεν αλλάζει τίποτε προς το καλύτερο στη ζωή και τις συνθήκες δουλειάς μας. Διατηρεί και αυξάνει τις προϋποθέσεις κερδοφορίας των εργοδοτών μας, τους προσφέρει το εργαλείο να συνεχίσουν να κερδοφορούν σε βάρος μας».

Στο μεταξύ, τη στάση των ξενοδόχων στο Ηράκλειο, που αποφάσισαν να διαλύσουν την Ενωση Ξενοδόχων προκειμένου να αποφύγουν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, σχολιάζει η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό. «Στόχος τους να εκβιάσουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους με ατομικές συμβάσεις, συμφωνίες, να μειώσουν ακόμα παραπέρα τους μισθούς μέχρι το επίπεδο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στα 586 ευρώ», αναφέρει η Επιτροπή Αγώνα.

Επισημαίνει, ακόμα, τις ευθύνες των δυνάμεων της πλειοψηφίας του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), που «ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα γιατί δεν έχουν με ποιον να κάτσουν στο τραπέζι, ενώ τα προηγούμενα χρόνια έβαλαν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή τους στις μειωμένες τοπικές ΣΣΕ και πανηγύριζαν κιόλας!».

Τέλος, την απαράδεκτη συμπεριφορά του γενικού διευθυντή του ξενοδοχείου «Ζαφόλια» απέναντι στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στο επιχειρησιακό τους σωματείο καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. «Μέχρι πρότινος γνωρίζαμε ότι σιχαίνεται τα σωματεία και το συνδικαλισμό, κάτι που δεν έκρυψε ποτέ», σημειώνει το Συνδικάτο.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Με εκβιασμούς συνοδεύτηκε η καταβολή του μισθού

Καταγγελία της «Συσπείρωσης Εργατοϋπαλλήλων» στα Ναυπηγεία

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην είσοδο των Ναυπηγείων ενάντια στην απληρωσιά
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην είσοδο των Ναυπηγείων ενάντια στην απληρωσιά
Με «συστάσεις» και προειδοποιήσεις για κυρώσεις, οι οποίες στην πραγματικότητα απευθύνονται στους εργαζόμενους που θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα και ολόκληρο το μισθό τους, «εγκαινίασε» η διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας τη συμφωνία της με το Πολεμικό Ναυτικό.

Η συμφωνία, που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη, αφορά τη λειτουργία του Ναυπηγείου για 29 συνολικά μήνες και προβλέπει την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων κατά 70% από το Πολεμικό Ναυτικό και κατά 30% από την εταιρεία. Οι εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται αποδοχές περίπου ενός έτους, πληρώθηκαν δύο μισθούς χτες, καθώς η συμφωνία μπήκε σε εφαρμογή.

Πριν όμως από το «καρότο» της μισθοδοσίας, η εταιρεία φρόντισε να υπενθυμίσει πως κρατά στο χέρι και το «μαστίγιο» της τρομοκρατίας, προσπαθώντας να βάλει τέρμα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Στην ανακοίνωσή της, την οποία μοίρασε τις προηγούμενες μέρες, σημειώνει πως «αποτελεί ύψιστη υποχρέωσή μας η παροχή εργασίας υψηλής παραγωγικότητας σε όλα τα έργα του Ναυπηγείου και ιδιαίτερα σε αυτά του ΠΝ» και προειδοποιεί πως «η έστω και σιωπηρή άρνηση ή παρεμπόδιση εργασίας θα επιφέρει άμεσα τις κυρώσεις που προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία».

Προκλητική χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της εταιρείας η «Συσπείρωση Εργατοϋπαλλήλων Ναυπηγείων Ελευσίνας» και καλεί τους εργαζόμενους να επιστρέψουν τους εκβιασμούς και την προσπάθεια τρομοκρατίας. «Υπενθυμίζουμε στην εταιρεία ότι συμβατική υποχρέωση είναι και τα δεδουλευμένα που μας οφείλει, καθώς επίσης και το 30% από την συμφωνία με το Πολεμικό Ναυτικό!», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Απαιτεί να σταματήσει η στοχοποίηση εργαζομένων από στελέχη της εταιρείας «που τους καλούν πάνω στα γραφεία και με τακτικές ανάκρισης ξεκινούν νέο κυνήγι μαγισσών, με στόχο να φιμώσουν όσους έχουν αντίθετη γνώμη και άποψη και την εκφράζουν ελεύθερα» και υπογραμμίζει πως η εταιρεία είναι γελασμένη «αν νομίζει ότι, επειδή έχει βάλει στο τσεπάκι της άλλους συνδικαλιστές και παρατάξεις, μπορεί να κάνει το ίδιο με τη "Συσπείρωση" και όλους τους εργαζόμενους».

Στην ανακοίνωσή της, η «Συσπείρωση» τονίζει τα εξής: «Επιστρέφουμε πίσω ως απαράδεκτη και τρομοκρατική την ανακοίνωση της εταιρείας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και αγωνιστική ετοιμότητα για τη διεκδίκηση του 100% του μισθού μας, των δεδουλευμένων που μας οφείλονται και την υπεράσπιση όλων των μέχρι τώρα κατακτήσεών μας. Να μην επιτρέψουμε να ξεκινήσει δεύτερο τεφτέρι με οφειλόμενα, να παλέψουμε να εξοφληθούν τα πρώτα.

Δεσμευόμαστε στους συναδέλφους ότι θα μπούμε μπροστά ώστε όλοι μαζί να παλέψουμε καθημερινά για να εξοφληθούν τα δεδουλευμένα μας, να καταβάλλεται κάθε μήνα ολόκληρος ο μισθός, να υπερασπιστούμε ό,τι κατακτήσεις έχουμε. Η "Συσπείρωση" δεν είναι μόνη της, την στηρίζουν δεκάδες εργαζόμενοι και ζητάμε τη στήριξη και την εμπιστοσύνη από περισσότερους».

ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Φέτος αφιερώνεται σε πρόσφυγες - μετανάστες

Κάλεσμα σε εργαζόμενους, ανέργους, σπουδαστές σχολών μαθητείας και κατάρτισης, μετανάστες να πάρουν μέρος στο Εργατικό Τουρνουά Ποδοσφαίρου που διοργανώνει, απευθύνει το ΠΑΜΕ. Φέτος, το τουρνουά είναι αφιερωμένο στους ανθρώπους του μόχθου που ξεριζώνονται από τον τόπο τους, στους πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα της βάρβαρης πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού. Σωματεία, φορείς και εργαζόμενοι μπορούν να δηλώνουν τη συμμετοχή τους στο τηλέφωνο 6932.619.581 και στο e-mail pame@pamehellas.gr.

Η Γραμματεία Νέων στο κάλεσμά της σημειώνει: «Τα συνδικάτα, οι σύλλογοι, τα 15μελή, οι Λαϊκές Επιτροπές να στήσουν τις ομάδες τους, να καλέσουν μαζικά όλους τους συναδέλφους να συμβάλουν για την πραγματοποίηση του πρωταθλήματος στεκόμενοι αλληλέγγυοι στο δράμα των προσφύγων. Να σταθούν απέναντι από ρατσιστικές και εθνικιστικές φωνές, που στην ουσία ζητάνε να αυξηθεί η καταστολή, δηλαδή να αυξηθούν οι πνιγμένοι στο Αιγαίο. Με τη διεξαγωγή αυτού του τουρνουά αναδεικνύουμε επίσης το δικαίωμα, την ανάγκη στον αθλητισμό κι ότι αυτό δεν μπορεί να εξαρτάται απ' την τσέπη μας. Υπάρχει ανάγκη σήμερα από σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, όπου οργανωμένα θα έχουν όλοι πρόσβαση δωρεάν».

Απαξιωτικοί απέναντι σε απολυμένους

«Υπάρχουν αντιδιαμετρικές απόψεις από την πλευρά της εργοδοσίας και του Σωματείου Μετάλλου, ως εκ τούτου δεν μπορεί να πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο και να συζητηθεί το παραπάνω θέμα».

Με αυτό το ...επιχείρημα - δικαιολογία, ο δήμαρχος Λάρισας, Απ. Καλογιάννης (ΣΥΡΙΖΑ), απέρριψε το αίτημα της Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου Ν. Λάρισας να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα των απολύσεων δύο εργαζομένων από την επιχείρηση «ΕΞΑΛΚΟ», μετά τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη. Οσον αφορά τον εαυτό του, είπε ότι «ως δήμαρχος όλων των Λαρισαίων, είμαι δήμαρχος και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων».

Στις απόψεις αυτές του δημάρχου συνηγόρησαν η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, αλλά και οι δημοτικοί σύμβουλοι των άλλων παρατάξεων, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Νέας Λάρισας». Χαρακτηριστικά είναι όσα είπε η Ρένα Καραλαριώτου, επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης (ΝΔ): «Στην οικονομική κρίση υποφέρουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι. Για κάθε απόλυση που θα γίνεται, θα μας το φέρνετε να παίρνουμε απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο;».

Το Σωματείο, που επί τρεις βδομάδες οργανώνει αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις δύο απολύσεις, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του τη στάση του δημάρχου και των άλλων.

Δράσεις για απληρωσιά και Ασφαλιστικό

Συγκέντρωση στην κλινική «Νέο Αθήναιον», όπου οι εργαζόμενοι είναι έως και 18 μήνες απλήρωτοι, οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικής Υγείας σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ. Στη συνέχεια, θα γίνει παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, για να απαιτήσει, για ακόμη μια φορά, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δεσμεύσεις, ώστε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να αποκατασταθεί η μισθοδοσία όλων των εργαζομένων. Επίσης, τα Σωματεία Ιδιωτικής Υγείας Αθήνας και Πειραιά καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη για την κλιμάκωση της πάλης ενάντια στο αντιασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης, αύριο, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνη και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 2ος όρ.).Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ