ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΧΑΪΑ
Διεκδικεί τα «πρωτεία» στον σχεδιασμό για τα συμφέροντα των ομίλων στην περιοχή

έΤο αναπτυξιακό «όραμα» της κυβέρνησης για την Πάτρα, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, αφορά μια πόλη με «μια δυναμική αστική τάξη» που «ουσιαστικά είχε παραπέσει σε ουραγό αναπτυξιακό τις τελευταίες δεκαετίες», κάτι το οποίο «ερχόμαστε να διορθώσουμε με το ολοκληρωμένο σχέδιο», παρουσίασε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη δεύτερη μέρα της παρουσίας του στην Αχαΐα.

Μακριά απ' τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, την ακρίβεια, την ανεργία στο τρίτο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, αλλά και με σειρά άλλα προβλήματα να οξύνονται, ο πρωθυπουργός, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εμφανίστηκε ως ο καλύτερος εκφραστής συνολικά των επιχειρηματικών συμφερόντων. Διαγωνίστηκε, επιπλέον, στο ποιο απ' τα αστικά κόμματα «τρέχει» καλύτερα αυτά τα συμφέροντα.

Πάνω σε αυτήν τη βάση στάθηκε στην Εθνική οδό Πατρών - Πύργου, επαναλαμβάνοντας ότι προχωρά πιο γρήγορα απ' τα χρονοδιαγράμματα. Πάνω στην πραγματική ανάγκη ενός ασφαλούς δικτύου, απέκρυψε το ποιος θα το εκμεταλλεύεται, το γεγονός ότι ο λαός θα κληθεί να το πληρώσει πολλές φορές ακόμα και με τα διόδια.

Αλλωστε, και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, δεν παρέλειψε να εκφράσει την εμπιστοσύνη του στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που προχωρούν τα έργα, εφόσον εξασφαλίζεται χρηματοδότηση που φυσικά προκύπτει απ' τις τσέπες των εργαζομένων και του λαού, που πληρώνουν είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους για να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα κατασκευαστικά αλλά και μεταφορικά συμφέροντα.

Μίλησε για τις νέες επενδύσεις που γίνονται στην Πάτρα χαρακτηρίζοντας πολλές από αυτές «παραγωγικές», για τις οποίες έστρωσαν το έδαφος διαχρονικά οι έως και σήμερα κυβερνήσεις, με σειρά προνομίων (φορολογικών, επιχορηγούμενων κινήτρων κ.ά.), αλλά και με το ανελέητο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα και στην πόλη το τσάκισμα πολλών μικρών αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών.

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στο Πανεπιστήμιο, ως βάση για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον χώρο της καινοτομίας, σε διασύνδεση με τα διάφορα ερευνητικά κέντρα.

Χαρακτήρισε αδιανόητη τη συζήτηση για την Πάτρα «ως δυτική πύλη εισόδου και εξόδου της χώρας χωρίς ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο», παρακάμπτοντας την πλήρη υπογειοποίησή του (απ' το Ρίο ως το νέο λιμάνι), ζήτημα που έρχεται σε αντίθεση και με τα αιτήματα του λαού της πόλης, ώστε να μην αποκοπεί η πρόσβαση στη θάλασσα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στάθηκε και στην «αξιοποίηση» της παράκτιας ζώνης της πόλης (παλιό και νέο λιμάνι) για εμπορικούς σκοπούς μέσω ΤΑΙΠΕΔ, υψώνοντας ουσιαστικά δεύτερα τείχη για την πρόσβαση του λαού σ' αυτή, ζητήματα που τα χαρακτήρισε «πρόκληση» όχι μόνο για την Πάτρα αλλά και για Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Οσον αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο στην Ελλάδα και ειδικά στη Δ. Ελλάδα τις παρουσίασε ως «μία υποχρέωση (...) να δούμε εάν έχουμε αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία να είναι δυνητικά αξιοποιήσιμα», την ίδια ώρα ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «όχι απλά δεν υποστέλλουμε αλλά κρατάμε πιο ψηλά τη σημαία της πράσινης μετάβασης», η οποία βέβαια έφερε αυξήσεις - φωτιά και ενεργειακή φτώχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να θησαυρίζουν τα αρπακτικά του κλάδου.

Για δε τον «EastMed» είπε ότι «η αγορά, τελικά, θα κρίνει αν ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός ή άλλοι τρόποι», και παρέπεμψε «σε πρώτη φάση» στη δημιουργία υποδομών ώστε να γίνει η χώρα «ένα κέντρο υποδοχής LNG, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια, για την Κεντρική Ευρώπη, γιατί όχι και για την Ουκρανία», με βάση τους στόχους της ντόπιας αστικής τάξης για την ανάδειξή της σε διαμετακομιστή καυσίμου.

Κατά τ' άλλα και στη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας για την κατάσταση στο «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έταξε αναβάθμισή του στο ίδιο κτίριο μέσω κρατικής ή ιδιωτικής χορηγίας, για την τελευταία μάλιστα να κάνει λόγο ότι υπάρχει ενδιαφέρον αντίστοιχο των προτύπων του «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.

Αποφεύγοντας ουσιαστικά να απαντήσει στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν το σύνολο των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, έκανε λόγο για «έξυπνη αναδιάταξη» του δυναμικού τους σε καταμερισμό περιφερειών, κάτι που έχουν γευτεί έως τώρα εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και λαός με τις μετακινήσεις προσωπικού ακόμη και από νομό σε νομό, ενώ παρέπεμψε στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΕΣΥ, θέτοντας και ως λύση τη μεγαλύτερη «ώσμωση» του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Νέα κινητοποίηση ενάντια στο «μίνι Ασφαλιστικό»

Να μείνουν στα «χαρτιά» οι διατάξεις του «μίνι Ασφαλιστικού» που προβλέπουν την αρπαγή της περιουσίας, κινητής και ακίνητης, του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και 7 έτη για ορισμένες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων. Το μήνυμα αυτό έστειλαν και χθες με νέα κινητοποίησή τους σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων του Δημοσίου, τονίζοντας ότι η περιουσία αυτή φτιάχτηκε από τους εργαζόμενους. Η κινητοποίηση έγινε έξω από το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο στάσης εργασίας που είχε κηρύξει η ΑΔΕΔΥ. Στην κινητοποίηση μίλησαν εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς και εργαζομένων από το ΜΤΠΥ, τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να βάλουν χέρι στην περιουσία του τα αρπακτικά.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής και φέρει τον τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση προωθεί το τζογάρισμα των αποθεματικών του Ταμείου, ύψους 440 εκατ. ευρώ, και την εκποίηση - ξεπούλημα της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του Μετοχικού Ταμείου, 40.000 τ.μ. (περιλαμβάνει 1 οικόπεδο και 10 κτίρια, εκ των οποίων τα 5 είναι διατηρητέα, ιστορικά κτίρια - φιλέτα στο κέντρο της Αθήνας).

Τη στήριξη και την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΜΤΠΥ εξέφρασε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής και μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, διέλυσε ένα προς ένα τα επιχειρήματα που το παρουσιάζουν ως μια θετική εξέλιξη, καθώς επιφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για μια ομάδα δημοσίων υπαλλήλων που έχουν σοβαρός λόγους να επιλέξουν την πρόωρη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη, οδηγεί στο πλιάτσικο του ΜΤΠΥ, παραγράφει οφειλές εργοδοτών στα ασφαλιστικά ταμεία, τεράστια ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κ.ά. «Τίποτα το θετικό δεν έχει αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε και κάλεσε σε δυνάμωμα του αγώνα όλων των εργαζομένων, γιατί μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν αποφασιστική απάντηση στην επίθεση που δέχονται.

Ο Χρ. Κατσώτης, ως ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, μιλώντας χτες στην τελευταία συζήτηση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο αναφέρθηκε και στην υποτιθέμενη αύξηση των συντάξεων που διαφημίζει η κυβέρνηση ότι φέρνει με αυτό το νομοσχέδιο, και επεσήμανε: «Με πληθωρισμό έως και 13%, δεν μπορεί αυτό να το λέτε αύξηση. Είναι περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δυνατότητας, αφού η αύξηση δεν είναι ούτε στα επίπεδα του πληθωρισμού». Αναφέρθηκε στις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι από τις περικοπές, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, που πέρασαν ιδιαίτερα από το 2010 και μετά, επισημαίνοντας ότι 1.500.000 συνταξιούχοι παίρνουν από 564 ευρώ. Επεσήμανε ακόμα ότι η αύξηση αυτή δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, καθώς μένουν εκτός αυτοί που έχουν «προσωπική διαφορά».

Οσο για τα τα 250 ευρώ του έκτακτου επιδόματος για χαμηλοσυνταξιούχους, ευάλωτους και ανέργους, ανέδειξε ότι «δίνετε 250 ευρώ στους ευάλωτους και από την άλλη τους παίρνετε το σπίτι, την πρώτη κατοικία», ενώ όσον αφορά τους ανέργους τόνισε ότι οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που θα πάρουν το επίδομα μόνο το 1/5 απ' αυτούς.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περίσσεψαν τα χαμόγελα των επιχειρηματιών

Σε σχόλιό της για την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στην Αχαΐα, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ τονίζει:

«Τίποτα καλό δεν μπορεί να περιμένει ο λαός της Πάτρας και συνολικά της Δυτικής Ελλάδας από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην περιοχή μας. Οι λέξεις πρόοδος, σταθερότητα, ανάπτυξη, επενδύσεις και άλλα τέτοια, που εδώ και δυο μέρες αναφέρουν επανειλημμένα ο κ. Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο που τον ακολουθεί, δεν αφορούν την καλυτέρευση της ζωής του λαού μας αλλά την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό άλλωστε περίσσεψαν τα χαμόγελα των επιχειρηματιών της περιοχής μας και όχι μόνο.

Την ώρα που ο λαός τσακίζεται από την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία, τα προβλήματα στην Υγεία, στην Παιδεία κ.α., η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής του συστήματος, ποιος θα υλοποιήσει παρεμβάσεις και έργα που έχει ανάγκη η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Καμία εμπιστοσύνη σε αυτά τα κόμματα.

Ούτε η "σταθερότητα" της ΝΔ, ούτε μια "προοδευτική κυβέρνηση" του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακουφίσει τα βάσανα του λαού μας. Αλλωστε αυτά τα κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, είναι που κυβερνούν τόσα χρόνια, νομοθετούν αντιδραστικούς και αντιλαϊκούς νόμους.

Καμία αναμονή λοιπόν!

Ξανά δήμαρχος στην Πάτρα ο Κώστας Πελετίδης και αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ παντού, και στις κάλπες, για να γίνει ο λαός μας πρωταγωνιστής των εξελίξεων».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνεχίζεται το πολιτικό άνοιγμα

Σήμερα Πέμπτη:

  • Στις 10 π.μ. περιοδεία της Ελένης Λάτα, μέλους της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας, στο Κέντρο Υγείας Αγίου Αλεξίου στην Πάτρα.
  • Στις 2 μ.μ. περιοδεία στις επιχειρήσεις Πληροφορικής «Ιntrakom» και «Intrasoft». Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.
  • Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση των κλαδικών ΚΟΒ της ΤΕ Αχαΐας στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Παρίσης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο Παρασκευή:

  • Στις 7 μ.μ. σύσκεψη της ΚΟΒ Προσφυγικών στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συλλόγου. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

Σάββατο 26 Νοέμβρη:

  • Στις 7 μ.μ. περιοδεία στα χωριά Λάππα και Σαγέικα της Δυτικής Αχαΐας με τον Δημήτρη Αγγελόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org