ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2022
Σελ. /24
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Αντιθέσεις και προκλήσεις από το Αφγανιστάν μέχρι τη Λευκορωσία

Σύνοδος Κορυφής εν μέσω «πολιορκίας» της Κεντρικής Ασίας

Από τη χθεσινή Σύνοδο Κουρυφής του CSTO

Sputnik

Από τη χθεσινή Σύνοδο Κουρυφής του CSTO
Με έμφαση στην ενίσχυση του συστήματος «συλλογικής ασφάλειας» και με το «βλέμμα» στην Ουκρανία και στις κινήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, συνεδρίασε χτες στο Γερεβάν το - υπό την ηγεσία της Ρωσίας - «αμυντικό» σύμφωνο Οργανισμός Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), παρουσία των ηγετών των μελών του.

Στη σύνοδο συμμετείχαν οι ηγέτες της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, της Αρμενίας, Ν. Πασινιάν, της Λευκορωσίας, Αλ. Λουκασένκο, του Κιργιστάν, Σ. Ζαπάροφ, του Τατζικιστάν, Εμ. Ραχμόν και του Καζακστάν, Κ. Τζ. Τοκάγεφ.

Νωρίτερα είχαν συνεδριάσει από κοινού οι ΥΠΕΞ, οι υπουργοί Αμυνας και οι γραμματείς των Συμβουλίων Ασφαλείας των κρατών, καταλήγοντας σε κοινές δηλώσεις μεταξύ άλλων για την «ενίσχυση της αρχιτεκτονικής της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας», για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στρατιωτικής και «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας στο πλαίσιο του CSTO.

Η Σύνοδος Κορυφής του CSTO έγινε σε μια περίοδο που η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία έχει οξύνει τις αντιθέσεις μεταξύ κρατών της Κεντρικής Ασίας και έχει εντείνει τις προσπάθειες άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, όπως της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Κίνας, να μειώσουν τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

Σε αυτό το φόντο το Καζακστάν προσπαθεί να επωφεληθεί από τις δυτικές αντιρωσικές κυρώσεις και να επεκτείνει τη συνεργασία με την ΕΕ, ένοπλα επεισόδια ξεσπούν στα σύνορα Κιργιστάν - Τατζικιστάν, «τρομοκρατικές ομάδες» ξεπηδούν από το Αφγανιστάν στα σύνορα με το Τατζικιστάν, ενώ η Αρμενία εκφράζει δυσαρέσκεια για την αδράνεια του CSTO στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν.

Μάλιστα ο Λευκορώσος Πρόεδρος κάλεσε τους «συμμάχους» να αντισταθούν στις προκλήσεις που επιδιώκουν να διαλύσουν τον CSTO. «Το μέλλον των χωρών μας και του οργανισμού μας θα εξαρτηθεί από αυτό», είπε.

Από την πλευρά του ο Καζάκος Πρόεδρος τόνισε ότι η συνάντηση των ηγετών του CSTO πραγματοποιείται εν μέσω «σύνθετων γεωπολιτικών αντιφάσεων και άνευ προηγουμένου προκλήσεων», ωστόσο, είπε, δεν έχει αλλάξει η στάση του Καζακστάν για ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του CSTO.

Ο Βλ. Πούτιν, αφού εξέφρασε ικανοποίηση για την «πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της ειρηνευτικής επιχείρησης στο Καζακστάν» τον περασμένο Γενάρη - όταν το CSTO έστειλε στρατιωτικές δυνάμεις βοηθώντας την κρατική καταστολή των μεγάλων λαϊκών διαδηλώσεων - δήλωσε την αμέριστη υποστήριξη της Ρωσίας στη «σημαντική απόφαση για εξοπλισμό της ειρηνευτικής δύναμης του CSTO με σύγχρονα όπλα, στρατιωτικό και ειδικό εξοπλισμό».

Δυσαρέσκεια από την Αρμενία για τη στάση απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Ρώσος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Ν. Πασινιάν, με τον τελευταίο να μην κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την αποτυχία της «συμμαχίας» να βοηθήσει τις αρμενικές δυνάμεις απέναντι στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Η Αρμενία ανέμενε οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο Κορυφής να καταλήξουν σε μια σαφή πολιτική αξιολόγηση των ενεργειών του Αζερμπαϊτζάν στα κοινά σύνορα και να υιοθετήσουν έναν οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο Πασινιάν, παρουσία του Πούτιν, αμφισβήτησε για ακόμη μια φορά την αποτελεσματικότητα του CSTO.

«Είναι καταθλιπτικό το γεγονός ότι η συμμετοχή της Αρμενίας του CSTO δεν απέτρεψε το Αζερμπαϊτζάν από επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο Πασινιάν, προσθέτοντας πως «μέχρι σήμερα δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση σχετικά με την απάντηση του CSTO στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας».

«Τα γεγονότα αυτά βλάπτουν σοβαρά την εικόνα του CSTO τόσο στο εσωτερικό της χώρας μας όσο και εκτός των συνόρων της», προειδοποίησε με νόημα ο Πασινιάν, καθώς η αρμένικη κυβέρνηση έχει στραφεί για «διαμεσολάβηση» σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Να σημειωθεί ότι στο Γερεβάν πραγματοποιήθηκε χτες διαδήλωση με συνθήματα ενάντια στο CSTO, με διαδηλωτές να κρατούν αρμένικες και αμερικανικές σημαίες.

Υπενθυμίζεται πως περίπου 2.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε περιοχές στα σύνορα Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, με την αρμένικη κυβέρνηση να ασκεί κριτική στην «αποτελεσματικότητά τους» απέναντι στις αζέρικες επιθέσεις.

Η ένταση στα σύνορα μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν συνεχίζεται και πυροβολισμοί λαμβάνουν χώρα σχεδόν καθημερινά, είχε δηλώσει νωρίτερα ο γγ του CSTO, Στ. Ζας.

Την Τρίτη, το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ολοήμερο βομβαρδισμό θέσεων του στρατού του στα σύνορα με την Αρμενία και στο Καραμπάχ, με το αρμενικό υπουργείο Αμυνας να χαρακτηρίζει τη δήλωση «ψευδή».

Το θέμα του Αφγανιστάν και οι «απειλές» για το Τατζικιστάν συζητήθηκαν επίσης στη σύνοδο του CSTO, με τον Τατζίκο Πρόεδρο να σημειώνει ότι τρομοκρατικές ομάδες από το Αφγανιστάν εδραιώνουν τις θέσεις τους μεταξύ άλλων και με τη βοήθεια προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών. Οπως τόνισε, «τέτοιες ομάδες» παραμένουν σοβαρή απειλή για ολόκληρη την περιοχή της Κεντρικής Ασίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Τατζικιστάν έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία της για την αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών από το Αφγανιστάν.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Βήματα συντονισμού με το βλέμμα στον ανταγωνισμό και με τις ΗΠΑ

Χωρίς να εξαλείφονται σοβαρές διμερείς αντιθέσεις

Με φόντο τις σημαντικές αντιθέσεις που οι δύο πλευρές διατηρούν σε αρκετούς τομείς εξαιτίας ανταγωνιστικών συμφερόντων των μονοπωλίων τους, Γαλλία και Γερμανία δήλωσαν χτες μέσω των υπουργών Οικονομικών τους ότι «έχουν έναν ρόλο - κλειδί να παίξουν» στην «κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» και τις «προκλήσεις ανταγωνιστικότητας» που αντιμετωπίζει.

Στο πλαίσιο συνάντησης που είχε στο Παρίσι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Ρ. Χάμπεκ, με τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρουνό Λε Μερ, οι δύο πλευρές δήλωσαν «σθεναρά αποφασισμένες να εργαστούν από κοινού για μια κατάλληλη απάντηση στους πιο ευάλωτους τομείς της οικονομίας», σύμφωνα με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οπως την αναπαρήγαγαν διάφορα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, Γαλλία και Γερμανία «θα προχωρήσουν σε κοινές αγορές αερίου (...) ώστε να ρίξουν τις τιμές για καταναλωτές και τη βιομηχανία» και δήλωσαν υπέρ «μιας δομικής μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Ακόμα ανακοινώθηκε ενίσχυση της συνεργασίας σε τομείς όπως η παραγωγή υδρογόνου, η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια, το Διάστημα και ο εφοδιασμός ακατέργαστων πρώτων υλών.

Ανέφεραν δε ότι με «πανευρωπαϊκή» και όχι απλά γαλλογερμανική δράση, όλη αυτή η προσπάθεια θα καταστήσει «τις εταιρείες μας ικανές να ευημερήσουν μέσα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό», αλλά και «θα εμποδιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις των προστατευτικών μέτρων που παίρνουν τρίτες χώρες», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά σε μέτρα των ΗΠΑ για τη στήριξη των μονοπωλίων τους. Δεν παρέλειψαν δε να εκφράσουν προσδοκίες για να ενισχύσει η ΕΕ τη «στρατηγική της κυριαρχία στην Ενέργεια και τη Βιομηχανία».

Στα τέλη της βδομάδας αναμένεται και επίσκεψη της Γαλλίδας πρωθυπουργού, Ελιζαμπέτ Μπορν, στο Βερολίνο, για να συναντήσει τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς, ενώ προηγήθηκε η επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ, στο Παρίσι.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ενώ γίνονται προσπάθειες «αναθέρμανσης» του γαλλογερμανικού άξονα, ενδεικτική των «τριβών» που εκδηλώνονται όλο και πιο έντονα ήταν η αναβολή της τακτικής συνάντησης Υψηλού Επιπέδου που είχαν προγραμματίσει οι δύο χώρες πριν από λίγες βδομάδες, η οποία φέρεται πλέον πιθανό να γίνει στα τέλη Γενάρη, στο πλαίσιο και της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης Φιλίας των δύο χωρών.

Σχέδιο ΕΕ για 45 δισ. ευρώ σε ημιαγωγούς

Στο μεταξύ, στο φόντο των σφοδρών καπιταλιστικών ανταγωνισμών στις νέες τεχνολογίες, εντός και εκτός του ευρωατλαντικού μπλοκ, τα κράτη - μέλη της ΕΕ ενέκριναν ένα πρώτο σχέδιο ύψους 45 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής ημιαγωγών στην ήπειρο.

Βασικός στόχος μίας τέτοιας κίνησης είναι η μείωση της εξάρτησης ευρωπαϊκών μονοπωλίων από κατασκευαστές ημιαγωγών σε ΗΠΑ και Ασία, καθώς οι ημιαγωγοί είναι κρίσιμοι για τομείς μεγάλης σημασίας, όπως η ηλεκτροκίνηση, οι ΑΠΕ, οι επικοινωνίες, η πολεμική βιομηχανία κ.ά.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Εμπλοκή» στην ηλεκτροδότηση της Μολδαβίας

Απειλές της «Gazprom» για τις ροές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας

Εκτεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση Ουκρανίας και Μολδαβίας προκάλεσε χτες το ρωσικό σφυροκόπημα σε ουκρανικές ενεργειακές υποδομές, ένα 24ωρο μετά την απειλή της «Gazprom» ότι θα μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, με την επίκληση ότι οι ουκρανικές αρχές παρακρατούν παράνομα φυσικό αέριο που προορίζεται για τη Μολδαβία.

Οι εκτεταμένες διακοπές στην ηλεκτροδότηση του 50% της Μολδαβίας προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, που κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη στο Κισινάου.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της μολδαβικής κυβέρνησης Α. Σπίνου, απαντώντας στα λεγόμενα της «Gazprom», διέψευσε ότι το Κίεβο παρακρατά φυσικό αέριο: «Η Gazprom κατηγορεί την Ουκρανία και τη Μολδαβία για κάτι που δεν συμβαίνει». Ανέφερε ακόμα ότι οι όγκοι του αερίου στους οποίους αναφέρεται η «Gazprom» και παραμένουν στην Ουκρανία «είναι τα αποθέματά μας και αποθηκεύονται σε αποθήκες στην Ουκρανία». Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του πληρώνει πάντα γι' αυτές τις ποσότητες «και θα συνεχίσει να πληρώνει γι' αυτές στο σύνολό τους».

Στο μεταξύ το ρωσικό πρακτορείο ΤASS, επικαλούμενο την αρμόδια λειτουργική αρχή «Transneft», μετέδωσε ότι σταμάτησε προσωρινά η λειτουργία του ουκρανικού τμήματος του πετρελαιαγωγού «Druzhba», ενώ τρεις μέρες πριν είχε σταματήσει και η ροή πετρελαίου προς την Ουγγαρία. Ο Ιγκόρ Ντεμίν, εκπρόσωπος της «Transneft», ανέφερε ότι η μερική ανάσχεση στη ροή πετρελαίου προς την Ουγγαρία μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη βδομάδα. Επιπλέον, το TASS μετέδωσε ότι συνεχίζονταν κανονικά οι ροές ρωσικού πετρελαίου προς Τσεχία και Σλοβακία (που διακλαδίζονται ακριβώς μέσα στην Ουκρανία από τον αγωγό που κατευθύνεται νοτιότερα, προς την Ουγγαρία), όπως και η ροή πετρελαίου προς τη Λευκορωσία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ΔΝΤ κατέληξε σε συμφωνία με την Ουκρανία για ένα πρόγραμμα εποπτείας που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε πλήρες πρόγραμμα δανειοδότησης, 15 έως 20 δισ. δολαρίων.

Μείωση της οικονομικής δραστηριότητας σε Βρετανία και Ευρωζώνη

Στο Λονδίνο, στο μεταξύ, ο επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων της «IHS Markit» Κρις Γουίλιαμσον κατέγραψε σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία, επισημαίνοντας ότι αυτή έπεσε στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας.

Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομία της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, ενώ την περασμένη βδομάδα το βρετανικό Γραφείο Προϋπολογισμού διαπίστωσε πως η οικονομία εισήλθε σε ύφεση που θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους.

Σχετικά παρόμοια εικόνα παρουσίασαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες ο χρηματοπιστωτικός οίκος «S&P Global» για την οικονομική συρρίκνωση στην Ευρωζώνη, καθώς διαπίστωσε ότι αυτή συνεχίστηκε και τον Νοέμβριο, παρότι αμβλύνθηκαν σχετικά οι πιέσεις σε σχέση με τον Οκτώβριο. Ο σύνθετος δείκτης PMI, που καλύπτει τον κλάδο της μεταποίησης και τις υπηρεσίες, ενισχύθηκε στις 47,8 μονάδες, από 47,3 μονάδες τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση της «S&P Global», ωστόσο η νέα πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο, απ' ό,τι φαίνεται, αύξησε ανάλογα τις ενδείξεις για διολίσθηση της Ευρωζώνης σε κατάσταση ύφεσης.

Στα παραπάνω προστέθηκε η εκτίμηση από τον Αλβάρο Σάντος Περέιρα, επικεφαλής οικονομολόγο του ΟΟΣΑ, ότι είναι πιθανά εκτεταμένα μπλακάουτ στην ΕΕ το 2023 και το 2024, κυρίως δε στην περίπτωση «σκληρού χειμώνα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ