ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ετοιμοι οι ΝΑΤΟικοί «μηχανισμοί» διευθετήσεων λέει ξανά ο Στόλτενμπεργκ

Eurokinissi

«Η Τουρκία όπως και η Ελλάδα είναι πολύτιμοι σύμμαχοι, που διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο στη Συμμαχία. Το ΝΑΤΟ έχει δημιουργήσει έναν μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης, τον οποίο χρησιμοποιήσαμε το 2020 για να καθιερώσουμε περισσότερη διαφάνεια και να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ανεξέλεγκτου σπιράλ εντάσεων. Είμαστε έτοιμοι να το ξανακάνουμε».

Αυτά σημείωσε ξανά χτες ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στο γαλλικό περίοδο «LE POINT». «Η κατάσταση είναι δύσκολη και γι' αυτό είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να είναι μια πλατφόρμα όπου μπορούν να συναντηθούν Ελλάδα και Τουρκία», πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι τα ΝΑΤΟικά σχέδια σπρώχνουν προς επικίνδυνες «διευθετήσεις» σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Την ίδια ώρα, ο Αμερικανός, πρώην διοικητής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων Ευρώπης ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, αρθρογραφώντας στο «Bloomberg» τόνιζε πως «κανείς δεν θέλει μία κατάσταση με την οποία η Τουρκία θα απομονωθεί πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά», επαινώντας τον ρόλο και τη συμβολή της Αγκυρας στο ΝΑΤΟ, σε μια σειρά μέτωπα, από το Αφγανιστάν και τη Μ. Ανατολή ως την Ανατ. Μεσόγειο και τη Λιβύη, και συστήνοντας ένταση των προσπαθειών για να αρθούν οι ενστάσεις της στη διεύρυνση της λυκοσυμμαχίας και να διατηρηθούν στενές σχέσεις.

Δικαιολογώντας κι αυτός «ανησυχίες της Τουρκίας» για την «ασφάλειά της» (θυμίζοντας πως η Ελλάδα ασκούσε επί χρόνια βέτο για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ) και αναφερόμενος στην «αμοιβαία δυσαρέσκεια» μεταξύ Αγκυρας - Βρυξελλών, περιλαμβάνει στις αιτίες για αυτή και τις «συνεχόμενες διαφωνίες» στο Αιγαίο, όπως βαφτίζει την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας με την ευθεία αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Μεταξύ άλλων, ο Σταυρίδης καταλήγει ότι οι ΗΠΑ «ως το ισχυρότερο μέλος του ΝΑΤΟ» έχουν «πλήρη ευθύνη» για «να λυθεί ο γόρδιος δεσμός», όχι «απλά κόβοντάς τον», αλλά - όπως αναφέρει χαρακτηριστικά - αξιοποιώντας «κίνητρα που οι ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία».

Χέρι χέρι προκλήσεις και ιμπεριαλιστικό παζάρι

Στο μεταξύ, ένταση των παζαριών αναμένεται να πυροδοτήσει και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά σήμερα. Σύμφωνα με διαρροές, στις Βρυξέλλες εξετάζεται προσχέδιο κειμένου Συμπερασμάτων που θα αναφέρει πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ».

Αποτυπώνοντας και το πολυεπίπεδο ιμπεριαλιστικό παζάρι, Τούρκοι αξιωματούχοι διέδιδαν και χτες πως η στάση της κυβέρνησής τους και το αν θα θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στην επερχόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα εξαρτηθούν από το «πώς συμπεριφέρεται η Ελλάδα» και από το εάν είναι επιθετική η τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Ολα αυτά ενώ τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανά της με το πλοίο "Αμπντούλ Χαμίτ Χαν". Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα». Το συγκεκριμένο πλοίο στις 15 Ιούλη αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτά κι ενώ, όπως λέγεται, οι δύο κυβερνήσεις «βολιδοσκοπούν» για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο περιθώριο της επερχόμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ, ώστε να αναθερμανθεί η διαδικασία «διαλόγου» μεταξύ των δυο μερών, σε μια σειρά από σχετικές «πλατφόρμες» που έχουν στηθεί - διερευνητικές επαφές, πολιτικές διαβουλεύσεις, ΜΟΕ - αλλά και στον μηχανισμό αποκλιμάκωσης στα κεντρικά του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός φέρεται κατά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο Μ. Ντράγκι να ανέδειξε την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία, ως «υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου από δύο γειτονικές χώρες που δρουν με καλή θέληση», στέλνοντας έτσι κι ένα μήνυμα προς την Αγκυρα για τη βάση των επιχειρούμενων διευθετήσεων, δεδομένου και ότι η συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας περιλαμβάνει «κουτσουρεμένα» κυριαρχικά δικαιώματα π.χ. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα αλιείας.

Την ίδια ώρα ενδεικτικός για το γεγονός ότι στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και παζαριών η ίδια η διαδικασία παραπομπής των διαφορών στη Χάγη, που από τα αστικά κόμματα παρουσιάζεται ως «πανάκεια», δρομολογεί «επώδυνους» συμβιβασμούς, είναι και ο διάλογος που διημείφθη χτες στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ανάμεσα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και Τούρκο βουλευτή, σχετικά με το ποιος αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης.

Ο βουλευτής Z. Altunyaldiz σε ερώτησή του σημείωσε ότι είναι αντιφατικό «η Ελλάδα να ζητά να πάμε στη Χάγη, ενώ δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο», επισημαίνοντας ότι «το 2015 η Ελλάδα ανανέωσε κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου για την αποστρατιωτικοποίηση, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου, την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και την αποκλειστική οικονομική ζώνη και υφαλοκρηπίδα. Νομίζετε, λοιπόν, ότι είναι δυνατόν να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο, τη στιγμή που η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί αυτές τις επιφυλάξεις;», σημείωσε, με την Κ. Σακελλαροπούλου να σημειώνει ότι η Ελλάδα «έχει αναγνωρίσει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σύμφωνα με το άρθρο 36 του καταστατικού του, ήδη από το 1994», ανανεώνοντας την αναγνώριση το 2015 «και προσθέτοντας κάποιες συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών και μη κρατών. Αντιθέτως, η Τουρκία γνωρίζουμε δεν έχει αναγνωρίσει την ως άνω δικαιοδοσία του δικαστηρίου».

RIZOSPASTIS

Συνάντηση με τον νέο πρέσβη της Κίνας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με τον νέο πρέσβη της Κίνας, Σιάο Τζουντσένγκ. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, έγινε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Κίνα και τις σχέσεις των δύο χωρών.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Κινητοποίηση την Πέμπτη 30 Ιούνη

Ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις βάσεις καλεί τα εργατικά σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τις Επιτροπές Ειρήνης, τους φορείς των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, όλο τον λαό σε δυνάμωμα του αγώνα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στις επικίνδυνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 29 και 30 Ιούνη στη Μαδρίτη. Καλεί στην κινητοποίηση που οργανώνει την Πέμπτη 30 Ιούνη στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο κάλεσμά της η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει «τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που εδώ και χρόνια προσδένουν τη χώρα μας όλο και πιο στενά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα τον λαό μας σε στόχο αντιποίνων!». Καταδικάζει «τις επιθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και την κυβερνητική απόφαση να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ομάδα Μάχης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία!».

Προειδοποιεί ότι «η φετινή Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ γίνεται στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στους ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη Ρωσία και στο υπαρκτό ενδεχόμενο γενίκευσής του, με βαριές συνέπειες για τους λαούς! Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την ικανότητά του να παρεμβαίνει σε όλη την υδρόγειο».

Στο φόντο αυτό, επισημαίνει, «καταρρέει με κρότο το ευρωατλαντικό αφήγημα της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων ότι η μεγαλύτερη πρόσδεση της Ελλάδας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς αποτελεί δήθεν εγγύηση για την ασφάλεια, την άμυνα, τα κυριαρχικά δικαιώματα!». Οπως τονίζει, «οι ίσες αποστάσεις από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ» και «η λογική "βρείτε τα μεταξύ σας"» αβαντάρουν την τουρκική επιθετικότητα.

Απευθύνει έτσι κάλεσμα παραπέρα δυναμώματος του αγώνα για την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της πολιτικής της εμπλοκής: «Να δυναμώσει αποφασιστικά η πάλη ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν όλες οι ξένες βάσεις! Να μη σταλεί κανένας φαντάρος, υπαξιωματικός, αξιωματικός και πολεμικό υλικό σε αποστολές εκτός συνόρων!».

Ημερίδα της ΕΕΔΥΕ

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), στο πλαίσιο της πολύμορφης δράσης που αναπτύσσει ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιούνη, οργανώνει ημερίδα την Τετάρτη 29 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ, Αγ. Ασωμάτων 31, στάση ΗΣΑΠ «Θησείο»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ