ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Αύριο στην Αθήνα η πανελλαδική κινητοποίηση για αυξήσεις στις συντάξεις

Στις 11 π.μ. το μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού στα Προπύλαια

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της πανελλαδικής κινητοποίησης που πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, οι οποίες κλιμακώνουν την πάλη τους μένοντας σταθερά στον δρόμο του αγώνα. Η συγκέντρωση με τη συμμετοχή συνταξιούχων από όλη τη χώρα θα γίνει στις 11 π.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει πορεία στο πρωθυπουργικό μέγαρο, όπου έχουν ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι συνταξιούχοι θα διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια που τους κατατρώει το εισόδημα, διεκδικούν αυξήσεις στις συντάξεις τους, επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, απορρίπτουν τα ψίχουλα της κοροϊδίας.

Ειδικότερα, απαιτούν:

-- Να δοθούν τώρα που η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, και όχι το 2023, αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

-- Κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.

-- Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.

-- Να γίνουν προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών στα νοσοκομεία, να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.

-- Να καταργηθούν η αντεργατική - αντιλαϊκή - αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία. Αμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.

«Είμαστε ξανά στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει με τη δουλειά μας. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν δανειστήκαμε, δεν μας χαρίστηκε τίποτε από καμιά κυβέρνηση και απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να δεχτεί την αντιπροσωπεία μας», σημειώνει η ΣΕΑ στο κάλεσμά της και προσθέτει:

«Χορτάσαμε από ψέματα και υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις. Χορτάσαμε τα παιχνίδια, ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον για να συνεχίσουν την ίδια αντισυνταξιουχική - αντιλαϊκή πορεία, αφήνοντάς μας με πενιχρές συντάξεις, χωρίς γιατρούς, νοσοκομεία, φάρμακα. Χορτάσαμε τους καβγάδες σας για να διαμορφώνετε εντάσεις ανάμεσα στον λαό, για τις ψήφους στις εκλογές και για να συνεχίζετε τις καταστροφικές σας πολιτικές.

Κατεβαίνουμε όλοι και όλες στον δρόμο του αγώνα και απαιτούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Συνεχίζουμε σταθερά σε αυτόν τον μονόδρομο, γιατί μέσα από τη δράση και τους αγώνες καταφέραμε να αποκρούσουμε, να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά - αντισυνταξιουχικά μέτρα. Σωτήρες δεν υπάρχουν, μόνο με μαζική συμμετοχή και δράση μπορούμε να αποτρέψουμε αυτήν την καταστροφή που ζούμε».

Πούλμαν αναχωρούν για την αυριανή συγκέντρωση: Από την Πάτρα, στις 7.30 π.μ. έξω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Από την Καλαμάτα, στις 7 π.μ. από το αναψυκτήριο πίσω από το δημαρχείο της οδού Αριστομένους.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια από Μαύρη Θάλασσα έως Ανατ. Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, «καθ' οδόν» προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη βδομάδα στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να πάρει μέρος και ο Ουκρανός, ενώ η ιμπεριαλιστική συμμαχία κλιμακώνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Επισήμως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία, την οποία και υποστηρίζει, ενώ διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Αλλωστε, η κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να υπηρετήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, πέρα απ' όλες τις κρίσιμες «υπηρεσίες», έχει στείλει στο Κίεβο όπλα που τα έχει ακριβοπληρώσει ο ελληνικός λαός και καλύπτουν όλα επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, π.χ. 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού πυραυλικού συστήματος RM70, 1.100 αντιαρματικούς πυραύλους RPG, 3.200.000 φυσίγγια, 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger», 17.000 βλήματα των 155 χιλιοστών κ.ά., όπλα και πολεμοφόδια που έχουν αποσυρθεί από περιοχές κρίσιμες για την ελληνική Αμυνα, προκειμένου να συνδράμουν τα φασιστικά Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα», τους πυλώνες του στρατού του Ζελένσκι, που είναι δεκανίκι στην υλοποίηση της πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, στη διαπάλη τους με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, με το Μαξίμου να ζητά συντονισμό ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, προκειμένου «να σχηματιστεί ένας μοχλός πίεσης προς τις Βρυξέλλες για δημοσιονομική χαλάρωση στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης».

Στην ατζέντα ήταν επίσης το Ουκρανικό, οι τιμές της Ενέργειας, η λεγόμενη επισιτιστική κρίση, η διμερής οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή «την επιθετική ρητορική της Τουρκίας», θέμα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Και σχέδια για ουκρανικές εξαγωγές μέσω Αλεξανδρούπολης

Εξάλλου, εντατικές είναι οι προετοιμασίες στην Αλεξανδρούπολη, καθώς «τρέχουν» πολυεπίπεδοι σχεδιασμοί με επίκεντρο το ακριτικό λιμάνι σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο αξιοποίησης του λιμανιού για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, μεταξύ του προέδρου του Οργανισμού, Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, και του εμπορικού διευθυντή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, BIasim Roberto.

Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε και η περαιτέρω συνεργασία στο στρατιωτικό σκέλος, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιχείρηση του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο της αναδίπλωσης και ανανέωσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε Πολωνία και Ρουμανία.

Η σύσκεψη αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως εναλλακτικής για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών αλλά και σιδηρομεταλλευμάτων, την ίδια ώρα που «τρέχουν» συνεννοήσεις της Τουρκίας με Ουκρανία και Ρωσία, για το ίδιο θέμα.

Πέρα από τη μεταφορά μέχρι την Αλεξανδρούπολη φορτίων προς εξαγωγή, υπάρχουν επίσης δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι και για εισαγωγές, κυρίως από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η διέλευση μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει ουσιαστικά αποκλειστεί.

Το ζήτημα των εισαγωγών προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για την εμπλοκή συνολικά της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης, αφού πρόσφατα υπήρξαν αναφορές από στρατιωτικές πηγές πως το ακριτικό λιμάνι έχει χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Το ΚΚΕ θα μπει μπροστά στον αγώνα για αύξηση των συντάξεων εδώ και τώρα

RIZOSPASTIS

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων (ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου - ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ - ΕΛΤΑ - ΟΣΕ - ΠΕΣ ΝΑΤ - ΠΣΣ Δικηγόρων - ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ - ΕΣΤΑΜΕΔΕ). Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και επικεφαλής του Εργατικού και Συνδικαλιστικού Τμήματος της ΚΕ.

Ο Δ. Κουτσούμπας καλωσόρισε τα μέλη της αντιπροσωπείας των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ είναι στο πλευρό των συνταξιούχων στους αγώνες που δίνουν όλο αυτό το διάστημα για τα δίκαια αιτήματά τους. Σχολίασε επίσης τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια στα καύσιμα: «Δυστυχώς η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό. Ούτε 1 ευρώ τη μέρα δεν είναι τα περιβόητα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε».

Για τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στους συνταξιούχους τόνισε: «Συνεχίζει να εμπαίζει και τους συνταξιούχους, οι οποίοι βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε πολύ δύσκολη κατάσταση για την επιβίωσή τους - αφού είχαμε συνεχείς περικοπές συντάξεων, συνεχείς περικοπές σε άλλες παροχές, ακόμα και σε φάρμακα και στην Υγεία, είχαμε και τις τελευταίες μεγάλες ανατιμήσεις, που δίνουν και τη χαριστική βολή. Απ' αυτήν την άποψη το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό σας, θα μπει μπροστά για να παλέψουμε για αύξηση εδώ και τώρα των καταβαλλόμενων συντάξεων, για να έρθει η κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ - και όχι στο αστείο ποσό που βρίσκεται σήμερα, των 384 ευρώ - και να αποδοθούν, να εκδοθούν όλες οι συντάξεις που καθυστερούν και να σταματήσει η κυβέρνηση αυτήν την κοροϊδία με τα λογιστικά και άλλα τέτοια τερτίπια».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ