ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Από αύριο το διήμερο Φεστιβάλ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις
Από τις αντίστοιχες περσινές εκδηλώσεις
Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!» και πλούσιο πρόγραμμα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συζητήσεις, συναυλίες, εκθέσεις και αφιερώματα, προετοιμάζεται το Φεστιβάλ που διοργανώνουν η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά και οι κλαδικές Οργανώσεις Αττικής της ΚΝΕ στα Λιπάσματα Δραπετσώνας την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Ιούνη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση το Σάββατο στις 20.00, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Παρασκευή 24 Ιούνη

18.30 - Συζήτηση για μαθητές: «Με τη δύναμη της γνώσης γνωρίζουμε τον κόσμο... Με τη δύναμη της οργάνωσης τον αλλάζουμε». Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

19.30 - Συναυλία με μαθητικά και νεανικά συγκροτήματα.

20.30 - Συζήτηση: «Οι μεγάλοι αγώνες του σήμερα, πυξίδα της νεολαίας στην πάλη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα». Θα μιλήσουν: Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ (COSCO). Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο ΓΝ Νίκαιας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ. Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ. Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Νομού Αττικής, εργαζόμενος στην «e-food».

21.30 - Hip hop συναυλία με τον Retro.

21.45 - Συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

22.30 - Stand up Comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

23.30 - Συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.

Σάββατο 25 Ιούνη

20.30 - Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση. Ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

21.30 - Μουσικό αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία με τίτλο «Τραβέρσο», με την Πολυξένη Καράκογλου.

22.30 - Συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

00.30 - Λαϊκό και παραδοσιακό γλέντι με τους Rebeti.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν: Μαθητικό Στέκι και έκθεση με θέμα «Μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία», Εργατικό Στέκι και έκθεση, Στέκι της Τομεακής Οργάνωσης Κατάρτισης της ΚΝΕ, έκθεση με θέμα «Μια αναδρομή στις αντιιμπεριαλιστικές κατασκηνώσεις της ΚΝΕ», βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος του «Τραβέρσο» (θα πραγματοποιηθούν τουρνουά σκακιού, σεμινάριο ρομποτικής και άλλες δραστηριότητες), χώρος κατά των ναρκωτικών, χώρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου, γωνιά του «κόκκινου Αερόστατου».

Η πρόσβαση στον χώρο

Για την είσοδο στην πύλη Ε1 (Κράκαρη): Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά: 703 - τερματική στάση «Ακτή Βασιλειάδη», 859 - στάση «ΥΕΝ», 420 - τερματική στάση.

Για την είσοδο στην πύλη του υδατόπυργου: Από τον σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά: Τρόλεϊ 20 - στάση «Δραπετσώνα». Από το Μετρό Νίκαιας: 820 - στάση «ΙΚΑ» (μέσω πλατείας Κύπρου, Ταμπούρια).

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστικό «ραντεβού», με πλούσιο, πολύμορφο περιεχόμενο

  • Αύριο Παρασκευή και το Σάββατο στα γρασίδια του ΑΠΘ
  • Μιλάει στον «Ριζοσπάστη» η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ

Το Φοιτητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ επιστρέφει στις 24 και 25 Ιούνη στο campus του ΑΠΘ, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής. Με σύνθημα «Με το ΚΚΕ στη σωστή πλευρά της Ιστορίας! Για τον σοσιαλισμό!», περιμένει τους φοιτητές με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, συζητήσεις και εκδηλώσεις, θεματικές γωνιές για τον Πολιτισμό, τις νέες γυναίκες, την επιστήμη καθώς και γωνιά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αθλητικές επιδείξεις.

Ενόψει της έναρξης των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, μιλήσαμε με την Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέα της Περιφερειακής Οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ.

Σχετικά με τον χώρο που πραγματοποιείται το Φεστιβάλ, μας επισημαίνει ότι «η επιλογή του χώρου κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, βρίσκεται στην καρδιά, στο κέντρο του ΑΠΘ, με σκοπό να στείλει ηχηρό μήνυμα αγώνα, ελπίδας, ανάτασης, σε συνέχεια και του ελπιδοφόρου αποτελέσματος των φοιτητικών εκλογών που ανέδειξαν την "Πανσπουδαστική ΚΣ" 1η δύναμη στο ΑΠΘ και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Είναι ένα σημαντικό "ραντεβού" με τους χιλιάδες που στήριξαν και συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της "Πανσπουδαστικής", συμπορεύτηκαν σε σημαντικούς αγώνες με τα μέλη της ΚΝΕ στα πανεπιστήμια, για το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, για τη μη εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, με τους εκατοντάδες που ακόμη διατηρούν προβληματισμούς, δεύτερες σκέψεις, αλλά εκτιμούν τη δράση των μελών και των φίλων της ΚΝΕ σε κάθε χώρο.

Είναι όμως σημαντικό "ραντεβού" ακριβώς γιατί αποτελεί εγγύηση ανανέωσης του αγωνιστικού δεσμού, της επαφής μπροστά στις νέες μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας μέσα και έξω από τις σχολές ενόψει νέων αντιδραστικών αλλαγών για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με τον νέο νόμο - πλαίσιο, γνωρίζοντας ότι υπάρχει μια δύναμη που θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για αποκλειστικά δωρεάν και υψηλού επιπέδου σπουδές, με όλη την αναγκαία γνώση για την άσκηση του επαγγέλματος μέσα στο πτυχίο που να δίνει πρόσβαση σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα σε αυτό, με δημιουργικό ελεύθερο χρόνο, πρόσβαση στον Πολιτισμό, στον αθλητισμό για όλους».

Εξάλλου, επισημαίνει, «το ίδιο το σύνθημα του φετινού Φοιτητικού Φεστιβάλ σηματοδοτεί πρώτα και κύρια ένα κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης των νέων ανθρώπων με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τη μόνη δύναμη που έχει επεξεργασμένο σχέδιο, πρόγραμμα και μαχητική δράση, που θέτει όλες της τις δυνάμεις στην οργάνωση του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της νεολαίας στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή, ενάντια στα αδιέξοδα που γεννά το καπιταλιστικό σύστημα, φωτίζοντας τον δρόμο για τη μόνη φιλολαϊκή, ρεαλιστική προοπτική, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Ως προς το περιεχόμενο του προγράμματος, η Αννα - Μαρία Ηλιού σημειώνει ότι πέρα από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, «για ακόμη μια φορά επιδιώκουμε να ακουμπήσει, να δώσει διέξοδο σε ευρύτερους προβληματισμούς της νεολαίας, των φοιτητών, να δώσει επίσης ουσιαστική, ολοκληρωμένη απάντηση για το ποια είναι η κοινωνία για την οποία παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, ο σοσιαλισμός». Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια αναβάθμισης των μορφών που αξιοποιούνται, υπογραμμίζει και εξηγεί: «Με επίκεντρο την εκδήλωση - συζήτηση της δεύτερης μέρας των εκδηλώσεων δίνουμε βήμα στη συζήτηση και τους προβληματισμούς κάθε φοιτητή και φοιτήτριας σε σχέση με σημαντικά ερωτήματα που τίθενται με φανερό ή "συγκαλυμμένο" τρόπο μπροστά τους. Μέσα από ερωτήσεις στο πλαίσιο θεματικών ενοτήτων που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις και το τι διδάσκουν στη νεολαία, το τι πραγματικά προτείνει το ΚΚΕ στο σήμερα, καθώς και τα συμπεράσματα από τους μεγάλους αγώνες του εργατικού και του φοιτητικού κινήματος και την αξιοποίηση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου που απαντάται από τους συμμετέχοντες μέσω QR κωδικού και αναμεταδίδεται ζωντανά σε οθόνες αναβαθμίζουμε τη δυνατότητα διάδρασης, συμμετοχής, έκφρασης της γνώμης τους. Είναι πραγματικά μια προσπάθεια ζωντανής, άμεσης συζήτησης, επίλυσης αποριών που μπορεί να υπάρχουν».

Το πρόγραμμα του Φοιτητικού Φεστιβάλ
  • Παρασκευή 24 Ιούνη: Στις 7.30 μ.μ. βιβλιοπαρουσίαση της νέας έκδοσης «Πανδημία COVID - 19: Ο Καπιταλισμός στη Δύση του». Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδέρης, επικεφαλής του Τμήματος Υγείας & Πρόνοιας της ΚΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους ROCKANIDIA, ELECTRIFIED, ΣΕ + ΜΕ ΠΑΤΙΡΝΤΙ και μεγάλο γλέντι με νεανικό συγκρότημα.
  • Σάββατο 25 Ιούνη: Στις 7.30 μ.μ. εκδήλωση - συζήτηση με τίτλο: «Οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης στείλαμε μήνυμα ελπίδας, αντεπίθεσης, ανυπακοής. Με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ συνεχίζουμε στον δρόμο της ανατροπής!». Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω μίας ειδικά διαμορφωμένης εφαρμογής, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, απαντώντας σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής, ψηφίζοντας, ρωτώντας κ.λπ. Η εκδήλωση θα αποτελείται από 3 θεματικές ενότητες: 1) Πανδημία - πόλεμος - ενεργειακή φτώχεια και ακρίβεια. Τι διδάσκουν οι εξελίξεις της εποχής μας στη νέα γενιά; 2) Υπάρχει καλύτερη διαχείριση σε ένα σάπιο σύστημα; Τι πραγματικά προτείνει το ΚΚΕ; 3) Από την CΟSCO και την «e-food» στο ΑΠΘ. Μπορεί ο λαός να τα καταφέρει; Θα ακολουθήσουν συναυλίες με τους Mystery Dice, Urban Pulse, Μιθριδάτη & Κίτρινα Ποδήλατα. Η βραδιά θα κλείσει με πάρτι.
Σε άλλες πόλεις

Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ ταξιδεύουν τις επόμενες μέρες και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συζητήσεις, ομιλίες, πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, θεματικές γωνίες για τον Πολιτισμό, τις νέες γυναίκες, την επιστήμη, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αθλητικές δράσεις, εκθέσεις βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής» κ.ά. Συγκεκριμένα:

  • Στις 24 - 25 Ιούνη στην Πάτρα, στον Μόλο Αγίου Νικολάου.
  • Στις 24 Ιούνη στον Βόλο, στην παραλία.
  • Στις 25 Ιούνη στη Λάρισα, στο φρούριο.
Δραστηριότητες και εκδηλώσεις ενάντια στα ναρκωτικά, στο Πεδίον του Αρεως

Αγώνας δρόμου το πρωί, ομιλίες, παρεμβάσεις και καλλιτεχνικό πρόγραμμα το βράδυ

Η Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων, η Επιτροπή Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας της ΚΝΕ διοργανώνουν το Σάββατο 25 Ιούνη μια ολοήμερη πολύμορφη δραστηριότητα ενάντια στα ναρκωτικά, στο Πεδίον του Αρεως, με αφορμή την επικείμενη Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα:

  • Στις 9 π.μ. θα πραγματοποιηθεί αγώνας δρόμου στο Πεδίον του Αρεως με αφετηρία την πλατεία Πρωτομαγιάς, αναδεικνύοντας στην πράξη ότι ο αθλητισμός μπορεί να καλλιεργήσει στοιχεία της αγωνιστικής στάσης στη ζωή και να έχει τη δική του συμβολή στην πρόληψη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Μήκος διαδρομής 5 χλμ, 1 χλμ. ο παιδικός αγώνας δρόμου. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: 6951165574.
  • Στις 8.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί μεγάλη εκδήλωση της ΚΝΕ με τίτλο «Ψάξε την πραγματική ουσία! ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά! Η συμβολή του αθλητισμού στην πρόληψη». Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους: Νίκο Παπαδόπουλο, επαγγελματία ποδοσφαιριστή στον Αστέρα Τρίπολης, Λεμονιά Φάκαρου, ψυχολόγο, θεραπεύτρια στο ΚΕΘΕΑ, και Γιώργο Κολλάρο, μέλος της ΚΝΕ και μέλος του 15μελούς συμβουλίου του 38ου Λυκείου Αθηνών.
  • Στις 9.30 μ.μ. θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο, hip hop live και λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

Οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Α' Αθήνας προετοιμάζουν αυτές τις δράσεις με εξορμήσεις και συναντήσεις με αθλητικά σωματεία στις γειτονιές της Αθήνας. Στις περιοδείες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, με επικεφαλής τον Χάρη Βουρδουμπά, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Α' Αθήνας του ΚΚΕ, και μέλη της Επιτροπής Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ, έγινε συζήτηση με τα αθλητικά σωματεία ΑΟ Αμπελοκήπων, ΑΠΣ Οιωνός, Ιάσων Κολωνού και Ερυθρός Αστέρας Αθηνών, όπου αναδείχθηκαν τα χρόνια αιτήματα που προβάλλουν, όπως η δημιουργία κλειστού γηπέδου μπάσκετ στον Κολωνό, η ανεπάρκεια των ανοιχτών γηπέδων στην περιοχή της Λαμπρινής, η ολισθηρότητα των ανοιχτών γηπέδων Φθιώτιδας και Αργολίδας στους Αμπελόκηπους. Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στην Υπεροχή Εξαρχείων, στο Ανοιχτό Κολυμβητήριο του δήμου Αθήνας στου Γουδή, στο Σεράφειο, στον ΑΟ Τρεις Αστέρες κ.α.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ