ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ)
Παραχωρεί τομείς της καθαριότητας σε εργολάβους

Αυτήν την εξέλιξη κατήγγειλαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την Πέμπτη 21 Μάη, κατήγγειλαν τη Διοίκηση της Περιφέρειας, που σε αγαστή συνεργασία με τις Παρατάξεις Σγουρού, Κουμουτσάκου και Χαϊκάλη, παραχωρεί την καθαριότητα των κτιρίων, που στεγάζονται οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης καθώς και η Διεύθυνση Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Κεντρικού Τομέα Αθήνας, σε εργολάβους, ανοίγοντας το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας.

Η Διοίκηση της Περιφέρειας μετά τους αρχικούς λεονταρισμούς και την ακύρωση των διαγωνισμών για την ανάθεση της καθαριότητας που είχε αποφασίσει η προηγούμενη Διοίκηση Σγουρού, συνεχίζει με τη σειρά της την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που εδώ και πολλά χρόνια προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις κυβερνήσεις και τις Διοικήσεις Περιφερειών και Δήμων. Για να ντύσει με δήθεν κοινωνικό περιεχόμενο την ιδιωτικοποίηση, αξιοποιεί τους ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης), δηλώνοντας, μάλιστα, ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να προωθηθεί για την εργασιακή επανένταξη των ατόμων με αναπηρία, που στην ουσία αποτελεί το προκάλυμμα για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των κτιρίων.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισαν την πάγια θέση τους για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων με μόνιμο προσωπικό. Ζήτησαν από τη Διοίκηση να εξηγήσει το γιατί δεν υλοποιείται η απόφαση 387/2014 του Περιφερειακού Συμβουλίου για πρόσληψη 139 υπαλλήλων εκ των οποίων 28 στην καθαριότητα, αριθμός σαφώς μικρότερος των πραγματικών αναγκών των υπηρεσιών, που θα έδινε ανάσα στη λειτουργία μιας σειράς υπηρεσιών, που σήμερα υπολειτουργούν ή ανατίθενται σε ιδιώτες. Αν η Διοίκηση Δούρου έχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα άτομα με αναπηρία, ας προχωρήσει στην πρόσληψή τους, σε θέσεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η πρόθεση της Διοίκησης να παραχωρήσει την καθαριότητα σε εργολάβους, ουσιαστικά σημαίνει την παραίτησή της από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την ίδια ώρα που εκατοντάδες υπάλληλοι της Περιφέρειας Αττικής εργάζονται σε ένα εξαιρετικά ανθυγιεινό περιβάλλον και οι πολίτες που προσέρχονται στις υπηρεσίες της Περιφέρειας βιώνουν μια τριτοκοσμική εικόνα.

Κάλεσαν, τέλος, τους εργαζόμενους να παλέψουν για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, καθώς κάθε κλάδος που ιδιωτικοποιείται φέρνει πιο κοντά την απώλεια των κατακτήσεων για το σύνολο των εργαζομένων.

ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ)
«Στον αέρα» βρίσκονται οι καθαρίστριες των σχολείων

Στον αέρα εξακολουθούν να βρίσκονται οι 20 καθαρίστριες των σχολικών μονάδων του δήμου Περάματος με ευθύνη της διοίκησης (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ). Οι εργαζόμενες, με πάνω από 15 χρόνια δουλειάς οι περισσότερες, αυτό το διάστημα αναπτύσσουν πολύμορφη αγωνιστική δράση, διεκδικώντας το αυτονόητο, δηλαδή το δικαίωμά τους στη σταθερή δουλειά με πλήρη μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ομως, πριν από μερικές μέρες, ο δήμαρχος Γ. Λαγουδάκης με προκλητικό τρόπο ανέφερε προς τις καθαρίστριες, που είχαν συγκεντρωθεί στο δήμο, ότι «δεν έχει αλλάξει η θέση που είχα εκφράσει από τον Σεπτέμβρη». Αναφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε γίνει τον συγκεκριμένο μήνα όπου είχε δηλώσει ότι «κανείς δεν μπορεί να με υποχρεώσει να έχω τους ίδιους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων της πόλης»!

Ο δήμαρχος με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Τ. Καραγιαννάκης προχτές μάλιστα μεθόδευσαν να αναβληθεί η συνεδρίαση, όπου στην ημερήσια διάταξη ήταν το θέμα των καθαριστριών το οποίο είχε ενταχθεί μετά από παρεμβάσεις του Σωματείου των καθαριστριών και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Ο πρόεδρος επικαλέστηκε από το μικρόφωνο την έλλειψη απαρτίας, ενώ όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχε απαρτία ισχυρίστηκε ότι δεν το είχε αντιληφθεί. Στην πραγματικότητα το ανέβαλαν γιατί είδαν πως υπήρχαν πολλές πιθανότητες να μην περνούσε η θέση της δημοτικής αρχής καθώς έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τη στάση της δημοτικής αρχής και δικοί της σύμβουλοι.

Θέση της δημοτικής αρχής είναι η κατεύθυνση που έχει δώσει η κυβέρνηση να απολυθούν οι καθαρίστριες και να γίνει διαγωνισμός ΑΣΕΠ. Μάλιστα, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ο πρόεδρός του Τ. Καραγιαννάκης είχε επιτεθεί φραστικά στις καθαρίστριες, θεωρώντας «απαράδεκτο» να διεκδικούν να μην απολυθούν και να γίνουν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου «όταν - όπως είπε - στο Πέραμα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι και έχουν και αυτοί δικαίωμα να διεκδικήσουν μία θέση», επιδιώκοντας έτσι να απομονώσει τον αγώνα των καθαριστριών και να καλλιεργήσει επί της ουσίας τον κοινωνικό αυτοματισμό.

Η πρόεδρος του σωματείου Μ. Ρεΐση σε δήλωσή της καταδίκασε τη μεθόδευση για την αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου και όσα ανέφερε ο δήμαρχος τονίζοντας ότι «σημαίνουν ότι οι καθαρίστριες απολύονται» και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας ακόμα πιο συσπειρωμένα, οργανωμένα και αποφασιστικά».

Εξάλλου, το θέμα των καθαριστριών συμπεριέλαβε σε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε χτες στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Βαρδαλής, ζητώντας την καταβολή των μισθών τους και την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για μόνιμη σταθερή δουλειά. Από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τ. Κουράκης ανέφερε ως κατόρθωμα τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για ανανέωση των συμβάσεων των καθαριστριών ως το τέλος του χρόνου, αρνούμενος να απαντήσει στο ερώτημα του βουλευτή του ΚΚΕ, για το τι θα γίνει μετά.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκτεταμένες κατολισθήσεις σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Θέρμης

Σε αναστάτωση βρίσκονται οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Κάτω Σχολαρίου και Καρδίας του Δήμου Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας των εκτεταμένων κατολισθήσεων που σημειώνονται στην περιοχή, από τις αρχές Απρίλη, μετά τις αλλεπάλληλες έντονες βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Από την κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Σχολαρίου, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν δημιουργηθεί επιπτώσεις σε δημόσια - δημοτική περιουσία: Αποκόπηκε η δημοτική οδός (Οδός Γεωργίου Καρρά) μεταξύ των οικοπέδων 256/257 και 148. Αποκόπηκε η λειτουργία του δημοτικού δικτύου ύδρευσης από την παραπάνω οδό. Αστόχησε από κατολίσθηση το κατάντη τμήμα του οικοπέδου του νεόδμητου 2ου Νηπιαγωγείου Κ. Σχολαρίου και άμεσα απειλείται η επέκταση της κατολίσθησης σε τμήμα της αυλής του σχολείου. Με αποτέλεσμα, αρκετοί γονείς θορυβημένοι να μη στέλνουν πλέον τα παιδιά τους στο σχολείο. Επίσης, έχουν επηρεασθεί αυλές σπιτιών και απειλούνται άμεσα με «μετακίνηση» κατοικίες και βιοτεχνικά κτίρια.

Καθημερινά παρατηρούνται συνεχείς περαιτέρω μετακινήσεις επιδείνωσης της κατάστασης και απειλείται με άμεση επέκτασή της μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού και βέβαια το κτίριο του Νηπιαγωγείου Σχολαρίου.

Από την κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα της Καρδίας, έχει αποκοπεί η δημοτική οδός, ενώ απειλούνται νεόκτιστες κατοικίες. Και σ' αυτή την περίπτωση, η κατολίσθηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και απειλείται με άμεση επέκτασή της μεγαλύτερο τμήμα του δημοτικού δρόμου και του οικισμού.

Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου.

Ρωτούν σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων (άμεσης αποτελεσματικότητας) για την επιβράδυνση των μετακινήσεων των κατολισθήσεων.

Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών, πλήρης αποζημίωση των πληγέντων και πλήρης αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών.

Να δοθεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών, αντιδιαβρωτικών και άλλων έργων υποδομής στο Δήμο Θέρμης.

Τη Δευτέρα συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις

Τη Δευτέρα 25 Μάη συνεχίζονται οι πανελλαδικές εξετάσεις, με Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και Μαθηματικά θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

Σχολιάζοντας τα χτεσινά θέματα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας θεωρητικής κατεύθυνσης, η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων σημειώνει πως «είναι απαιτητικά και χρειάζονται ευρύτερη ανάπτυξη». Η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων χαρακτηρίζει τα χτεσινά θέματα Βιολογίας θετικής κατεύθυνσης ως απαιτητικά, με διαβάθμιση δυσκολίας και εκτιμά πως «σε ορισμένα ερωτήματα, η δυσκολία έγκειται στη μηχανιστική επίλυση και όχι στην εφαρμογή και εμβάθυνση βιολογικών εννοιών και φαινομένων». Επισημαίνει δε ότι «κάποια θέματα επιδέχονται εναλλακτικές απαντήσεις». Η Ενωση Ελλήνων Χημικών κρίνει τα θέματα Χημείας - Βιοχημείας τεχνολογικής κατεύθυνσης ως «πολύ απαιτητικά ως προς την ποιότητα και την ποσότητα, για καλά προετοιμασμένους μαθητές με αυξημένη κριτική ικανότητα, έχουν μεγάλη διακριτική ικανότητα, αλλά χωρίς να έχουν αποφύγει ορισμένες μικρές αστοχίες».

Και νέα προθεσμία

Νέα προθεσμία για την ερχόμενη Πέμπτη, πήρε ο Χρ. Ξηρός που ήταν να απολογηθεί συμπληρωματικά χτες, για το σχέδιο απόδρασης από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οπως είπε, θέλει να ενημερωθεί για το σύνολο της δικογραφίας που είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι δεν έχει πρόσβαση στη δικογραφία, γιατί είναι σε ηλεκτρονική μορφή και δεν του έχει δοθεί, στη ΓΑΔΑ όπου κρατείται, πρόσβαση σε υπολογιστή. Επίσης, δεν του επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει τα γυαλιά του και δεν του παρέχεται στιλό, για να μπορεί να κρατά σημειώσεις.

Προκλητική απόφαση του Δήμου Βόλου

Σε μια προκλητική απόφαση προχώρησε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ο δήμαρχος Αχ. Μπέος, που αποφάσισε να παραχωρήσει αίθουσα του πρώην Δημαρχείου στο Διμήνι στη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Η ναζιστική εγκληματική οργάνωση θέλει να πραγματοποιήσει την Κυριακή 24 Μάη εκδήλωση, στην οποία θα παρέμβει τηλεφωνικά και ο υπόδικος χρυσαυγίτης Π. Ηλιόπουλος, βουλευτής της προηγούμενης περιόδου.

Με παρέμβασή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαίτησε να μην παραχωρηθεί η αίθουσα στη ΧΑ, μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση. Να σημειωθεί ότι το «άλλοθι» του δημάρχου Αχ. Μπέου ήταν ότι δεν είναι θέμα Ηλιόπουλου, αλλά Χρυσής Αυγής και οι Υπηρεσίες αποφαίνονται νομικά ότι πρέπει να δοθεί. Μάλιστα, όπως είπε, δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν και έδωσε εντολή στις Υπηρεσίες να κινηθούν σύμφωνα με το Νόμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ