ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κάνουμε τη νύχτα μέρα για την επιτυχία της απεργίας!

Στο επίκεντρο τα μέτρα για την οργάνωση της μάχης στη χτεσινή σύσκεψη

Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Νάουσα
Από το χτεσινό συλλαλητήριο στη Νάουσα
Πλατιά σύσκεψη εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, για την καλύτερη οργάνωση της απεργιακής μάχης στις 6 Απρίλη και την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης που θα γίνει στις 11 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Μεταφέρθηκε πείρα από τη μάχη που δίνεται καθημερινά στους χώρους δουλειάς και μόρφωσης, για την προστασία των δικαιωμάτων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας, αλλά και για την απεμπλοκή της χώρας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που φέρνει νέα δεινά στον λαό μας, και εκφράστηκε η απόφαση τα συνδικάτα με ακόμα μεγαλύτερη ορμή να κλιμακώσουν τις δράσεις, τις παρεμβάσεις, την ενημέρωση, με σχέδιο και εξειδίκευση κατά κλάδο, ώστε να μπουν στον αγώνα ακόμα περισσότερες δυνάμεις.

Ετσι, ανακοινώθηκαν κεντρικές πρωτοβουλίες όπως: Αντιπολεμική συναυλία φορέων στην Τούμπα στις 30/3. Μέρα δράσης στις γειτονιές έξω από σούπερ μάρκετ στις 2/4. Κινητοποίηση σωματείων έξω από τη ΔΕΗ στις 4/4.

Εισηγητικά ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, μετέφερε την καταδίκη των σωματείων για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τόνισε ότι «δεν χωράει αναμονή», οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ξεγελαστούν από τα ψεύτικα διλήμματα όσων τους μαυρίζουν τη ζωή. «Οι λαοί έχουν τον δικό τους δρόμο να διανύσουν και όχι να πέσουν στις παγίδες για τη κερδοφορία των λίγων», σημείωσε. Αναφέρθηκε στην πείρα από τον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία, όταν χρησιμοποιήθηκαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο σιδηρόδρομος και οι οδικοί άξονες για τον βομβαρδισμό της γειτονικής χώρας. Αλλά και από την αντιμετώπισή τους, με τον λαό της πόλης να καθυστερεί τέτοιες αποστολές, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών».

Από τη σύσκεψη των σωματείων στη Θεσσαλονίκη
Από τη σύσκεψη των σωματείων στη Θεσσαλονίκη
Μετέφερε εικόνα από τον κλάδο των Τροφίμων, όπου οι εργαζόμενοι όλο το προηγούμενο διάστημα δούλευαν με τον βασικό μισθό και με εντατικοποίηση στα ύψη, στο όνομα της ανάπτυξης, ενώ τώρα πάλι θα πληρώσουν τις επιπτώσεις του πολέμου με υποχρεωτικές άδειες, με ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση, στο όνομα της μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων. Ηδη εργοστάσια στην περιοχή έχουν αναστείλει την παραγωγή και οι εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα».

Απεργιακές επιτροπές, επιτροπές αγώνα και πάλη ενάντια στην ακρίβεια

Συνεχίζοντας τόνισε την ανάγκη ο σχεδιασμός της δουλειάς να γίνει μέσα από καλή συζήτηση στις συνεδριάσεις των ΔΣ και στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, να προχωρήσει η δημιουργία απεργιακών επιτροπών και επιτροπών αγώνα. Το κάθε σωματείο να δουλέψει πλαίσιο πάλης με τα αιτήματα του κάθε κλάδου και χώρου, ενώ παράλληλα θα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις για τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ο κάθε εργαζόμενος και η οικογένειά του.

Σημείωσε επίσης την ανάγκη να δοθεί βάρος στη δημιουργία επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια σε επίπεδο γειτονιάς, οι οποίες θα δουλέψουν με το επικαιροποιημένο πλαίσιο αιτημάτων που παρουσιάστηκε και παίρνει υπόψη τα πιο οξυμένα προβλήματα τα οποία δημιουργούν η τεράστια ανατίμηση βασικών αγαθών και η εκτίναξη των τιμών στην Ενέργεια.

Τόνισε ότι «μπροστά και στην απεργία οι εστίες αντίστασης πρέπει και μπορούν να ανάψουν περισσότερο, να συντονιστούν σε μια μεγάλη φωτιά που θα κάψει την πολιτική τους, η οποία σε περιόδους ειρήνης μάς καλεί σε θυσίες για τα κέρδη τους και σε περιόδους πολέμου σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, ακόμα και με τη ζωή μας».

Αναφέρθηκε στη στάση του εργοδοτικού συνδικαλισμού, που επιδιώκει να στοιχίσει τους εργαζόμενους με τους εκμεταλλευτές και να τους βάλει να διαλέξουν στρατόπεδο ληστών, όπως η ΓΣΕΕ, αλλά και στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΘ, όπου οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΕΑΚ επιδόθηκαν σε προσπάθεια αλλοίωσης των συσχετισμών μέσα από νοθείες.

Τέλος, κάλεσε όλα τα σωματεία της Θεσσαλονίκης να μπουν μπροστά και «όλοι μαζί να οργανώσουμε την απεργία, να κλιμακώσουμε τη δράση μας. Να κάνουμε τη νύχτα μέρα για την επιτυχία της απεργίας. Για εμάς, για τα παιδιά μας, για τη ζωή μας».

Μέσα από τις παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων, οι οποίες ακολούθησαν, μεταφέρθηκε η πείρα από μια σειρά κλάδους που η δραστηριότητά τους συνδέεται με την Ουκρανία και τη Ρωσία, όπως των Τροφίμων, του Τουρισμού, των παραγωγών και αγροτών, όπου οι επιπτώσεις είναι μεγαλύτερες.

Αναφέρθηκε για παράδειγμα ότι επηρεάστηκε έντονα η λωρίδα εμπορίου Ασίας - Ευρώπης, με μείωση αεροπορικών φορτίων και αύξηση των ωρών πτήσεων, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση του κόστους κατά 20%, με επιπτώσεις στις θαλάσσιες αλλά και στις χερσαίες μεταφορές. Μια κατάσταση που οδηγεί σε ένταση της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων, με αναστολές, απολύσεις, εντατικοποίηση.

Αναδείχθηκε το αδιέξοδο με τους εργαζόμενους σε τηλεργασία που αναγκάζονται να φορτώνονται το διογκούμενο κόστος θέρμανσης και ρεύματος, ιδιαίτερα στους κλάδους των Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής και των logistics.

Αλλά και η εμπλοκή των εταιρειών στον πόλεμο, με το παράδειγμα της «Accenture», πολυεθνικής που έχει γραφεία στη Θεσσαλονίκη και στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έκλεισε τα γραφεία της εκεί, απολύοντας 2.300 εργαζόμενους.

Ιδιαίτερα αναδείχθηκαν οι επιπτώσεις στους εργαζόμενους στον Τουρισμό, που τα προηγούμενα χρόνια «πότισαν» την κερδοφορία των εταιρειών με εξαντλητικά ωράρια, απλήρωτες υπερωρίες, ρημαγμένα δικαιώματα, και τώρα οι ίδιοι ζουν στην ανασφάλεια λόγο των ακυρώσεων των κρατήσεων, που έφερε ο πόλεμος.

Ζοφερό βλέπουν το μέλλον και οι οικοδόμοι, καθώς από την αύξηση του κόστους των οικοδομικών υλικών αρχίζει σημαντική μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Μεταφέρθηκε και θετική πείρα από αγώνες, όπως των εργαζομένων στην «e-food», ή στη «Thrakon» στον κλάδο των Κατασκευών, όπου πάλεψαν και πέτυχαν αυξήσεις στο μεροκάματο, δείχνοντας τις δυνατότητες του οργανωμένου και συλλογικού αγώνα.

Αναδείχθηκε και η πείρα από τους αγώνες των υγειονομικών, των εκπαιδευτικών και των φοιτητών, των γονιών και μαθητών.

Ειδική αναφορά έγινε στις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών, είτε από την εργοδοσία, με απολύσεις, είτε από τους ανθρώπους της και ακροδεξιά στοιχεία, με δικαστικές διώξεις και μηνύσεις, και τονίστηκε η ανάγκη να εκφραστεί μαζικά η αλληλεγγύη και έμπρακτα τα σωματεία να στηρίξουν και οικονομικά αυτούς τους συνδικαλιστές, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα έξοδα της μάχης που δίνουν και δικαστικά.

Συλλαλητήριο στη Νάουσα χτες

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μαχητικό συλλαλητήριο στη Νάουσα - με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και σωματείων - ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ήρθε να φουντώσει ακόμα περισσότερο το μεγάλο κύμα ακρίβειας που ήδη χτυπούσε την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

Από το βήμα της συγκέντρωσης απηύθυναν χαιρετισμούς ο Γιάννης Διάκογλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, και ο Παναγιωτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρεσο», οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απληρωσιά αλλά και την πολύμορφη επίθεση της εργοδοσίας και του κράτους, που τους καλεί μέσα από δικαστήρια και τρομοκρατία να δουλεύουν και να μη μιλάνε, λες κι είναι σκλάβοι.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Δήγκας, πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας, καλώντας τους εργαζόμενους να απορρίψουν την επιλογή ληστή. Οπως είπε, πίσω από κάθε δίλημμα που θέτουν η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της κρύβεται «τ' αφέντη το φαΐ» και πώς αυτό θα μεγαλώσει και θα αυξηθεί. Γι' αυτό καλούν «να σκοτώνονται οι λαοί», να θυσιάζουν τις ανάγκες τους στον βωμό των κερδών τους.

Επικαλέστηκε την πείρα των εργαζομένων της Νάουσας, που γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει ανάπτυξη των επιχειρηματιών. Την έχουν πληρώσει ακριβά, όπως οι εργαζόμενοι στα Τρόφιμα, οι εργάτες γης κ.ά., που έχουν οδηγήσει π.χ. τους βιομήχανους της κομπόστας στην 1η θέση στον κόσμο, όμως «είναι αυτοί που θα κληθούν για άλλη μια φορά να πληρώσουν το μάρμαρο, με απολύσεις, απώλεια εισοδήματος, χτύπημα των εργασιακών τους δικαιωμάτων».

Κλείνοντας κάλεσε σε πανστρατιά αγώνα εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, μπροστά στις μάχες του επόμενου διαστήματος, με σταθμό την απεργία στις 6 Απρίλη.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες και στη Λάρισα

Με στόχο να μετατραπεί η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη σε σταθμό αποφασιστικής κλιμάκωσης της πάλης για να μην πληρώσει ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου, την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια που εξανεμίζουν το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, εργατικά σωματεία, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και μαζικοί φορείς της Λάρισας συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργάνωσε χτες το Εργατικό Κέντρο, με σκοπό να συντονίσουν τη δράση τους για το επόμενο διάστημα.

Στη σύσκεψη την εισήγηση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΚ Γιάννης Σκόκας και ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των σωματείων και των μαζικών φορέων, όπου μεταφέρθηκε η εικόνα για τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και από την προσπάθεια να οργανωθεί η πάλη.

Τα Σωματεία και οι φορείς προετοιμάζουν την απεργία και τη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Ενώ, με στόχο να φτάσει πιο πλατιά το κάλεσμα για την απεργία, μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου τη Δευτέρα 28/3 θα βρεθούν στα Σουφλάρια και στην πλατεία ΑΤΑ, στις 29/3 στη συνοικία του Αγ. Κωνσταντίνου, στις 30/3 στη Νεάπολη, στις 31/3 στη Φιλιππούπολη, στην 1 Απρίλη στον Τύρναβο, στις 2/4 στο Αβέρωφ, στις 3/4 στους Αμπελόκηπους.

Την Τρίτη 29 Μάρτη, το Εργατικό Κέντρο μαζί με άλλους μαζικούς φορείς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της ΔΕΗ, ενάντια στις απανωτές αυξήσεις στο ρεύμα και συνολικά στην Ενέργεια, που προϋπήρχαν και εκτοξεύτηκαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Με σκοπό να ακουστεί πιο δυνατά η απαίτηση για την απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με το παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ και τη Συντονιστική Επιτροπή των Μαθητών το Σάββατο 2 Απρίλη στις 12 μ., στην κεντρική πλατεία.

  • Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας διοργανώνει αύριο Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, στα γραφεία του (Λεωσθένους Δεδούση 9).
Επίκαιρες διεκδικήσεις για να αντέξει ο λαός το κύμα ακρίβειας

Ενα πλαίσιο αιτημάτων που παίρνει υπόψη τα πιο οξυμένα προβλήματα που δημιουργεί η τεράστια ανατίμηση βασικών αγαθών και εκτίναξη των τιμών Ενέργειας είναι η απάντηση του κινήματος στις εξαγγελίες - πρόκληση της κυβέρνησης. Το πλαίσιο που παρουσιάστηκε στη χτεσινή σύσκεψη της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνει τα εξής:

Για ηλεκτρικό ρεύμα - Ενέργεια:

-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος.

-- Κατάργηση όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής.

-- Κατάργηση του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ).

(Τα παραπάνω μέτρα να έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2022)

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

-- Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

-- Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

-- Σχέδιο άμεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίμων - λιγνίτη - κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη» ανάπτυξη και το εμπόριο ρύπων.

Για τη μετακίνηση:

-- Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών.

-- Μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά 50%.

-- Δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.

Για τη φορολογία σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης:

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

-- Επιδότηση ενοικίου για εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

-- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

-- Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.

-- Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία.

-- Κατοχύρωση κατώτατων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής.

Για τους δήμους:

-- Γενναία μείωση των δημοτικών τελών για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τους επαγγελματίες. Κατάργησή τους για ανέργους, συνταξιούχους, μισθωτούς και επαγγελματίες με εισόδημα έως 12.000.

-- Εκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.

-- Εκτακτη επιχορήγηση για την ομαλή λειτουργία των αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί).

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις:

-- Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού για το Δημόσιο, της 13ης και της 14ης σύνταξης.

-- Αυξήσεις στις συντάξεις.

-- Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

«Δυναμώνουμε την πάλη για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις, για πληρωμή οδοιπορικών στους εργαζόμενους από τους εργοδότες, ειδικά σε βιομηχανικές ζώνες, εργοτάξια, συγκεντρωμένες υπηρεσίες», σημειώνουν τα σωματεία.

ΕΚΡΗΞΗ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΡΕΒΕΝΑ
Ερευνες στα «τυφλά» για τα αίτια που οδήγησαν στον θάνατο τρεις εργάτες

Συνεχίστηκαν και χτες οι έρευνες στον κρανίου τόπο που έμεινε μετά την ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στη μονάδα παραγωγής του εργοστασίου εκρηκτικών υλών ΕΛΤΕΚ στα Γρεβενά και στοίχισε τη ζωή σε τρεις εργαζόμενους.

Παρόντες στις έρευνες ήταν και οι συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τις αστυνομικές αρχές ότι σήμερα, Τετάρτη, θα πρέπει να δώσουν δείγματα DNA για να μπορούν να ταυτοποιηθούν ευρήματα από τους τρεις εργαζόμενους που δεν είναι αναγνωρίσιμα.

Με εντολή του εισαγγελέα Γρεβενών, χτες ορίστηκαν τέσσερις πραγματογνώμονες που θα ερευνήσουν τα αίτια της ισχυρής έκρηξης.

Χτες παρέμενε στον τόπο του δυστυχήματος το κλιμάκιο του τμήματος εκρηκτικών ΤΕΕΜ της ΕΛ.ΑΣ. από τη Θεσσαλονίκη λαμβάνοντας δείγματα από τον χώρο ενώ παράλληλα συνεχίστηκε ο έλεγχος για υπολείμματα εκρηκτικής ύλης που πιθανώς θα δημιουργούσαν θέματα ασφαλείας στα συνεργεία που θα εργαστούν τις επόμενες μέρες.

Οι εμπλεκόμενες αρχές θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί οτιδήποτε για τα αίτια της έκρηξης, αλλά ήδη γίνεται λόγος για λάθος, είτε τεχνικό είτε ανθρώπινο, που συνέβη πιθανότατα κατά τη διαδικασία έναρξης λειτουργίας της μονάδας παραγωγής συσκευασίας και γαλακτωμάτων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΑΝΗ - ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2022
«Ευελιξία» χωρίς τέλος στην αγορά εργασίας

Μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας οι μισές νέες συμβάσεις

Στον αστερισμό της «ευελιξίας» συνεχίζει να κινείται η αγορά εργασίας, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για τις ροές απασχόλησης τον περασμένο Φλεβάρη. Σύμφωνα με αυτά, μόνο το 52,03% των νέων συμβάσεων εργασίας ήταν πλήρους απασχόλησης και μάλιστα ένα μέρος απ' αυτές είναι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, δηλαδή έχουν ημερομηνία λήξης. Αντίστοιχα, το 39,43% των νέων συμβάσεων ήταν μερικής απασχόλησης και το 8,54% ήταν συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας. Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε και 3.398 συμβάσεις που από πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερική και εκ περιτροπής εργασία.

Τον ίδιο μήνα, αν και το ισοζύγιο απολύσεων/προσλήψεων εμφανίζεται θετικό κατά 15.189 θέσεις καθώς έγιναν 153.768 προσλήψεις και 138.579 απολύσεις, εντούτοις ο αριθμός αυτός είναι ο μικρότερος από το 2015. Αλλωστε ο μήνας Φλεβάρης παρουσιάζει πάντα θετικό ισοζύγιο και πέρυσι αυτό ανήλθε σε 27.233 θέσεις.

Ανάλογη όμως εικόνα υπάρχει από την 1/1/2021 μέχρι και τον Φλεβάρη του 2022 καθώς σε αυτό το 14μηνο μόνο το 53,76% των νέων συμβάσεων ήταν με πλήρες ωράριο, το 38,76% με μερική απασχόληση και το 7,48% με εκ περιτροπής εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ