Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα κάνει αόρατα

Οπως καταγράφει ξανά σήμερα ο «Ριζοσπάστης», η χώρα έχει γίνει απ' άκρη σ' άκρη ένα απέραντο ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Στον Εβρο, το ένα πίσω απ' το άλλο δένουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά πλοία που ξεφορτώνουν εκατοντάδες τανκς, οχήματα, χιλιάδες ΑμερικανοΝΑΤΟικούς που πάνε στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Εκατοντάδες από αυτούς μένουν στο στρατόπεδο της πόλης με βάση και την τελευταία κατάπτυστη Συμφωνία για τις Βάσεις. Από τον Βόλο απογειώνονται επιθετικά ελικόπτερα για την Πολωνία. Το Αιγαίο και το Ιόνιο «αλωνίζουν» αμερικανικά και γαλλικά αεροπλανοφόρα, αλλά και ρωσικά πλοία, στη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο όπως λέγεται. Ενώ ο εναέριος χώρος έχει γίνει «σουρωτήρι» από ΝΑΤΟικά μαχητικά και κατασκοπευτικά, έως στρατηγικά βομβαρδιστικά. Κι όμως: Ούτε μια κουβέντα για όλα αυτά δεν έχουν πει τόσες μέρες οι «φιλειρηνιστές» του ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τα άλλα «σκίζουν τα ρούχα» τους, προσπαθώντας να πείσουν ότι η εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο αρχίζει και τελειώνει στην κατάπτυστη κυβερνητική απόφαση για την αποστολή των «Καλάσνικοφ» στην Ουκρανία! Τι να πει κανείς; «Ανάγκα και θεοί πείθονται»! Ετσι κι ο ΣΥΡΙΖΑ: Εξαφανίζει από αέρα, γη και θάλασσα τους «συμμάχους» ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, για να κρύψει τη δική του συμβολή στην εγκληματική εμπλοκή, αλλά και για να «πουλάει παραμύθι» στον λαό πως υπάρχει τάχα και «ολίγον εμπλοκή», που υπηρετεί ταυτόχρονα τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τα συμφέροντα του λαού.

Φτήνιες

«Η κατανάλωση πέφτει για ψυχολογικούς λόγους. Οταν ακούς για πόλεμο κάθε μέρα, η κατανάλωση πέφτει, ο άλλος μαζεύεται. Η οικονομία είναι ψυχολογία»... Με κάτι τέτοιες γελοιότητες προσπάθησε για μια ακόμη φορά να δικαιολογήσει την ακρίβεια ο Αδ. Γεωργιάδης, νομίζοντας πως έτσι θα ξεγελάσει την πείνα του εργατόκοσμου και ότι θα απαλλάξει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της. Ο μεροκαματιάρης, λοιπόν, βάζει βενζίνη «τόσο όσο» για να πάει από το σπίτι στη δουλειά και επιλέγει κάθε μήνα ποιον λογαριασμό θα αφήσει απλήρωτο, επειδή ...στεναχωριέται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και δεν αντέχει η ψυχολογία του να ξοδέψει! Εκεί που το απογείωσε μάλιστα ο υπουργός Ανάπτυξης, είναι όταν ανακοίνωσε ότι «δεν κρυώνει ο κόσμος, γιατί έχει μια κυβέρνηση που είναι στο πλάι του συνεχώς». Το μόνο «φτηνό» που έχει απομείνει, είναι το χιουμοράκι της κυβέρνησης που παίζει ανοιχτά με τον πόνο του λαού. Ομως επειδή συνολικά η κυβέρνηση, όπως και ο συγκεκριμένος, με τον πόλεμο «βρήκανε παπά...» για να φορτώσουν εκεί όλη την ακρίβεια, ο λαός θυμάται ότι το ταμείο είναι μείον εδώ και πολλούς μήνες, με τον πόλεμο να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Ας αφήσουν λοιπόν τις κρυάδες. Το μόνο που πετυχαίνουν είναι να προκαλούν και να κάνουν ακόμα πιο ανυπόφορη την παγωνιά των ημερών...

Το είδωλό τους...

«Φωτιά» έχουν πάρει αυτές τις μέρες του πολέμου στην Ουκρανία οι σεσημασμένοι αντικομμουνιστές. Αν κάτι αποδεικνύει πάντως η επιμονή τους να διαστρεβλώνουν και να συκοφαντούν τις θέσεις του ΚΚΕ, με δόγμα το «πας μη ΝΑΤΟικός βάρβαρος», είναι ότι η προπαγάνδα τους για τον πόλεμο δύσκολα «περπατάει» στον λαό. Μάλλον δεν είναι και τόσο πειστικά τα επιχειρήματά τους, ότι όσο περισσότερο χώνεται η Ελλάδα στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, όσο παίζει με τη φωτιά της εμπλοκής και του πολέμου, τόσο μεγαλύτερη ασφάλεια μπορεί να αισθάνεται ο λαός. Κατά τ' άλλα, όλα τα έχει ο μπαχτσές του αντικομμουνισμού. Από ανιστόρητες αναλύσεις περί «σοβιετικής κατοχής» στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, μέχρι αρλούμπες των «Ραν Ταν Πλαν» της δημοσιογραφίας για τον ιμπεριαλισμό. Και από στοχοποίηση καλλιτεχνών που σηκώνουν ανάστημα στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, μέχρι «ξέπλυμα» των ναζιστών της Ουκρανίας, που «κάποτε υπήρξαν ακραίοι» αλλά τώρα «είναι τμήμα του ουκρανικού στρατού».

... στον καθρέπτη

Εκεί πάντως που η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια, είναι η προσπάθειά τους να ταυτίσουν τη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία με το ακριβώς αντίθετό της, δηλαδή τη Σοβιετική Ενωση, για να δέσει το γλυκό του αντικομμουνισμού. Γράφουν για παράδειγμα οι διάφοροι ...Κανέλληδες, Πρετεντέρηδες κ.ά. ότι «η σύγκρουση της Δύσης με τη Σοβιετική Ενωση, ή με τη Ρωσία σήμερα, δεν είναι ένα ματσάκι στο οποίο εμείς σφυρίζουμε τα οφσάιντ. Είναι μια αναμέτρηση ζωής, αξιών, κόσμων και πολιτισμού στην οποία η Δύση επικράτησε όχι στο "κορόνα - γράμματα", αλλά με επίπονες προσπάθειες, κόπο και θυσίες». Μόνο που οι «αξίες» και ο «πολιτισμός» της καπιταλιστικής Ρωσίας, αυτής που δημιουργήθηκε και με τη δική τους παρέμβαση και συμβολή, είναι ίδια με αυτά των «Δυτικών». Είναι η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, που τόσο «δούλεψαν» για να επιστρέψει στην πρώην ΕΣΣΔ. Είναι το αίμα που χύθηκε στην Κύπρο, στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στη Λιβύη και σήμερα στην Ουκρανία, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι η εκμετάλλευση που ζει και βασιλεύει σε πόλεμο και ειρήνη. Στον καθρέπτη λοιπόν κοιτάζονται όταν μιλάνε για τη σημερινή Ρωσία, όπου, πράγματι, οι αξίες του καπιταλισμού επικράτησαν «με επίπονες προσπάθειες, κόπο και θυσίες». Κάτι παραπάνω θα ξέρουν αυτοί...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1749 Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Πιερ Σιμόν Λαπλάς, του οποίου οι μελέτες πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του Διαστήματος.

1821 Το Πατριαρχείο, επιφορτισμένο από το οθωμανικό καθεστώς με το καθήκον του τοποτηρητή της ευταξίας στους υπ' ευθύνη του πληθυσμούς και εχθρικό προς τα φιλελεύθερα - αστικά ιδεώδη που έφερε η Επανάσταση του 1821, επιστρατεύει το όπλο του αφορισμού (όπως είχε πράξει και στο παρελθόν στα Ορλοφικά, στις εξεγέρσεις του 1807, του 1808 κ.λπ.).

1903 Οι αδερφοί Ράιτ καταθέτουν αίτηση ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή τους «Ιπτάμενη Μηχανή», δηλαδή το αεροπλάνο.

1910 Γεννιέται ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.

1918 Το γερμανικό κανόνι «Βέρθα», τελευταίο επίτευγμα του μονοπωλιακού κολοσσού «Κρουπ», αρχίζει να βομβαρδίζει το Παρίσι από απόσταση 75 μιλίων (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1919 Συγκροτείται στο Μιλάνο της Ιταλίας το φασιστικό κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι, που αρχικά φέρει την ονομασία «Πυρήνες του Αγώνα» (Fasci de Combattimento).

1929 Δημοσιεύεται στον «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Αλβέρτου Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας, που ήταν και μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής (αστικής) Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτυρόταν για την αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών.

1937 Επειτα από 15 μέρες σκληρών μαχών, οι δυνάμεις της Δημοκρατικής Ισπανίας συντρίβουν τις υπέρτερες δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο και της φασιστικής Ιταλίας στην Γκουανταλαχάρα (Ισπανικός Εμφύλιος).

1948 Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση αποφασίζει να πάρει μέτρα για την προστασία των παιδιών. Οι συνθήκες που επικρατούσαν στις εμπόλεμες περιοχές υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρές για τα παιδιά, όπου πέρα από τον θάνατο εξαιτίας των συγκρούσεων, απειλούνταν από την πείνα, τις αρρώστιες, αλλά και τα γκέτο της Φρειδερίκης. Ακολούθως, η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση απευθύνθηκε για τη διάσωσή τους στις Λαϊκές Δημοκρατίες, οι οποίες δέχτηκαν και φιλοξένησαν περίπου 25.000 παιδιά, όλα με τη συγκατάθεση των γονιών τους. Τον Μάη του 1948 συστάθηκε και ειδική Επιτροπή Βοήθειας στο Παιδί (ΕΒΟΠ) με επικεφαλής τον Πέτρο Κόκκαλη και μέλη της την Ελλη Αλεξίου, τον Γιώργη Αθανασιάδη, τον Γιώργη Ζωίδη κ.ά.

Η διάσωση τόσων χιλιάδων παιδιών και η φροντίδα για τη ζωή και τη μόρφωσή τους, που επέδειξαν τα κράτη της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αποτελούσε έμπρακτη εφαρμογή των αρχών του προλεταριακού διεθνισμού και ανιδιοτελή διεθνιστική αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Το αστικό στρατόπεδο, από τη μεριά του, φρόντισε να εκμεταλλευτεί προπαγανδιστικά το γεγονός, συκοφαντώντας, διαστρεβλώνοντας και αντιστρέφοντας την πραγματικότητα. Τα περί «παιδομαζώματος» αποτελούν τμήμα της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας μέχρι τις μέρες μας.

1956 Το Πακιστάν ανακηρύσσεται η πρώτη Ισλαμική Δημοκρατία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ