Σελ. /32
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάρτη 2022 - αριθ. φύλλου: 13966

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ
Για την Παρασκευή 1η Απρίλη αναβάλλεται το συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Σύνταγμα

Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπας


ΣΕΛ.  3
Στην πρώτη γραμμή οι Κομματικές Οργανώσεις σε όλη τη χώρα

Μεγάλο ενδιαφέρον και μαζική συμμετοχή στις δεκάδες εκδηλώσεις και συσκέψεις | Αντιπολεμικές δράσεις ενάντια στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς, που με ευθύνη της κυβέρνησης μετατρέπουν τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου


ΣΕΛ.  5,    16   -   19

Στις 6 Απρίλη απεργιακός ξεσηκωμός! Δεν θα πληρώσουμε τον πόλεμο και την ακρίβεια

  • Στην πανεργατική απεργία να ακουστεί ο λαός απ' άκρη σ' άκρη της χώρας! Να βουλιάξει το Σύνταγμα στην παλλαϊκή απεργιακή συγκέντρωση
  • Δεν χωράει καμιά αναμονή! Από «σωτήρες» χορτάσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Δυναμώνουμε τον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος, σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα

ΣΕΛ.  20   -   21

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δόγμα πολέμων

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το «νέο δόγμα» πολέμων και επεμβάσεων των ΝΑΤΟ - ΕΕ, που επιταχύνεται στο φόντο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, οι ανταγωνισμοί περνάνε σε νέα, πιο οξυμένη φάση. Οι κίνδυνοι για μια πιο γενικευμένη ιμπεριαλιστική σύγκρουση αυξάνονται. Αυτό αποδεικνύουν:

Η επιτάχυνση της λεγόμενης ευρωπαϊκής «Στρατηγικής Πυξίδας», τα σχέδια για ανάπτυξη δύναμης Ταχείας Επέμβασης της ΕΕ στην Ανατ. Ευρώπη, η «στρατηγική 2030» του ΝΑΤΟ και η αναπροσαρμογή της «Δομής Δυνάμεων» με την κάννη σε Ρωσία και Κίνα, που συζητιούνται στις Συνόδους ΝΑΤΟ και ΕΕ στο τέλος της βδομάδας.

Η τεράστια συγκέντρωση πυρός που ρίχνει κι άλλο λάδι δίπλα στη φωτιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου. Δεκάδες χιλιάδες πρόσθετες ΝΑΤΟικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Ανατ. Ευρώπη, κυριολεκτικά «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Στην Ανατ. Μεσόγειο, εκατοντάδες πολεμικά πλοία, αεροσκάφη πραγματοποιούν ασκήσεις για συμμετοχή στον πόλεμο. Οι συγκεντρωμένες ναυτικές δυνάμεις συγκρίνονται μόνο με αυτές κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις απ' όλες τις πλευρές ότι τα πυρηνικά τους οπλοστάσια είναι σε επιφυλακή, με το ΝΑΤΟ να ξεκαθαρίζει ότι διατηρεί σε ισχύ το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος». Τα πολεμικά αυτά διαγγέλματα των ιμπεριαλιστών δεν είναι λεκτικές μόνο απειλές.

Την όξυνση αποτυπώνουν επίσης οι προσπάθειες ΕΕ και ΝΑΤΟ να κλείσουν «ρωγμές» στο εσωτερικό τους: Με «συμμαχίες προθύμων» στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της ΕΕ, ώστε να ξεπερνιούνται οι σκόπελοι της «ομοφωνίας».

Αλλά και με παζάρια για προσωρινούς συμβιβασμούς, σε κάθε περίπτωση σε βάρος των λαών. Αυτό δείχνει και η συζήτηση που αναθερμαίνεται για «διευθετήσεις» στα Ελληνοτουρκικά, με στόχο να θωρακίζεται η «ΝΑΤΟική συνοχή» στη ΝΑ Μεσόγειο απέναντι στους ανταγωνιστές.

Ολα αυτά κάνουν ακόμα μεγαλύτερες τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που συνυπογράφει τις επικίνδυνες ευρωατλαντικές αποφάσεις και πρωτοστατεί σε όλα τα βρώμικα σχέδια.

Με τις συμφωνίες για τις βάσεις έχει μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, θύτη άλλων λαών. Αλλά και τον λαό σε θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Αποκαλυπτική είναι όμως και η συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτήν την εγκληματική πολιτική. Φοράει τη μάσκα του «φιλειρηνιστή», ζητάει «ενεργότερο ρόλο» της ΕΕ και παρουσιάζει τις κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας ως «πρότυπα» στη διαχείριση του πολέμου.

Αυτές δηλαδή που σε Ισπανία, Πορτογαλία πρωτοστατούν στην αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία και στην ψήφιση πολεμικών προϋπολογισμών σε βάρος των λαών τους. Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ είναι για μια ακόμη φορά πρωταγωνιστικός στο ξελάσπωμα των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων και στο «ξέπλυμα» της ελληνικής συμμετοχής στον πόλεμο.

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και οι λοιποί ξερογλείφονται για την «ευκαιρία αναβάθμισης» της αστικής τάξης από τον πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή, με τα ενεργειακά και άλλα ευρωατλαντικά σχέδια που επιταχύνονται στο φόντο του πολέμου.

Για να στρατεύσουν μάλιστα σ' αυτά τον λαό, σπέρνουν τον φόβο ότι έξω από τις συμμαχίες του κεφαλαίου υπάρχει άβυσσος και καλλιεργούν προσδοκίες ότι θα βγει τάχα κερδισμένος αν στηρίξει τη συμμετοχή της χώρας στον πόλεμο.

Ο λαός όμως πληρώνει ήδη με «χίλιους τρόπους» τις συνέπειες του πολέμου, όπως προηγουμένως πλήρωσε το κόστος της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας, της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι τα συμφέροντά του δεν συναντιούνται πουθενά με αυτά των εκμεταλλευτών του. Και πως αν έχει από κάπου να ελπίζει και να προσδοκά, είναι μόνο από τη δική του πάλη, σε σύγκρουση και όχι σε συναίνεση με την αστική τάξη και τους στόχους της.

Οι εξελίξεις σημαίνουν συναγερμό! Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά, στην πρώτη γραμμή της πάλης για απεμπλοκή από τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, την αποδέσμευση απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Καμία εμπιστοσύνη να μη δείξει ο λαός στην αστική τάξη, στις κυβερνήσεις και τα κόμματά της, που σε ειρήνη και πόλεμο σφίγγουν τη θηλιά στον λαιμό του. Διέξοδο θα δώσει μόνο ο δικός του αγώνας, στον δρόμο της ανατροπής, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.


Copyright 2022 The Associated

ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η ΕΕ ετοιμάζεται για ενεργότερο ρόλο στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις

Κίνδυνος - θάνατος για τους λαούς η ατζέντα των επικείμενων Συνόδων Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ | Με τη «στρατηγική πυξίδα» εντείνεται η στρατιωτικοποίηση, σε συντονισμό με το ΝΑΤΟ


ΣΕΛ.  4


ΓΡΕΒΕΝΑ
Εξαϋλώθηκαν τρεις εργάτες σε εργοστάσιο εκρηκτικών

ΚΚΕ: Να αποκαλυφθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες | Νεκρός και μετανάστης εργάτης στον Ασπρόπυργο


ΣΕΛ.  23
ΚΚΕ - ΚΝΕ
Ανακοινώσεις για την Παγκόσμια Μέρα Κατά του Ρατσισμού

ΣΕΛ.  13
ΤΡΑΜΠΟΥΚΟΙ ΝΑΤΟΪΚΟΙ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
Μπούκαραν σε ξενοδοχείο, τρομοκράτησαν 14χρονη και κυκλοφορούν ανενόχλητοι!

  • Αμερικανοί «νταήδες» του αεροπλανοφόρου «Τρούμαν» εισέβαλαν στο δωμάτιο όπου βρισκόταν η ανήλικη, σπάζοντας την πόρτα
  • Διάβημα διαμαρτυρίας στην κυβέρνηση από το ΚΚΕ
  • ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ: Αυτή είναι η «ασφάλεια» και η «προστασία» από την πρόσδεση στο άρμα του ΝΑΤΟ

ΣΕΛ.  5

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ