ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Κανένα μέτρο για τους ηλικιωμένους που καλούνται να ταξιδέψουν δεκάδες χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν

Χαρακτηριστική απάντηση στη σχετική ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης»

Eurokinissi

Το γεγονός ότι δύο μήνες μετά την έναρξη των εμβολιασμών για τον κορονοϊό, δεν έχει ληφθεί ούτε και σχεδιάζεται να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση και τη διευκόλυνση του εμβολιασμού για ηλικιωμένους της επαρχίας που καλούνται να κάνουν ταξίδια δεκάδων χιλιομέτρων για να φτάσουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ομολογεί η κυβέρνηση, «πανηγυρίζοντας» μάλιστα γιατί μετά από ένα τέτοιο διάστημα, η πρώτη δόση του εμβολιασμού μαζί με τα ραντεβού που είναι στο «περίμενε» φτάνουν μόλις... στο 50% των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών.

Χαρακτηριστική για τα παραπάνω είναι η απάντηση που δόθηκε στη χτεσινή επίσημη κυβερνητική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, στην εξής ερώτηση που έθεσε ο «Ριζοσπάστης»:«Σε περιοχές όλης της χώρας, άνθρωποι ηλικιωμένοι, μοναχικοί, πολλοί από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας και μετακίνησης, καλούνται να διανύσουν δεκάδες χιλιόμετρα, ακόμα και να ταξιδέψουν από νησί σε νησί, προκειμένου να εμβολιαστούν. Η δημιουργία ξεχωριστών και λιγότερων εμβολιαστικών κέντρων για το εμβόλιο της "AstraZeneca" οξύνει παραπέρα το πρόβλημα. Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων και κατάλληλα στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων στην επαρχία και την ύπαιθρο; Τι μέτρα θα πάρει για οργανωμένη μετακίνηση με ιατρική επίβλεψη για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα;»

Δύο μήνες μετά, το 50% των ηλικιωμένων άνω των 80 δεν έχει ούτε ραντεβού

Ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν ακόμα από την έναρξη των εμβολιασμών, η κυβέρνηση μιλούσε για «επιχειρησιακή ετοιμότητα», χτες ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, έκανε λόγο για «επιχειρησιακές δυσκολίες», ενώ δήλωσε ότι στην κυβέρνηση «είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι», επειδή ξεπερνάει το 50% το ποσοστό που έχει εμβολιαστεί από τις μέχρι τώρα ηλικιακές ομάδες.

Νωρίτερα, είχε δώσει στοιχεία για τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 80-84 ετών, από τις πλέον ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με τα οποία περίπου 1 στους 4 έχει κάνει την πρώτη δόση, ακόμα 1 στους 4 περιμένει το ραντεβού του για την πρώτη δόση, ενώ σχεδόν οι μισοί ούτε έχουν εμβολιαστεί, ούτε έχουν κλείσει ραντεβού.

Το τελευταίο αυτό ποσοστό είναι προφανώς ακόμα μεγαλύτερο στην ύπαιθρο, ακριβώς λόγω των πολύ μεγάλων αποστάσεων που καλούνται να ταξιδέψουν οι ηλικιωμένοι, συχνά από απομακρυσμένες περιοχές, δύσκολους δρόμους, ακόμα και μεταξύ νησιών...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γγ του υπουργείου Υγείας επικαλέστηκε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί μέχρι στιγμής είναι «δύσκολα στη χρήση τους». Πίσω από τις υπαρκτές αυξημένες απαιτήσεις μεταφοράς και συντήρησης των εμβολίων, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις μεγάλες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, σε δομές και προσωπικό, το γεγονός ότι δεν ενισχύθηκαν ουσιαστικά για την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού, με σχέδιο που να λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Αντίστοιχα, ο γγ του υπουργείου παραδέχθηκε ότι με τα ξεχωριστά και περιορισμένα εμβολιαστικά κέντρα για το εμβόλιο της «AstraZeneca» «έχουν δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα» και υπάρχει «μεγαλύτερη απόσταση που θα πρέπει να καλύψουν οι πολίτες για να εμβολιαστούν», μιλώντας γενικά και αόριστα για προσπάθεια «διορθώσεων» και ισχυριζόμενος ότι η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών είναι «κοινωνικά ενεργή και μπορεί να μεταβεί στα εμβολιαστικά κέντρα», υπονοώντας ότι μπορεί να υπομείνει τις «οδύσσειες» που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να δοθεί απάντηση για την ανάγκη ανάπτυξης στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων στην επαρχία και την ύπαιθρο, όπως και για την ανάγκη πρόβλεψης για οργανωμένη μετακίνηση με ιατρική επίβλεψη όπου απαιτείται, ο γγ της ΠΦΥ εναπόθεσε τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων στην... ελπίδα «ότι ίσως με ένα πιο εύκολο στη διαχείριση εμβόλιο να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε και τους ανθρώπους κατ' οίκον»...

Στα σχέδια της κυβέρνησης, βέβαια, για τα «πιο εύκολα» εμβόλια που αναμένονται - όπως ομολογήθηκε και στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής - είναι η μετακύλιση των εμβολιασμών και στα φαρμακεία, χωρίς την αναγκαία ιατρική επίβλεψη, παρότι μιλάμε για νέα εμβόλια για μια νέα νόσο.

Πολλαπλές συνέπειες από την κατάσταση στη δημόσια ΠΦΥ

Η ουσιαστική ανυπαρξία και αποψίλωση της δημόσιας ΠΦΥ, στο πλαίσιο και της μετατροπής όλου του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μιας νόσου, αποτυπώθηκε και στην επισήμανση της Μ. Θεοδωρίδου, εκ μέρους της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, ότι «επηρεάστηκε αρνητικά η προληπτική ιατρική» και ο εμβολιασμός για άλλες νόσους.

«Τα κενά σε εμβολιασμούς για τα λοιμώδη νοσήματα μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για να επανεμφανιστούν επιδημικές εξάρσεις άλλων λοιμωδών νοσημάτων», σημείωσε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να παραμελούνται τα εμβόλια για νοσήματα όπως η γρίπη, ο πνευμονιόκοκκος, ο έρπης ζωστήρας, ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων. Ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια να γίνονται 14 μέρες πριν ή 14 μέρες μετά από τον εμβολιασμό για τον κορονοϊό, ενώ ακόμη και στην περίπτωση που κάποιος είναι στην περίοδο της επώασης ή είναι ασυμπτωματικός, «τα εμβόλια αυτά δεν είναι αναποτελεσματικά και δεν έχουν αυξημένους κινδύνους».

Στο μεταξύ, συνολικά μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου 730.400 εμβολιασμοί για τον κορονοϊό (486.800 για την 1η δόση και 243.600 για τη 2η).

Τέλος, έγινε λόγος για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα δίνεται μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης από την πλατφόρμα gov.gr, καθώς και από τα ΚΕΠ.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Μεγάλες καθυστερήσεις στον εμβολιασμό και στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες

Το 45% από τις 200 εκατ. δόσεις εμβολίων που έχουν χορηγηθεί έως τώρα αφορά σε χώρες του G7

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 112 εκατ. και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι τα 2,479 εκατ., ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί. Μάλιστα, μέσα στο Σαββατοκύριακο οι νεκροί από την COVID-19 στις ΗΠΑ έφτασαν τις 511.000.

Μέχρι το Σαββατοκύριακο είχαν χορηγηθεί πάνω από 201 εκατ. δόσεις εμβολίων σε 107 χώρες σε όλο τον κόσμο, κατά κύριο λόγο σε αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, από επίσημες πηγές. Ο αριθμός αυτός είναι σίγουρα υποτιμημένος, καθώς δύο μεγάλες χώρες, η Κίνα και η Ρωσία, δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα νεότερα δεδομένα εμβολιασμού εδώ και περίπου δέκα μέρες.

Περίπου το 45% των δόσεων έχει χορηγηθεί στις χώρες της Ομάδας των Επτά (G7) πιο αναπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Κι ενώ τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη έχουν εξασφαλίσει πολλαπλάσιες δόσεις σε σχέση με τον πληθυσμό τους, οι ηγέτες του G7 δεσμεύτηκαν την Παρασκευή να μοιραστούν μέρος των εμβολίων με τις «φτωχές» χώρες, χωρίς να είναι ξεκάθαρη η χρονική στιγμή της αποστολής εμβολίων, όπως και να αυξήσουν τη χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX του ΠΟΥ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι εμβολιασμοί στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες ενδέχεται να διαρκέσουν έως το 2024.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε Ευρώπη και ΗΠΑ να στείλουν «το ταχύτερο δυνατόν» 13 εκατ. δόσεις εμβολίων στην Αφρική, ώστε να προχωρήσει η ανοσοποίηση των περίπου 6,5 εκατ. υγειονομικών.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τους 500.000 θανάτους, με τον επιδημιολόγο - σύμβουλο της κυβέρνησης, Αντονι Φάουτσι, να σχολιάζει πως «είναι φρικιαστικό», καθώς τόσοι νεκροί είχαν καταγραφεί πριν από περισσότερα από 100 χρόνια «την περίοδο της πανδημίας (της επιλεγόμενης ισπανικής γρίπης) το 1918».

Μετά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, στο εργοστάσιο της «Pfizer» στο Μίσιγκαν, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανακοίνωσε ότι η φαρμακοβιομηχανία αναμένει να διπλασιάσει τον εβδομαδιαίο αριθμό των δόσεων που θα παραδίδει στις ΗΠΑ μέσα σε λίγες βδομάδες, από 5 εκατ. δόσεις σε πάνω από 10 εκατ. Μέχρι τις 17 Φλεβάρη οι «Pfizer»/«BioNTech» είχαν εφοδιάσει τις ΗΠΑ με 40 εκατ. δόσεις και έχουν συμφωνήσει για 300 εκατ. μέχρι τέλη Ιούλη.

Στη Βρετανία μέχρι το Σαββατοκύριακο είχαν λάβει την πρώτη δόση περίπου 17,5 εκατ. άνθρωποι, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβόλια αποδεικνύονται αποτελεσματικά στη μείωση της μετάδοσης του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. Χτες το βράδυ ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αναμενόταν να ανακοινώσει τον «οδικό χάρτη» για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων πιθανά από τις 8 Μάρτη.

Στη Ρωσία, όπου προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς οι εμβολιασμοί, υπολογίζεται ότι θα παραχθούν 88 εκατ. δόσεις εμβολίων το πρώτο εξάμηνο του έτους (83 εκατ. δόσεις του «Sputnik V»), ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκολίκοβα, αριθμός μικρότερος από αυτόν που απαιτείται για να ανοσοποιηθεί ο ντόπιος πληθυσμός. Μέχρι τώρα η Ρωσία έχει παράξει 7,9 εκατ. δόσεις εμβολίων και θα παράξει 30,5 εκατ. δόσεις έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου φέτος, πρόσθεσε η ίδια.

Μέχρι τις 10 Φλεβάρη μόλις πάνω από 2 εκατ. Ρώσοι είχαν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση του «Sputnik V», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, παρά το γεγονός ότι «είναι η μοναδική χώρα που έχει ήδη τρία εμβόλια κατά της Covid-19».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε «να ενώσουμε τις προσπάθειές μας με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό - και είμαστε έτοιμοι για συνεργασία» για την παραγωγή εμβολίων.

Επίσης στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ στη Νότια Κορέα θα ξεκινήσουν αυτήν τη βδομάδα.

ΑΝΑΠΛ. ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Βλέπει «σταθεροποίηση», δεν αποκλείει παράταση λοκντάουν

Για «σταθεροποίηση» της πανδημίας στην Αττική, στην Αχαΐα και τη Θεσσαλονίκη μίλησε χτες η αναπλ. κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, αν και έσπευσε να πει πως το μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος εμφανίζει μεγάλη διασπορά.

Καθώς πάντως στις 28/2 λήγει τυπικά το λοκντάουν στην Αττική και καλούνται να πάρουν αποφάσεις για παράταση ή άλλα μέτρα, σημείωσε ότι «υπάρχει αυτή τη στιγμή μία μικρή αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, η οποία προβληματίζει», που θα κριθεί από την επιτροπή, όπως και ότι «όταν και εφόσον μπορέσει να υπάρξει επαναλειτουργία κάποιων δραστηριοτήτων, προτεραιότητά μας παραμένουν τα σχολεία και το λιανεμπόριο».

Σε κάθε περίπτωση, με τη μόνιμη επωδό της ατομικής ευθύνης, κάλεσε «όλοι να τηρούμε τα μέτρα προστασίας», την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παίρνει μέτρα σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μεγάλους χώρους δουλειάς κ.α., ενώ εμφάνισε και σαν πανάκεια τον εμβολιασμό που προχωρά με τον «αραμπά».

Στάθηκε και στο λεγόμενο πιστοποιητικό εμβολιασμού, ξεκαθαρίζοντας πάλι πως αυτό αφορά το «άνοιγμα» του Τουρισμού με τους όρους μεγαλοξενοδόχων και τουρ οπορέιτορ ως «ένα εργαλείο, με το οποίο θα διευκολυνθούν οι διασυνοριακές μετακινήσεις και εντός ΕΕ (...) Εχουν και άλλες χώρες ενδιαφέρον πάνω σε αυτό και θα μπορούσε να προχωρήσει - συντομότερα, ενδεχομένως και αρχές καλοκαιριού - σε κάποιες συμφωνίες με χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει περισσότερο στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους, όπως είναι το Ισραήλ, η Βρετανία». Πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό θα είναι στην ατζέντα των συζητήσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη και Παρασκευή.

Χαρακτήρισε, πάντως, «πρόωρο» η Ελλάδα να αναγνωρίζει και πιστοποιητικά για το κινεζικό και ρωσικό εμβόλιο, που δίνονται σε άλλες χώρες, σε μια αντανάκλαση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών όπως εξελίσσονται πάνω και σε αυτό το θέμα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ