ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ
Οργή και απόγνωση σε κατοίκους και καλλιεργητές μετά τις καταστροφές

Κλιμάκια του ΚΚΕ βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο δίπλα στους πληγέντες από την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων

Μεγάλες οι καταστροφές σε καλλιέργειες στην Εύβοια
Μεγάλες οι καταστροφές σε καλλιέργειες στην Εύβοια
Τρεις νεκρούς και εκτεταμένες καταστροφές σε δενδρώδεις καλλιέργειες και υποδομές, σε ολόκληρη τη βορειοκεντρική Εύβοια, άφησε πίσω της η χιονόπτωση που έπληξε την περιοχή, με τους κατοίκους, που βίωσαν τεράστια ταλαιπωρία, μένοντας ακόμη και 5 μέρες χωρίς ρεύμα, νερό και θέρμανση, να βρίσκονται σε απόγνωση και να απαιτούν μέτρα στήριξης για την επιβίωση των οικογενειών τους και την προστασία της ζωής τους.

Κλιμάκια του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ ΚΚΕ και βουλευτή Εύβοιας, και τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο τους δήμους Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού.

Ισοπεδώθηκαν πευκοδάση και ελαιοπερίβολα

Εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων πευκοδάσους σε ολόκληρη τη βορειοκεντρική Εύβοια έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί, οδηγώντας σε απόγνωση εκατοντάδες ρητινοκαλλιεργητές.

Συνάντηση με το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 21 Φλεβάρη, στο χωριό Στροφυλιά Μαντουδίου, ο Γ. Μαρίνος.

«Τα δάση που έδιναν μεροκάματο σε εκατοντάδες οικογένειες της περιοχής έχουν κυριολεκτικά ισοπεδωθεί και θα χρειαστεί αρκετές δεκαετίες για να αναγεννηθούν. Εχουμε καταστραφεί, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συλλέξουμε ξανά ρετσίνι από αυτά τα δάση», ανέφερε ο Βαγγέλης Γεωργατζής, πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών. Για αδυναμία να προσεγγίσουν τα τμήματα του δάσους όπου υπάρχουν ακόμη υγιή δέντρα, εξαιτίας του ότι δασικοί δρόμοι και μονοπάτια έχουν κλείσει από τα πεσμένα δέντρα και κλαδιά, έκανε λόγο ο ρητινοκαλλιεργητής Μπάμπης Τσιβίκας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει η Περιφέρεια και οι δήμοι της περιοχής να αναλάβουν τον καθαρισμό των δασικών δρόμων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι πεσμένοι κορμοί και τα ξερά δέντρα θα πρέπει να απομακρυνθούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ανεξέλεγκτες πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Αντίστοιχη κατάσταση περιέγραψε και ο ελαιοπαραγωγός Γιώργος Κεντρής, τονίζοντας ότι υπάρχει μεγάλη καταστροφή σε ελαιόδεντρα. Σημείωσε μάλιστα ότι η εικόνα αυτή αφορά την πλειοψηφία των καλλιεργειών ελιάς της περιοχής, προσθέτοντας ότι εκτός από την απώλεια εισοδήματος που θα έχουν οι παραγωγοί για τα επόμενα έτη, θα πρέπει ταυτόχρονα να διαθέσουν αρκετά χρήματα για τη φροντίδα και την επάνοδο των δέντρων που υπέστησαν ζημιά.

Σε απόγνωση ελαιοπαραγωγοί, συκοπαραγωγοί και ρετσινάδες

Τεράστια καταστροφή έχουν υποστεί ελαιοκαλλιεργητές, συκοπαραγωγοί και συλλέκτες ρητίνης σε ολόκληρη τη βορειοκεντρική Εύβοια. Τεράστιες εκτάσεις και χιλιάδες δέντρα ελιάς, συκιάς και πεύκου έχουν σπάσει και ισοπεδωθεί, βγαίνοντας εκτός παραγωγής και αφήνοντας χωρίς φυτικό κεφάλαιο και εισόδημα για τα επόμενα χρόνια χιλιάδες οικογένειες. Την έκταση της καταστροφής για τους συκοπαραγωγούς διαπίστωσε κλιμάκιο του ΚΚΕ που το Σάββατο 20 Φλεβάρη είχε συνάντηση με μέλη του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Στολίδης, ανέφερε ότι ένας μεγάλος αριθμός δέντρων συκιάς, που σε ορισμένα περιβόλια αγγίζει ακόμη και το 80%, έχει καταστραφεί. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, Νίκος Κορομπίλης, τονίζει ότι οι συκοπαραγωγοί δεν έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις επιπτώσεις του κορονοϊού, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του προϊόντος εξάγεται και η περσινή παραγωγή βρίσκεται απούλητη στις αποθήκες είτε των εμπόρων είτε των παραγωγών.

Από τη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με τον δήμαρχο Μαντουδίου
Από τη συνάντηση του Γ. Μαρίνου με τον δήμαρχο Μαντουδίου
Από την πλευρά του, ο Κώστας Μπασδέκης σημείωσε πως το ΚΚΕ θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανάδειξη του μεγέθους του προβλήματος.

Οργή και απόγνωση

«Οι χιονοπτώσεις το χειμώνα είναι συχνό φαινόμενο στην περιοχή. Κάθε χρόνο βιώνουμε τα ίδια. Είτε πρόκειται για χιόνι είτε για βροχή και πλημμύρες είτε για πυρκαγιές, είμαστε απροστάτευτοι και ο καθένας μόνος του προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος στο χωριό Τσαπουρνιά της βόρειας Εύβοιας. Παράλληλα κάτοικοι τόνισαν ότι αρκετοί ηλικιωμένοι βρέθηκαν χωρίς θέρμανση και αντιμέτωποι με το ψύχος, χωρίς πρόσβαση σε νερό. Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι η βοήθεια που πρόσφεραν οι νεότεροι σε ηλικία κάτοικοι, συγγενείς και γείτονες προς τους ηλικιωμένους έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να μη θρηνήσουμε περισσότερα θύματα.

«Είμαστε εγκαταλελειμμένοι. Τους προηγούμενους μήνες πλημμυρίσαμε δύο φορές και δεν πήραμε ούτε αποζημιώσεις. Τώρα μείναμε χωρίς ρεύμα από το χιόνι», ανέφερε κάτοικος στο παραλιακό χωριό Ψαροπούλι της βόρειας Εύβοιας.

Αντίστοιχη κατάσταση περιέγραψαν και οι κάτοικοι των χωριών στην περιοχή του Μαντουδίου, με τους οποίους συναντήθηκε ο Γιώργος Μαρίνος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του. «Αρκετοί έχουμε φροντίσει να προμηθευτούμε γεννήτριες, καθώς αντιμετωπίζουμε πολλές φορές το χρόνο διακοπή στην ηλεκτροδότηση, είτε από χιόνι είτε από πλημμύρες», ανέφερε κάτοικος στο χωριό Κήρινθος Μαντουδίου, τονίζοντας παράλληλα ότι παρά τα συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, ελάχιστα έχουν γίνει για τη βελτίωση των υποδομών, είτε πρόκειται για το οδικό δίκτυο είτε για το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς και την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

«Κάθε χρόνο σχεδόν μετράμε νεκρούς. Από χιόνια, πλημμύρες και πυρκαγιές. Εχουμε βαρεθεί να ακούμε για "ακραία" και "πρωτόγνωρα" φαινόμενα. Εχουμε χορτάσει λόγια και υποσχέσεις και από έργα τίποτα», ανέφερε επίσης κάτοικος του χωριού Κήρινθος.

Χωρίς χρήματα και προσωπικό οι δήμοι

Την αδυναμία της Τοπικής Διοίκησης να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και τις αρμοδιότητες που της έχουν ανατεθεί, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και των ελλείψεων σε προσωπικό, υπογράμμισαν οι δήμαρχοι Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και Ιστιαίας - Αιδηψού, στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχαν με τα κλιμάκια του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, στη συνάντηση με τον Γ. Μαρίνο, ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι οι προσπάθειες του δήμου βασίστηκαν στο φιλότιμο των εργαζομένων και επισήμανε ότι παρά τις οχλήσεις και τα υπομνήματα προς το υπουργείο Εσωτερικών για την ανάγκη χρηματοδότησης έργων και παρεμβάσεων υποδομής, δεν έχει υπάρξει καμία ανταπόκριση. Αντίστοιχη κατάσταση μετέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, τονίζοντας μεταξύ άλλων την υποχρηματοδότηση, την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των πληγέντων

«Οι τρεις νεκροί και η γενικότερη οδυνηρή κατάσταση που άφησε πίσω της η κακοκαιρία "Μήδεια", επιβάλλει να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κατοίκων, την αποζημίωση και αποκατάσταση των ζημιών. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είναι συνένοχες και είναι απαράδεκτο περιοχές να μένουν για μέρες χωρίς νερό και ρεύμα».

Τα παραπάνω τόνισε ο Γιώργος Μαρίνος, μετά το τέλος της περιοδείας του και πρόσθεσε:

«Η τραγική υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι εργολαβίες ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση, είναι συνειδητά εγκλήματα κατά του λαού για τα οποία οι θιασώτες της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, της ΕΕ, φέρουν ακέραιη την ευθύνη, αφού την υλοποίησαν βήμα βήμα όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις.

Οι περιοδείες που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στην περιοχή του δήμου Ιστιαίας και του Μαντουδίου - Αγίας Αννας - Λίμνης, οι συναντήσεις με κατοίκους, ρητινοκαλλιεργητές, παραγωγούς οίκου, αγρότες και επαγγελματίες, με τους δημάρχους αποκάλυψαν μια εικόνα καταστροφής.

Οι ζημιές στα πεύκα, στις ελιές, στις συκιές είναι εκτεταμένες. Χρειάζεται να παρθούν μέτρα αποζημίωσης 100% και να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί και σίγουρα περισσότερο από τα δύο χρόνια. Επιτακτική είναι η ανάγκη να καθαριστούν όχι μόνο οι δασικοί και αγροτικοί δρόμοι, αλλά και τα μονοπάτια στο δάσος με κρατική ευθύνη, ώστε όχι μόνο να αποκτήσουν πρόσβαση οι ρητινοκαλλιεργητές στα πεύκα, αλλά και να προστατευτεί η προστασία του δάσους.

Η πείρα της προηγούμενης περιόδου, π.χ. από τις πλημμύρες, ο αποκλεισμός πολλών πληγεισών οικογενειών από τις αποζημιώσεις και η ανεπαρκέστατη οικονομική στήριξη προειδοποιεί και καθιστά αναγκαία την άμεση οργάνωση της πάλης, την ανάπτυξη μαζικού διεκδικητικού κινήματος.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα μέσα και έξω από τη Βουλή για:

  • Αμεση, έκτακτη οικονομική ενίσχυση. Καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις άμεσα και στο 100% για τις καλλιέργειες που έπαθαν μεγάλες ζημιές, κάλυψη 100% του χαμένου εισοδήματος από τις ζημιές της κακοκαιρίας "Μήδεια" για όσο χρονικό διάστημα χρειάζεται.
  • Καθαρισμός του δάσους, συμπεριλαμβανομένων μονοπατιών, με κρατική ευθύνη.
  • Να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους η οργάνωση της πολιτικής προστασίας με καθορισμένους ρόλους για όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και κρατικά όργανα.
  • Να χρηματοδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και να ενισχυθούν μαζικά με μόνιμο προσωπικό και με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό όλες οι κρατικές δομές πολιτικής προστασίας.
  • Μέτρα και υποδομές ώστε κανένα σπίτι να μη μένει χωρίς ρεύμα και νερό στις κακοκαιρίες.
  • Σύγχρονο οδικό δίκτυο, ταχύτατο και ασφαλές, με όλες τις απαραίτητες βοηθητικές υποδομές για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας του.
  • Πλήρη στελέχωση των δομών Υγείας, των Κέντρων Υγείας του νομού και του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Ενίσχυση του ΕΚΑΒ.
  • Πλήρη στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών με προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα. Επαρκής αντιπυρική θωράκιση».Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org