ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
Αντιδραστικές απόψεις για πρόσφυγες - μετανάστες

Να δουλεύουν στα χωράφια της Μακεδονίας όσοι μετανάστες και πρόσφυγες μένουν αναγκαστικά στη χώρα μας, προκειμένου και εκείνοι να ανταποδώσουν τη φιλοξενία και να συνεισφέρουν θετικά στην τοπική οικονομική ζωή, ...«σκέφτηκε» ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε ο Συνήγορος του Πολίτη με θέμα την «Προσφυγική - μεταναστευτική κρίση». Η λογική αυτή, άλλωστε, είναι και λογική των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ τέτοιες απόψεις συμπεριλαμβάνονται και σε έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ ως τρόπος για «γρήγορη» ενσωμάτωση των προσφύγων στην αγορά εργασίας και ξεζούμισμα από επιχειρηματικούς ομίλους όσων είναι αναγκαίοι για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων.

Παράλληλα, ο Γ. Μπουτάρης έκανε λόγο πως δείγμα της ανωριμότητας ως προς τα ευρωπαϊκά ιδεώδη της αλληλεγγύης, είναι η λογική τού «όχι στη δική μου αυλή» της περιβόητης τετράδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία) που αρνείται να δεχτεί τέτοια λύση. Επίσης, μίλησε για τοπικό σχέδιο έκτακτης δράσης, που θα χρηματοδοτηθεί από προγράμματα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και που θα διασφαλίσει «επιπλέον αναπτυξιακά ωφελήματα για την πόλη και κλάδους της. Τον ξενοδοχειακό, τις μισθώσεις, τον επισιτισμό, ακόμη και νομικές υπηρεσίες, δίνοντας προσωρινή έστω απασχόληση σε νέους κυρίως εξειδικευμένους επαγγελματίες».

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, μάλιστα, προχωρά στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος χρηματοδότησης για τη δημιουργία 20.000 θέσεων φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο και δικαιούχους του προγράμματος επανεγκατάστασης, για την οποία ενδιαφέρεται ο Δήμος της Θεσσαλονίκης, με δυνητικούς εταίρους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και όμορους δήμος. Μέσα σε αυτούς, εταίροι μπορούν να είναι και ΜΚΟ της Θεσσαλονίκης, όταν ήδη έχουν αποκαλυφθεί πολλά για τον ύποπτο ρόλο που έχουν στο ζήτημα των προσφύγων και μεταναστών. Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν είναι για τους δικαιούχους του προγράμματος επανεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ (για ένα διάστημα 8 εβδομάδων που απαιτείται μέχρι να γίνει) και τους αιτούντες άσυλο που δεν είναι δικαιούχοι του παραπάνω προγράμματος. Αυτές οι δράσεις αφορούν την επιδότηση ενοικίου, voucher για διαμονή σε ξενοδοχεία, ανακατασκευή δημοτικού κτιρίου και μετατροπή του σε ξενώνα φιλοξενίας, αναδοχή από οικογένειες, καθώς επίσης σίτιση, διερμηνεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη. Μάλιστα, σημειώνεται πως το πρόγραμμα αυτό αφορά διάφορες πόλεις της χώρας όπως Αθήνα, Εβρο, Θεσσαλονίκη, αλλά και νησιά όπως Λέσβο, Κω, Σάμο, Χίο, Λέρο και Ρόδο.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ
Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης για την Υγεία του λαού

Ως επικίνδυνη για την υγεία του λαού της Χίου αλλά και συνολικά της Ελλάδας χαρακτηρίζει την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης Α' και Β' βαθμού να καλύπτουν απαραίτητες ανάγκες δημόσιων φορέων Υγείας που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων, μέσω των κονδυλίων του προϋπολογισμού τους, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Χίου. Υπενθυμίζεται πως με την τροπολογία αυτή, η ευθύνη για τη λειτουργία Νοσοκομείων, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Μονάδων Ψυχικής Υγείας, Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του κάθε δήμου ή περιφέρειας, περνάει με αργά αλλά σταθερά βήματα στην Τοπική Διοίκηση.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «όλα αυτά την ίδια στιγμή που η χρηματοδότηση στους δήμους από το κράτος συνεχώς μειώνεται (-60%), το ίδιο και η χρηματοδότηση συνολικά στην Υγεία. Μόνο στα νοσοκομεία, τα τελευταία 5 χρόνια η μείωση της χρηματοδότησης έχει αγγίξει το 60%, 10.000 κρεβάτια έχουν κλείσει, χιλιάδες θέσεις είναι ακάλυπτες, με αποτέλεσμα οι παροχές Υγείας στο λαό να υποβαθμίζονται και ο κόσμος να αναγκάζεται να καταφεύγει στην ιδιωτική υγεία, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου Χίου, όπου οι διαθέσιμοι πόροι για έργα, δράσεις, συντηρήσεις κ.λπ. με βάση τη χρηματοδότηση από το κράτος έχει φτάσει στα κατώτατα όρια, ώστε είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν οι συσσωρευμένες ανάγκες στα σχολικά συγκροτήματα, τα γεμάτα με λακκούβες οδοστρώματα και για κατασκευές νέων δρόμων, για τα δημοτικά κτίρια, τους αθλητικούς χώρους κ.λπ.».

Σημειώνεται, επίσης, ότι «απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μέσω του υπουργού Υγείας, ανοίγει το δρόμο να περάσει αποκλειστικά η λειτουργία των νοσοκομείων και των άλλων δημόσιων φορέων Υγείας στην ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης. Αποκρύπτοντας ότι το κόστος αυτό - όσο η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία και στους ΟΤΑ θα ελαττώνεται - θα μετακυλίεται στους δημότες με αύξηση των δημοτικών τελών. Σήμερα αρχίζουν με το πετρέλαιο στα νοσοκομεία, αύριο θα είναι η προμήθεια υλικών και φαρμάκων, η πρόσληψη προσωπικού με ελαστικές μορφές εργασίας κ.λπ.».

Για τους λόγους αυτούς, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να παρθεί απόφαση που θα περιλαμβάνει και θα απαιτεί «αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες τις μέρες και όλες τις ώρες του χρόνου. Καμία επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας. Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση όλων των δημόσιων Μονάδων Υγείας - Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε είδους πληρωμής από τους ασθενείς που προσέρχονται για εξετάσεις στα εργαστήρια του νοσοκομείου ή και για αναγκαίες θεραπείες, επεμβάσεις, νοσηλεία, είτε είναι ασφαλισμένοι είτε ανασφάλιστοι, Ελληνες ή μετανάστες. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να καλυφθούν ΤΩΡΑ οι υγειονομικές ανάγκες όλων των ανασφάλιστων. Το ΔΣ να δηλώσει ότι δεν θα συμβάλλει στο "άνοιγμα του δρόμου" για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Πρόνοιας, γι' αυτό και καλεί το υπουργείο Υγείας να αποσύρει την τροπολογία που μεταφέρει στους δήμους την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων Μονάδων Υγείας».

Τέλος, καλεί «το λαό της Χίου να σηκώσει το ανάστημά του και να αντιπαλέψει συνολικά τα αντιασφαλιστικά - αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης».

Να εισπράττει φόρους η ΚΕΔΕ πρότεινε ο Κ. Μητσοτάκης

Αντί κρατικής χρηματοδότησης, τα ταμεία των δήμων να γεμίσουν από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, πρότεινε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας. Παράλληλα, πρότεινε τη μεταφορά στους δήμους του κόστους της αποκαλούμενης κοινωνικής πολιτικής, με ταυτόχρονη εφαρμογή ενός αναδιανεμητικού μηχανισμού ενίσχυσης των πιο αδύναμων ΟΤΑ.

Επίσης, η ΝΔ προτείνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα να επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων και συνεπώς από το κράτος να φορτωθεί στους εργαζόμενους, με την ανακοίνωση να αναφέρει «οι προτάσεις της ΝΔ περιλαμβάνουν την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, κυρίως μέσω της παροχής ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τους δήμους, αλλά και την αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων και εργαλείων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή τοπικών σχεδίων ανάπτυξης».

Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε ως προτεραιότητα την αξιολόγηση των δομών, του προσωπικού και των παρεχόμενων υπηρεσιών των δήμων από τους πολίτες, τονίζοντας πως «το ζήτημα της αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού είναι πρώτης προτεραιότητας» με ποσόστωση στην κλίμακα αξιολόγησης, αφού «μόνο η ποσόστωση έβαλε την σύγκριση» και «διαφορετικά πάλι θα καταλήξουμε όλοι να παίρνουνε άριστα».

Πέθανε ο Γ. Κυριακίδης

Πέθανε χτες σε ηλικία 92 χρόνων, ο γνωστός φωτοειδησεογράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κυριακίδης. Η κηδεία του θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 4 μ.μ., από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας.

Ο Γιάννης Κυριακίδης καθιέρωσε την έννοια του φωτοειδησεογράφου σε κάθε είδους κοινό, εκτείνοντας παράλληλα την εμβέλειά της εκτός των ελληνικών συνόρων. Με το φωτογραφικό του φακό κατέγραψε τα μεγαλύτερα γεγονότα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Γεννήθηκε το 1924. Το 1939, ξεκίνησε τη δουλειά, φωτογραφίζοντας ιππικούς αγώνες στο Καραμπουρνάκι, στο στρατόπεδο Κόδρα. Στο φωτορεπορτάζ μπήκε μέσω του αθλητικού τμήματος της εφημερίδας «Μακεδονία». Η σκάλα του και το φωτογραφικό γιλέκο θα μείνουν σήμα κατατεθέν.

Υπήρξε δάσκαλος για γενιές νεότερων συναδέλφων του.

Επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο

Επιχείρηση απόδρασης με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού φαίνεται να αποτράπηκε την τελευταία στιγμή το απόγευμα της Κυριακής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, διενεργείται προανάκριση σχετικά με το περιστατικό, το οποίο αφορά σε ενοικίαση ελικοπτέρου από γυναίκα, η οποία κατά τη διάρκεια της πτήσης επιχείρησε, αρχικά με την απειλή όπλου και στη συνέχεια με πυροβολισμούς, να εξαναγκάσει τον πιλότο να αλλάξει την προγραμματισμένη πορεία.

Το ελικόπτερο απογειώθηκε από την περιοχή Θερμησία Πόρτο Χελίου Αργολίδας. Στο ελικόπτερο επιβιβάστηκε γυναίκα και βάσει της σχετικής συμφωνίας, στον ενδιάμεσο σταθμό (Θεολόγο) θα πραγματοποιούνταν παραλαβή πέντε επιπλέον ατόμων. Ενώ το ελικόπτερο υπερίπτατο της περιοχής Ερυθρών Αττικής, η επιβάτης, με την απειλή πιστολιού, ζήτησε από τον κυβερνήτη την αλλαγή πορείας, απαιτώντας επιτακτικά την κίνηση του ελικοπτέρου προς ανατολική κατεύθυνση, δηλαδή προς το λεκανοπέδιο της Αττικής. Στην προσπάθεια του κυβερνήτη να αφοπλίσει την επιβάτιδα, αυτή πυροβόλησε, ενώ ακολούθησε πάλη μεταξύ τους, με συνέπεια την απώλεια ελέγχου του ελικοπτέρου αλλά και τη σταδιακή απώλεια ύψους. Τελικά, το ελικόπτερο προσγειώθηκε σε μη κατοικημένη ορεινή περιοχή, μεταξύ των χωριών Πλαταιών και Ερυθρών, και η επιβάτιδα διέφυγε. Από τις μέχρι τώρα εργαστηριακές εξετάσεις, προέκυψε ότι ο κάλυκας βλήθηκε από το ίδιο όπλο το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τον τότε καταζητούμενο Νίκο Μαζιώτη, στη ληστεία της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας το 2014, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε τραυματιστεί σοβαρά ένας αστυνομικός.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org