ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΕΕ
Το κεφάλαιο σε θέσεις «μάχης» ενόψει του δημοψηφίσματος τον Ιούνη

Μετά τη συμφωνία που ανακοινώθηκε το Σάββατο για καθεστώς «ειδικών σχέσεων» ανάμεσα στη Βρετανία και τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 23 Ιούνη φέτος
Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοινώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις 23 Ιούνη φέτος
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με έντονα τα σημάδια πόλωσης ξεκινά στη Βρετανία η προεκλογική εκστρατεία ανάμεσα στα στρατόπεδα υπέρ της παραμονής ή υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ, ενόψει του δημοψηφίσματος που αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 23 Ιούνη, έπειτα από τη συμβιβαστική συμφωνία που ανακοινώθηκε το Σάββατο ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ηδη, το ζήτημα προκαλεί ισχυρούς κλυδωνισμούς στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, με τον πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον, να επιχειρηματολογεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, με επιχείρημα τα «κέρδη» που θεωρεί πως θα φέρει στα βρετανικά μονοπώλια το νέο «ειδικό καθεστώς» σχέσεων της χώρας στην ΕΕ και το δήμαρχο του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον (επίσης σημαντικό στέλεχος των Συντηρητικών), να διαχωρίζει τη θέση του, παίρνοντας το πλευρό του στρατοπέδου που τάσσεται υπέρ του λεγόμενου «Βrexit» (σ.σ. αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ), όπως είναι το αντιμεταναστευτικό κόμμα UKIP του Νάιτζελ Φάρατζ, θεωρώντας ότι έτσι θα προστατευτούν καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Στο πλευρό του Τζόνσον έχουν ήδη ταχθεί έξι από τους 23 υπουργούς της κυβέρνησης Κάμερον και οι μισοί από τους βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος. Η επιλογή του Τζόνσον θεωρείται καίριας σημασίας και για τις εξελίξεις στην ηγεσία του κόμματος, καθώς θεωρείται πως με την επιλογή του υπέρ του «Brexit» ρίχνει το «γάντι» στον Ντ. Κάμερον.

Ο Κάμερον, από την άλλη, ενημερώνοντας χτες τη Βουλή για τη συμφωνία του Σαββάτου, υποστήριξε ότι τυχόν έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση «θα συνιστούσε απειλή για την οικονομία και την ασφάλεια της χώρας».

Υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ έχουν ταχθεί επιχειρηματικοί φορείς, καθώς χτες δημοσιοποιήθηκε έρευνα από το Ινστιτούτο Διευθυντών (IoD) (οργάνωση υποστήριξης των συμφερόντων επιχειρήσεων όλων των μεγεθών), στην οποία σημειώνεται ότι το 60% των μελών της οργάνωσης θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ. Το 31% είπαν ότι θα προτιμούσαν να αποχωρήσει η χώρα, ενώ το 9% ήταν αναποφάσιστοι.

Η ρευστότητα των εξελίξεων και οι κόντρες ανάμεσα σε διαφορετικά κομμάτια του μεγάλου κεφαλαίου στη Βρετανία προκαλούν «ισχυρές δονήσεις» στη συναλλαγματική αξία της στερλίνας έναντι του δολαρίου, που χτες έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο επταετίας.

Ποια είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Στα βασικά σημεία της συμφωνίας Βρετανίας - ΕΕ που ανακοινώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

α) Προσθήκες σε αναθεωρημένα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ και ειδικότερα εξαίρεση της Βρετανίας από την περαιτέρω πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση, χωρίς ωστόσο το Λονδίνο να έχει τη δυνατότητα βέτο σε τέτοια ζητήματα, υπό το πνεύμα «αμοιβαίου σεβασμού» μεταξύ χωρών εντός και εκτός Ευρωζώνης.

β) Προώθηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των χωρών - μελών της ΕΕ, μείωση των ρυθμιστικών βαρών για επιχειρήσεις και ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς.

γ) Αρχή επικουρικότητας, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργείται νέος μηχανισμός, όπου ομάδα εθνικών κοινοβουλίων που εκπροσωπεί πάνω από το 55% των μελών εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ μπορεί να ζητήσει γενικευμένη συζήτηση οποιουδήποτε νομοσχεδίου υποβάλλεται στην Ευρωβουλή και φαίνεται ασύμβατο με την αρχή της επικουρικότητας (σ.σ. η επικουρικότητα είναι αρχή που ρυθμίζει την άσκηση των αρμοδιοτήτων και κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να ενεργήσει ή πρέπει να αφήσει την πρωτοβουλία στα κράτη - μέλη).

δ) Κοινωνικά δικαιώματα και επιδόματα, όπου προβλέπεται πλέον η δημιουργία νέου μηχανισμού που θα επιτρέπει στις χώρες - μέλη της ΕΕ να περιορίσουν την πρόσβαση νεοεισερχόμενων εργαζομένων από άλλες χώρες - μέλη σε εργασιακά επιδόματα για μία περίοδο έως 4 χρόνια ή επτά για τη Βρετανία, από την έναρξη του χρόνου απασχόλησης. Οσον αφορά τα επιδόματα παιδιών, προβλέπεται ένα πανευρωπαϊκό σύστημα καταγραφής που αφορά την καταβολή επιδομάτων παιδιού ή παιδιών που ζουν σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ και θα εφαρμοστεί για τους μετανάστες σε άλλο κράτος - μέλος άμεσα και για όλους τους μετανάστες (αδιακρίτως) από 1ης Γενάρη 2020. Βάσει του συστήματος αυτού, οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν τα επίπεδα των επιδομάτων που καταβάλλονται.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένει να αναζητά «ανοικοδόμηση» της ΕΕ

και διακηρύσσει πιο «δυναμική» επάνοδο στην εξωτερική πολιτική

ΡΩΜΗ.--

Το ιταλικό κεφάλαιο μέσω της κυβέρνησης του Ματέο Ρέντσι προσπαθεί να αναδείξει το προσφυγικό ζήτημα στην πραγματικότητα για να διεκδικήσει καλύτερη θέση στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.

«Η Ευρώπη έχει φτάσει σε ουσιαστικό σταυροδρόμι: `Η αλλάζει οικονομική πολιτική και προσέγγιση στο μεταναστευτικό ή κινδυνεύει να ακυρώσει την όλη τεράστια προσπάθεια οικοδόμησής της», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός και ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Ματέο Ρέντσι, σε δηλώσεις, που έκανε με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σχηματισμό της κυβέρνησής του, χαρακτηρίζοντας «αναποτελεσματική» την «παρούσα μορφή» της Ευρώπης και ισχυριζόμενος ότι «η Ρώμη εργάζεται για να πετύχει την ανοικοδόμηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους».

Αξιοποιώντας και πάλι το «παζάρι» γύρω από το Προσφυγικό, για να ζητήσει μεγαλύτερη «ευελιξία» στήριξης της αστικής τάξης που εκπροσωπεί, πρόσθεσε πως «όταν έρθει η ώρα να σχεδιαστεί η χρηματοδότηση, θα είναι αδύνατο να μη λαμβάνεται υπόψιν το γεγονός ότι ορισμένοι βλέπουν την αλληλεγγύη ως κάτι μονόπλευρο».

Μεταξύ άλλων, ο Ρέντσι υπογράμμισε ότι «λέμε όχι στη λιτότητα ως αυτοσκοπό, διότι σκοτώνει τον ασθενή. Δεν θέλουμε να παραβιάσουμε τους κανόνες, αλλά να κάνουμε χρήση των όσων προβλέπει η ευελιξία», ενώ αξιοποιώντας και τους ανταγωνισμούς που αποτυπώνονται στη διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση, σε άλλη του συνέντευξη, επισήμανε: «Θεωρώ ότι η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα είναι σοβαρή... Θα κάνω ό,τι μου είναι δυνατόν για να τον βοηθήσω». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να εκφράσει και την ελπίδα του «ο Αλέξης να δεχθεί να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Θεωρώ ότι θα ήταν προς όφελος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά και του ίδιου».

Την ίδια στιγμή, βεβαιώνοντας ότι η ιταλική πλουτοκρατία θα διεκδικήσει με νέα επιμονή το μερίδιό της από τη διεθνή αγορά, ο Ρέντσι επέκρινε τους προκατόχους του, επειδή η Ιταλία δε συμμετείχε στις συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (σ.σ. πριν τις κυρώσεις ήταν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς «εταίρους» του Ιράν) και ανήγγειλε επίσημη επίσκεψή του στην Τεχεράνη, τον Απρίλη.

  • Συνεχίζονται οι διεργασίες για την οριστική έγκριση των ρυθμίσεων που αφορούν τα σύμφωνα συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, στις οποίες αντιδρούν δυνάμεις του «εταίρου» του PD «Νέα Κεντροδεξιά». Πάντως, ο Ρέντσι έφτασε να συνδέσει το θέμα ακόμα και με αίτημα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, εμφανιζόμενος πρόθυμος και για τη στήριξη των «Πέντε Αστέρων» του ευρωσκεπτικιστή Μπέπε Γκρίλο.
ΛΙΒΑΝΟΣ
Πιέσεις για αποκατάσταση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Ταμάμ Σαλάμ, τάχθηκε χτες υπέρ της άμεσης αποκατάστασης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, μετά την απόφαση της τελευταίας να «παγώσει», την Παρασκευή, την αποστολή γαλλικών όπλων και πυρομαχικών αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον λιβανέζικο στρατό, επειδή ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Γκιμπράν Μπασίλ, δεν καταδίκασε τις προ μηνών επιθέσεις στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν στη διάρκεια των δύο τελευταίων συναντήσεων ομολόγων του από αραβικές χώρες...

Την Κυριακή παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λιβάνου, Ασράφ Ρίφι, δηλώνοντας ότι η σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ» «δεσπόζει» στην κυβέρνηση ενότητας και «βλάπτει τις σχέσεις της χώρας με αραβικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία».

Ας σημειωθεί ότι το κοινοβούλιο του Λιβάνου δυσκολεύεται από το Μάη του 2014 να εκλέξει νέο Πρόεδρο έπειτα από την εκπνοή της θητείας του Προέδρου της χώρας, Μισέλ Σουλεϊμάν.

ΗΠΑ
Συνεχίζονται οι «πρωτιές» Ντ. Τραμπ και Χ. Κλίντον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η (για μία ακόμη φορά) άνετη επικράτηση του μεγιστάνα Ντόναλντ Τραμπ το Σαββατοκύριακο στις προκριματικές εκλογές της Νότιας Καρολίνα με 32,8%, έναντι του 22,4% που πήρε ο γερουσιαστής Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο και 22,1% που πήρε ο Τεξανός γερουσιαστής, Τεντ Κρουζ, άφησε εκτός κούρσας τον Τζεμπ Μπους (πρώην κυβερνήτη της Φλόριντα και αδερφό του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ) και αύξησε τις πιθανότητες να πάρει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του Νοέμβρη.

Στους Δημοκρατικούς, από την άλλη, στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Νεβάδα, το προβάδισμα πήρε, αν και με μεγάλη δυσκολία, η Χίλαρι Κλίντον, με ποσοστό 52,6%, έναντι 47,4% που πήρε ο γερουσιαστής του Βέρμοντ, Μπέρνι Σάντερς.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Διαδηλώσεις ενάντια στο χαράτσι στο νερό

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Οι αντιλαϊκές πολιτικές στην Ιρλανδία και η εδώ και ένα χρόνο επιβολή «χαρατσιού» στα δίκτυα ύδρευσης, που έως τις αρχές του 2015 καλυπτόταν από τους φόρους που κατέβαλλε ο ιρλανδικός λαός, έβγαλαν το Σάββατο στους δρόμους του Δουβλίνου χιλιάδες εργαζόμενους, λίγα 24ωρα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Παρασκευής. Πολλοί εξ αυτών κρατούσαν πανό με κεντρικό σύνθημα «Δικαίωμα για Αλλαγή» και αποδοκίμασαν τη νέα φορολογία και την έκδοση τιμολογίων για υπηρεσίες ύδρευσης, που επιβλήθηκαν πέρσι παρά τη γενική, λαϊκή κατακραυγή. Τη λαϊκή οργή αξιοποιεί και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Σιν Φέιν, που υπόσχεται εντός του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης ...φιλολαϊκές λύσεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, πάντως, πριν από τις κάλπες της Παρασκευής για την εκλογή της νέας 158μελούς Βουλής δείχνουν ότι ο απερχόμενος συνασπισμός, υπό τον πρωθυπουργό Εντα Κένι (του κόμματος Φίνε Γκάελ) με τους «Εργατικούς», θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει εκ νέου τις 80 έδρες που απαιτούνται για να σχηματίσει κυβέρνηση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ