ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
«Δε μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου»

Ανακοίνωση - απάντηση σε τυφλούς αντικομμουνιστές

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να ξεσκεπάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, το ρόλο του κεφαλαίου και των πληρωμένων συνδικαλιστών, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οργανώσουμε την πάλη των οικοδόμων στα μεγάλα έργα, στο γιαπί, στη γειτονιά, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων του κλάδου και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, θα παλέψουμε για να δυναμώσουμε το μέτωπο των εργαζομένων, για την απόκρουση της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου».

Μ' αυτήν την κατηγορηματική δήλωση, σφραγίζει χτεσινή του ανακοίνωση το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, απαντώντας σ' όλους όσοι όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να χτυπήσουν το συνδικάτο, για να εμποδίσουν τους οικοδόμους να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του.

Παραθέτουμε εκτενέστατα αποσπάσματα από αυτήν την ανακοίνωση, καθώς είναι αποκαλυπτική για το σύνολο της επίθεσης που έγινε στο συνδικάτο:

«Ο πρόεδρος του ΕΚΑ, Γρ. Φελώνης, τυφλωμένος από το αντικομμουνιστικό του μένος και παίρνοντας, στην κυριολεξία, εργολαβικά τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, επιτίθεται στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, στο ΠΑΜΕ, στο "Ριζοσπάστη", με τρόπο χυδαίο και ασφαλίτικο. Χαρακτηρίζει τις ανακοινώσεις του Συνδικάτου, του ΠΑΜΕ και τα δημοσιεύματα του "Ριζοσπάστη", προκηρύξεις τρομοκρατικής οργάνωσης.

Του θυμίζουμε ότι δεν πρωτοτυπεί, πριν απ' αυτόν τα ίδια έλεγαν ο Μανιαδάκης, ο Θεοδώρου, ο Μακρής, ο Λυκιαρδόπουλος. Κατανοούμε την αγωνία, το άγχος και την πρεμούρα του.

Καταλαβαίνει ότι κινδυνεύει η θέση του στο Εργατικό Κέντρο. Κινδυνεύει η θέση του στον ΟΕΚ και θα χάσει ένα εκατομμύριο δραχμές το μήνα και, το σπουδαιότερο, φαίνεται ότι σε λίγο χηρεύει η θέση του προέδρου της ΓΣΕΕ και έχουν αρχίσει τα συντροφικά μαχαιρώματα. Γι' αυτό βιάζεται να δώσει εξετάσεις στο ΠΑΣΟΚ, στο κεφάλαιο, στους εργοδότες και τους άλλους μηχανισμούς, που επιδιώκουν τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.

Ο εν λόγω κύριος, μαζί με τη ΔΑΚΕ, την "Αυτόνομη Παρέμβαση", τον Μ. Κωστόπουλο, τον Γ. Θεωνά κι άλλα υπολείμματα της ομάδας των αποστατών του εργατικού κινήματος, αφού έσπασαν τα μούτρα τους, τρεις φορές στα δικαστήρια όπου έσυραν το συνδικάτο, αφού οι δικαστικοί απέρριψαν τις ενστάσεις τους σαν αβάσιμες, τώρα προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο και να δικαιολογηθούν. Προσπαθούν να παρουσιαστούν σαν οι προστάτες της δημοκρατικής λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος, ξεχνώντας ότι στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σχοινί. Ο Φελώνης ξέρει πολύ καλά ότι η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και των συνεταίρων τους στη ΓΣΕΕ και το ΕΚΑ, είναι προϊόν βρώμικης συναλλαγής με την εργοδοσία, εκβιασμού και εξαγοράς συνειδήσεων.

Εγκαλούν, λοιπόν, το Συνδικάτο, πως στο Ολυμπιακό Χωριό μεταφερόταν η κάλπη από γιαπί σε γιαπί, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα κατάφωρα.

Οι εκλογές έγιναν σύμφωνα με το κατατεθέν πρόγραμμα (ημερομηνίες, ώρες) στο Πρωτοδικείο, με όλα τα αναγκαία και σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους στο εργοτάξιο, με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και της εφορευτικής επιτροπής στις τέσσερις εργολαβίες, για να διευκολυνθεί η προσέλευση των εργαζομένων στις εκλογές. Πριν 15 ημέρες, όταν στην Τράπεζα Πίστεως η κάλπη μεταφερόταν από υποκατάστημα σε υποκατάστημα, τότε ο Φελώνης και οι άλλοι προστάτες της νομιμότητας εθελοτυφλούσαν;

Καμώνεται ότι δε γνώριζε το καταστατικό του Συνδικάτου και γι' αυτό μας έσυρε στα δικαστήρια για την παράταση των εκλογών. Αλήθεια, στο δικαστήριο, μας πήγε και εν μέσω διαδικασίας των εκλογών για να πάρει το μητρώο μελών. Μήπως δε γνώριζε αυτό που ξέρουν οι ερασιτέχνες συνδικαλιστές, ότι όταν αρχίζουν οι εκλογικές διαδικασίες το μητρώο το έχουν οι δικαστικοί; Αλήθεια, μήπως πιστεύει ο Φελώνης ότι χάσαμε τα μυαλά μας, χάσαμε τη μνήμη μας ή μήπως πιστεύει ότι ήρθαμε από άλλον πλανήτη;

Τα πράγματα είναι απλά, η ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στο Συνδικάτο ήταν καλοστημένη, μεθοδευμένη και σχεδιασμένη σε τραπέζι όπου η ομήγυρη αποτελούνταν από τον Φελώνη και τους άλλους αποστάτες, ξεκίνησε από τις αρχές του Σεπτέμβρη και είχαν στόχο να βάλουν εμπόδια στη συμμετοχή, να τινάξουν στον αέρα τις εκλογές του Συνδικάτου. Είχαν πολύ προχωρημένα σχέδια και συνεχίζουν να έχουν στο μυαλό τους σχέδιο να σύρουν το Συνδικάτο σε άλλες δικαστικές περιπέτειες. Τους προειδοποιούμε, πάντως, ότι η περίοδος χάριτος τελείωσε.

Το ζήτημα είναι ότι δεν τους βγήκε για τρεις κυρίως λόγους:

α) Οι οικοδόμοι γύρισαν την πλάτη και ψήφισαν μαζικά στο Συνδικάτο τους, Ελληνες και αλλοδαποί εργάτες.

β) Οι εκλογικές διαδικασίες ήταν διαφανείς, άψογες.

γ) Πόνταραν ότι θα βρουν δικαστή σαν εκείνον, που το 1985 με την κυβερνητική παρέμβαση στη ΓΣΕΕ αποφάσισε να καταργήσει τα μαθηματικά και αποφάνθηκε ότι το 19 είναι μεγαλύτερο από το 26.

Δεν τους βγήκε, λοιπόν, και τώρα έχουν δύο καημούς: Ο ένας είναι ότι έπεσε στο κενό η καθοδηγούμενη από την κυβέρνηση και την εργοδοσία επίθεση στο Συνδικάτο, δηλαδή ο Φελώνης έμεινε μετεξεταστέος, και ο δεύτερος είναι ότι οι οικοδόμοι τούς έφτυσαν κατάμουτρα. Σε σύνολο 17.170 ψηφισάντων, η ΠΑΣΚΕ πήρε 118 ψήφους και ο συνδυασμός που υποστηρίζεται από ΣΥΝ, ΚΕΔΑ κλπ. 176.

Ετσι πληρώνουν οι οικοδόμοι τους συκοφάντες, λασπολόγους, τους απόντες από το μετερίζι του αγώνα, τους βολεμένους και όσους συναλλάσσονται με την εργοδοσία.

Επειδή ο Φελώνης για την ταμπακέρα δε μας είπε, επανερχόμαστε και επιμένουμε να ενημερώσει εμάς και τους εργαζόμενους πόσα παίρνει σαν αντιπρόεδρος του ΟΕΚ. Εμείς ξέρουμε ότι παίρνει ένα εκατομμύριο δραχμές, δε γνωρίζουμε ποιες είναι οι αμοιβές του από τις παραστάσεις, τα ταξίδια στο εξωτερικό κτλ., χώρια ο μισθός από την "Ολυμπιακή"».

Τέλος, οι άθλιοι συκοφάντες του ταξικού, συνδικαλιστικού κινήματος, η κυβέρνηση, η εργοδοσία και όλοι οι άλλοι καλοπληρωμένοι συνδικαλιστές της εργοδοσίας πρέπει να γνωρίζουν ότι, όπως πάντα, θα τιμήσουμε στο ακέραιο την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι οικοδόμοι.

Το Συνδικάτο θα παραμείνει ακρογωνιαίος λίθος του ταξικού κινήματος, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να ξεσκεπάσουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, το ρόλο του κεφαλαίου και των πληρωμένων συνδικαλιστών, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να οργανώσουμε την πάλη των οικοδόμων στα μεγάλα έργα, στο γιαπί, στη γειτονιά, για την υπεράσπιση των κατακτήσεων του κλάδου και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Θα παλέψουμε για να δυναμώσουμε το μέτωπο των εργαζομένων, για την απόκρουση της γενικότερης επίθεσης του κεφαλαίου.

Οι οικοδόμοι απ' αυτό το μετερίζι θα παλέψουν για να δυναμώσει το ΠΑΜΕ, να δυναμώσει η γραμμή της σύγκρουσης και της ανατροπής.

Καλούμε τους οικοδόμους να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του αποπροσανατολισμού, του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, να στρατευτούν στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κοντά στο συνδικάτο, για να δυναμώσουμε την πάλη μας ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης κεφαλαίου».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Πιο δυνατοί, πιο ισχυροί, τραβάνε μπροστά!

Στους 16.791 έφτασαν οι οικοδόμοι που ψήφισαν υπέρ του «Πανοικοδομικού Ταξικού Ενωτικού Συνδυασμού»

Απόλυτη στήριξη στις ταξικές δυνάμεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας πρόσφεραν οι εργαζόμενοι του κλάδου μέσω των αρχαιρεσιών που τελείωσαν την περασμένη Τρίτη. Ενώ, ταυτόχρονα, απέρριψαν και καταδίκασαν τις δυνάμεις της συναίνεσης και της υποταγής οι οποίες καταποντίστηκαν κυριολεκτικά, χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος ακόμα και αυτών των ελάχιστων ψήφων που είχαν πάρει στις προηγούμενες εκλογές.

Επίσης, οι λυσσαλέες προσπάθειες των κυβερνητικών και εργοδοτικών παρατάξεων των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης του ΕΚΑ να εμποδίσουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες από το φόβο της αλλαγής του συσχετισμού δύναμης και η προσπάθεια της κυβέρνησης και των εργοδοτών να αποδυναμώσουν τους δεσμούς του Συνδικάτου με τους εργαζόμενους έπεσαν στο κενό.

Οι συνθήκες της διαρκώς εντεινόμενης καπιταλιστικής κρίσης που για τους εργαζόμενους σημαίνει αύξηση της εκμετάλλευσης της εργατικής τους δύναμης δείχνουν τη μεγάλη σημασία που είχαν αυτές οι εκλογές. Οι εργαζόμενοι παρά τις άσχημες αντικειμενικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν και οι οποίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τη συμμετοχή τους στις συνδικαλιστικές διαδικασίες και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, έστειλαν σαφές μήνυμα: «Θέλουμε Συνδικάτο ακόμα πιο μαζικό, ακόμα πιο δυνατό, ακόμα πιο ταξικό. Θέλουμε το Συνδικάτο ακόμα πιο ισχυρό εργαλείο της ταξικής πάλης». Και αυτό ακριβώς το γεγονός είναι που ανεβάζει τον πήχη των καθηκόντων των ταξικών δυνάμεων. Που τους δίνει το δικαίωμα και την υποχρέωση από καλύτερες πλέον θέσεις να παλέψουν για την καλύτερη οργάνωση των εργαζομένων ώστε οι αγώνες τους να γίνουν ακόμα πιο αποτελεσματικοί.

Πάνω από 17.000 εργαζόμενοι - 17.170 για την ακρίβεια - ψήφισαν στις εκλογές δίνοντας στον «Πανοικοδομικό Ταξικό Ενωτικό Συνδυασμό» το 98,23% (16.615) των ψήφων για την Κεντρική Διοίκηση και το 98,46% (16.791) για αντιπροσώπους σε ΕΚΑ και Ομοσπονδία Οικοδόμων Αθήνας. Αντίστοιχα, η παράταξη της ΠΑΣΚΕ πήρε το 0,70% (118 ψήφους) για την κεντρική διοίκηση και το 0,81% (138 ψήφους) για ΕΚΑ και Ομοσπονδία. Ενώ η Ενωτική Δράση (την οποία στήριζε ο ΣΥΝ, η ΚΕΔΑ και ΔΕΑ) πήρε 1,04% (176 ψήφους) για κεντρική διοίκηση και 0,72% (122 ψήφους) για ΕΚΑ και Ομοσπονδία.

Κινητοποιήσεις σωτηρίας του ΕΚΑΒ

Στο «μη παρέκει» έχει φτάσει το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς το ΕΚΑΒ αδυνατεί να αποπληρώσει την εκμεταλλεύτρια εταιρία των πτητικών μέσων. Ετσι εμφανίζεται απειλητική ακόμα και η διακοπή των πτήσεων των τεσσάρων ελικοπτέρων.

Χτες έγινε πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία του ΕΚΑΒ μεταξύ της διοίκησης και εκπροσώπου της εκμεταλλεύτριας εταιρίας «Helitalia». Στη σύσκεψη εκείνο που διαπιστώθηκε είναι η ύπαρξη των χρεών του ΕΚΑΒ, ύψους 2.211.467 ευρώ. Ο ειδικός λογαριασμός του ΕΚΑΒ είναι σχεδόν άδειος και έτσι εκείνο που απομένει είναι το αίτημα του ΕΚΑΒ προς το υπουργείο Υγείας για κάλυψη των χρεών.

Ωστόσο, όμως, όλη αυτή η εξέλιξη καταδεικνύει τις επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης της επείγουσας ιατρικής και δικαιώνει τη θέση του σωματείου των εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τη συγκρότηση οργανωμένου κρατικού φορέα που θα πραγματοποιεί τις αεροδιακομιδές καθώς και τη διασφάλιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του ΕΚΑΒ.

Ηδη οι εργαζόμενοι συντονίζονται για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει για τις 5 Δεκέμβρη 2002. Στα πλαίσια αυτά συνεδριάζει την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοέμβρη το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ της Αττικής. Το σωματείο της Αττικής, έχει συγκαλέσει ακόμα πανελλαδική σύσκεψη των σωματείων ΕΚΑΒ της χώρας για το συντονισμό και την κοινή δράση των εργαζομένων πανελλαδικά, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Τετράωρη στάση νοσηλευτών

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι νοσηλευτές της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια της οποίας έκαναν πορεία διαμαρτυρίας προς την έδρα των ΠεΣΥ στην πλατεία Αριστοτέλους.

Οπως δήλωσαν οι εκπρόσωποί τους, το νοσηλευτικό προσωπικό των Α' και Β' ΠΕΣΥ Κ. Μακεδονίας διαμαρτύρονται για τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτές, την ελλιπή υποδομή στα περισσότερα νοσοκομεία, τα εξαντλητικά πολυήμερα εναλλασσόμενα ωράρια, τη διοικητική απραξία. «Μας αναγκάζουν να εργαζόμαστε μόνοι μας (ένας - μία) σε κλινικές των 40 και πλέον αρρώστων, εξοντωτικοί είναι οι ρυθμοί δουλιάς», τόνισαν. Ζήτησαν την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, καθιέρωση καθηκόντων σε όλες τις βαθμίδες του προσωπικού, όχι στις επιλεκτικές μεταθέσεις, την ένταξη του επαγγέλματος στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επίσης, την ενιαία πανεπιστημονική εκπαίδευση με δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις βαθμίδες του νοσηλευτικού προσωπικού και τη συμμετοχή του νοσηλευτικού προσωπικού σε θέματα πολιτικής υγείας, ώστε να αναβαθμιστεί επιτέλους η νοσηλεία των αρρώστων.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org