ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι βασικές θέσεις της ΔΑΣ για τα οργανωτικά

Μπροστά στο συνέδριο, η ΔΑΣ κατέθεσε τις δικές της προτάσεις και θέσεις για τα οργανωτικά ζητήματα, αλλά και για την ενίσχυση των ταξικών χαρακτηριστικών του συνδικαλιστικού κινήματος και σε επίπεδο Καταστατικού.

1. Στο Καταστατικό της ΓΣΕΕ, αλλά και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων να αποτυπωθεί με σαφήνεια ότι το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στη χώρα μας υιοθετεί και ακολουθεί τη γραμμή της ταξικής πάλης και απορρίπτει ως επιζήμια για τα εργατικά συμφέροντα τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας. Η απόρριψη από τα συνδικάτα της γραμμής του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού θα ωθήσει νέα τμήματα εργαζομένων στις τάξεις των συνδικάτων, μπορεί να ξαναγεννήσει την ελπίδα της συλλογικής πάλης σε πολλούς απ' αυτούς και θα αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα στο κεφάλαιο και στις κυβερνήσεις ότι τα συνδικάτα δε συναινούν, αλλά αντεπιτίθενται. Οτι δεν αποτελούν μηχανισμούς διαχείρισης, αλλά μοχλούς ανατροπής.

2. Στην ευρωπαϊκή και διεθνή του δραστηριότητα το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αποκαλύπτει το ρόλο της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μηχανισμών της μέσα στην Εργατική Τάξη. Αρα η στάση των συνδικάτων απέναντι στη ΣΕΣ (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) πρέπει να καταδείχνει ότι η οργάνωση αυτή αποτελεί «μακρύ χέρι» της Κομισιόν, για να προωθεί την ιδεολογία και την πολιτική των μονοπωλίων μέσα στους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα, να αποτυπωθεί στα Καταστατικά ότι σε περίοδο έντασης της πολιτικής της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης η διεθνής συνεργασία και ο αγωνιστικός συντονισμός ανάμεσα στις οργανώσεις της Εργατικής Τάξης είναι αναγκαίος.


3.Στην περίοδο που βρισκόμαστε έχει ουσιαστική σημασία να τονιστούν στα Καταστατικά τα θέματα υπεράσπισης των Δημοκρατικών και Συνδικαλιστικών Ελευθεριών, της ανεμπόδιστης άσκησης του απεργιακού δικαιώματος. Ταυτόχρονα, να απαιτηθεί η κατάργηση όλων των διατάξεων που δίνουν το δικαίωμα για πολιτική επιστράτευση απεργών και να απαγορευτεί η ποινικοποίηση των αγώνων.

4. Να καταγραφεί η αναγκαιότητα οργάνωσης Ελλήνων και ξένων οικονομικών μεταναστών στα ίδια συνδικάτα, για ίδια εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η οργάνωση στα συνδικάτα πρέπει να ξεπερνά τα εμπόδια που βάζουν οι κυβερνήσεις και η εργοδοσία. Να μην καθορίζονται από τις όποιες εργασιακές σχέσεις του κάθε εργαζόμενου. Ετσι θα υποβοηθείται και θα προωθείται η κατάκτηση της ενότητας της ίδιας της Εργατικής Τάξης στον αγώνα που διεξάγει απέναντι στα μονοπώλια και τις πολυεθνικές.

5. Ρητά να ορίζεται στα Καταστατικά η αποδοχή του Συντονισμού της Αλληλεγγύης και της κοινής δράσης με τη φτωχή αγροτιά, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τη νεολαία και την προοδευτική διανόηση. Τα φαινόμενα του «κοινωνικού αυτοματισμού», όπου κάποιοι αγρότες θα «φωνάζουν» όταν απεργούν οι ναυτεργάτες και κάποιοι έμποροι θα «γκρινιάζουν» όταν κινητοποιούνται οι αγρότες, είναι συνειδητή πολιτική και ιδεολογική παρέμβαση της άρχουσας τάξης, που στόχο έχει τον κατακερματισμό και την αποδυνάμωση των λαϊκών κινητοποιήσεων.

6. Στις σημερινές συνθήκες αποκτά ιδιαίτερη σημασία η Κλαδική Οργάνωση που μπορεί να συνενώνει τους εργαζόμενους ενάντια στη συνολική πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, που δε θα εξαντλείται στην υπογραφή ΣΣΕ ούτε θα περιορίζεται μόνο στα στενά κλαδικά αιτήματα, αλλά θα διευρύνει τον αγώνα, θα προωθεί το συντονισμό και τη συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

7. Υποστηρίζουμε την ίδρυση Ενιαίων Σωματείων κατά πόλη ή νομό, στους κλάδους και στους μεγάλους εργασιακούς χώρους που θα συγκεντρώνουν στη δύναμή τους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από ειδικότητα και εργασιακές σχέσεις. Ταυτόχρονα προωθούμε την ίδρυση Σωματείων σε κλάδους που σήμερα δεν καλύπτονται συνδικαλιστικά.

8. Εχουμε τοποθετηθεί υπέρ της ενοποίησης ομοειδών (κατά κλάδο παραγωγής) Ομοσπονδιών και παραμένουμε στη θέση μας αυτή. Βέβαια για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, απαιτείται πλατιά ανοιχτή συζήτηση με τους εργαζόμενους και τα ίδια τα συνδικάτα. Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των ίδιων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

9. Σε κάθε νομό να υπάρχει ένα Εργατικό Κέντρο. Στα μεγάλα αστικά κέντρα να μπορούν με αποφάσεις των ίδιων των Εργατικών Κέντρων να συγκροτούνται παραρτήματά τους στις εργατογειτονιές για τη διευκόλυνση της συμμετοχής και της ενημέρωσης των εργαζομένων και των ανέργων.

10. Με καταστατική δέσμευση θεωρούμε αναγκαία την εγγραφή των Συνταξιουχικών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων σαν πλήρη και ισότιμα μέλη της ΓΣΕΕ, των Ομοσπονδιών και των Εργατικών Κέντρων. Παράλληλα να αποτυπωθεί καταστατική ρήτρα για τον ουσιαστικό εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος. Για την κατάργηση του ν.330/76 στους ναυτεργάτες και την απελευθέρωση του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, από τα δεσμά των εφοπλιστών και της κυβέρνησης.

11. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, ανυποχώρητα και για δεκαετίες, αγωνίζεται για απλή και ανόθευτη αναλογική και μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και σε γενικό πολιτικό επίπεδο. Σήμερα επιβάλλεται να κατοχυρωθεί και καταστατικά σε όλες τις μαζικές οργανώσεις, έτσι ώστε να αχρηστευτεί στην πράξη η «αναλογική» του ν. 1264/82.

12. Δυνατότητα εγγραφής όλων των εργαζομένων στα σωματεία τους, από την πρώτη ημέρα που πιάνουν δουλιά, με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Εφαρμογή του Εκλογικού Συνδικαλιστικού Βιβλιαρίου με τέτοιον τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η γνήσια έκφραση και η ανόθευτη αποτύπωση των συσχετισμών.

13. Υποστηρίζουμε τη συνολική εκλογή των μελών του Γενικού Συμβουλίου ούτως ώστε να καταργηθεί το σημερινό φαινόμενο, άλλα μέλη του να εκλέγονται από το συνέδριο κι άλλα να «διορίζονται» εξ οφιτσίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ