ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΟΤΟΕ για το 35ωρο

Τις θέσεις της για την εφαρμογή του 35ωρου στις τράπεζες,καθώς και το σχετικό κοινό πόρισμα ΟΤΟΕ - Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών,παρουσίασε χτες η ΟΤΟΕ. Ομως η διεκδίκηση του αιτήματος περνά μέσα από τον κλαδικό "κοινωνικό διάλογο" και όχι από τον αγώνα των εργαζομένων, αφού - όπως επισημάνθηκε - το πόρισμα θα αποτελέσει βάση συζήτησης το επόμενο διάστημα. Αυτή μάλιστα θα είναι και η κατεύθυνση που θα προωθηθεί και στο επικείμενο συνέδριο της Ομοσπονδίας (31/10 - 2/11).

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΟΤΟΕ, αν εφαρμοστεί το 35ωρο στον τραπεζικό τομέα, θα προκύψει η αναγκαιότητα 2.500 περίπου νέων θέσεων εργασίας. Η ΟΤΟΕ θέτει, επίσης, το 35ωρο σαν προϋπόθεση για την "ομαλή πορεία" προς την ΟΝΕ και την καθιέρωση του ΕΥΡΩ. Πάντως η ΟΤΟΕ, ενώ "βλέπει" 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και χωρίς διευθετήσεις -"ελαστικότητα", το περιορίζει μόνο στον τραπεζικό τομέα, διαχωρίζοντας τους όρους πιθανής εφαρμογής του στη βιομηχανία,όπως σημείωσε και ο επιστημονικός της συνεργάτης Η. Ιωακείμογλου!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, η αύξηση των δαπανών προσωπικού για τις τράπεζες από την εφαρμογή του 35ωρου θα είναι κατά μέσο όρο 4,7%, ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων θα αυξηθεί κατά 4%. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών θα μειωθεί κατά μέσο όρο μόλις 1%.

Οι εργοδότες αντιπροτείνουν ότι δεν μπορεί να γίνει 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και διευθέτηση του χρόνου εργασίας, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα κόστος γι' αυτές.

Η ΟΤΟΕ, επισημαίνει ότι δε θίγεται η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών τραπεζών και αντιπαραθέτει στις αντιρρήσεις των εργοδοτών για το 35ωρο, ότι: Το μέγεθος της κερδοφορίας των τραπεζών επιτρέπει την εφαρμογή του 35ωρου χωρίς μείωση αποδοχών. Το κόστος εργασίας είναι σήμερα πιο χαμηλό από το 1989. Οι μισθοί των τραπεζοϋπαλλήλων είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η παραγωγικότητα για κάθε ώρα εργασίας αυξήθηκε σημαντικά από το 1984, με αντανάκλαση στα κέρδη των τραπεζών χωρίς να επωφεληθούν οι εργαζόμενοι. Το υφιστάμενο ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των τραπεζών, η ΟΤΟΕ θεωρεί ότι αυτό δε χρειάζεται να αλλάξει ή να αλλάξει ελάχιστα από την εφαρμογή του 35ωρου.

Μέτρα ισοπέδωσης του ΝΑΤ ενόψει!

Μηδενικές αυξήσεις προβλέπει για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες ο νέος προϋπολογισμός του Ταμείου! Την ίδια ώρα σχεδιάζεται το "Νέο ΝΑΤ" κατά τις προδιαγραφές της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ενώ ο πρόεδρος του Ταμείου παραδέχεται τις επιζήμιες επιπτώσεις που έχουν στο ΝΑΤ τα μέτρα του ΥΕΝ για τη ναυτιλία

Μηδενικές αυξήσεις για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες προβλέπει για το 1998 ο προϋπολογισμός του ΝΑΤ, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του προέδρου του Ταμείου στο "Ρ"!

Ταυτόχρονα αυτό το διάστημα κυβερνητικά επιτελεία μελετούν μέτρα για την "εξυγίανση" του ΝΑΤ, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός Νέου ΝΑΤ,που δε θα έχει τίποτα να ζηλέψει από μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία. Η αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θεωρείται λίγο - πολύ ως δεδομένη και ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την... "εξυγίανση"!

Συγκεκριμένα για το νέο προϋπολογισμό του ΝΑΤ, ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Γκιζιάκης,σημείωσε σε συζήτηση μαζί μας: "Εμείς δώσαμε στο υπουργείο έναν προϋπολογισμό, στον οποίο προβλέπονται μηδενικές αυξήσεις. Από κει και πέρα αν η κυβέρνηση αποφασίσει κάποια αύξηση των συντάξεων, θα ζητηθεί να επιδοτηθεί επιπλέον αυτό το ποσοστό από τον προϋπολογισμό που ζητήσαμε".Ο περσινός κρατικός προϋπολογισμός, όμως δεν κάλυψε ούτε το ένα τρίτο του ετήσιου ελλείμματος του Ταμείου, αφού καθορίστηκε στα 34,684 δισ. δραχμές, ενώ το έλλειμμα του ΝΑΤ ξεπέρασε τα 99 δισ. δραχμές που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Το συνολικό έλλειμμα του ΝΑΤ ξεπερνά σήμερα τα 160 δισ. δραχμές!

Η δραματική εικόνα του Ταμείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο, αναμένεται να επιδεινωθεί από τα μέτρα του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον περασμένο Σεπτέμβρη. "Αναμένεται μία μείωση των εσόδων - ανέφερε - όμως ακόμα δεν μπορεί να υπολογιστεί ακριβώς, επειδή είναι μικρός ο χρόνος εφαρμογής τους"."Ομως - συνέχισε - έχουμε στοιχεία από την αποχώρηση των πλοίων που επιδρά στις εισπράξεις του ΝΑΤ". Από τη συνεχιζόμενη αποχώρηση πλοίων από την ελληνική σημαία έχουν μειωθεί οι εισπράξεις του ΝΑΤ από τις εισφορές των ασφαλισμένων κατά 10%!Μάλιστα επισήμανε ότι τα μέτρα του ΥΕΝ όχι μόνο δεν έφεραν νέα πλοία στην ελληνική σημαία (όπως προσδοκούσε ο Στ. Σουμάκης), αλλά "δεν υπάρχει και ένδειξη - όπως είπε - ότι θα έρθουν"!

Οσον αφορά τα... εξυγιαντικά μέτρα για το ΝΑΤ, ο πρόεδρος σημείωσε: "Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Εξετάζεται το ενδεχόμενο της αύξησης του ορίου ηλικίας και η δημιουργία νέου ΝΑΤ και πολλές άλλες. Τα όσα θα προταθούν εντάσσονται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης. Προφορικά έχει γίνει ενημέρωση στην πολιτική ηγεσία".

Η πρόταση για Νέο ΝΑΤ, όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος, προέρχεται από τους εφοπλιστές.Οι εφοπλιστές έχουν προτείνει ένα νέο, κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, σύστημα, που - όπως αναφέρεται στην πρόταση της ΕΕΕ - "θα καλύψει τους νέους ναυτικούς και ενδεχομένως όσους έχουν περιορισμένη υπηρεσία. Κατά την καθιέρωσή του, μπορούμε να το αποκαλούμε Νέο ΝΑΤ. Τα έσοδα του Νέου ΝΑΤ θα κεφαλαιοποιούνται για να χρησιμοποιηθούν για παροχές προς τους δικαιούχους όταν συνταξιοδοτηθούν"!

Προκλητικός ο Στ. Σουμάκης

Ο υπουργός ΕΝ, κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου του στους ναυτιλιακούς συντάκτες, ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση του "Ρ", σχετική με τις δηλώσεις του προέδρου του ΝΑΤ: "Συζητώ οτιδήποτε έχει στόχο την εξυγίανση του ΝΑΤ", ενώ όσον αφορά τα αντιναυτεργατικά μέτρα που έχει θέσει σε εφαρμογή και τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΝΑΤ γι' αυτά, απάντησε: "Αυτά είναι τα μέτρα και δοκιμάζονται. Οποιος έχει καλύτερα, να μας τα πει. Πάντως όποιος μπορεί να παντρέψει ναυτεργασία και ελληνική σημαία, ας το κάνει"!

Προκλητικός ήταν και σε ό,τι αφορά τους ασυρματιστές και το φάσμα της εξαφάνισης που αντιμετωπίζουν: "Είναι επάγγελμα με ημερομηνία λήξης - σημείωσε - και αυτό το γνώριζαν οι ασυρματιστές από το 1981"!

Πάντως την ίδια ώρα που ο υπουργός δήλωνε αυτά, έξω από το υπουργείο κατέφτανε μαχητική πορεία των ασυρματιστών που είχε ξεκινήσει από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά,διεκδικώντας το δικαίωμα στην εργασία.

Αθηνά ΖΥΜΑΡΗ

ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
"Πράσινη" ευελιξία

Του Γιώργου ΠΟΝΤΙΚΟΥ*

Πριν λίγους μήνες η Κομισιόν, έδωσε στη δημοσιότητα ένα κείμενο με τον τίτλο: "ΠΡΑΣΙΝΟ ΒΙΒΛΙΟ, ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ".

Οπως αναφέρεται εισαγωγικά, οδηγούμαστε σε μια ουσιαστική αλλαγή της οργάνωσης εργασίας, μια μετάβαση από "άκαμπτα συστήματα παραγωγής", για μια ευέλικτη επιχείρηση.

Η λέξη που ξεχωρίζει μέσα σ' ένα κείμενο γραμμένο με την "ξύλινη γλώσσα" των κοινοτικών εγγράφων είναι η "ΕΥΕΛΙΞΙΑ". Θα τη συναντήσουμε σε κάθε παράγραφο Πράσινης Βίβλου όπως: "Η νέα οργάνωση της εργασίας αμφισβητεί τα βασικά θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζονται η εργατική νομοθεσία και οι εργασιακές σχέσεις. Η πιθανή εξέλιξή τους είναι να περάσουν σε πιο ευέλικτα εσωτερικά σχήματα"... "Τα μισθολογικά συστήματα που εφαρμόζονται σήμερα αναπτύχθηκαν πριν από 40 - 50 χρόνια στα πλαίσια μιας ιεραρχικής οργάνωσης με άκαμπτο καταμερισμό εργασίας και εμποδίζουν σήμερα την εισαγωγή πιο ευέλικτων δομών στο εσωτερικό των επιχειρήσεων. Το περασμένο έτος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ένα σημαντικό ψήφισμα που αφορά την ευελιξία του ωραρίου"... "Ο χρόνος σε ετήσια βάση, η επέκταση της μερικής απασχόλησης παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την οργάνωση της παραγωγής... " κ.ά.

Το πράσινο βιβλίο καλεί τους "κοινωνικούς εταίρους" (! ) να συμπράξουν για την ανάπτυξη ενός πλαισίου για τον εκσυγχρονισμό της εργασίας. Αυτό το πράσινο βιβλίο από το ξεκίνημα του "κοινωνικού διαλόγου", ήταν πάνω στο τραπέζι, αποτελούσε βασικό ντοκουμέντο των συζητήσεων. Κανείς σήμερα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δε γνώριζε. Απλά όλοι οι συμμετέχοντες σαν καλοί και ευέλικτοι συνομιλητές, αποσαφήνιζαν το επίπεδο και το περιεχόμενο του πλαισίου της ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ. Αγνοούν συνειδητά ότι οι μισθοί είναι καθηλωμένοι την τελευταία δεκαετία και οι αυξήσεις δεν καλύπτουν ούτε καν τον πληθωρισμό, οι μέσες μηνιαίες αποδοχές δεν υπερβαίνουν τις 200.000 χιλιάδες δραχμές και το στοιχειώδες επίπεδο διαβίωσης για μια 4μελή οικογένεια είναι 572.000 το μήνα (σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ενωσης οικογενειών Ελλάδας).

Αγνοούν συνειδητά την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όπως τις αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τις λανθάνουσες μισθωτές σχέσεις εργασίας που φέρνουν τον μανδύα της σύμβασης έργου και εντάσσονται στην κατηγορία των "ελεύθερων" επαγγελμάτων, τους "δανεισμούς" εργαζομένων, τις απλήρωτες υπερωρίες, τη μη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας.

Αυτό που περισσότερο τους απασχολεί (κυβέρνηση, εργοδότες, συμβιβασμένοι συνδικαλιστές) είναι να εμπεδώσουν στην ελληνική κοινωνία την ταξική συνεργασία.

Αλλωστε, το κλίμα αυτής της συνεργασίας που προκύπτει από τις συζητήσεις του "κοινωνικού διαλόγου" θα αποτελέσει για τους "Ευρωπαίους εταίρους", την πολιτική υπόσχεση της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών που θα χαράξει η Διάσκεψη Κορυφής του Λουξεμβούργου (20 - 21 Νοέμβρη).

Οσο και αν προσπαθήσουν οι κοινοτικοί ιθύνοντες, οι επιτελείς και οι υποτελείς της κυβερνητικής πολιτικής για να επιβάλλουν την "πράσινη" ευελιξία, είναι σίγουρο ότι θα συναντήσουν την ισχυρή αντίσταση των εργαζομένων καθώς οι κατακτήσεις των 80 τελευταίων χρόνων έχουν γραφτεί με το άλικο χρώμα των αγωνιστών της τάξης μας.

Στο επόμενο διάστημα θα εξελιχθούν σκληροί ταξικοί αγώνες για διεκδικήσεις αιτημάτων. Και αυτό το γνωρίζει η άρχουσα τάξη, όπως γνωρίζει ότι δεν εξαφανίστηκε ο "κόκκινος κίνδυνος".

  • Ο Γιώργος ΠΟΝΤΙΚΟΣ, είναι μέλος του ΔΣ του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.
Μαζικά στις κάλπες

Και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις ξεπέρασε η μαζική συμμετοχή στις προχτεσινές εκλογές του Σωματείου Οδηγών Νομού Λαρίσης.Ψήφισαν 146 εργαζόμενοι (στις προηγούμενες αρχαιρεσίες μόλις 58), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να εκπροσωπηθούν στο ΕΚ με 4 αντιπροσώπους, αντί του ενός που είχαν ως σήμερα.

Για το νέο ΔΣ, εκλέχτηκαν οι: Δ. Τσιόγκας με 136 ψήφους, Μ. Δασκαλόπουλος 112, Β. Πουτούλης 105, Κ. Βάσιος 103, Α. Στεργιάκης 102, Γ. Δελληγιάννης 94 και Κ. Κυρατζής. Η νεοεκλεγείσα διοίκηση θα συγκροτηθεί σε Σώμα μέσα στη βδομάδα. Σε ανακοίνωσή της, αφού ευχαριστεί τα μέλη του σωματείου για τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές, τα καλεί να συμμετάσχουν στη σημερινή πανεργατική - πανελλαδική απεργία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ