ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εγκλημα ο αγώνας για ανθρώπινη πόλη!

Εννέα κάτοικοι της Κάτω Τούμπας, μεταξύ τους και ο γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση τριών μηνών, γιατί, με εκατοντάδες άλλους, στάθηκαν εμπόδιο στην τσιμεντοποίηση του μοναδικού ελεύθερου χώρου της περιοχής τους

Σε φυλάκιση τριών μηνών με την κατηγορία της απείθειας καταδικάστηκαν εννέα κάτοικοι της Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης, γιατί υπερασπίζονταν το δικαίωμά τους για μια ανθρώπινη πόλη και αγωνίζονταν να σωθεί από την τσιμεντοποίηση ο μοναδικός χώρος πρασίνου της περιοχής. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι και ο γραμματέας της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας,ο οποίος καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε 4 μήνες.

Σύμφωνα με την κατηγορία, στις 21 Ιουνίου 1996 οι εννέα, μαζί με εκατοντάδες άλλους κατοίκους της Κάτω Τούμπας, εμπόδιζαν τις εργασίες που εκτελούσε ιδιωτική εταιρία για την ανέγερση πολυκατοικιών στη γνωστή ως αλάνα της Τούμπας, "ζητούντες να παραμείνει ο χώρος για παιδική χαρά και πράσινο". Οπως τόνισε η υπεράσπιση, η κατηγορία της απείθειας είναι τυπικά αστήρικτη και ουσιαστικά αβάσιμη. Παράλληλα επισημάνθηκε ότι παράνομη δεν ήταν η διαμαρτυρία των κατοίκων, αλλά η παρουσία της Αστυνομίας που υπερασπίστηκε αυτόκλητα τα συμφέροντα μιας ιδιωτικής εταιρίας. "Η οικοδομική εταιρία δεν εκπροσωπεί δημόσια αρχή. Δεν υπέβαλε μηνύσεις κατά των κατοίκων, δεν υπήρξαν ασφαλιστικά μέτρα, έτσι ώστε να δικαιολογείται η επέμβαση των ΜΑΤ. Η Αστυνομία δεν είναι ιδιωτική. Η κατηγορία είναι νομικά αβάσιμη και απαράδεκτη", είπαν οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Η αλάνα, τεσσάρων περίπου στρεμμάτων, είχε χαρακτηριστεί το 1958 ως χώρος πρασίνου και αποτελούσε τη μοναδική όαση για τα παιδιά μιας περιοχής που χαρακτηρίζεται από την πολύ πυκνή της δόμηση. Οι κάτοικοι είχαν σχηματίσει Επιτροπή Αγώνα και με σειρά μαχητικές κινητοποιήσεις προέβαλαν το αίτημα σωτηρίας της από την τσιμεντοποίηση. Το ΣτΕ είχε αποφασίσει την αναστολή οικοδομικών εργασιών, ενώ δίνονταν υποσχέσεις από κυβερνητικούς παράγοντες - είχε ζητηθεί και η παρέμβαση του Κ. Λαλιώτη - ότι θα βρεθούν χρήματα και θα απαλλοτριωθεί η περιοχή. Το δίκαιο των κατοίκων το αναγνώριζε και η ίδια η εταιρία, η οποία διαπραγματευόταν την πώληση του οικοπέδου, για να παραμείνει ο χώρος ελεύθερος. Στο τέλος όμως εστάλησαν τα ΜΑΤ και με βάναυσο τρόπο επέβαλαν τα συμφέροντα της εργοδοσίας, για να καταρριφθεί ταυτόχρονα ο μύθος των περιβαλλοντικών ευαισθησιών του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Οπως δήλωνε στο "Ρ" την ημέρα της σύλληψής του ο Α. Σαφούρης,ένας από τους εννέα που καταδικάστηκαν, "το πρόβλημα σαφώς είναι πολιτικό και δε λύνεται γιατί μπλέκονται μεγάλα συμφέροντα".

"Χάρη σε αυτούς τους ανθρώπους και χάρη σε κάποιους άλλους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, στην πόλη αυτή υπάρχουν ακόμη χώροι πρασίνου. Ομως αντί να επιβραβεύονται αυτοί οι άνθρωποι, σέρνονται στα δικαστήρια", είπε στο δικαστήριο ο Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή στάθηκε δίπλα στο δίκαιο αγώνα των κατοίκων για μια ανθρώπινη ζωή.

Πρόεδρος του Α Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης, που εκδίκασε την υπόθεση, ήταν ο Κ. Λιανός και εισαγγελέας ο Γ. Σαματζής.Η απόφαση προκάλεσε αίσθηση, αλλά και αγανάκτηση ιδιαίτερα ανάμεσα στους κατοίκους της Κ. Τούμπας. Οι εννέα που καταδικάστηκαν σε τρεις μήνες φυλάκιση - οι πέντε με τριετή αναστολή - και οι οποίοι στη συνέχεια έκαναν έφεση, είναι οι: Αν. Μπαμπούρης,Απ. Σαφούρης,Χρ. Κόφφας,Λεαν. Κλιφόπουλος,Γεωργ. Ραχώνης,Ανθ. Γκαγκέλη,Ελ. Τσόπελου,Μαγδ. Περιστεριανού και Μελπ. Λαδοπούλου.

Στον Χρ. Κόφφα, εκτός της τρίμηνης φυλάκισης, επιβλήθηκε και ποινή επίσης τριών μηνών με την κατηγορία της απείθειας για παρόμοια υπόθεση που συνέβη το 1993. Τελικά καταδικάστηκε κατά συγχώνευση σε τέσσερις μήνες φυλάκιση.

ΟΤΕ
Αποφασίζεται το πλαίσιο των προγραμματικών συμφωνιών

Η καλή γνώση της εγχώριας τηλεπικοινωνιακής αγοράς, αλλά και της υποδομής του ΟΤΕ, του δικτύου του και των υπηρεσιών του, είναι μια από τις βασικές προϋποθέσεις που πρέπει να έχει ο υποψήφιος προμηθευτής για να συνάψει με τον Οργανισμό προγραμματικές συμφωνίες. Τα παραπάνω στηρίζονται στη λογική των ολοκληρωμένων λύσεων, που πρέπει να δίνει ο προμηθευτής και στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η συνεχής υποστήριξη του Οργανισμού και η αποφυγή προβλημάτων συμβατότητας.

Αυτό τουλάχιστον προτείνει η "Πράις Γουότερχάουζ", σύμβουλος του ΟΤΕ, και περιλαμβάνεται στους όρους που πρέπει να διέπουν το πλαίσιο των προγραμματικών συμφωνιών, το οποίο εξετάζεται σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Οργανισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος σύναψης των προγραμματικών συμφωνιών θα είναι το τέλος του Νοέμβρη, ενώ ο σύμβουλος προτείνει στον Οργανισμό δύο σχέδια προγραμματικών, το ένα θα αφορά στην ψηφιακοποίηση και το άλλο την προμήθεια συμβατικού υλικού προηγμένης τεχνολογίας.

Η διάρκεια των συμφωνιών για την ψηφιακοποίηση προτείνεται να έχει διάρκεια πέντε ετών, ενώ για το συμβατικό εξοπλισμό η διάρκεια της συμφωνίας θα αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση. Το πρόγραμμα παραγγελιών και παραδόσεων θα οριστικοποιείται κατά την κατάρτιση κάθε συγκεκριμένης συμφωνίας. Οι τιμές προβλέπεται να είναι σταθερές μέχρι στις 31/12/98 και στη συνέχεια θα επανακαθορίζονται. Οι βασικές τιμές του υλικού, του λογισμικού και των υπηρεσιών θα περιλαμβάνονται σε τιμοκατάλογο που θα επισυνάπτεται σε κάθε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση θα επιβεβαιώνονται από την επιτροπή αξιολόγησης τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Σε περίπτωση που υπάρξει ανταγωνιστική προσφορά σε σχέση με αυτή της προγραμματικής συμφωνίας, θα καλείται ο προμηθευτής ν' ανταποκριθεί. Αν ο τελευταίος δε συμφωνήσει, τότε το θέμα θα πηγαίνει στη διαιτησία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις επαφές με τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς της Ευρώπης προέκυψε ότι οι επιχειρήσεις αυτές αποφεύγουν πλέον τους ανοιχτούς διαγωνισμούς, εκτός εξαιρέσεων (προμήθεια υλικών για πρώτη φορά) και προκρίνουν τη σύναψη συμβάσεων είτε με κλειστές διαδικασίες είτε μέσα από συστήματα προεπιλογής, από τα οποία διαμορφώνουν τις λίστες των πιο κατάλληλων προμηθευτών.

Εξάλλου στη σημερινή συνεδρίαση θα συζητηθεί η σκοπιμότητα αγοράς από τον ΟΤΕ τηλεπικοινωνιακού πλοίου, που θα χρησιμοποιείται για την πόντιση και συντήρηση καλωδίων οπτικών ινών.

Στην αντεπίθεση οι μηχανικοί του δημοσίου

Δυναμική απάντηση ετοιμάζουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί στην κυβέρνηση, που επιμένει στην αφαίρεση θεσμοθετημένων επιδομάτων του κλάδου, με αποτέλεσμα τη μείωση των μηνιαίων εισοδημάτων τους κατά 70.000 - 80.000 δραχμές.

Η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο το συνολικό μπλοκάρισμα των δημοπρατούμενων έργων, είναι ένας από τους βασικούς στόχους των μηχανικών του δημοσίου, σύμφωνα και με την προχτεσινή ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Παράλληλα, εξετάζονται και νέες μορφές κινητοποιήσεων σε επιλεγμένους χώρους παραγωγής τεχνικού έργου και περιφρούρησή τους με εβδομαδιαία διάρκεια κατ' αρχήν και επαναλήψεις στη συνέχεια. Ακόμα πρόκειται να αποσύρουν, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, τους εκπροσώπους του ΤΕΕ από διάφορες επιτροπές όπως, το Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος, τα Τεχνικά Συμβούλια κ. ά.

Σε νομικό επίπεδο οι μηχανικοί θα προσφύγουν στην κοινοτική και ελληνική δικαιοσύνη για να διασφαλίσουν τα επιδόματα του 6 και 7 τοις χιλίοις με στόχο να παραμείνουν εκτός μισθολογίου, ενώ θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου με στοιχεία που θα στοιχειοθετούν μηνυτήριες αναφορές σε ό,τι αφορά: στην υποβάθμιση των μηχανικών του δημοσίου και των Τεχνικών Υπηρεσιών του κράτους, στα προβλήματα που δημιουργούνται στο Μετρό, στον τρόπο που γίνονται οι χειρισμοί στο Εθνικό Κτηματολόγιο, στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Θεσσαλονίκης και στην Εγνατία οδό. Τέλος, θα συγκροτηθεί απεργιακό ταμείο για τη στήριξη όσων μηχανικών έχουν ανάγκη.

Μέτωπο αντίστασης στον αυταρχισμό

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ

"Στη βιομηχανία διώξεων ενάντια σε κάθε διαμαρτυρία με κοινωνικό περιεχόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο στη χώρα μας, προστέθηκε ακόμα μία.

Το Α Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης επέβαλε σήμερα σε 9 συμπολίτες μας - κατοίκους της Κάτω Τούμπας - τρίμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή. Η καταδικασθέντες, ανάμεσά τους και ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής με πολύχρονους αγώνες από το 1993, αρνούνταν να παραδώσουν αμαχητί το μοναδικό χώρο πρασίνου που είχε απομείνει, βορά στην κερδοφορία οικοδομικής εταιρίας. Για τους αγώνες τους αυτούς σύρθηκαν στα δικαστήρια με την κατηγορία της "απείθειας"!

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους πνευματικούς ανθρώπους και τα επιστημονικά σωματεία της πόλης να ορθώσουν μέτωπο αντίστασης ενάντια στον εντεινόμενο αυταρχισμό και στην ποινικοποίηση της κοινωνικής και πολιτικής δράσης των πολιτών, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει κάνει βασικό στοιχείο της πολιτικής της, προκειμένου να υποτάξει και να εξουδετερώσει τη λαϊκή αγανάκτηση και πάλη.

Οι διώξεις δε στρέφονται μόνο κατά των κομμουνιστών. Αφορούν τον κάθε εργαζόμενο.

Οχι στην τρομοκρατία κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού".

Η αλάνα της Τούμπας, ο μοναδικός ελεύθερος χώρος της περιοχής

Μελέτη για τις επιπτώσεις των σεισμών

Την εκπόνηση μιας ειδικής μελέτης στην οποία θα προσδιοριστούν οι επιστημονικοί μέθοδοι και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προληπτική ενίσχυση των παλαιών κτισμάτων από τη σεισμική δραστηριότητα, προτείνει ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος (ΣΠΜΕ).

Με έγγραφό του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη και Πολιτισμού Ευαγ. Βενιζέλο,ο ΣΠΜΕ επισημαίνει τα σοβαρά προβλήματα - ζημιές ή καταστροφές - παλαιών κτισμάτων, που κατασκευάστηκαν στο παρελθόν χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς και τα οποία εξακολουθούν να είναι σήμερα σε χρήση. Αναφέρει ακόμα ως τέτοια κτίσματα κατοικίες στην ελληνική ύπαιθρο, εκκλησίες και άλλα μνημεία αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, νοσοκομεία, στρατώνες, σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια.

Ο Σύλλογος τονίζει το σοβαρό πρόβλημα της σεισμικής δραστηριότητας της χώρας μας, καθώς και τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν οι σεισμοί και προτείνει την προληπτική ενίσχυση και θωράκιση των παλαιών κατασκευών. "Κάτι τέτοιο, προσθέτει στο έγγραφό του, θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των δαπανών για επισκευές και αποκαταστάσεις σε περίπτωση σεισμού". Ο ΣΠΜΕ προτείνει η χρηματοδότηση της μελέτης να γίνει από το ΥΠΕΧΩΔΕ και να εκπονηθεί από ομάδα επιστημόνων, καθηγητών, μελετητών, οικονομολόγων και εκπροσώπων του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ