ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Στέλνουν τους πυρόπληκτους να χρεωθούν στις τράπεζες

Διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο που θα ανακατασκευαστούν τα σπίτια των πυρόπληκτων στην Ανατολική Αττική, μετά τις τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά στις 23 Ιούλη, έδωσε με συνέντευξή του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζης. Οσα ανέφερε, επιτείνουν την ανησυχία των πληγέντων, αφού είναι φανερό ότι θα χρειαστεί να στραφούν στις τράπεζες για να πάρουν δάνεια και στη συνέχεια υποτίθεται πως αυτά θα αποπληρώνονται από το κράτος. Παρά λοιπόν τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που έδιναν την εντύπωση ότι όλα θα ξαναφτιαχτούν με λεφτά από την κρατική αρωγή χωρίς τη διαμεσολάβηση των τραπεζών, τώρα, επιβεβαιώνονται οι φόβοι των πυρόπληκτων πως πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Κι αυτό γιατί ο δανεισμός για τους πυρόπληκτους είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι τα μέτρα που ήδη έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στεγαστική συνδρομή δεν φαίνεται πως είναι ικανά να καλύψουν το εύρος των καταστροφών. Θυμίζουμε πως σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα, αλλά, αντίθετα, οι τράπεζες πήραν τελικά τις ιδιοκτησίες εξαιτίας της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το Δημόσιο θα αποπληρώσει τα δάνεια που θα πάρουν οι πυρόπληκτοι μέχρι το ανώτατο ποσό που χορηγείται ως βοήθεια ανά περίπτωση. Ο ίδιος αποσαφήνισε τους τρόπους με τους οποίους θα γίνει η εκταμίευση των χρημάτων της κρατικής αρωγής στους πολίτες που θέλουν να ανακατασκευάσουν ή να επισκευάσουν το σπίτι τους. Πιο συγκεκριμένα, η βοήθεια των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα σπίτια που χρειάζονται ολική ανακατασκευή και των 350 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όσα έχουν κριθεί «κίτρινα» θα καταβάλλεται με την πρόοδο των εργασιών. «Η άλλη επιλογή, η δεύτερη επιλογή - αναφέρει ο Χρ. Σπίρτζης - είναι να αναλάβει το υπουργείο Υποδομών την ανακατασκευή ή την επισκευή του σπιτιού». Αυτό βέβαια δεν ξεκαθαρίζει σε καμία περίπτωση το πώς ακριβώς θα γίνει. Η τρίτη επιλογή, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «για όσους έχουν μεγαλύτερο σπίτι από τα 150 τ.μ. και επιθυμούν να πάρουν δάνειο, να πάρουν ένα δάνειο το οποίο θα πληρωθεί μέχρι τα 150 τ.μ. από το ελληνικό Δημόσιο για όσο χρειαστεί η αποπληρωμή». Τα υπόλοιπα θα τα βάλουν από την τσέπη τους...

Πόρισμα για τις ευθύνες

Στο μεταξύ, πόρισμα για τις ευθύνες των αρμόδιων φορέων σχετικά με τον εγκλωβισμό και το θάνατο 96 ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Μάτι κατατέθηκε, χτες, στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλ. Ζαγοραίο, από τον αντιστράτηγο ε.α. Ανδριανό Κουρμπάτση. Η πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία διενεργήθηκαν μετά από εντολή δύο οικογενειών θυμάτων.

Ο πραγματογνώμονας εντοπίζει μια σειρά από «εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις», οι οποίες, όπως επισημαίνει, «σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας της χώρας, είχαν ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς». Συγκεκριμένα, ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας των θυμάτων εντοπίζει λάθη και ευθύνες στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛ.ΑΣ., στους δήμους και τις περιφέρειες, χωρίς να αποκλείει ευθύνες και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ευθύνες εστιάζονται κυρίως στο συντονισμό, στην επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δυνάμεων της πολιτικής προστασίας της χώρας, που δεν κατόρθωσε από τη λήξη της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου μέχρι και την έναρξη της τρέχουσας να είναι στην πράξη και όχι επί ασκήσεως κατάλληλα και έγκαιρα προετοιμασμένη.

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Ενστολη διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου

Αύριο Πέμπτη στις 10.30 π.μ.

Ενστολη διαμαρτυρία, αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί, πραγματοποιεί η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» στην Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου. Η κινητοποίηση γίνεται σε υλοποίηση της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου Πυροσβεστών Ηπείρου στις 31 Μάρτη, όπου και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες και για το υποβαθμισμένο σύστημα πυρασφάλειας.

Οπως τονίζει η ΕΑΚΠ στην ανακοίνωσή της:

«Με βάση το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης και μετά την άρνηση του προεδρείου της ΕΥΠΣ Ηπείρου να υλοποιήσει τις αποφάσεις της ΓΣ, η "Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών" οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΕΠΥΔ Ηπείρου, την Πέμπτη 23 Αυγούστου και ώρα 10.30. Καλούμε όλους τους συναδέλφους πυροσβέστες, μόνιμους, 5ετείς και συμβασιούχους που υπηρετούν στην Ηπειρο, να συμμετέχουν μαζικά στη διαμαρτυρία.

Διαμαρτυρόμαστε ενάντια στις διαχρονικές εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων, που δεν νοιάζονται και δεν δίνουν δεκάρα για την πρόληψη των πυρκαγιών και την προστασία του λαού και μειώνουν συνεχώς τη χρηματοδότηση για το Πυροσβεστικό Σώμα. Οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δημιούργησαν και διεύρυναν τις τεράστιες ελλείψεις στην Υπηρεσία μας και στην πυρασφάλεια της χώρας, που επέφεραν ως τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο των συνανθρώπων μας στην Αττική, τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από τις δασικές πυρκαγιές σε περιουσίες συμπολιτών μας και σε χιλιάδες στρέμματα δάσους και στη φετινή αντιπυρική περίοδο.

(...) Οι μελλοντικές ενέργειες της κυβέρνησης, όπως εξαγγέλθηκαν πρόσφατα από τον πρωθυπουργό της χώρας για τον νέο φορέα που θα αντικαταστήσει την Πολιτική Προστασία, επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και στη διαχείριση των καταστροφών. Κουβέντα δεν γίνεται για την πλήρη απουσία πρόληψης και έργων αντιπυρικής προστασίας. Προωθούν αρμοδιότητες πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών σε δήμους, Περιφέρειες και ιδιώτες, για να απαλλάξουν το κράτος από τη χρηματοδότηση και να επιβαρύνουν οικονομικά το λαό με νέους δημοτικούς φόρους, ανταποδοτικά τέλη και χαράτσια».

Κοινός αγώνας των πυροσβεστών με το εργατικό κίνημα

«Καμία αναφορά για τις απαιτούμενες προσλήψεις προσωπικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, τη Δασική Υπηρεσία και τις υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, των πενταετών και εποχικών πυροσβεστών, για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν. Προωθούν την ενίσχυση του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολιτική Προστασία, μέσω των δήμων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Εκμεταλλεύονται την ανιδιοτέλεια και το φιλότιμο αρκετών εθελοντών και τη δωρεάν εργασία που προσφέρουν, για να υποκαταστήσουν με τους εθελοντές αρκετές μόνιμες κρατικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και δομές προληπτικής πυροπροστασίας. Καμία αναφορά ούτε για τις ανεπαρκείς υποδομές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, τα παλιά οχήματα, τα ακινητοποιημένα λόγω βλαβών ή φθαρμένων ελαστικών.

Οι πυροσβέστες, μαζί με το λαό που βιώνει άμεσα τις τραγικές συνέπειες, έχουμε αποκτήσει πλέον την απαραίτητη εμπειρία (...) Επιβάλλεται ο κοινός αγώνας των πυροσβεστών και του μαζικού εργατικού κινήματος, για να μην ξαναδούμε να χάνονται στις φλόγες και άλλοι συνάνθρωποι και συνάδελφοί μας, να καταστρέφονται και άλλες λαϊκές περιουσίες και χιλιάδες στρέμματα δασικού πλούτου. Οι κίνδυνοι, και για την περιοχή μας, είναι μεγάλοι. Δεν μπορεί η πυροπροστασία της χώρας να βασίζεται στην τύχη και στις καιρικές συνθήκες.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα ζητηθεί συνάντηση με τον διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας. Θα απαιτήσουμε λύση στα προβλήματά μας, από την πολιτική και φυσική ηγεσία, σύμφωνα με το πλαίσιο των αιτημάτων που αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση.

Το σύνολο των αιτημάτων και των διεκδικήσεων, μαζί με το ψήφισμα της ΓΣ του σωματείου μας, θα επιδοθούν και στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, που αποτελεί τον τοπικό μηχανισμό της κυβέρνησης στην περιοχή μας», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στην Ηλεία

Σε ύφεση βρισκόταν χτες η πυρκαγιά που έκαιγε για δεύτερη μέρα στην περιοχή Δαφνιώτισσα Αμαλιάδας Ηλείας. Οι πυροσβέστες έδωσαν ολονύκτια μάχη με τις φλόγες και από το πρωί οι προσπάθειές τους ενισχύθηκαν με τη συνδρομή τριών ελικοπτέρων και δύο «Καναντέρ». Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις με 32 οχήματα, περισσότερους από 100 άνδρες καθώς και 4 πεζοπόρα τμήματα προσπαθούσαν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά, που δεν απείλησε κατοικημένες περιοχές.

Επίσης χτες, η πυρκαγιά στην περιοχή Ανάληψη Αμαλιάδας Ηλείας τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο. Για εμπρησμό έκαναν λόγο τοπικοί φορείς, οι οποίοι εξέφραζαν ερωτήματα για το γεγονός πως το νέο μέτωπο ξέσπασε σε κοντινή απόσταση από το πρώτο. Παράλληλα, σημείωναν πως δεν μπορεί να είναι τυχαίο το γεγονός πως και πέρσι, την ίδια εποχή, είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στη συγκεκριμένη περιοχή. Η εν λόγω περιοχή «είναι ένα δάσος που δεν είχε καεί στις πυρκαγιές του 2007», ανέφεραν σχετικά.

Εξάλλου, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά στην περιοχή Καβησός της Αλεξανδρούπολης. Το τελευταίο 24ωρο η Πυροσβεστική αντιμετώπισε 100 δασικές και αστικές πυρκαγιές.

Υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε χτες, η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε δασική έκταση στο Ανω Καστρίτσι Πατρών. Στην περιοχή παρέμεναν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής μέχρι αργά το απόγευμα και επιχειρούσαν την πλήρη κατάσβεσή της.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ